Ħaż-Żabbar: Madonna tal-Grazzja kirkko ja museo

Ħaż-Żabbar Madonna tal-Grazzja kirkko ja museo (7)

Madonna tal-Grazzja kirkko ja museo, Zabbar, Malta.

Maltalla mielenkiintoisia historiallisia paikkoja voi tulla vastaan tavallisena päivänä ilmankin, että niitä sen kummemmin etsii. Olen ajanut bussilla itselleni tuntemattomalle alueelle ihan vain tutustuakseni siihen. Se reissu kannatti.

Aikaisemmissa postauksissa olen keskittynyt Euroopan esihistoriaan, mutta nyt esittelyssä on yksi renessanssin helmistä.

Madonna tal-Grazzja kirkko Żabbarissa

Toki kirkkoja Maltalla on paljon, toinen toistaan komeampia ja kuuluisampia. Mutta tässä kyse ei ole rivitason rakennuksesta vaan Kansalliseksi muistomerkiksi luokitellusta kirkosta, joka on myös listattu Maltan saarten Kansalliseen kulttuuriomaisuuden luetteloon. Myöskään harvan kirkon yhteydessä on oma museo. 

Żabbarissa sijatseva Knisja Arċipretali u Santwarju tal-Madonna tal-Grazzja on Neitsyt Marialle omistettu roomalaiskatolinen Madonna tal-Grazzja seurakuntakirkko (englanniksi Our Lady of Graces, suomentamaan en osannut). 

Se on maltalaisittain uudehko, alun perin vuosina 1641-1696 rakennettu kirkko, renessanssin arkkitehdin Tommaso Dinglin käsialaa. Julkisivu on uusittu vuonna 1738 Giovanni Bonavian suunnitelmien mukaan, ja se on kuuluisa esimerkki Maltan barokin ajan arkkitehtuurista.

Kupoli oli vaurioitunut Ranskan saarron aikana 1798–1800, joten se korjattiin pikapuolin, ja se rakennettiin uudelleen vuonna 1926 Giuseppe Pacen piirustusten mukaan.

Maltalla uskonto on iso osa arkea, ja moni tapahtuma on rakennettu uskonnon historian ympärille.

Näin Zabbarin vuosittainen festivaali rakentuu kaupungille ja seurakunnalle merkittävän tapahtuman ympärille, jolloin vuonna 1951 arkkipiispa Mikiel Gonzi kanonisoi kirkon Madonna tal-Grazzjan esittävän alttaritaulun. Vuonna 2001 arkkipiispa Joseph Mercieca asetti siihen myös hopeisen kruunun.

Żabbar Sanctuary Museum

Mużew tas-Santwarju Żabbar on Żabbarin seurakunnan ylläpitämä museo, joka sijaitsee sitä varten pystytetyssä rakennuksessa kirkon vieressä. 

Museo perustettiin vuonna 1954 ja se sisältää monia sekä uskonnollisia että maallisia esineitä esihistoriasta nykyaikaan. Näyttelyä on tätä nykyä kolme kerrosta vuonna 2003 käyneen kunnostuksen jälkeen. 

Museo on avoinna päivittäin klo 9-12, ja pääsymaksu on kaksi euroa per henkilö. Pääsymaksut ja lahjoitukset menevät museon ylläpitoon ja kokoelman restaurointikuluihin.

Museon perustaminen oli antanut mahdollisuuden esitellä yleisölle seurakunnan omaisuutta olevia esineitä, joista suuri osa on esihistoriallisista ajoista peräisin. Valtaosa on toki uskonnollista taustaa olevaa esineistöä. Kokoelma on varsin runsas ja monipuolinen.

Sen keskeisiä omistusosuuksia ovat kokoelma ex-voto-maalauksia (niitä on tällä hetkellä 85, joista 74 liittyy mereen), kaksi valtaistuinta, joita suurmestarit käyttivät 1600- ja 1700-luvuilla, RMS Alcantarasta peräisin olevia paneeleita sekä maalauksia ja muita taideteoksia, jotka sijaitsivat aiemmin pyhäkössä ja muissa Żabbarin kirkoissa ja kappeleissa. 

Museon kokoelma kasvaa edelleen, enimmäkseen lahjoitusten myötä.

Museoon on päätynyt myös paljon kaupungin historiasta kertovia esineitä, mikä lisäsi sen mielenkiintoisuutta entisestään.

Esimerkiksi yksi pysyvistä näyttelyistä esittää vuoden 1975 Avro Vulcan pommittajan lento-onnettomuutta, jossa kaikki seitsemän lentokoneessa olevaa sekä yksi siviili saivat surmansa. Myös 20 muuta ihmistä loukkaantuivat onnettomuudessa.

Ottaen huomioon, että kone syöksyi keskelle asuinaluetta, päiväsaikana ja sen räjähtäneet polttoainetankit ja muut osat vaurioittivat 100 taloa ja kauppaa sekä putosivat koulun päälle, jossa koulupäivä oli meneillään, tuhot olisivat voineen olla huomattavasti suurempia. Sen takia näin pienin vaurioin selviytymistä pidettiin oikeana ihmeenä. Näin koneen osia päätyi kirkon museoon.

Madonna tal-Grazzja kirkko ja museo, Zabbar, Malta.

Referenssit:

Visits: 548

7 vastausta artikkeliin “Ħaż-Żabbar: Madonna tal-Grazzja kirkko ja museo

 1. Kirkot ovat aina mielenkiintoisia ja hienoja käyntikohteita, vaikka eivät olisikaan niitä tunnetuimpia ja merkittävimpiä. Tykkään käydä kirkoissa siksikin, että niihin on helppo poiketa pikaisesti, aina “nähtävyyksillä” ei haluaisi kuluttaa hirvittävästi aikaa. Halutessaan voi jäädä sitten tutkimaan tarkemmin.

  1. Maltalla riittäisi kirkkoja muutamaksi viikoksi poikettavaksi 😁. Saaristolla on kuulemma 300 kirkkoa ja vielä useita kappeleita ja tiekirkkoja.

 2. Matkaillessa mielijuttujani on kierrellä historiallisia kohteita. Kuten vaikka komeita kirkkoja ja museoita. Mitä ihmeellisempiin museoihin onkin tullut päädyttyä, mutta kaikki historiallisista tapahtumista ja kulttuurista kertovat ovat mielenkiintoisimpia. Oli kiva katsella noita laittamiasi monia kuvia, hyvän löydön teit kotisaareltasi!

 3. Tuo kirkko näyttääkin kivalta, niin ulkoa kuin sisältä. Olen viime aikoina kiinnostunut käymään kirkoissa entistä enemmän ja esimerkiksi Krakovassa kävimme useissa. Onkohan tuonne museoon muuten saatavilla joskus opastusta, voisi ollakin aika mielenkiintoinen kokonaisuus!

  Se on aina hienoa, kun vastaan tulee joku kiinnostava kohde enemmän tai vähemmän yllättäen!

  1. Itse asiassa tähän museoon saa opastusta aina tarvittaessa. Ymmärtääkseni sen aukioloaikoina (en viikonlopuista tiedä, mutta ainakin arkipäivisin) joku museon kuraattoreista on aina paikalla. Omaa kierrosta opasti toinen työntekijöistä, koska itse kuraattori oli opastamassa maalauksesta lopputyötä tekevää korkeakoulun opiskelijaa. En halunnut heitä häiritä ja minulle hyvin riitti sitä infoa, mitä sain.
   Se oli tosi mielenkiintoinen kokonaisuus loppujen lopuksi.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.