Maltan pieniä iloja

Maltan pieniä kaupunkeja, Cospucia

Maltan pieniä kaupunkeja.

Kesäinen Malta on kaikin puolin ihanteellinen lomapaikka: turkoosi meri, upeat hiekkarannat, paljon nähtävyyksiä ja tapahtumia. 

Lomasesonki on nyt kuumimmillaan ja suositut turistipaikat odottavat innoissaan uutta vieraiden virtaa. Korkean sesongin aikana saaristo alkaa olla hyvin täynnä turisteja, erityisesti tunnetuimmat hotellikeskittymät Vallettassa ja Sliemassa vilisevät kävijöitä.

Suosituista hotelleista saarien paraatipaikoilla parhaimmat huoneet menevät kuin kuumille kiville ja jäljelle ei jää muuta kuin jonnekin huoltokuiluun päin katsova huone tai katutasolla, vilkkaan kadun varrella sijaitseva huoneisto. 

Silloin kannattaa suunnata katseensa pieniin paikkakuntiin. Hotelleja, isompia ja pienempiä, sekä yksityisiä majoituksia löytyy saariston joka kolkassa.

Jos tarjolla on pienessä ja suhteellisen tuntemattomassa paikassa sijaitseva majoitus, se ei lainkaan tarkoita, ettei siellä olisi mitään katsottavaa ja koettavaa. Malta on niin täyteen pakattu historiallisia kohteita ja tapahtumia, että oman korttelin sisällä voi löytyä museo tai festari. 

Kirkkoja en edes mainitse, koska niitä on useita joka kaupungissa ja kylässä. Sinne saa mennä ihan vain uteliaisuuttaan ja kuvia saa ottaa mistä vain. 

Ruokakauppoja, kahviloita, ravintoloita ja pizzerioita löytyy joka nurkassa.  

Tässä on vain muutama esimerkki Maltan ja Gozon pienistä kaupungeista, joista olen tähän mennessä löytänyt nähtävyyshelmiä. Etenen aakkosjärjestyksessä. 

Maltan pääsaari

Attard

Attard

Keskellä saarta sijaitseva paikkakunta ylpeilee sekä Kansallispuistolla että Lentomuseolla. Attardin arkkitehtuuri on enimmäkseen 1700-1800-luvulta. SItä pääsee ihailemaan mm. San Anton Gardens -puistossa. 

Birgu

Birgu

Vaikka Birgu ei pääse ylpeilemään rannoilla, merimaisemat ovat kaupungissa kerrassaankin henkeäsalpaavia. Museoita ja nähtävyyksiä siellä on melkein yhtä paljon kuin Vallettassa, johon sieltä aukeaa upea näkymä. 

Birgussa sijaitsee myös yksi saarten tunnetuimpia rantapromenadeja ravintoloineen. 

Birzebugga

Birzebugga

Oikea helmi. Hienon rannan lisäksi kaupungissa sijaitsevat kuuluisa Ghar Dalam -luola sekä UNESCOn maailmanperintöön kuuluvat Borg-in-Nadur -muinaisrauniot.

Marsaxlokk & Marsaskala

Marsaxlokk

Vierekkäin sijaitsevat vanhat kalastajakylät ovat turistien mielestä Maltaa parhaimmillaan. Siellä edelleen pidetään perinteisiä markkinoita ja aamuisin kalatorilta saa ostaa äskettäin pyydystettyä kalaa. 

Silloin kun torialue on pesty kalakauppiaiden jäljiltä, paikkakunnat muuttuvat hienoiksi rantakaupungeiksi uimarantoineen ja pitkine promenadeineen.

Paikka ei ole umpeen rakennettu, joten sieltä löytyy myös paljon luonnonvaraisia alueita, hienoja uimapaikkoja, patikointireittejä ja upeita, kallioisia merimaisemia. 

Mgarr (L-Imġarr)

Imgarr

Mgarr on pieni maalaiskylä, jossa on kaksi UNESCOn kohdetta ja yksi maan upeimpia rantoja.

Paola

Paola

Paola on suosittu shoppailualue, mutta se on perinteisempi kuin vaikkapa modernit Sliema, Gzira ja St.Julians. Paolasta löytyy sekä suurempi ostari (Main Street Shopping Complex) että Fguraan menevä pitkä katu täynnä pieniä putiikkeja.

Kauppakatujen keskittymä muodostui ilmiselvästi sen takia, että Paolan kautta kulkevat yhteydet useaan kaupunkiin saaren itäosassa. 

Paolan suurimpia anteja on kuitenkin sen maailmankuulut nähtävyydet: Hal Tarxien Temppelit ja Hal Saflieni Hypogeum. Kumpikin on UNESCOn maailmanperintölistoilla.

Rabat & Mdina

Mdina

Rabat on maan vanhimpia asuttuja alueita, joten suosittelen sitä nimenomaan historian intoilijalle. Siellä on suuri keskittymä museoita, jotka esittelevät kattavasti Euroopan historiaa viimeisten 3000 vuoden ajalta. 

Mdina on oma 300 asukkaan kuntayksikkö ja sen alueella löytyy majoituksia, ravintoloita ja kauppoja, mutta kaupunki on kuitenkin pääasiallisesti ulkoilmamuseo ja aikamoinen turistirysä, joten kesäisin en juuri suosittele.  

Zabbar

Zabbar

Zabbarin kaupungista olen löytänyt ihanan kirkkomuseon. Sieltä pääsee kävellen hienolle Birgun ranta-alueelle. Kävelyreitti on mukavan vihreää ja varjoinen sekä on täynnä historiallisia maamerkkejä. 

Riemukaari on yksi niistä. 

Zurrieq

Xarolla

Zurrieq on vanha maaseutukeskus. Kaupungin ja sitä ympäröivien kylien (Qrendi, L-Imqabba, Safi, Kirkop) nähtävyydet ovat pääasiallisesti luontoperäisiä tai maaseutuun liittyviä. 

Tunnetuin on Blue Grotto, joka on ottanut sortuneen Azure Window paikan. 

Arvokkain nähtävyys on UNESCOn maailmanperintölistalla olevat Hagar Qim ja Mnajdra Temppelit muinaisajoilta. 

Hyvin suosittu käyntikohde on myös Il-Maqluba. Sen alkuperä on ilmiselvästi ihmisten jälkeä, mutta kukaan ei tiedä, milloin ja miksi se on kaivettu maaperään.

Pienempiä nähtävyyksiä, kuten Menhir tai Hajt, on paikkakunnilla useita. 

Xarolla on tuulimylly, joka avataan taas yleisölle vuoden 2023 lopussa (suunnitelmien mukaan). 

Gozo

Għarb, Għasri & St Lawrence

Madonna Ta Pinu

Tässä on oikeasti kolme erillistä kylää, jotka sijaitsevat kaikki aika laajalti Gozon länsikärjessä. Alue oli hyvin suosittu Azure Window -kaaren takia, mutta sen suosio ei lähtenyt yhtä jyrkästi laskuun, koska vaikka kaari sortui, loput nähtävyydet ovat edelleen paikallaan.

Alueella kulkee Gozon pisin patikointireitti, siellä on suuri ja suosittu ranta, paljon viinitiloja sekä kuuluisa Madonna Ta’ Pinu -kirkko.

Nadur 

Nadur

Paikkakunnan patikointireitit ovat myös kokemisen arvoisia. 

Sannat

Sannat

Ta’ Sannat on uninen kaupunki Gozon yhdellä hienoimmista maisemapaikoista. Uimaan sieltä joutuu lähtemään pienelle Mgarr ix-Xini rannalle, ellei majoituksessa ole uima-allasta. Mutta patikointi siellä on yksi saarten upeimpia.

Victoria

Victoria Gozo

Gozon pääkaupunki on toki saaren paraatipaikka. Siellä on kaikkea: museoita, ravintoloita, vanha kaupunki, linnoitus ja shoppailua. Miinuksena on toki se, että uimaranta on kaukana ja aitoa Gozoa pitää mennä katsomaan saaren reunoille. 

Qala

Qala, Gozo

Qala on pieni kaupunki kukkulalla meren yläpuolella, jossa on useita eri uimarantoja, näköalapaikkoja ja patikointireittejä, joilta avautuu henkeäsalpaavan upeat näkymät Cominon saaren kuuluisalle Blue Lagoonille.

Keskustassa on oma 6000 vuotta vanha muinaismuistomerkki. Lähin museo on kuitenkin Nadurissa, jonne sieltä on puolen tunnin kävelymatka.

Qalassa asustelee pieni, 1.5 mm pitkä tiikerimoskiitto, joka ei inise, mutta puree vietävän kovin. Seuraavan viikon saa raapia. Pakeneminen ei auta, niitä on myös muualla Gozolla. 

Xagħra

Xaghra

Xagħran kaupunki ylpeilee maailmankuululla, punahiekkaisella rannalla (Ramla Beach) sekä UNESCOn perintökohteella – Ġgantija Temppeleillä. Gozon Ramla Beach on ehkä koko Maltan laadukkain hiekkaranta, iso ranta-alue, turvallinen uimapaikka lapsille ja ensiluokkaisen pehmeä hiekka. Ruokapaikkoja ja myyntikojuja joka lähtöön. Parkkipaikkoja tien varrella runsaasti ja bussilla pääsee perille.

Myös Ta’ Kola tuulimylly oli hauska museokohde. 

Maltan pieniä kaupunkeja.

Referenssit:

Maltan pieniä kaupunkeja.

6 vastausta artikkeliin “Maltan pieniä iloja

  1. Voi että, miten ihanan näköistä ja kuuloista! Joka kerta näiden postausten äärellä tulee hirmuinen hinku matkalle – Maltalle! Tämän kesän reissut on nyt tehty, mutta syksyksi olisi kiva päästä pidennetyksi viikonlopuksi jonnekin…

  2. Tänä kesänä on tullut matkustettua Suomessakin varsin paljon pienemmillä paikkakunnilla. Vaikka ulkomaisia turisteja ei välttämättä loputtomasti ole, on kotimaanmatkailijoita varsin paljon. On ollut oikein miellyttävää tutustua vähän pienempiin paikkakuntiin, joissa on kuitenkin on paljon nähtävää.

    1. Pienemmät paikkakunnat ovat joka maassa se aidompi ympäristö, jonne turistit eivät välttämättälöyä heti. Itsekin tykkään koluta juuri sellaisia paikkoja.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.