Viikko 22  – Undefined

Viikon 22 luokittelemattomia oivalluksia

Viikon 22 luokittelemattomia oivalluksia

1. 

Miksi minulle joskus tuli mieleen alkaa kirjoittaa blogiini viikon kuulumisia, vaikka se ei nyt istu formaattiin täydellisesti? Viikon kuulumisiin saan ympättyä kaikki nuo ajatusten pätkät, jotka eivät sovi mihinkään. 

Ehkä olisi helpompaa perustaa pari ylimääräistä blogia, mutta jostain syystä se tuntui tylsältä ajatukselta. Silloin, kun blogi on hyvin rajattu, yhden teeman teos, kirjoittaminenkin on kurinalaista, yhteen aiheeseen rajatun tekstin tuottamista. Sellaista on minun välillä vaikea kirjoittaa. Pitää varmaan harjoitella lisää.

Kirjoittamista (sekä omaa että toisten tekstejä) olen pohtinut paljon taas jälleen kerran. Niin paljon tuli mietittyä, että kirjoitin ylös, ettei unohtuisi. Juttu käy tällä kerralla siitä, että kenelle tulee oikein kirjoitettua? Kuka niitä testejä oikeasti lukee, näin hakurobottien lisäksi. Keskiviikkona julkaisen (julkaistu 7.6.2023: Kenelle bloggaaja kirjoittaa?).

2. 

Tuli tietysti myös luettua paljon. Ei kirjoittamisesta, mutta muodista tällä kerralla. 

Ajatukset lähtivät liikkeelle Tyylimurun Tiinan kirjoituksesta Muoti ja tyyli – itseilmaisua vai pinnallisuutta?

Nykyhetki on muodin tekijöille hyvin kiemurainen, koska kuluttajien toiveiden täyttämisen sekä kestävyyden ja ekologisuuden huomioon ottamisen lisäksi pitää navigoida tiukassa taloudellisessa ahdingossa. Kulut vain nousevat, mutta kuluttajilla on entistä vähemmän varaa ostaa hintavia vaatteita.   

Kuitenkin suurin osa ihmisistä ostaa vaatteita vain sen takia, että on pakko. On suotavaa peittää muutama paikka kehosta tai on tarpeeksi kylmää siihen, että vaatetuksen tarve tulee vastaan. Harva fashionista jaksaa syynätä jokaisen vaatekappaleen ostoa juurta jaksaen.

Pahamaineinen mainstream ei kovin paljoa ajattele vaateostosten yhteydessä. Vaatteita ostetaan sen takia, että se on ihan kivaa, kätevää, lämmintä, mukava käyttää, eikä sitä varten, että tekisi vaikutuksen muihin tai ilmaisee mielipiteitään. Statement-vaatetus on harvojen harrastus. Vaihtoehtoinen muoti on yksi suunta ja fashionista – toinen. Muotifriikeistä aikakin on ajanut jo ohi. 

Tässä ovat kesän mukavimmat ja näteimmät kengät – poimimme 14 ihanaa paria - IS

En halua kesäksi ballerinoja, haluan varvastossut! Eihän tässä kuvassa mitään kesää ole. Ainakaan toivottavasti.

(Kuva IS alla olevasta artikkelista)

Tavalliselle ostajalle ketjujen mitäänsanomattomat valikoimat ovat sopivia. Ei pelkän hinnan takia, mutta senkin takia, ettei se ole ristiriidassa jo olemassa olevan vaatekaapin sisällön kanssa. Mallit ja leikkaukset vaihtelevat vuodesta toiseen yllättävän vähän. Menee yleensä vuosikymmeniä ennen kuin jokin suurempi muutos tapahtuu. 

Vaatteiden halpuus sopii kuvioon myös sen takia, ettei niille anneta kovin paljoa itseisarvoa. Se on kulutustavaraa, joka hylätään varsin nopeassa aikataulussa. Ja uusi tilalle. Se ei nyt ole mikään kovin ekologinen ja kestävyyttä edistävä ajatusmalli, mutta sen muuttamiseen menee taas ne vuosikymmenet.

Irrallisuus muodin vaikutteista on harhaa. Toki jokainen omalla tyylillään, mutta kaikkien tyylien takana on ensin ollut muoti ja muodinluojat, jotka ovat mahdollistaneet jokaisen vaatekappaleen olemassaolon. 

Muoti, eikä tyyli, myös ilmaisee ajan henkeä, mm. geopoliittista ja sosiaalista kehitystä. Tyyli lähtee siitä, että muotia aletaan soveltaa omaan käyttöön 🙂

Vaatetuksen valinta on aina asennekysymys. Vaikka se olisi “kunhan jotakin päällepantavaa” se silti kertoo omien yksilöllisten valintojen ilmaisusta.

Cha cha cha! Tämän kesän hittiväri sopii kaikille – poimimme 17 kuvatodistetta - IS

Tässä on vaikkapa Käärijä-vihreä, jolle povataan tämän kesän hittivärin asema (kuva IS alla olevasta artikkelista): 

Käärijä fanitus

Ja tässä Käärijän fanitus on viety täysin eri tasolle.

3. 

Sen verran pääsin nauttimaan Maltan historiallisia antimia, että eksyin yhtenä päivänä kirkon museoon. 

Tällä kerralla bussit veivät perille ja takaisin kiltisti ja keskeytyksettä.

Viikon 22 luokittelemattomia oivalluksia.

Referenssit:

6 vastausta artikkeliin “Viikko 22  – Undefined

 1. Monenlaista ajatusta on viikkoosi kuulunut 🙂
  Itse olen vaatemarkkinoilla aika huono kuluttaja. Jos löydän jotakin mikä edes jotenkin istuu vartaloon niin pidän ne ihan loppuun. Vaatekaupoilla kiertely ei ole minun juttuni ollenkaan 😀

  1. Täällä kaupoissa kiertely on välttämätöntä pahaa. Jo muutaman käyttökerran jälkeen vaate alkaa näyttää siltä, kun sitä olisi pietty päällä 10 vuotta putkeen. Ja muutamassa kuukaudessa se putoa päältä. Kirjaimellisesti. Joten ei muuta kun uusi kierros.

   Minä olen nyt varustautunut kesäksi, joten saan pitää pienen hengähdystauon. Mutta syksyllä uusi kierros on edessäni.

 2. Monipuolisia ajatuslankoja, kun olet pohtinut niin bloggaamista, muotia kuin historiallisia nähtävyyksiäkin. 🙂

  Tuosta blogin aiheen rajaamisesta: minulle oli ehdottomasti oikea ratkaisu rajata aihe tiukasti vielä matkailustakin vain Kreikan matkailuun. Hyviä postausaiheita on helpompi keksiä, kun on raamit. En varmaan pääsisi useinkaan edes alkuun ja saisi päätettyä aihetta, jos rajana olisi kaikki mahdollinen. 😀

  1. Minä olen kokeillut kirjoittaa varsin rajoitettuja niche-blogeja, ja into lopahti vuodessa kummassakin tapauksessa. Minulle on taas tosi vaikeaa pysyä kuosissa ja kirjoittaa vain ja ainoastaan yhdestä aiheesta. Onneksi blogi, formaattina, kestää aivan kaiken 😁

 3. Kattavasti olet pohtinut muotia ja tyyliä. Aina ilo lukea! Olisi hauska tietää löytyykö joku päivä ratkaisu tähän muodin epäekologisuuteen… vaikka kuinka pieniä tekoja tässä tekee, satsaa laatuun, ostaa tarpeeseen niin se ei taida riittää. Tulee yksi Shein -ketju ja ollaan alkupisteessä. Olisi hienoa, jos “joku roti” tulisi vaateteollisuuden toimintatavoille. Osa tekee kyllä jo hyvää työtä, mutta kovin moni on vielä kaukana siitä.

  1. Kyllä pikkuhiljaa kulutustottumukset muuttuvat, mutta prosessi on erittäin hidas. Ongelmana on se, että mm Shein on keskittynyt Aasian ja (Etelä- ja Pohjois) Amerikan markkinoihin, joten meillä on hyvin vähän vaikutusta siihen, mitä siellä tapahtuu. Menee vielä vuosia, että Aasiassa ja Etelä-Amekikassa kehittyy sellainen keski-luokka, jolle laatu tulee merkitsemään enemmän kuin määrä. Mutta se on väistämätöntä. Tämä ilmiö noudattaa samaa rataa, mitä Euroopassakin: mitä korkeampi elintaso, sitä vähemmän lapsia perheissä ja sitä enemmän panostetaan elämänlaatuun.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.