Taiteen taika – Alisher Ergashev.
Joskus jonkin asian kohtaaminen säväyttää toden teolla. Silloin, kun lähdimme tapaamaan taidemaalari Alisher Ergashevia hänen työhuoneeseen, kello oli jo päälle iltayhdeksän ja väsymys painoi pitkän Tashkentissa vietetyn päivän jälkeen.
Mitä sitten tapahtui? Kuuntelimme lumoutuneena, miten taiteilija puhui omasta urastaan, elämäntyöstään, inspiraatiosta ja taiteesta. Hän on niitä ihmisiä, jonka sisäinen palo sytyttää myös kuuntelijan. Olisimme istuskelleet siellä vielä tuntikausia, ellei seuraavana päivänä olisi odottanut aikainen lähtö kohti Samarkandia.
Kuka Ergashev?
Jostain syystä luullaan, että lahjakkaana taiteilijana syntyminen takaa menestyksen ja tunnettavuuden. Tällä hetkellä Alisher Ergashev on Uzbekistanin tunnetuimpia taiteilijoita ja ehdottomasti paras impressionistien keskuudessa. Hänen työnsä koristavat monia julkisia ja yksityisiä tiloja, hänestä kirjoittavat alan lehdet ja valtakunnan uutiskanavat.
Näin ei kuitenkaan aina ollut: tie menestykseen on vaatinut myös valtavasti työtä.
Kuten moni muukin lahjakas taiteilija, Ergashev reputti pääsykokeen taideakatemiaan ensimmäisellä yrityksellä. Hän sai kuulla, ettei hän ollut tarpeeksi hyvä piirtäjä ja tosi heikko taidemaalarina. Tässä kohdassa historiaa pitää aina huudahtaa, ettei kritiikki ollut ansaittua. Itse taiteilija sanoo, että oli: hänen lahjakkuutensa rinnalla häneltä todellakin puuttui tekninen tieto piirtämisestä, maalaamisesta ja taiteen teoriasta.
Eri tavalla kuin tarinoissa yleensä, Ergashev kuunteli kritiikkiä tarkkaan ja lähti opiskelemaan ja parantamaan taitojaan. Vuoden hän harjoitteli. Piirsi satoja luonnoksia rypistetylle paperiarkille (tämä harjoitus auttaa hahmottamaan ja siirtämään paperille valot ja varjot materiaalien taitteissa), sekoitti maalisävyt ja kopioi tunnettuja taideteoksia.
Ahkeruus ja määrätietoisuus palkittiin. Ergashev pääsi opiskelemaan himoitsemaansa taideakatemiaan. Hän oli vasta tiensä alussa.
Hän näytti meille monia maalauksia, joista vanhimmat olivat 30 vuoden takaa. Tuoreimmat – keskeneräisiä vielä. Minä en uskaltaisi väittää, että osaisin yksityiskohtaisesti sanoa, miten taidemaalarin työnjälki oli kehittynyt teknisesti. Moni vanha maalaus oli varsin taidokkaasti tehty. Osa oli kopioita suurten taiteilijoiden teoksista. Omissa silmissäni ne näyttivät täsmälleen samanlaisilta, mutta Ergashev selitti, että hänen versioissaan on väri- ja muita virheitä.
Miten sitten osaisin sanoa, miten taiteilijan tyyli on muuttunut ajan kanssa? Se on tunne, joka välittyy teoksista: teknisesti taidokkaista maalauksista Ergashevin teokset muuttuivat tunteita herättäviin taianomaisiin luomuksiin, joista ei saa katsetta irti. On fiilis, etten katso maalausta, vaan se on ikkuna toiseen todellisuuteen.
Välillä näin onkin: taiteilija kertoi, että osa hänen teoksistaan ovat suoratoistoa hänen unistaan. Inspiraatiota näet voi saada unistakin!
Ergashev maalaa myös paljon ympärillä olevaa maailmaa ja silloin hänen kädenjälkensä on nerokasta. Tätäkin vesimelonin maalausta on jatkuvasti luultu oikeaksi kuvaksi. Itsekin olen mennyt halpaan, kun näin ensimmäistä kertaa sen kuvan. Mietin itsekseni, miksi mulle on lähetetty maalausten seassa vesimelonin kuva.
Mikä oli myös uutta ja mielenkiintoista, pääsimme näkemään, miten maalaus syntyy. Joskus se vie vain muutaman tunnin – siis salamannopeasti valmis. Joskus prosessi vie kuukausia. Työhuoneessa oli myös esillä maalauksiin hypänneet esineet ja se tuntui taianomaiselta, koska yhtäläisyys oli aivan täydellinen.
Lähtiessä Ergashevin työhuoneesta unohdimme väsymyksen ja kellonajan. Meidänkin silmät loistivat nyt – taiteilijan elämänilo tarttui meihinkin.
Taiteen taika – Alisher Ergashev.
Referenssit:
- Tashkent – Via Per Aspera Ad Astra – Uzbekistan
- Samarqand, Samarkand… – Via Per Aspera Ad Astra
- Kritiikkiä vai haukkuja – Via Per Aspera Ad Astra
- Inspiraatiopaja – Via Per Aspera Ad Astra
Taiteen taika – AlisherErgashev.
Upeita töitä, tulee jotenkin herrasta itsestään vähän Picasso mieleen 😀
Taisit todella pitää taiteilijasta, sillä tekstistä huokui sellaista aitoa positiivista fiilistä jonka myötä aloin itsekin pitämään kyseisestä taiteilijasta:)
https://www.lily.fi/blogit/i-dont-speak-polish/
Ompa ollut inspiroiva käynti, todella taidokas maalari! Harvoin sitä tuntuu näkevän ihan suoraa talenttia!
Upeita maalauksia ja itse taiteilijakin näyttää sympaattiselta, sellaiselta, jolla ei ole menestys ja osaaminen ”noussut päähän”. Uskon, että on ollut mielenkiintoinen vierailu. Unissa voi tosiaan päästä toisiin maailmoihin 🙂
Kauniita maalauksia! Tykkään varsinkin tuosta, missä on kannu, kirja ja muki.
Upeita maalauksia, varmasti ollut kiehtova esittely!
Samaa mieltä, todella kiinnostavalta kuulostanut vierailu. Aihepiiri on itselleni tosin aika vieras, mutta todella suurella mielenkiinnolla haluaisin tuollaiselle vierailulle osallistua.
Ei meitä olisi voinut taiteen asiantuntijoiksi sanoa, mutta muuan muassa taiteilijan persoona oli se, mikä lumosi. Taide on tosin suurissa määrin subjektiivinen aihe: toinen tykkää ja toinen ei. Ergashevin taiteessa meihin vetosi taidokas todellisuuden tulkitseminen kankaalle.
Mielenkiintoinen vierailu ja kauniita teoksia. Uzbekistánissa olisi mielenkiintoista vierailla. Täällä Israelissahan on paljon Uzbekistanista alunperin kotoisin olevia, etenkin Bukharasta ja Samarkandista. Samarkand-ravintolassa täällä voi myös tutustua alueen ruokiin 💚