Palanen kevätaurinkoa

Turismin kehittäminen Uzbekistanissa.

Moderno Hotel Tashkent - Turismin kehittäminen Uzbekistanissa.
Moderno Hotel Tashkent

Synkkien uutisten ja huolien keskellä haluan tuoda palasen toivoa ja valoa. On kuitenkin kevät tulossa, kevät on aina toivon aikaa, oli maailmanmeno minkälainen tahansa. 

Mainitsemani työmatka Tashkentiin on liittynyt uuteen projektiin, jota kehitämme yhteisin voimin Uzbekistanin turismin viranomaisten, Suomen Kunniakonsulaatin Uzbekistanissa sekä Kokandin yliopiston kanssa. Itse pääsin osallistumaan tähän projektiin paljolti oman blogini ansiosta, joten vedin yliopistomme opiskelijat perässäni. 

Se oli helppoa, koska restonomiopintojen osaston johtajat ja opiskelijat olivat tarttuneet tähän mahdollisuuteen suurella innolla. 

Uzbekistan on monille eurooppalaisille tuntematon kohde. On toki paljon ihmisiä, jotka ovat matkustaneet paljon maailmalla ja tuntevat Keski-Aasian hyvin, on myös maassa pysyvästi asuvia suomalaisia, mutta valtaosalle maa on silti uusi. Sen takia viime aikoina on tehty paljon työtä turismin kehittämisen suhteen. On rakennettu uusia hotelleja, jotka vastaavat eurooppalaisten käsitystä erinomaisesta majoituspaikasta, kulkuyhteyksiä on parannettu, opastuksia on laajennettu ja käännetty monille kielille. 

Vaikka maa yrittää kovasti luoda vieraille mukavan ympäristön, etnisistä mausteista ei ole joustettu. Kansalliset perinnöt ja UNESCOn kohteet odottavat vieraita kaikessa itämaisessa loisteessaan.

Nyt olemme päässeet siihen pisteeseen, että suunnittelemme mielenkiintoisia reittejä ja opastettuja retkiä. Majoituspaikat on katsottu valmiiksi ja todennäköisesti tulen esittämään ne yksi kerrallaan lähiaikoina.

Tarjolla on sekä räätälöityjä että pakettimatkoja eri budjeteille ja eri kohteisiin. Senkin infon esittelen lähiaikoina. 

Tällä hetkellä kiinnostuneet lukijat voivat myös vaikuttaa siihen, mitkä kohteet ja kaupungit sisällytetään reitteihin. Tämän hetken suunnitelmissa on kolme eri reittiä: Tashkent-Amirsoy, Ferganan laakso (Fergana, Kokand, Namangan, Rishton, Margilan) sekä Samarkand-Buhara.

Tashkentin matka tulee olemaan kaupunkiloman luksusta. Taidetta, ruokaa, shoppailua, historiaa ja kulttuuria sekä Amirsoyn laskettelukeskus.

Ferganan laakso on matka Uzbekistanin käsityön saloihin: keramiikkaa, silkkiä, kansallista keittiötä, ekoturismia ja toki historiaa ja kulttuuria. Tällä puolella Uzbekistania vieläkin shoppaillaan pääasiallisesti basaareissa, lounastetaan chaikhanoissa ja tanssitaan kansan sävelmin.

Samarkand ja Buhara ovat maailmankuulut itämaisen historian keskukset: Keski-Aasian varhaista historiaa, kulttuuria ja arkkitehtuuria, maailman vanhin basaari ja suurin moskeija. Siellä pääsee näkemään, miten kulttuurit ja uskonnot vaikuttavat toisiinsa ja seuraamaan niiden vuosisataista rinnakkaiseloa ja kehitystä. 

Uzbekistan on myös panostanut turvallisuuteen, korttimaksusysteemin kehittämiseen ja muihin mukavuuksiin, joihin länsimaiset turistit ovat tottuneet. Tosin, mukava ei tarkoita täällä tylsää. Uusia kokemuksia ja ahaa-elämyksiä tulee riittämään.

Jos on herännyt kiinnostusta asiaan, ottakaa ihmeessä yhteyttä minuun: info@viaperasperaadastra.com tai viaperasperaadastra@gmail.com. Ensimmäisille vieraille tarjoamme mukavia extroja: ilmaisia lounaita, museokäyntejä ja taide-esittelyjä, aina mielenkiinnon mukaan.

Turismin kehittäminen Uzbekistanissa.

Referenssit:

6 vastausta artikkeliin “Palanen kevätaurinkoa

  1. Siellä jo kirsikkapuut kukkii. Itsellä on jo kova matkakuume, sitä ei koskaan tiedä vaikka sinnekin joskus suuntaisimme 🙂

  2. Kiinnostava projekti kyllä. Mukavaa myös että aurinko lämmittää ja kevät tulee kovaa vauhtia!

  3. Hetken jo ajattelin, että tuolla olisi kiva joskus käydä. Maailman pitää kyllä ensin rauhoittua sen verran, että uskaltaa lähteä. Pärjääkö siellä englannilla?

    1. Kyllä, pärjää. Kuten monessa muussa maassa, suurimmissa keskuksissa kielten osaaminen on jo aika hyvä, mutta pienemmissä välillä joutuu turvautumaan elekieleen. Joissakin kylissä kävin niin, ettei kukaan osannut venäjää, peräti englantia 🙂

  4. Olipa kiinnostavaa lukea, että Uzbekistan on alkanut panostamaan turismiin. Tämä oli minulle uutta. Vaikka maa aika tuntematon minulle toistaiseksi onkin, olen varma että maalla on paljon annettavaa turismille. Onkohan maata aikomusta markkinoida jatkossa enemmän eri maiden matkamessuilla?

    1. Toivottavasti päästään osallistuman jossain messuilla, kunhan ne järjestetään tulevaisuudessakin muualla tavalla kun virtuaalissa. Ensin korona, sitten sota – ei ole kovin helppo jakso historiassa.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.