Digitaalinen minimalismi

Digitaalinen minimalismi banner

Digitaalinen minimalismi

Minulle tuli mieleen, että kulutamme aika paljon digitaalisia tuotteita sen kummemmin miettimättä niiden tarpeellisuutta itsellemme tai vaikutusta jokapäiväiseen elämäämme.

Virtuaalimaailman tuotoksia harvoin mielletään tavaroiksi, vaikka sitä ne ovat. Ilmainen tai maksullinen, tuote tai palvelu, sillä on oma arvonsa, vaikutuksensa ja hiilijalanjälkensä, vaikkakin se voi olla vaikeampaa määritellä.

Maksullisen tuotteen kanssa raja on helpompi vetää: sen vaikutus loppuu yhteen maksetun jakson / tilauksen peruuttamiseen. Tarpeettomia digitaalisia tuotteita ja palveluita kannattaa irtisanoa senkin takia, että ne kuluttavat rahaa.

Entäs maksuttomia?

Niiden kanssa on monimutkaisempaa. Ensitöikseen pitää määritellä, mitä kaikkea turhaa kulutamme, ennen kuin lähtee niitä karsimaan.

Ajatuksena on, että oma aika on arvokasta, eli kaikki, mitä kuluttaa turhaan, pitää kipata roskiin. Turhake on tässäkin yhteydessä suhteellinen käsite. Jos joku tuote tai palvelu tuo iloa, ei sitä luonnollisesti tarvitse skipata. 

Pääajatuksena digitaalisessa minimalismissa on se, että näitä tuotteita kuluttaa juuri niin paljon kuin on tarpeellista ja sopivaa itselleen. Kuitenkin aika usein tietokoneen ja puhelimen muistiin kertyy täysin käyttämättömiä tuotteita, jotka lojuvat siellä vuosia odottamassa omaa hetkeään.

Mitä voi tehdä?

Digitaalinen minimalismi

Näissä puitteissa päätin tehdä digitaalisen siivouksen. Puhun tässä vain itsestäni, koska huomasin, että yleistyksiä on turha tehdä. Me kun olemme kaikki erilaisia, joten jokaiselle turha ja tarpeellinen on eri asia.

Ohjenuorana otin käyttöön seuraavat kysymykset:

 1. Onko tuote tai palvelu minulle tarpeellinen työ- tai henkilökohtaisessa käytössä?
 2. Onko sen arvo vastinetta hinnalle?
 3. Tuoko sen käyttäminen iloa?
 4. Jos luovun siitä, miten se vaikuttaa elämääni? Voiko sen kenties korvata sopivammalla tuotteella?
 5. Miten paljon aikaa sen käyttäjäminen ja ylipäänsä olemassaolo vie?

Siivouskohteet: 

 1. Ohjelmisto ja käyttöjärjestelmä tietokoneessa.
 2. Tiedostokansiot.
 3. Kuva-arkisto.
 4. Sovelluskirjasto puhelimessa. 
 5. Sähköposti.
 6. Kameroiden muistitikut.
 7. Muistiinpanot.
 8. Pilvipalvelut.
 9. Some.
 10. Viihdekanavat ja palvelupaketit.

1. Ohjelmisto ja käyttöjärjestelmä tietokoneessa

Digitaalinen minimalismi

Tietokoneen ohjelmistossa muutaman vuoden sisällä kerääntyy paljon appseja ja päivityksiä, joita ei enää tarvitse tai ne ovat vanhentuneita. Käyttämättä jääneet ohjelmat kannattaa poistaa koneesta, koska turha lasti alkaa pikkuhiljaa vaikuttaa koneen suorituskykyyn. Hyvälaatuisen tietokoneen (pöytäkoneen tai läppärin) elinikä on ainakin 10 vuotta. Itse jouduin uusimaan siinä ajassa vain ukkosen hävittämiä virtalähteitä.

Itse asiassa hyvin pidetty laadukas kone kestää aikansa, niin kauan, että käyttöjärjestelmä alkaa olla liian vanha. Kerran tai pari sen pääsee päivittämään, mutta sen jälkeen lipputanko päättyy. 

Käyttöjärjestelmässä on useita kansioita, joita pitää putsata aina välillä siitä huolimatta, että kaikki automaattiset puhdistusasetukset ovat kunnossa. Kone itse osaa putsata välimuistin ja väliaikaisia tiedostoja, mutta esim. päivitykset, käyttämättömät ohjelmat ja roskasäiliö pitää putsata käsin. Eihän läppärisi tiedä, milloin haluat ne pois päiväjärjestyksestä.

4.41GB vapautunutta tilaa.

2. Tiedostokansiot

Digitaalinen minimalismi

Tiedostokansioihin kerääntyy vuosien vanhaa roinaa kuin huomaamatta. Itse olen löytänyt omasta arkistosta sekä koneelta että pilvipalvelusta kuitteja, dokumentteja, lippuja ja varauksia vuosien takaa, vanhoja kopioita asiakirjoista, mitä en tule koskaan tarvitsemaan ja joiden voimassaoloaika on päättynyt aikoja sitten. En ole julkinen arkisto, joten mun ei tarvitse säilyttää edellisen vuokrakämpän vesi/sähkösopimusta tai 10 vuotta vanhaa passikopiota.

12GB vapautunutta tilaa.

3. Kuva-arkisto

Digitaalinen minimalismi

Kuva-arkistoni käsittää tällä hetkellä noin 30 000 kuvaa, jotka kaikki vievät tilaa pilvipalvelusta, joka ei ole millään tavalla ilmainen.

Olen käynyt läpi lajittelemattomia kuvakansioita ja poistanut rankalla kädellä vähänkin epäonnistuneet otokset. Tähän mennessä roskiin lähti muutama sata kuvaa. 

Tätä kuluerää minun on pakko ylläpitää, koska tarvitsen näitä kuvia täysikokoisina ja korkealaatuisina työssäni.

5GB vapautunutta tilaa.

4. Sovelluskirjasto puhelimessa

Digitaalinen minimalismi

Olen selannut puhelimeni sovelluskirjastoa ja poistin kaikki appsit, joille ei ollut käyttöä viimeiseen pariin vuoteen. Elämä muuttui ja tarpeet muuttuvat.

Ne, jotka jäivät, päivitin tälle päivälle.

3GB vapautunutta tilaa.

5. Sähköposti

Digitaalinen minimalismi

Sähköposti on yksi riesa. Sinne tulee tuhansittain tarjouksia, ilmoituksia, roskaposteja, niin siinä loputtomassa meressä pitää pyydystää ne harvat asiaa sisältävät postit. Minulle ei tule niitä kuin parikymmentä viikossa. Verrattuna siihen, että noin 1000 viestiä on roskia. 

Gmail, jota nykyään käytän, osaa itse lajitella posteja, mutta ei nyt aivan virheettömästi, joten joudun käsin kahlaamaan kaikki roskapostilaatikot viikoittain. 

Saadakseni edes pientä tolkkua asiasta, peruutin kaikki tarpeettomat uutiskirjeet, blokkasin joitakin liian päällekäyviä tahoja (kuten pelifirmojen jakelut) ja siivosin pois sellaisia asiakirjoja, joita en tule tarvitsemaan. Erityisesti liitteet vievät hyvin paljon tilaa sähköpostilaatikossa ja yleensä turhaan.

6. Kameroiden muistitikut

Digitaalinen minimalismi

Minulla on vielä sen verran vanhaa kalustoa käytössä, että ne vaativat autonomista muistitikkua, jotka vaativat siivousta vähän väliä. Kaikki asiakirjat ja kuvat ovat turvallisesti pilvessä, joten ihan turha niitä säilyttää kolmessa eri paikassa.  

32GB vapautunutta tilaa.

7. Muistiinpanot

Digitaalinen minimalismi

Tämä on vaikeaa. Mistä tiedän, tarvitsenko ikinä juuri sitä linkkiä? Kirjoitanko tästä aiheesta? Muistiinpanojen siivous on minulla juuri käynnissä. 

Luonnoksissa on yli 50 blogikirjoitusta, jotka kaikki odottavat viimeistelyä. Tai sitten ne lentävät roskiin, koska jostain syystä en tykkää siitä. Joskus teksti ei vaan kehity sellaiseksi, miksi sen haluan.

1.7GB vapautunutta tilaa.

8. Pilvipalvelu

Digitaalinen minimalismi

Pilvessä kaikki maksaa, joten sinnekään ei kannata ihan mitä vaan tunkea. Joten tilan säästämiseksi poistin kaikki vähänkään tarpeettomat tiedostot, jotka jäivät sinne ojaan menneistä projekteista, olivat vanhentuneita tai muuten en halunnut säilyttää. Niitä kertyi 20 GB.

9. Some

Digitaalinen minimalismi

Olen aika rankalla kädellä siivonnut some-kanaviani. Poistuin niistä ryhmistä, joihin ei ole mitään iloa kuulua. 

Joudun muutenkin roikkumaan somessa enemmän kuin mitä itse haluan, mutta pidän sen osana työtäni.

10. Viihdekanavat ja palvelupaketit

Digitaalinen minimalismi

Itselläni on käytössä enää yksi maksullinen palvelu, Google music. Toinen käytössä ollut palvelu, Opel OnStar, lopetettiin vuosi sitten. Se on harmi, koska se oli kätevä, erikoisesti kun auto oli kateissa suuremmalla parkkipaikalla 😂.

Meillä ei vuosiin ollut television extra-paketteja, kaapeli-TV:ta tai muita viihdepalveluita. Osittain sen takia, että suurin osa niistä on tarjolla vain Suomessa. Moni suomalainen ohjelmatarjoaja ei suostu näyttämään sisältöänsä ulkomaille. Noh, pitäkää tunkkinne. Joskus se toki harmittaa, koska lapsi ei kuule kunnollista suomea vaan meidän ihanaa Turun murretta.  

Digitaalinen minimalismi

Referenssit:

Digitaalinen minimalismi

Kuvitus: Happy Color®