Digitaalinen jalanjälki

Digitaalinen jalanjälki

Digitaalinen jalanjälki.

Olen äskettäin saanut tehtäväksi keskustella kaksi minuuttia digitaalisesta jalanjäljestä. Aiheen sai tosin valita itse (muutamasta vaihtoehdosta). Huomasin, että aihe on todella moniulotteinen, eikä sen kaikkia puolia edes pysty keksimään heti.

Ensinnäkin termin voi ymmärtää monella eri tavalla. Yksi käsitys on se, että digitaalinen jalanjälki on pelkästään se data, joka kertyy vain silloin, kun laitamme ruksin lomakkeen suostumusruutuun. Se on kuitenkin vain jäävuoren huippu.

Digitaalinen jalanjälki on sekä virtuaalinen että fyysinen ilmiö. 

Virtuaalisesti 

Jokainen kirjoitettu lause, klikkaus netissä tai somessa jaettu kuva on meidän digitaalinen jalanjälkemme. Miljoonia botteja on jatkuvasti töissä jäljittääkseen meidän klikkauksia ja hakusanoja netissä. Äkkiä katsottuna näyttää kamalalta. Oikeassa elämässä boteille on ihan sama, kuka on ruudun toisella puolella. Ne kerää sitä infoa, mitä niiltä pyydetään. 

Tiedon keruu tapahtuu monella eri tasolla, olipa meidän suostumusta kysytty tai ei.  Evästeet ovat niin henkilökohtainen asia, että siitä on jo tehty laki. Evästeitä tutkimalla pääsee yksilön iholle, sen takia niiden käyttöä rajoitetaan ja säännöstellään. 

Somessa jakamamme tieto kulkeutuu moniin statistiikka- ja datapankkeihin. Hakukoneet tallentavat hakusanoja, joita käytämme (no worries, ne eivät sentään yhdistä hakuja henkilötietoihin).

Digitaalinen jalanjälki virtuaalissa voi olla sekä julkinen että yksityinen (ja toivottavasti  hyvin suojattu). Pilvipalveluiden käyttö, erilaiset julkaisut (mm. blogit, päättötyöt, verkkoartikkelit) virallisten sivustojen ja niiden palveluiden käyttö – kaikki johtaa loppujen lopuksi autenttisen tiedon luojaan. Tässä kohdassa digitaalisen turvallisuuden huomioon ottaminen on elintärkeää.

Fyysisesti

Digitaalinen jalanjälki taas jättää fyysisen jäljen maapallolle. Vaikka välillä tuntuu, että pilvipalvelu, e-kirja tai omassa koneessa kirjoitettu essee on täysin virtuaalinen olento, se ei edelleenkään ole näin. Datan luominen, prosessointi ja varastointi tuottaa valtavasti päästöjä. Vaikka yhden datayksikön päästöjen määrät voivat olla häviävän pieniä, tähtitieteelliset tietojenkäsittelyn luvut tuottavat merkittävästi päästöjä globaalissa mittakaavassa.

Tässä herää kysymys, kuinka paljon turhaa datankäsittelyä aiheutamme omalla toiminnallamme työ- ja vapaa-aikana. Miten turhuuden voi määritellä? Olisiko sitten tämänkin kirjoituksen aiheuttama digitaalinen jalanjälki ja ympäristön kuormitus turhaa vai  onko sillä sen olemassaoloon oikeuttava arvo? 

Digitaalinen jalanjälki.

Referenssit:

Kuvapankkikuvat: Depositphotos®

6 vastausta artikkeliin “Digitaalinen jalanjälki

  1. Todella mielenkiintoinen näkökulma, ei pelkästään se fyysinen jälki siitä kun kone valmistetaan ja toimitetaan asiakkaalle mutta myös kaikki se etämuisti ja prosessointi sähkölle jne. Se kuluttaa kanssa!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.