Myyntisuppilo

Miten tuottava artikkeli kuuluu rakentaa? Siihen sisällytetään Myyntisuppilo. Hyvin rakennettu ja automatisoitu myyntisuppilo imaisee asiakkaita ja myy kuin itsestään. Suurin osa bloggaajista ei koske sormellakaan tähän rakenteeseen, kaikki on ammattilaisten käsialaa. 

Myyntisuppilo
Myyntisuppilo, yksinkertainen.

Myyntisuppilon tehokkuutta tehostetaan liideillä: ilmaisilla jakeluilla, jonka avulla saa itselleen potentiaalisen asiakkaan sähköpostin. Sitten ruvetaan pommittamaan. Paras tapa tehostaa myyntisuppiloa on järjestää ilmainen webinaari tai koulutus. Kun asiakas on jo koukussa, siimaa kiristetään.  

Myyntisuppilon käyttö on täysin oikeutettua silloin, kun ihminen tiedostaa, että hän on kaupassa ja hänelle tarjotaan diiliä. Sen markkinointikikan perimmäinen tarkoitus oli saada asiakas valitsemaan juuri oma kauppa ostopaikaksi. Mutkikkaamman strategian joutuu rakentamaan, jos tuote on markkinoilla uusi. Silloin ensin pitää luoda tarve ja vasta sitten taluttaa asiakas ostopäätökseen. 

Yksi parhaita myyntisuppiloita on Escentual.com:lla. Kauppaan sisäänrakennettu Beauty Buzz -blogi on mainio lisäinfon lähde, se on hienosti tuotettu, aidosti kirjoitettu ja ammatillisesti kuvitettu. Respect! (Siis, tämä on mielipiteeni heidän blogistaan myyntisuppilona, itse kaupasta mielipiteeni voi lukea tässä).

Tehokkaiden myyntisuppiloiden rakentamista pystyy oppimaan, mutta yks maksullinen webinaari siihen ei yleensä riitä. Se on kokemuksen, relevanttien tilastojen ja niiden lukutaidon tulosta. 

1. Some, kävijätiedot ja tilastojen hankintakanavat

Tilastojen hankkiminen on asia erikseen ja yksi tarkimmin varjeltuja salaisuuksia nettimaailmassa. Google Analytics ja Search Console ovat työkaluja muiden joukossa, joiden käyttöä joutuu opettelemaan. Moni somejätti myy omien käyttäjiensä tietoja, mutta harvoin pienille yrittäjille ja bloggaajille. Tilastotietoa voi ostaa/tilata myös statiistikkayrityksiltä (esim. *Mielipidemaailma, *Kuluttajapaneeli, *Norstatpanel yms).

Se, että me käytämme somea, on harhaa. Some käyttää meitä niin kuin parhaaksi näkee. Bloggaamiselle Facebookista ja Instgramista on hyötyä, juuri siihen tarkoitukseen, mihin se oli alunperin suunniteltu: kavereiden kanssa chattailuun. 

Samoin kuin muut statistiikkaa keräävät kanavat, Google Analytics ja Search Console ovat kyllä olemassa ja avoimena, mutta niitä tietoja pitää vielä osata tulkita. Huomasin, että statistiikka-appsit eivät oikein tiedä mitä tekevät. Luvut eroavat pahimmillaan 50% puoleen ja toiseen. Se riippuu täysin  algoritmista, mitä  siihen laskelmaan on käytetty. Facebookin käyttäjäseulonta on sen verran suurpiirteinen, että tavismainostajalle jää luu käteen mitä todennäköisemmin. FB:n tilastoja varjostaa se, että käyttäjät eivät suinkaan ole aina halukkaita paljastamaan omia olinpaikkojaan ja mieltymyksiään. FB:llä on tarjolla myös varsin tarkkoja tietoja, jotka pohjautuvat IP-osoitteisiin, käytettyihin hakusanoihin, ryhmiin, joihin osallistut sekä kommenteissa ja messengerissä käytettyihin sanoihin. Nämä eivät kuitenkaan ole noin vain ostettavissa. Ellet ole Trump. Eli ei ainakaan mainostamisen pohjaksi tai kohderyhmän määrittämiseksi Facebookin tilastoja kannata käyttää. 

Pluginien tarjoamissa tilastoissa kannattaa suodattaa omien IP-osoitteiden sekä bottien aiheuttama taustakohina. Itse käytän kolmea eri tilastoja keräävää pluginia sekä Googlen tilastoja. Niiden mediaaniarvot ovat jokseenkin tarkkaa tilastotietoa. 

2. Liidit ja sähköposti

Liidien työstämisestä kaupoiksi käytetään paljon erilaisia työkaluja, joista yksi suosituimpia on freebies, eli ilmaisjakelu.

Freebietä on olemassa kahta lajia: kylkiäiset ja sähköpostin kalastajat. Molempien tarkoitus on saada sinut ostamaan juuri kyseisestä kaupasta. 

Kylkiäiset ovat helposti havaittavissa ja niistä ilmoitetaan ilomielin ja avoimesti. Se on varsin perinteinen tapa sinetöidä kauppa. Ne voivat olla sekä ihan fyysisiä tavaroita pääostosten yhteydessä tai pankkien rahoitustarjouksia, (tupla)bonuksia, määräalennuksia. 

Freebie, joiden tarkoituksena on luoda ostotarve tavaralle, jonka olemassaolosta et tiennytkään, ovat vaikeampia. Usein asia on niin, että sen tavaran olemassaoloa ei tiedosteta sen takia, ettei sitä oikein kukaan tarvitsekaan. Ei toki aina. Tässä kohdassa pitää saada kalastettua potentiaalisen asiakkaan sähköposti/postiosoite/puhelinnumero. Yleisin on tietysti sähköposti, koska se luovutetaan helpommin. 

Sen jälkeen pitää aloittaa pommitus. Rajanveto on vaikeaa: missä kohdassa asiakas ärsyyntyy pommituksesta niin, että estää koko virran. Toki hienovaraisesti ja fiksusti laadittu sähköpostimainos voi herättää asiakkaan mielenkiinnon. Jos se ylipäänsä asiakkaan tavoittaa. Gmaililla on nykyään taipumus tunkea roskapostiin myös omassa osoiteluettelossa olevia sähköpostia, jos se tulkitsee se roskaksi. Sen tulkinnan voi aiheuttaa vääränlainen otsikko tai muiden gmailin käyttäjien käyttäminen. Big Brother näkee kaiken. 

Nykyään sähköpostien määrä on sen verran suuri per osoite, että erottuminen siinä virrassa on varsin vaikeaa. Hallaa asialle tekevät myös hosting- ja puhelinoperaattorit, jotka myyvät asiakkaidensa tietoja eteenpäin. Tämä on yksi suosittu keino, miten roskapostien lähettäjät ylipäänsä saavat käsiinsä sähköpostiosoitteita sekä puhelinmyyjät numeroita. 

3. Mihin sitä tietoa voi käyttää?

Tilastotiedot ovat kullanarvoista tietoa myynnin lisäksi blogin kasvattamiselle. 

Omat kokemukset myyntisuppiloista rajoittuvat nettikauppojen sisällä rakennettuihin kappaleisiin. Suurin osa niistä on toiminut loistavasti tähän päivään asti, vaikka osa niistä on vuosia vanhoja. Salaisuus? Vahva tuote niiden takana. Vahva tuote on sellainen, joka lunastaa lupauksensa. Tässä tapauksessa myyntisuppiloa ei tarvitse kuin huoltaa vuoden välein, mutta tuotteen on oltava ajan tasalla aina. Vanhin myyntisuppilomme oli rakennettu 2005. Kyseinen tavara on edelleen markkinoilla alkuperäisellä nimellä, vaikka vuoden 2005 ja tämän hetken tuotteen välissä on “valovuosi”. 

Mikään ei toimi täysin automaattisesti ja aivottomasti, vaikka mitä myyntibottien kehittäjät lupailevat. 

Esimerkkinä ovat mm. kosmetiikkatuotteet, joita uusitaan muutaman vuoden välein, vaikka mitään vikaa niissä ei näytä olevan (tsekkaa vaikka GUERLAIN Meteorites Pearls).

Omassa bloggaamisessa olen luopunut ajatuksesta myyntisuppiloista ja sähköpostimainonnasta. Sellaisen mahdollisuuden toki lukijoilleni tarjoan, jos joku haluaa käyttää sähköpostiaan blogini seuraamiseen. Vaihtoehtoina ovat myös myös muut seurantatyökalut, kuten Blogit.fi -alusta, WordPress Reader, FB-sivu, ryhmäjakelut, IG ja Bloglovin’.

Mihin muuhun tilastoja tarvitaan?

  1. Teemat ja aiheet. Omista tilastoista näkee, mitä lukijoita kiinnostaa, mitkä artikkelit ovat onnistuneet paremmin kuin muut.  
  2. Rakenne. Millä laitteilla ihmiset blogiani lukevat eli miten se kuuluu optimoida lukijaystävälliseksi.
  3. Geolokaatio. Mistä lukijani ovat kotoisin. Pystyn näin räätälöimään sisältöä sen mukaan. Se on tärkeää vasta silloin, kun kyseeseen tulevat kaupalliset yhteistyöt.

Olen tietoisesti jättänyt väliin turhat henkilökohtaisuudet, kuten sukupuoli, ikä ja perhestatus. Yritän tehdä omasta blogistani sukupuoli- ja ikäneutraalin, vaikka täysin se ei toki taida ikinä onnistua. Päälle painaa oma sukupuoli, ikä ja lapsiperhetausta. Toivon hartaasti, että lukijoillani on kyllin medialukutaitoja, että he osaavat ottaa nämä seikat huomioon.   

Bloggaaminen Archives

Myyntisuppilo

myyntisuppilo banner

Subscribe to our newsletter!

No worries! Our next newsletter is scheduled for the next year 🙂

Myyntisuppilo