Yhteistyön hinnoitteluperiaatteita aloitteleville bloggaajille

Blogiyhteistyön hinnoitteluperiaatteita - Possu 1

Blogiyhteistyön hinnoitteluperiaatteita.

Onko bloggaaminen helppoa? Ei. Onko se taloudellisesti tuottoisaa? Ei. Mutta kiehtovaa se on, kuten moni muukin uusi ala. 

Suurin osa blogeista ei koskaan tule maksamaan itseänsä takaisin. Mutta myös itseilmaisun keinona ja itsensä kehittämisen työkaluna se saattaa hyödyntää kirjoittajaa. 

Kuitenkin joskus käy niinkin hyvä tuuri, että jokin taho tahtoo tehdä yhteistyötä bloggaajan kanssa. Ja vieläpä on valmis maksamaan siitä. 

Sattumasta ei tässä kohdassa ole kyse: mainostajat tietävät varmasti, keitä ne haluavat projektiin mukaan. Yleisempi bloggaajan profiili, jota pyydetään mukaan yhteiseen projektiin, näyttää suunnilleen tältä:

 • hänen blogillaan on korkea ranking (pistearvo), 10+
 • blogi on ollut markkinoilla yli 2 vuotta
 • blogi päivittyy säännöllisesti ja on hyvin menestynyt erilaisissa tilastoissa
 • kirjoitukset ovat tavalla tai toisella kiinnostavia, mutta myös SEO on kohdallaan
 • bloggaaja on hakenut itse muutamaan sataan projektiin erilaisissa yhteistyöverkostoissa

Miten hinnoitella yhteistyötään? 

Blogiyhteistyön hinnoitteluperiaatteita

Minä olen saanut väistää tätä kysymystä jatkuvasti. Mutta kun bloggaajien keskuudessa ei ole tapana paljastaa omien tienestien suuruutta. Verottaja-pelko on virallinen syy, mutta oikea syy lienee se, että työtä tehdään nolon halvalla.  

Bloggaajilla teetetään paljon yhteistyötä tuotepalkkioita vastaan, muutaman kympin tai skumppalasillisen edestä. Blogin alkumetreillä sellaiseen on pakko suostua, koska pitää kerätä portfoliota, mutta moni jämähtää siihen vaiheeseen vuosiksi.  

Suomessa on kourallinen bloggaajia, jotka pääsevät esittämään mainostajille omia palkkiotavoitteitaan. Meillä muilla on tyytyminen siihen, minkä blogin ranking antaa myöden.

Mainostajat alkavat kiinnostumaan blogista, kun sen pistearvo hipoo kymmentä. Oman pistearvon voi tarkistaa vaikkapa osoitteessa Ahrefs.com. Vastaavia palveluita on useita. 

Periaatteessa Suomessa minkä vain yhteistyön palkkio pitää olla vähintään 200€, koska silloin bloggaaja pääsee edes jokseenkin ihmismäisiin lukemiin palkkauksessa, silloin kun verot on vähennetty. Eli blogi, jonka pistearvo on 10, voi punastumatta pyytää nuo pari sataa per postaus. Enemmänkin voi vaatia, jos siihen on edellytyksiä: suuri kävijämäärä, asintuntijuus tai muuta kivaa. 

Tiedän ihan hyvin, ettei se aina toteudu. Monella mainostajalla, erityisesti niillä, joihin pääsee hakemaan yhteistyöverkoston kautta, on kiinteät taksat, ota tai jätä periaatteella. Tässä tapauksessa työmäärään on lisättävä myös haun tekemisen aika.

Tässä kyse on nimenomaan blogipostauksista, eli esim. Instagramiin ja TikTokiin tehtävät julkaisut, kelat ja tarinat ovat asia erikseen, joissa on on omat hinnat. Blogiyhteistyöhön yleensä kuuluu kyseisen postauksen promoaminen muissa kanavissa, mutta siihen ei aseteta erillisiä vaatimuksia.  

Missä luvuissa mennään?

Blogiyhteistyön hinnoitteluperiaatteita

Emiilia Unelma5 -blogista on paljastanut, että hänen laskun mukaan bloggaajan tuntipalkka pyörii jossain 0.76€ kiepeillä. 

Veera Bianca on kerran julkaissut oma hinnastonsa suoraan blogin sivuilla ja tekoa pidettiin erittäin rohkeana. Kovin kauan se tieto ei sivustolla pysynyt: epäilen, että se karkotti mahdollisia asiakkaita naftaliiniin lailla. Hinnat olivat tosin pöyristyttäviä näin maallikon silmille.

Olen myös huomannut, että bloggaajat hinnoittelevat omaa työtään eri mainostajille eri tavalla. Se riippuu yhteistyön kiinnostavuudesta ja siitä, kuinka paljon lisäarvoa se tuo blogiin. Itsekin olen tehnyt joitain yhteistöitä täysin ilmaiseksi, koska mielestäni niiden promoaminen oli tärkeä esim. yhteiskunnallisessa mielessä.

Olen myös kehittänyt sopimattomien pyrkijöiden karkoittamiseksi erillisen hinnaston, jonka lähetän bumerangivastauksena niiden kyselyihin. Eivät tule häiritsemään enää. 

Minulla edelleen menee postaukseen kuin postaukseen keskimäärin 5h. Jos materiaali on valmis eli aihio ja kuvat ovat olemassa, niin kirjoittamiseen, kuvien käsittelyyn (vaikka ei tarvitse kuin valita sopivia kuvia, silti siihen menee aikaa), oikolukuun ja tekniseen viimeistelyyn (SEO) uppoavat nuo 5h. Alle sen ei kovin helposti pääse.

On postauksia, joihin menee huomattavasti enemmän aikaa. Ne ovat vaatineet tutkimusta, faktojen tarkastelua, linkitystä. 

Sekin pitää vielä muistaa, että eri lähteiden mukaan kaupallista sisältöä ei saa olla kuin 10-30%. Suuret ja kaupallisuudesta tunnetut bloggaajat eivät nekään pääsee nauttimaan palkkioista kaikesta kirjoittamisesta. Täytesisältöä on pakko olla.

Vielä yksi suuri asia, joka vie resursseja ja työaikaa: somessa läsnäolo ja mainostaminen.. Ilman sitä ei kukaan pärjää. Se on tämän hetken markkinatilanteen realiteetti. Toiset panostavat johonkin tiettyyn mainonnan muotoon ja yhteen some-kanavaan, toiset vaikuttavat niistä useilla.

Omassa blogissa kaupallisia postauksia on noin 3%. Ehkä olen turhan ronkeli. Enkä taida täyttää tarpeeksi hakemuksia eri verkostoissa niiden saamiseksi. 

Kirjanpito

Blogiyhteistyön hinnoitteluperiaatteita - Possu 2

Suurin osa bloggaajista, jotka ilmoittavat tulonsa verottajalle, tekevät kirjanpitonsa itse tai käyttävät kevytyrittäjille tarkoitettuja palveluita. Se on näppärä tapa tässä tapauksessa, koska muuten yhtälö muuttuisi mahdottomaksi: ammattilaisen kirjanpitäjän palvelut maksavat maltaita Suomessa.

Tee-see-itse tapauksessa kannattaa ajatuksella perehtyä veroviraston ohjeistukseen. Yhteistöitä verotetaan normaalin, verokortissa olevan veroprosentin mukaan, mutta niistä koituneita kuluja saa myös ilmoittaa kulut- sarakkeessa, joten kannattaa pitää tarkkaa kirjaa aina matkakuluja myöten ja pistää kaikki kuitit talteen.

Mitä kaikkea bloggaajalla on oikeus vähentää omista tuloista, on myös erittäin hyödyllistä tietää. Esimerkiksi uuden tietokoneen tai kameran hankinta voi olla käypä vähennyserä.

Ohjeistus ei ole kovin helppolukuinen ja on täynnä vedenalaisia kiviä. Joten suosittelen ostamaan joidenkin kirjanpitäjien tarjoama kertaluonteinen konsultointipalvelu asiasta. Voi tilata myös vuosi-ilmoituksen teon tai pyytää apua siinä. Tässä kohdassa se on järkevintä, koska lopputulos voi heilahtaa satoja euroja suuntaan tai toiseen. Hyvä kirjanpitäjä tietää monia kikkoja, miten tulosta saa pienennettyä tai jopa saatua negatiiviseksi paperilla (suomennettuna: veronpalautus). Jos ollaan rehellisiä, aika harva bloggaaja on oikeasti jäänyt plussan puolelle omissa yhteistöissään.

Entäs minä itse? En tee kirjanpitoa itse ja laskutan yhteistöitä oman ALV-rekisteröidyn yritykseni kautta. Se helpottaa elämääni merkittävästi.

En myöskään tee töitä tuotepalkintoja vastaan, koska niitä on erittäin vaikea liittää kirjanpitoon.

Koska somevaikuttajan, joihin bloggaajiakin luetaan, ammattikuva on vielä varsin tuore ja epätarkka, palkkaus on myös sitä ja tätä. Taitoja ja tietoa vaaditaan heiltä paljon, ja venyä pitää joka suuntaan. 

Minä uskon, että ajan kanssa kuva selkenee ja myös terävöityy, koska kiinnostus sisältömarkkinoinnista ei näytä laantuvan. Taulukkoplkkauskseen ei kai mennä, mutta jonkin sortin viitelukuja on tiedossa tulevaisuudessa, kuten kaikilla muillakin aloilla on käynyt. 

Blogiyhteistyön hinnoitteluperiaatteita.

Referenssit:

Blogiyhteistyön hinnoitteluperiaatteita

8 vastausta artikkeliin “Yhteistyön hinnoitteluperiaatteita aloitteleville bloggaajille

 1. Hyvä postaus jälleen!
  Vaikka blogit (kaikki neljä) eivät mullakaan ole pääasiallinen tulonlähde ja olen tarkka kenen kanssa teen yhteistöitä, pidän silti hinnastoa julkisena. Se on tietoinen valinta avoimuuden lisäämiseksi ja auttamaan muita bloggaajia. Toisaalta se myös vähentää ns. turhia yhteydenottoja. Viestinnän ammattilaisena en tee postauksia kympeillä, mieluummin suosittelen ilmaiseksi hyväksi havaitsemiani tuotteita tai palveluita tai sitten asiallista korvausta vastaan. Suosin muutenkin enemmän affiliateyhteistyötä, koska se sopii paremmin omiin sisältöihini kuin ns. mainospostaukset.

  1. Kiitoksia!
   Avoimuutta tässä kohdassa tarvitaan. Se ei ole millään tavalla siedettävää, että kunnollisesta työstä maksetaan orjapalkkaa. Se lisäisi myös vastuuta lopputuloksesta molemmin puolin.
   Jos minä tarjoan jollekin taholle omaa työtä ilmaiseksi, sen pitää olla omaa päätökseni eikä se, että näin tällä alalla tehdään. Se on vapaaehtoistyötä ja minä lahjaan omaa aikanani ja taitoni tietoisesti, jos koen, että asialla on minulle merkitystä.
   Erilaisia tapoja tehdä yhteistyötä on monta, joten näin jokaisella on mahdollisuus valita itselleen sopiva vaihtoehto.

 2. Mielenkiintoinen kirjoitus. On totta, että omaa työtä on paree hinnoitella niin, että siinä on jotain järkeä. Minua on kiinnostanut kaupalliset yhteistyöt, lähinnä mielekkäiden toimijoiden kanssa, mutta aina se hinnoittelu on yhtä vaikeaa. Ensimmäiset työt olivat muuten tavarapalkkaa vastaan. Tuntui, että jostain se on aloitettava. Olisi varmaan fiksua olla jotain omia tavoitteita asian suhteen tai vaikka lähestyä eri tahoja sähköpostitse yhteistyön merkeissä, mutta itse mennyt vielä fiilispohjalla ja ottanut vastaan sen mikä kiinnostaa. Ei ole cv:tä tai muuta. Ehkä joku päivä kerkiää tähänkin panostaa paremmin, jos yhteistöiden parissa haluaa jatkaa.

  1. Minä olen luopunut kaupallistumisen tavoitteista tietoisesti, eli yhteistöitä saa tulla jos on tullakseen. Koska mielestäni liiallinen kaupallisuus pilaa blogin. Tavoitellessaan tiettyjä lukuja tulee suostuttua sellaisiin yhteisöihin, joita ei kannattaisikaan tehdä.

   Alussa jokaisen on tehtävää kompromisseja ja myönnytyksiä, wi siitä pääse yli eikä ympäri. Toisaalta tuotepalkkio voi olla sen arvoinen, että sen edestä viitsii tehdä työtä.

 3. Mulla on just suunnitteilla vastaavanlainen postaus. Tämä oli tosi hyvin kirjoitettu, ehkä mun ei enää tarvikaan, voin vain linkittää tämän😃 Oman blogin pisteet kiinnostais, äkkiseltään en ihan tajunnut miten tuo sivusto toimii. Pitää tutustua tarkemmin.

 4. Kiitos tästä. Tärkeitä näkökulmia, joita olen tässä oman taipaleeni alkumatkalla myös miettinyt. Yhtäkään kaupallista yhteistyötä en ole tehnyt, enkä ainakaan vielä edes kaipaa sellaisia.
  Työmäärä on kuitenkin blogin tekemisen osalta suuri ja käytän yhteen artikkeliin varmaan enemmänkin aikaa kuin mitä kuvaat. Vaikea päästä ansioihin pelkän blogin kautta.
  Mainostajille toki voisi myydä tilaa, mutta mieluummin itsekin luen blogeja joissa ei paljon mainoksia ole. Omalla domainilla saa sitä kyllä pidettyä yllä. Mutta jää nekin killingit saamatta 😀
  Kiinnostavaa tämä silti on.

  1. Toki, blogi jossa on paljon mainoksia, on erittäin häiritsevä. Mutta olen nähnyt myös hienosti toteutettuja yhteistyötä, joissa oli myös varsin hyvä sisältö. Se on paljon kiinni bloggaajan taidoista ja reunaehdoista, mitä mainostaja asettaa.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.