Viikko 20 – Pullopostia

Viikko 20 - 2023 - Pullopostia

Viikko 20-2023 – Pullopostia.

Hassua kun jokin asia voi kismittää, jos se tehdään eri tavalla kuin mihin on tottunut.

Kauppaan joko kävelen tai ajan autolla. Nyt ajelen myös busseilla kun kerran asumme sellaisessa urbaanissa ympäristössä, jossa niitä välillä kulkee. Tällaista meille ei kovin usein tapahdu.

Onhan se niin, ettei Malta ole suunniteltu jalankulkijaa tai pyöräilijää ajatellen. Silloin joskus, kun kaupunkisuunnittelu täällä alkoi, hevoskärry oli ainoa kulkuneuvo, polkupyörää ei ollut vielä keksitty ja suurin osa väkeä työskenteli kotona tai sen välittömässä läheisyydessä. 

Elämä muuttuu, mutta satoja vuosia vanhat seinät pysyvät aina samoissa paikoissa. Niitä joutuu kiertelemään. 

Toissapäivänä päätin pojan koulustahakumatkalla viedä pulloja kierrätysautomaattiin. Suomalaisen korviin tässä lauseessa ei ole mitään kummallista, mutta jokainen Maltan asukas jo tässä kohdassa alkaa nauramaan hysteerisesti. Jos mainitsen vielä, että lähdin viemään ne pullot bussilla eikä autolla, heillä tulee pissa housuun.

Tämä on Maltan hallituksen huumoria. Vähän aikaa takaperin täällä päätettiin ottaa käyttöön pullonpalautusautomaatteja, joten pullotettuihin juomiin tuli pantit. Aikaisemmin niitä vain tungettiin kierrätyspusseihin ja viettiin pihalle noudettavaksi.

Hienolta kuulostava suunnitelma ratkesi liitoksistaan heti alkumetreillä, koska pulloautomaatteja ei tullut maahan tarpeeksi. Esimerkiksi meidän 11K kylässä niitä on kaksi. Ottaen huomioon, että täällä kaikki juovat vain pullovettä, nuo molemmat pisteet ovat aina täynnä. Tyhjennystäkään ei pystytä järjestämään tarpeeksi tiheästi.

Noh, minä tulin pokkana Lidlin pihaan ja sain palautettua 2 pulloa ennen kuin automaatti ilmoitti, että täynnä on. 

Menin Lidliin kysymään milloin tyhjennetään. Neljältä kuulemma. Kello lähenteli kahta. 

Kaksi kassillista tyhjiä pulloa kourissani lähdin ulos tyhjin käsin, eikun tyhjin pulloin. Mulla oli tosin tarkoitus ostaa myös vähän ruokatarvikkeita Lidlistä päivällistä varten.

Mietin itsekseni, mitä tekisin. Päätin lähteä kokeilemaan onneani toisen palautuspisteen luo, koska mulla oli vielä runsaasti aikaa. Oli myös tulossa sopivasti bussi, jolla pääsisin sinne ihan viereen. 

Hyppäsin bussiin ja huristelin toiselle puolelle kaupunkia keskimäärin 13 km tuntivauhdilla.

Perillä ollaan. Täynnä on tämäkin.

Hädissäni tutkin aikataulua, milloin tulee paluubussi. Onneksi siihen ei ollut kuin muutama minuutti aikaa.

Vaikka bussi meni hyvin läheltä kotiamme en olisi kerennyt viedä tyhjiä pulloja takaisin kotiin, joten lähdin samalla kyydillä koululle asti.

Istuin siellä odottamassa poikaa kaksi kassillista tyhjiä pulloa sylissä. Näytin idiootilta.

Suomessa minut olisi varmaan kiusattu hengiltä. Täällä kukaan ei näyttänyt välittävän. Onnekseni.

Nyt homma menee siihen suuntaan, että palautusta odottavissa pulloissa voi leikkiä pallomerta. Tai siis pullomerta.

Mikä tässä oli kaikista ihmeellisintä? 

Bussi a) ilmestyi paikalle ja b) oli joko ajoissa tai minuutin verran etuajassa. Ajoin busseilla 9.3 km 45 minuutin aikana. Ehdin koululle ajoissa. 

Ymmärtääkseen yllä olevan kappaleen huumoria teidän on pakko käydä Maltalla. Tervetuloa!

Näin ollen, edes yksi asia on Suomessa hyvin: pullojen palautus toimii. Kippis 🥂!

Viikko 20 – 2023 – Pullopostia.

Referenssit:

21 vastausta artikkeliin “Viikko 20 – Pullopostia

 1. Kun oltiin Kaliforniassa, niin siellä ei pulloja palautettu mihinkään. Se rassasi kovasti päätäni. Tosin Kalifornian vesi on kuulemma juomakelpoista, en kuitenkaan uskaltanut juoda.

  1. Muovipulloista todellakin syntyy paljon roskia, erityisesti jos niiden kierrätys ei ole järjestetty. Niitä päätyy tolkuttomasti luontoon.

 2. Usein suomalaisittain ne pienet arkiset asiat tuottavat ulkomailla sen suurimman tuskan – oletpas sinä sitkeä!

  1. Joo, joskus sitä hakkaa päätä seinään, koska ovi ei olekaan siellä, missä itse sen kuvittelee olevan 😅

 3. Ai kauheata mikä tilanne. Täälläkin välillä pullonpalautusautomaatit huutaa olevansa täynnä, mutta usein kaupan henkilöstö saa ne nopeasti taas rullaamaan ja muistaakseni joskus olen saanut pulloista panttimaksun kassalta jättämällä pullot sinne kun automaatti ei syystä tai toisesta toiminut.

  1. Täällä on nyt automaattien tyhjennys järjestetty keskitetysti, ei kaupan puolesta. Eli tulee erillinen roska-auto sitä varten. Toisaalta se on ymmärrettävää, koska kaupoilla ei täällä ole mitään ylimääräistä säilytystilaa pulloille.

 4. Harmillista miten hankalaa pullojen palautus on paikassa, missä vielä juodaan pullovettä. Se on niin helppo homma täällä Suomessa ja ollut käytössä pitkään, ettei tule ajatelleeksi miten eri tavalla asia on monissa muissa maissa.

  1. Niinpä, Suomessa harva edes juo pullovettä. Ei ainakaan tuollaisin määrin. Maltan hanavesi on ihan juomakelpoista, mutta maku on niin huono, ettei kukaan jaksa. Kai se vielä pullopalautus vielä iloksi muuttuu täälläkin.

 5. Ai kauhee, hytkyn täällä naurusta kun näen sieluni silmin sut istumassa kaiken reissaamisen jälkeen siellä koulun pihalla pullokassit sylissä poikaa odottamassa! 😀 Olet sisukas, tällaiselle intohimoiselle kierrättäjällekin pullojen palautus Maltalla voisi olla liikaa… 😀 Toivottavasti systeemi saadaan paremmin toimivaksi, sillä voin kuvitella, että siellä pullovesien maailmassa niitä tyhjiä pulloja riittää!

  1. Muakin nauratti, kun istuin siellä tyhjien pullojen kanssa. Suomessa joku olisi varmaan luullut spurkuksi 😂.
   Harmillisinta on se, ettei hanavedessä ole mitään muuta vikaa kuin sen maku. Sen takia kaikki juo pullovettä.

 6. Heh, pitkä pinna saa olla teilläpäin pullohommissa. Ettei jäisi ihmisiltä kierrättämättä, kun noin haasteelliseksi tehty.

 7. Melkoista meininkiä! Näissä hetkissä sitä sitten viimeistään huomaa, että jokin täälläkin toimii ja hyvä niin. Tosin myönnettäköön, että roskien viennin lisäksi yksi ikävimmistä puuhista on pullojen palautus…

  1. Roskat ovat täällä oma lukunsa. Niiden keräily on nyt harvennettu, joten katsotaan miten kesällä käy hajuhaittojen kanssa.

 8. No nyt on hurjaa 😀
  Noita eroja kyllä on maailmalla. Joku asia täällä Suomessa sentään toimii hyvin. Sinnikäs olet niiden pullojen kanssa kyllä ollut.

 9. Hih, aikamoista säätöä pullojen kanssa. Näitä kulttuurieroja ei ymmärrä ennenkuin ne kokee 🤗 Upeat kuvat kuitenkin 👌

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.