Olen SEOnnut

Hakukoneoptimointi bloggaamisessa.

Tämä on osa Neljännesvuoden raportista.

Formula 1 radan pätkä Monacossa
Formula 1 radan pätkä Monacossa

Hakukoneoptimointi on kuin autolla ajaminen. Autokoulun käyneellä on lupa “itsenäiseen harjoitteluun” kunnes tulee aika käydä kakkosvaihe läpi. Se on juuri se hauskin ja pelottavin kohta, jolloin pyörähdetään auton kanssa ympäri ja huudetaan ohjauspyörää puristellen. Liukasta on 🙂 . 

Olen käynyt yhden pienehkön opaskurssin läpi (suomeksi tällä kertaa) ja olen hieman pettynyt. Kurssi sinänsä oli hyvä ja selkeä, mutta ei sisältänyt mitään sellaista, mitä en olisi tiennyt vielä. Kyseinen kurssi olisi hyödyllinen niille, jotka eivät ole ikinä kuulleetkaan hakukoneoptimoinnista. Edistyneille suosittelen lämpimästi siirtymistä englanninkielisiin lähteisiin (postauksen lopussa on muutama esimerkki niistä paikoista, joista itse hankin tietoa).  

Yoastin naama oli yhtä vihreää hymyä heti alussa, mutta postaus itse (minkä päälle harjoittelin) varsin kehno (mielestäni). En ole vieläkään julkaissut sitä, koska se ei pääse oman filtterini läpi. 

SEOttamien suomeksi on aikamoinen taitolaji. Suomen kielellä konetta ei ole vielä tarjolla (ruotsiksi muuten on). hakukoneoptimointi bloggaamisessa

Käytän itse Yoast SEO:ta, koska se on on ainoa, jonka toimitaperiaatteen ymmärrän ja joka ei aiheuta toiminnallisia ongelmia muissa osioissa. 

Kokeiltu myös:

  • SEOPress. Suurluokan tuhoaja, joka väitti, että asetuksissani on vikaa (tarkistin – ei ollut) ja lopulta sekosi täysin.
  • All in One SEO Pack. Ihan OK, mutta tuntui himpun monimutkaiselta näin ihan alussa. Vaatii aika tavalla tietoa HTML:stä, että pääsee SEOttamaan. 

SEO haasteet

Taipuisa kielimuuri

Kiinan muurin pienoismalli Shenzhenissä
Kiinan muurin pienoismalli Shenzhenissä

Suomen kielen haasteellisuus SEO:lle on siinä, että jokainen sijamuoto on yhtä kuin eri sana. Eli täysin automaattisesti SEO:ttaminen suomeksi ei toimi missään pluginissa. Hienosäädöt joutuu tekemään käsin. Taivutusmuodot voi esim. ladata optimointikoneeseen synonyymeiksi. Olen myös kuullut, että Google ymmärtää taivutusmuodot eli asiasta ei kannata hikoilla. Tosin silloin, kun Google tarjoaa hausta tietyn sanan kaikissa taivutusmuodoissa, mistä minä tiedän, onko se Googlen älyllisyyttä vai SEO:ttajan? Taivutusmuodot voivat olla piilotettuja hakusanan alle metana. 

Tässä on esimerkki, miltä SEO:n mielestä postauksen kuuluu näyttää.

Ensin tulokset (“tekstisi ei ole ymmärrettävä” -väittämä on yleinen, koska suomen kieli SEO:lle ei avaudu kunnolla):

hakukoneoptimointi bloggaamisessa

Niin, ja teksti näyttäisi tältä (jouduin käyttämään nuo koneen vaatimat täytesanat englanniksi, koska Yoast ei ymmärrä niitä suomeksi):

Shoppailu postaus - Olen SEOnnut
SEO:n ihannepostaus

Hmm… 

hakukoneoptimointi bloggaamisessa

Tämä ei tietysti ole oikea postaus, mutta ymmärsin yskän. Avainsanan tai fraasin on oltava löydettävissä tekstissä useaan otteeseen. Se palvelee Googlea ja auttaa rankkaamaan sivun laadukkaaksi. Mutta miten hokeminen palvelee lukijaa? Unohtaako lukija muutaman lauseen välein, mistä on kyse? En usko.

Myös täytesanojen käyttö askarruttaa. Mitä varten yli 25% tekstistä pitäisi koostua sanoista, joilla ei sisällön puolesta ole mitään merkitystä?

PS Tässä vaiheessa Yoast on jo korjannut pois vaatimukset, jotka eivät vasta suomen kielioppia ja hyvää tapaa kirjoittaa. Jossain vaiheessa se oli myös käännetty suomeksi, mutta nyt on taas palattu englanninkieliseen versioon. Syy ei ole tiedossani.

hakukoneoptimointi bloggaamisessa

Avainsanoista

text on shelf
Photo by Pixabay on Pexels.com

Suomalaiset gurut ovat kaikki sitä mieltä, että avainsanoiksi pitää tunkea kaikista eniten haettu sana tai fraasi. 

Se asia on niin ja näin. Tilastollisesti kärjessä oleva hakusana tuo enemmän näyttökertoja sijalle 101+. Vähemmän käytetty sana taas tuo blogin/yrityksen korkeammalle sijalle, mutta hakua kyseisellä sanalla tehdään huomattavasti vähemmän. En osaa sanoa, mikä on parempi. Käytän välillä sitä, välillä tätä. 

Olen sitä mieltä, että hakutermeiksi voi käyttää välillä varsin erikoisia fraaseja ja sanoja, kunhan ne ovat relevantteja sisällölle. Näin luon uusia yhdistelmiä ja hakutermejä. Toimin usein samalla tavalla googlatessani. Harmillisinta on se, että suomeksi käytetäänkin liian yksinkertaisia hakusanoja metoissa, joten hakutuloksia tulee paljon ja siitä alkaa raivostuttava kahlaaminen niiden läpi. Jos etsin liilan-pilkullista elefanttia, en halua, että kaikki vaaleanpunaiset ja vihreät tulevat esille. 

Englanniksi tuo asia on jo tajuttu vähän aikaa sitten, eli silloin haku on huomattavasti yksityiskohtaisempaa. hakukoneoptimointi bloggaamisessa

Tietysti on pelko, ettei sivu koskaan tule esille, jos hakutermit ovat väännetty väärin. Tosin suomenkielen käyttäjiä on maailmassa noin 6 miljoonaa, aktiivisessa käytössä olevia sanoja noin 1000 (jos yhdyssanoja ei lasketa), eli silti on mahdollisuus, että termi tulee esille tavalla tai toisella. Hakutuloksien vähäisyys vaikuttaa positiivisesti sekä sijaintiin että klikkausprosenttiin ja todennaköisyyteen. Kaikkein harvinaisin hakusana, jota käytin, toi 1020 tulosta googlaamalla. Se on nanokokoinen tulos internetin mittakaavassa. 

hakukoneoptimointi bloggaamisessa

Minusta tuntuu, että muutokset näissä digiasioissa tapahtuvat suomessa turhan verkkaisesti. Netissä pyörivät samat vuosia vanhat kirjoitukset ja tietyt myytit istuvat korvien välissä lujasti. Suosittelen lämpimästi lukea asioista englanniksi. Kansainvälisellä nörttikielellä ilmestyvä tieto on sekä uunituoretta että kattavampaa ja moninaisempaa kuin suomennokset. Päätä silti joutuu käyttämään, koska aivan kaikki ei tapahdu isossa maailmassa samalla tavalla kuin Suomessa. Siinä on oma haasteensa soveltaa eri maailmojen osiot toisiinsa, mutta se onkin juuri se hauskin osuus.

Jos et jaksa, on oikopolkuja. Googlaa hakusanoilla “SEO suomen kielellä”, niin sieltä tulee 67K lista valmiiksi pureskeltuja ratkaisuja. Siis, ratkaisun tarjoajia. 

Hakutulokset: Hakukonekeisari.fi – Hakukoneoptimointi, Suomen Digimarkkinointi Oy: Digitaalinen Markkinointi, OIKIO – Building the Future of Digital Marketing … ja muutama tuhat muuta. 

En ole kokeillut, mutta epäilen, että palvelu tuskin on halpaa. Niin kuin kaikki Suomessa. Näin aloittelevana bloggaajana minulla ei yleensä ole varaa suomalaiseen palveluun. 

Lopuksi

SEOttamisen tuloksia silti joutuu odottamaan hetken, ellei niistä ole maksettu Googlelle erikseen. Maksullinenkaan mainonta ei anna tuloksia heti, erikoisesti kun kilpailijoita on paljon. 

SEO auttaa nousemaan listoilla, mutta orgaanisesti tapahtuva nousu ei tapahdu silmänräpäyksessä. Sen jälkeen, kun Google on indeksoinut sivut (siis, tarpeeksi monta sivua blogistasi), menee vielä aikaa, että sivun ranking paranee, eli tarpeeksi monta lukijaa käy avaamassa ne sivut, jäävät tarpeeksi pitkäksi ajaksi sinne lukemaan ja/tai sivulle linkitetään tarpeeksi usein. 

Tässä on hyviä lähteitä tiedon syventämiseksi:

Subscribe to our newsletter!