Tavoitteiden asettaminen

Vuosiraportti 2020

Tavoitteiden asettaminen bloggaamisessa

Tavoitteiden asettaminen bloggaamisessa

Huomasin liian myöhään, miksi minulla meni sukset ristiin omien tavoitteiden kanssa. Olen mennyt samaan halpaan, mitä moni muukin: sekoittanut kaksi eri asiaa: bloggaaminen kuin kirjallisuudenlaji ja bloggaaminen kuin markkinointikeino. 

Ongelmana on se, että suurin osa oppaista ja valmentajista opettaa bloggaamista markkinointikeinona, ei niinkään itseilmaisun tai kirjallisuuden lajina. Eli bloggaus-kursseilla opetetaan taloustieteen ja markkinoinnin alkeita: myyntisuppiloita, liidien tekemistä, analytiikan ymmärtämistä. Markkinointitekniikoita on hyvä opiskella, jos bloggaamista kaavaillaan tuotemarkkinointia varten. Tuotteenkin pitäisi olla jo jokseekin valmis tai pitkälle suunniteltu.  

Itse olisin opetellut muutaman teknisen kikan lisäksi kirjoittamistekniikoita, tarinankertomista, kuvien käsittelyä, SOMEa ja kielioppia.    

Minulle alkuvaiheen sekaannus aiheutti sen, etten osannut asettaa oikeita tavoitteita enkä arvioida niiden saavuttamista. Kehno rahallinen tulos sai minut tuntemaan itseni luuseriksi. Kun aloin analysoida sitä, huomasin, että asetin omalle bloggaamiselle täysin väärän tavoitteen. 

Pääsen kyllä kirjoittamaan ihan tarpeeksi myytäviä markkinointitekstejä päiväsaikana. Miksi olisin tunkenut ne blogiinkin?

Itse olisin erottanut nämä kaksi suuntaa toisistaan heti alussa, koska se sekoittaa myös lukijan pään. Nimittäin lukija ei alussa koskaan tiedä, mitä hän lukee – itse kirjaa vai mainosta kirjasta. Ilman muuta pettymys on suuri, jos kirjan seuraavasta luvusta pyydetään jo rahaa. 

Mihin nyt?

Silloin, kun bloggaaminen aloitetaan ihan puhtaasti markkinointimielessä (ne ovat yritysten omia blogeja, jotka periaatteessa eivät ole mitään muuta kuin laajempia versioita firman omista tuoteluetteloista), maksullisista bloggaus-kursseista on ehdottomasti hyötyä. He, joille bloggaaminen on itseilmaisun, journalismin tai kirjallisuuden muoto, hyötyvät enemmän kirjoittamisen, runouden tai tutkivan journalismin kursseista. Minun olisi pitänyt kuluttaa omaa aikaani johonkin niistä, eikä myyntivalmennuksiin ja itsebrändäys-sparrauksiin. No, tehty mikä tehty. Ainakin nyt tiedän, mitä en missään tapauksessa tahdo tehdä.

Minulle se polku oli virhe. Olen kuukausia kulkenut täysin väärässä suunnassa, koska osa kuulemani tietoa oli suorastaan haitallista omalle konseptille. Olen kompuroinut alussa turhan paljon, koska luotin enemmän toisiin kuin itseeni. 

Minulla meni kuukausia mietiskellen, mitä tavoitteita minun pitää bloggaamiselleni asettaa ja miten niitä mitataan. Vastaus valkeni minulle vasta liki vuoden tiheän kirjoittamisen jälkeen.

Blogin ensimmäinen vuosipäivä - Arvokas lukukokemus

Tavoite 1. Arvokas lukukokemus

Tärkein tavoite ja samalla mittari on se, että lukija saa blogistani arvokkaan ja hyödyllisen lukukokemuksen. En nyt tarkoita, että haluan olla kaikkien mieleksi ja kirjoitukseni pitäisi herättää aina vain myönteisiä tunteita. Haluan sillä tavalla löytää sekä samoin ajattelevia ihmisiä, että heitä, jotka ovat kanssani eri mieltä. 

Haluan jakaa lukijoiden kanssa asiatietoa, jota olen hankkinut joko tahallani tai vahingossa. Uskon, että jollekin toiselle siitä voi olla hyötyä. Sen takia tutkivia artikkeleita ja tuotesuosituksia tulee ilmestymään vähän välein. Yritän jatkossakin välttää puhtaasti mainostajien tilaamia artikkeleita.  

Blogin ensimmäinen vuosipäivä - Kaikkea ei tarvitse mitata rahassa

Tavoite 2. Kaikkea ei tarvitse mitata rahassa

Mikä koskee bloggaamista elinkeinona, päätin että tässä tapauksessa rahamäärä ei saa olla tuloksen kriteerinä. Haluan itse vaikuttaa siihen, mitä blogissani tarjotaan ja kenen taholta. Siksi dumppasin suurimman osan mainonnasta, sisältäen AdSense, valtaosan affiliaattilinkkejä ja epäkelpoja mainostajia (tästä kokeilusta artikkelissa: Mainontakokeilun tulokset). 

Helpotti kovasti kuin olisin saanut suuren riippakiven niskastani. Kirjoittamisen ilo palasi, enkä nyt voi mainita kovin suurta ansionmenetystä. Nyt olen vapaa niistä velvollisuuksista, jotka veivät aikaani ja voimiani. Aikaa ja voimia, joita pääsee käyttämään johonkin muuhun, tarkoituksellisempaan tekemiseen. Se, että pääsin hengittämään vapaammin, heti tuotti tulosta. Pääsin osallistumaan uusiin, mielenkiintoisiin projekteihin ja kirjoittamaan asioista, jotka ovat minulle tärkeitä. 

Tavoitteiden asettaminen bloggaamisessa - Ulos sabluunasta

Tavoite 3. Sabluunasta ulos

Toinen rasite, josta pääsin eroon, on ajatus siitä, että bloggaajalla pitää olla “brändi”. Siitä ylenpalttisesta itsebrändäämisestä on tullut viime aikoina varsin ärsyttävä asia. Itsensä asettaminen toisten edelle on niistä kaikkein rasittavin piirre. “Olen valmentajasi, olen opettajasi, olen bloggaajasi”… No, etkä ole. Yksilöpalvonta johtaa usein harhaan. Poliitikkojen kuuluu edustaa ja palvella äänestäjiä, eikä itseään. Lääkärin pitää huolehtia siitä, että potilas tervehtyy eikä siitä, kuinka paljon rahaa sairastumisesta saa. Valmentaja on olemassa valmentavaa varten, opettaja – oppilasta varten, bloggaaja – lukijaa varten. Ei toisinpäin. 

2021

Vuodelle 2021 tavoitteet ovat ainakin selkeät:

 1. Haluan kehittyä bloggaajana ja kirjoittajana (tähän olen tehnyt mindmapin). 
 2. Ammatillisessa mielessä haluan päästä hyödyntämään omaa osaamista aloilla, jotka ovat uuden ja vanhan kokemukseni yhtymäkohdissa (olen tehnyt itselleni listan). 
 3. Oppia uskomaan itseeni ja omiin kykyihini (siihen olen tarvinnut liiketoimintasuunnitelman 🙂 ). 

Näillä sitten yritän pyrkiä eteenpäin vuoteen 2021. 


Kuvitus: Happy Color ja Via Per Aspera Ad Astra arkisto

Tavoitteiden asettaminen bloggaamisessa

Tässä sarjassa:

Bloggaaminen (Suomi) Archives

Blogin ensimmäinen vuosipäivä (11/2020)
Neljännesvuosiraportti 8/2020
Bloggaaminen Puolen vuoden raportti
Uusi alku: Blogimme konsepti

Aviokoulu Guest Blog

Tavoitteiden asettaminen bloggaamisessa

Tavoitteiden asettaminen bloggaamisessa

Kuvitus: Happy Color®

Tavoitteiden asettaminen bloggaamisessa

23 vastausta artikkeliin “Tavoitteiden asettaminen

 1. Todella hyvä ja virkistävä katsantokanta bloggaamiseen! Tuntuu, että aivan liian paljon puhutaan siitä, millainen blogin kuuluisi olla. Siinä on todellinen vaara luovuuden ja innon kuolemiselle. Jos tasapäistetään kaikki blogit, niin bloggaamisen tuottama ilo ja juurisyy blogin perustamiseen häviävät kuin tuhka tuuleen. Jokaisen tulisi uskoa omaan “juttuunsa” silloinkin, kun muut eivät siihen usko (ja silloinkin, vaikka oma juttu ei ole terävöitynyt vielä kirkkaaksi omassa mielessä). Bloggaamisen aloittaminen ja lukijakunnan löytyminen vaativatkin siksi uskomatonta sinnikkyyttä. Uskollisuus ja rehellisyys itselle ovat kaiken ytimessä. Niin bloggaamisessa, kuin muussakin elämässä.

  1. Kiitos!
   Usko itseensä on todellakin vaakalaudalla silloin, kun blogi on vasta alussa ja neuvoja tyrkyllä yli tarpeen. Silti uskon, että oma polku on melkein aina se oikea. Valmiiksi uurrettua tietä on helpompaa kulkea, mutta se on myös tavattoman tylsää.

 2. Tällaisen tavoitteiden asettelun tekeminen olisi itsellekin hyvästä. Hyvä teksti!

 3. Tää on ihan totta. Jotkut kurssit käynyt ja tuntuu että jotta voi tehdä rahaa, pitää uhata omaa luovuutta ja kaikkea sitä, mitä haluat tehdä. Empä itse tähän halua lähteä joten jääpi sit isot voitot tekemättä =D Se on ok, ,kun moti ei ole raha!

 4. Hyviä tavoitteita ja mietteitä! Minua auttoi alussa, kun kysyin itseltäni “miksi haluan aloittaa blogin? Miksi kirjoittaisin?” Vastauksista sain selkeät kehittämisen suunnat ja oppimistarpeet. Tavoitteet ovat olleet tuossa kehityksessä ja tulen aina iloiseksi, kun saan lukijoita 🙂 Se kannustaa eteenpäin. Tulee tunne, että on elämän kaarensa aikana oppinut jotain ja voi nyt antaa lukijoille jotain omastaan.

 5. Olipas ajatuksia herättävä postaus. Samalla kävit läpi niitä asioita, joita oon juuri aloittaneena uutena bloggaajana käynyt mielessäni läpi. Noi brändäys-jutut on tosi tuttuja ja aiheiden rajaaminen yms. Kyllä joo, haluan ehkä brändätä itseni josain kohtaa ja saavuttaa enemmän tällä bloggaamisella, mutta… Juuri nyt tässä alkuvaiheessa haluan blogata bloggaamisen ilosta, olla avoimin mielin ja katsoa mihin tää tie vie. En halua kadottaa omaa persoonaani postauksissani, koska se on iso osa mun tuottamaa tekstiä. (:

  1. Mielestäni juuri sitä lukija hakeekin blogeista: persoonaa ja hyvää oloa. Muuten hän voisi lukea myyntikatalogeja ja uutisia 🙂

 6. Eihän vuosi ole vielä lopussa ja mietit jo ensi vuoden tavoitteita! Mutta hyvää pohdintaa.

  1. Uuteen vuoteen on 6 vk jäljellä. Olen ollut 20 vuotta kauppa-alalla: kun Juhannus on paketissa, aletaan miettiä Joulua. Nyt kun Joulun valmistelut on ohi, voi miettiä Uutta vuotta ja kesälomaa 😀

 7. Mielenkiintoinen postaus! Mun blogi lähti myöskin siitä ajatuksesta liikkeelle, että halusin tarjota lukijoille sellaista tietoa, minkä löytämisen olin itse kokenut haasteelliseksi. Tuota brändäystä ole myös miettinyt. Mun ehkä kannattaisi valita blogilleni vain yksi pääaihealue ja sen kautta kehittää brändiäni, mutta ainakaan nyt en sitä halua tehdä. Bloggaamisen on oltava kivaa itselleni ja mua kiinnostaa monet asiat, mistä haluan kirjoittaa. Tienaamisen kannalta ei ehkä hyvä vaihtoehto, mutta mulle kuitenkin nyt ainoa vaihtoehto.

  1. Brändäys, jos mikä, tappaa sen kivan fiiliksen mitä bloggaaminen pitää sisällään, ja saa sen tuntua työltä. On mukava tietää, että on toinenkin ihminen, joka haluaa pitää blogin blogaamista eikä brändäämistä varten. Kiitos!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.