Kannattaako blogata vuonna 2022?

Kannattaako blogata vuonna 2022

Kannattaako blogata vuonna 2022?

Minulle usein esitetään bloggaamiseen liittyviä kysymyksiä, siis suhteellisen tuoreelle bloggaajalle: tässä muodossa blogi on ollut pystyssä vasta 2.5 vuotta. 

Tässä on vastauksia useimmin kuultuihin kysymyksiin, mutta varoitan heti, etteivät ne meinaa mahtua samaan muottiin, mitä tällaisesta postauksesta olisi voinut odottaa. Tuon oman mielipiteeni (välillä poikkeuksellisenkin)  rohkeasti esille ja jaan tietoa, jota on  kerääntynyt asiasta parissa vuodessa. 

1. Kannattaako blogata vuonna 2022?

Kyllä, jos tiedostat omia tavoitteita bloggaamiselle. Vaikka blogata voi lähes ilmaiseksi käyttäen netin ilmaisia resursseja, se vie kuitenkin oman aikansa, joka on useimmiten napattu pois jostain muualta. Aika on erittäin kallis resurssi, joka ei uusiudu helposti.  

Lue lisää: Tavoitteiden asettaminen bloggaamisessa – Via Per Aspera Ad Astra 

2. Miksi sitten blogata?

Syitä bloggaamiselle (joista tavoitteet voi kehittää) on yhtä monta kuin bloggaajia, mutta niitä voi jakaa ryhmiin.

2.1. Itsensä kehittämisen työkalu

Bloggaaminen on mainio itsensä kehittämisen työkalu monessa mielessä. Sen lisäksi, että se voi auttaa jäsentämään ajatuksia itsetutkiskelussa, sillä on myös käytännön merkitys. Se edesauttaa kirjallisten viestintätaitojen kehittymistä, josta on hyötyä monessa ammatissa. Blogi voi olla mainio taidonnäyte työtä hakiessaan.

Lue lisää: Miksi bloggaan? – Bloggaamisen edellytykset ja seuraamukset: Osa 3. Hiekkalinnani 

2.2. Bloggaaminen kuin yritystoimintaa

Tienaaminen blogilla on pitkä ja kivinen tie, josta 90% kulkijoista ei koskaan saavuta päämääräänsä. Yhtä houkutteleva ja vaarallinen kuin Everestin huippu.

Lue lisää: Bloggaaminen diginomadin ammattina – Via Per Aspera Ad Astra 

2.3. Yritykselle SEO työkalu

Silloin, kun väitetään, että yrittäjän kannattaa blogata, yleensä vedotaan siihen, että näin yritys tuottaa lisäarvoa omalle yritykselle asiakkaan silmissä. Se on vain osaksi totta. Blogin olemassaololla on suuri vaikutus siihen, miten hakukoneiden botit suhtautuvat kauppasivustoon. Koska kauppa kuin kauppa käsittää yleensä monia samanlaisia tuotesivuja, joissa vain koko, malli tai väri vaihtuu ja muuten teksti pysyy samana, botti näkee siinä kloonin ja rankaisee siitä listan loppuun. Erityisesti se koskee uusia kauppoja, joilla ei ole vielä tarpeeksi liikennettä ja klikkauksia haussa, että ne nousisivat esille.

Toki hyvä artikkeli, vaikkakin kaupan sivuilla, on aina lukemisen arvoinen, mutta yritysblogin työnä on myös tuottaa oheisliikennettä sivustolle, joihin tuotesivut eivät pysty. 

Nykyään blogi-osio on liitettynä ominaisuutena monilla kauppasivustoilla. Yrittäjän ei kuitenkaan tarvitse blogata itse kaikkien kiireiden keskellä, jos ei ehdi, ei osaa tai ei jaksa. Blogitekstejä voi helposti tilata alan bloggaajilta tai harrastajilta. Mainitse rehellisesti kirjoittaja ja anna mennä. Itsensä kunnioittavat yritykset usein tilaavat kirjoituksia (mm. vieraspostauksina) alan ammattilaisilta sekä harrastebloggaajilta. Ks. esim. SEO blog • Yoast tai Escentual’s Blog.

3. Rakas aihe

Aiheen pitää olla itselleen rakas, että jaksaa blogata, mutta myös formaatin pitää olla sopiva, että siitä tulee blogi. Tosin blogi formaattina on aika venyvä käsite, joten tervetuloa kehittämään omasi!

Lue lisää: Oman polun löytäminen – Via Per Aspera Ad Astra – Bloggaaminen (Suomi) 

4. Maksaa vai ei maksa?

Älä maksa bloggaamisesta mitään ensimmäisen puolen vuoden aikana. Silloin suurin osa epäonnistuneita yrityksiä kuihtuu itsestään.

Ei kannata lähteä ostamaan omaa .fi -päätettä, tehdä monen vuoden hosting-sopimuksia tai ostaa monia lisäosia, teemoja ja muuta krääsää. Uskokaa pois, jollain WordPress ilmaisella alustalla on aloittajalle aivan tarpeeksi haasteita. Tarvittaessa siirtyminen omalle domainille on varsin helppoa (tiedän takuuvarmasti WP:stä, mutta esim. Bloggerista en ole niin varma).

Puolessa vuodessa moni asia vakiintuu: blogin nimi (se ei aina osu heti nappiin), aiheen sopivuus ja laajuus, teeman valinta, oman domainin tarve sekä ylipäänsä päätös jatkaa blogin parissa. 

Lue lisää: Bloggaaminen Puolen vuoden raportti – Via Per Aspera Ad Astra 

5. Kannattaako tavoitella some-vaikuttajan titteliä? 

Tätä nykyään se on ammatti, joten varaudu sellaiseen 2-3 vuoden opintojaksoon, rankkaan promotyöhön ilman lomia ja vapaita sekä nuudeleita päivälliseksi. Eli, ihan normi opiskelijan elämään. Tai sitten bloggaamista pitää opiskella työn ohessa, kuten moni tekeekin.

Yksikään kurssi tai valmennus ei takaa menestystä, jos itse ei tee asialle mitään. Oikopolkuja ei ole: järjestelmällinen työpanos on ainoa tie menestykseen. Valmentaja antaa kurssilaisille työkaluja, opastaa niiden käytössä, mutta hetken päästä olette omillanne ja suorittamassa itsenäisen harjoittelun jaksoa. Ikään kuin autokoulussa. 

Some-vaikuttajan ammatissa on oma hohtonsa, kuten useilla uusilla ammattinimikkeillä on, mutta siihen liittyy myös useita lieveilmiöitä, kuten muihin julkisiin ammatteihin. Joten päättäkää itse, oletteko valmiita paistattelemaan parrasvaloissa.

6. Voiko blogilla tienata? 

Periaatteessa kyllä, mutta asialla on omat ehtonsa ja niiden täyttäminen on suhteellisen työlästä. Voi mennä vuosia ja merkittävä työpanos ennen kuin varteenotettavista tuloista voi edes puhua. Kotimaista inspiraatiota voi hakea vaikkapa Veera Biancalta. Varoitus: mediakortin lisäksi lukekaa ainakin tämän: 11 parasta ja pahinta asiaa mitä matkablogi on tuonut elämään – Veera Bianca.  

Kaikilla bloggaamisen aloilla on omat hyvät ja huonot puolensa. Niistä on syytä olla tietoinen jos ei heti, niin puolen vuoden sisällä aloittamisesta, että valitulla polulla on mahdollista jatkaa.

Lue lisää: Eri blogilajien erityispiirteet – Via Per Aspera Ad Astra 

7. Entä jos en jaksa enää? 

Jos jonakin kauniina päivänä bloggaaminen rasittaa/ärsyttää/väsyttää enemmän kuin tuottaa iloa, niin so what? On sitä ainakin kokeiltu. Hyvästele lukijoitasi kauniisti ja lähde omille teillesi.  

Lue lisää: Bloggaamisen edellytykset ja seuraukset: Osa 5. – Tähdenlento

Kannattaako blogata vuonna 2022?

Referenssit:

Kannattaako blogata vuonna 2022?

Kuvitus: Happy Color®

Visits: 254

12 vastausta artikkeliin “Kannattaako blogata vuonna 2022?

 1. Erittäin hyvä ja kiinnostava postaus. Oot listannut tähän hyviä tärkeitä huomioita.

  Mulla on ollut nykyinen blogi pystyssä vuodesta 2015, eli kohta jo 7 vuotta. Blogini parhaimmat vuodet oli joskus 2016-2019 ja nyt oon taas yrittänyt uutta nostetta tässä 2021 jälkeen uuden lukijakunnan avulla! Mulla ei myöskään harrastelijana ole omaa domainia, koska en koe sitä tärkeäksi, sillä en tienaa blogillani mitään. Tien kyllä että sen saisi helposti myös bloggeriin, sillä joskus siihen perehdyin.

 2. Itse olen blogannut vuodesta 2007 ja blogimaailma on muuttunut valtavasti siitä. Ennen oli jotenkin rennompaa menoa ja nyt taas pitää olla tietyn kaavan mukaan ja pitää menestyä yms.

 3. Hyvä kirjoitus! Tässä on monta tärkeää juttua. Itse hyökkäsin kirjoittamaan heti kun siltä tuntui, vaikka tiesin että töitä on tehtävä nopean alun takia. Oma blogi on liian laaja, mutta vaikealta tuntuu karsiakaan. Yritän silti ryhdistäytyä tässä asiassa. 🧐

 4. Oli niin kiinnostava ja ajankohtainen aihe, että oli annettava oma näkemykseni. Tosi hyviä pointteja ja olen hyvin samoilla linjoilla kanssasi. Lisäisin listaan vielä yhden asian ja se on ‘päätä mistä kirjoitat ja kenelle kirjoitat’ eli kannattaa miettiä valmiiksi aihe eli tavoite, mistä on helppo kirjoittaa ja asiaa riittää. Muistan aina, kun luin jostain blogin aloittaneen kommentin, että aloitin blogin mutten tiedä mistä kirjoittaisin… Ei tule onnistumaan noin.
  Olen kirjoittanut täysin itseoppineena nyt kuutisen vuotta ja tehnyt yhteistöitäkin sopivasti, niin että blogin aitous säilyisi. Ja se on jännä juttu, että minulta halutaan Instan lisäksi myös blogin puolelle yhteistöitä, ja se on tietysti tosi mukavaa koska haluan kirjoittaa. Pelkkä Instaan tykittäminen ei anna samaa iloakaan kuin blogiin syvällisemmin kirjoittaminen.
  Mielestäni netistä löytyy niin paljon ‘oppimateriaalia’ ettei tarvitse käydä kursseja välttämättä; hyviä oppaita ja muita ohjeita, joten jos haluaa kehittyä, sen voi tehdä ihan itsekin.
  Tämä on edelleen niin kivaakin, etten edes mieti lopettamista – ja on tuonut mukanaan pelkkiä hyviä asioita elämääni.

 5. Bloggaaminen on ollut pieni pettymys harrastuksena. Suurin osa lukijoista ja kirjoittajista, kun on halukas lukemaan vain raskaudesta tai perhe-elämästä. Blogit tuntuvat olevan siis yksi suuri naistenlehti.

  Onko siis järkeä kirjoittaa tekstejä joita kukaan ei lue? Alkuun kyllä, sillä kirjoittaminen antaa paljon. Kauanko itselleen tekeminen sitten jaksaa viihdyttää, on toinen juttu.

  Bloggaamisen aloittaminen kannattaa kyllä, mutta suuria on turha haaveilla. Se onko tämä paras muoto harrastaa kirjoittamista, on sitten jokaisen omien mieltymysten mukainen päätös.

 6. Olipas hyvä ja kattava kirjoitus tähän aiheeseen. Olen itse blogannut tänä keväänä 8 vuotta ja kaikki alkoi harrastuksena ja sitä se on vielä tänäkin päivänä. Blogin kautta olen tehnyt yhteistöitä vuosien saatossa mutta instan kautta olen tehnyt parhaimmat yhteistyöni. Tänä päivänä kaikki yhteistyöt ovat instagramin kautta.

  Sinulla oli hyviä pointteja tuossa ja allekirjoitan ne pääosin kaikki. Menestyäkseen täällä somessa se vaatii työtä, työtä ja työtä. Kurssit antavat sinulle perustietoa mutta niiden jälkeen sinä olet omillasi.

  Todella mielenkiintoinen postaus!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.