Vaikeita ekovalintoja

Arjen muuttaminen ekologisemmaksi on kiistämättä tärkeä ja kunnioitettava asia. Olen kuitenkin itse törmännyt siihen, ettei kaikkia valintoja ole niin helppo tehdä. Ekologisuudesta puhutaan paljon, mutta vertailukelpoista tietoa on vieläkin hyvin vähän. Omissa valinnoissani olen tottunut nojaamaan lukuihin, tutkimuksiin ja terveen järjen käyttöön. Aivan kaikista tavallisista asioista niitä ei ole saatavana.

Joitakin vertailuja olen päässyt laskemaan itse, toisista tietoa ei ole löytynyt tarpeeksi. 

Tässä on lista dilemmoja, joita olen kohdannut arkielämässäni.

Vaikeita ekovalintoja, UUSI TEKNOLOGIA TAI LOPPUUN KULUTTAMINEN

Uusi teknologia tai loppuun kuluttaminen

Luulisi, että ekologisin vaihtoehto on kuluttaa vanha kodinkone loppuun asti. Monesti se on ihan totta. Minulla on laitteita, jotka ovat 20-25 vuotta vanhoja (aiemmin en ole omistanut yhtään mitään itse 🙂 . Minulla on edelleen käytössä se sama fööni, jonka olen ostanut itselleni valmistujaislahjaksi (silloin kun sain Bachelor’s Degree paperit käteen), jalkakylpy, jonka sain lahjaksi mieheltä meidän ensimmäisen yhteisen vuoden Jouluna, suurin osa meidän keittiön pienkoneita on toistakymmentä vuotta vanhoja. Nämä kaikki laitteet käy ja kukkuu, eikä tähän mennessä mitään parempaa markkinoille ei tullut. (On minulla käytössä sama harja, mitä Anna kehui blogipostauksessaan 🙂 , omani on kyllä huomattavasti huonommassa kunnossa )

On laitteita, jotka hajoilevat niin tiheään, että en jaksa enää edes ostaa uutta. Vedenkeittimet ja mikrot ovat niitä heikkohermoisia tyyppejä, joita olemme vieneet kierrätykseen kasoittain. Se kyllä harmittaa.

Toinen koneiden valtakunta on niitä, jotka ovat tehty kestämään, mutta niissä käytetty teknologia vanhenee nopeammin, mitä itse laite. Eli, mikä on ekologisempi valinta:

 • Vanha pyykinpesukone, joka kuluttaa hirveästi vettä ja sähköä, jossa ei ole mitään nykyaikaista pesutulosta optimoivaa elektroniikkaa ja jolla ei saa pyykkejä puhtaaksi kuin 60 asteen pesussa tai uusi suoravedolla varustettu, pyykkiä tunnistava ja punnitseva ja vettä säästävä pesukone, joka myös pesee hellävaraisesti ja tehokkaasti sekä vähentää silittämisen tarvetta?
 • Vanha jääkaappi, joka falskaa, jota joutuu sulattamaan säännöllisesti ja joka vie turhan paljon sähköä tai uusi no-frost laite, joka osaa säätää kompressorin käyttöä sen mukaan, kuinka usein ovi käy?
 • Vanha uuni tai uusi kiertoilmauuni, jolla ruokaa saa kypsytettyä matalammalla lämmöllä?
 • Vanha sähköliesi tai uusi induktioliesi, joka on huomattavasti nopeampi ja turvallisempi käytössä?
 • Vanha auto tai uusi auto (polttoaineen kulutus, turvallisuus, päästöt, mutta myös ajomukavuus ja huoltokulut)?

Laitteiden vertailun laskemiseksi kaavio olisi aika monimutkainen. Miinuksen puolella olisi vanhan, mutta toimivan laitteen kierrättämiskulut ja uuden valmistuskulut, mutta plussan puolella – ekoystävällisempi kulutus, pienemmät kustannukset ja käyttömukavuus. Tähän tarvitaan melkein yhtä monimutkainen tietokonemalli kuin säätiedotuksen laskemiseen. Tässä olisi haastetta huippuohjelmoijille. 

Vaikeita ekovalintoja, PISARA KERRALLA

Pisara kerralla

Pienemmissä asioissa valinta voi olla yhtä vaikeaa. Tässä esimerkkejä:

 • Lentokoneella matkustettaessa, kumpi on ekoystävällisempää: ottaa matkustamoon hoitotuotteiden pienoispurkkeja koko matkan tarpeiksi, ottaa matkalaukku ruumaan sitä varten, että saa raahattua kemikaalit mukana vai ostaa kaikki paikan päällä ja sitten heittää pois lähtiessä?
 • Hammasharjat, ripsivärit ja höylät pitää vaihtaa aika tiheästi. Harvoin 2-3 kuukauden jälkeen hammasharja on kelvoton, ripsiväri loppuu, toivottavasti edes höylä on tylsä. Missä kulkee raja, milloin on järkevää heittää ne roskiin? 
 • Ruoka, joka maistuu vai ruoka, joka on taatusti luomua?
 • Palella kotona villasukissa ja päällystakissa vai saastuttaa luontoa lämmittämisellä?
 • Omistaa tai ei omista telkkaria? Sehän on kaikin puolin turha laite.
 • Katsoa tai ei YouTubea huvikseen? Sehän kuluttaa luontoa aivan turhaan.
 • Silittää vaatteet vai ei? Nehän rypistyvät heti uudestaan siitä huolimatta, että olet juuri kuluttanut roppakaupalla sähköä silittämiseen.

Joskus on pakko tehdä epäsuotuisia valintoja. Teknologinen kehitys etenee niin lujaa, että ihan zero waste on vaikea päästä. Minua harmittaa se, että läppärit, puhelimet ja muut vastaavat laitteet vanhenevat nopeammin, mitä rauta antaa myöden. Minulla on tähän mennessä ollut toistakymmentä laitetta käytössä, joista 2-3 menivät rikki fyysisesti tavalla tai toisella. Suurin osa vain hidastui vuosien varrelta niin, ettei niistä ollut enää mihinkään.

Silloin, kun laite on ollut käytössä vuosia (kuten minun ensimmäiset ikivanhat Acerit 1997-2009 ja 2007-) on jotenkuten ymmärrettävä, että sen sisus vanhenee. Toisaalta, joskus tyhmästä syystä: 2007 Acer on vielä varsin käyttökelpoinen laite, mutta Windows XP:tä ei enää päivitetä, eli sitä ei periaatteessa saa enää käyttää työtehtäviin turvallisuusriskin vuoksi. Niin, muuten tuo Microsoftin väittämä, että uudella Windowsilla ei ole mitään tekemistä DOS:in kanssa, on aika naurettava. Tietokone edelleen osaa laskea vain kahteen ja on digitaalinen laite: 0, 1, 10, 11, 100, 101… Uusi teknologia on vasta kokeiluvaiheessa, eikä varsinaista läpimurtoa ole vielä luvassa lähitulevaisuudessa. 

Välillä tuntuu, että pikku muokkauksia, joita tehdään laitteistoihin, ohjelmistoihin ja palveluihin ovat pelkkää johdattelevaa markkinointikikkailua, että ostaisimme enemmän ja enemmän. Tästä on tosin todisteitakin, jotkut valmistajat ovat jääneet kiinni ns. housut kintuissa. Puhelimiin on tehty päivityksiä, jotka hidastavat laitetta. Tarkoitus saada asiakas ostamaan uusi. Joskus siitä ostorallista pääsee karkuun, joskus ei. Välillä muutoksia pystyy ennakoimaan, välillä ei. 2007 Aceria ostaessani osasin varautua siihen, että Windowsia päivitetään piakkoin ja laitteella oli siihen valmius.

Taas, kaikki uudet ja vanhat puhelimeni ovat 4G tekniikalle tarkoitettuja, koska mitään muuta ei ollut ostohetkellä tarjolla. 5G:lle joudun hankkimaan uudet laitteet ja uudet SIM-kortit. Omalla tavallaan hölmö tilanne. Tähän mennessä emme ole vielä nähneet 5 G- verkkoa käytössä: ei Portugalissa eikä Maltan Gozolla sitä ole tarjolla. 

Google claims successful test of its quantum computer

Paras ekotuote löytyy jo kotoasi & 3 turhaa ekotuotetta – Ihme Ituhippi 

Kuvitukset: Happy Color

Vaikeita ekovalintoja

Ekologisuus Arkipäivässä Archives

Vaikeita ekovalintoja

Subscribe to our newsletter!

Vaikeita ekovalintoja

Vaikeita ekovalintoja

13 vastausta artikkeliin “Vaikeita ekovalintoja

 1. Niin näitä on kyllä hyvä pohtia, vaikka isoilta osin ei tule hullua hurskaammaksi. HSY:n ilmastopodcastin kuuntelemista muuten suosittelen. Se on mielenkiintoinen 🙂

  1. Kiitos!
   Vaikka ne ovat maailman mittakaavassa pienita asioita, pisaroistahan se valtameri koostu. Jokaisen valinta vaikuttaa maailmaan.

 2. Jos vertaat lukemisen huviveneilyyn, heti helpottuu. Kunnon paatti kuluttaa yli sataa litraa löpöä tunnissa. No sellainen, tyylikäs 🙂

 3. En osaa edes kuvitella, kuinka paljon lukemisharrastukseni kuluttaa. Toisaalta onhan se parempi kuin golffaus.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.