26 aihetta kiitollisuuteen

Otin vastaan haasteen listata 26 kiitollisuuden aihetta. Tehtävä osoittautui yllättävän vaikeaksi. Miksi? Koska otamme itsestäänselvyytenä monia asioita, joiden olemassaolo on kaikkea muuta kuin selvä. Tämä järjestys on kyseenalainen. Vähän muna tai kana -meininkiä. Eikä se mene edes siinä järjestyksessä, mikä on minulle yksilönä kaikkein tärkeintä. Aloin miettimään aivan ruohonjuuritasolla, mitä ilman en tulisi toimeen. Nopeasti kävi ilmi, etten tule toimeen lainkaan. Näin yksilönä. En tule toimeen ilman perhettäni, yhteiskuntaa enkä teknologiaa.  26 aihetta kiitollisuuteen

26 kiitollisuuden aihetta by Happy Color

26 aihetta kiitollisuuteen

Mistä sitten olen kiitollinen elämässäni? 

1. Perhe

Tämä on asia, jonka turhan usein otamme oletuksena. Ne ihmiset, joihin kompastumme joka aamu ja joille kiukutellaan iltaisin raskaan työpäivän jälkeen. He eivät ole itsestäänselvyys! He ovat lahja, jota ihan jokaiselle ei ole suotu. Käykää halaamaan!

2. Liikuntakyky

Terveys on asia, jota ei välttämättä muista, jos se ei mitenkään vaivaa. Tulen muistamaan ikuisesti sen hetken, kun olen kahlannut pitkin Piritan rantaa. Yhtäkkiä huomasin, että oli kesä, lämmintä ja aurinko paistoi. Linnut lauloivat ja tuuli piirsi väreitä veden pinnalle. Käveleminen oli asia, jonka ilon olin joutunut unohtamaan yli kahdeksi vuodeksi. Se sanoinkuvaamaton riemu, kun liikuntakykyni palautui leikkauksen jälkeen. 

3. Luontokuvaus

Luonto kaikessa sen monimuotoisuudessaan on häikäisevän kaunis. Minulla on onni päästä todistamaan ja tallentamaan se kameralle. Olen kiitollinen, että minulla on aikaa ja työkaluja siihen. 

Aika tavalla meidän pitää tehdä töitä sen eteen, että meillä on tulevaisuudessakin mahdollisuus noin vain mennä ovesta ulos ja nauttia koskemattomasta luonnon kauneudesta. Yritän aina muistaa sen asian ja tehdä ne oikeat valinnat (Vaikeita ekovalintoja

4. Meri

On osa minua. En osaa olla ilman sitä. Olen kiitollinen että pääsen sen ääreen ihan vain kävelemällä joka päivä. (Meri – Päivän inspiraatiokuva)

5. Koti 

Se paikka, jossa olemme turvassa, ympärillä rakkaita ihmisiä ja oma itsemme. Näin sen pitää olla, vaikka meillä on vielä matkaa siihen. Onneksi on ihmisiä, jotka pyhittävät elämänsä siihen taisteluun. (People Who Inspire Me – Pia Ruotsala)

6. Juokseva vesi

Jota pääsee juomaan hanasta. Puhdas vesi, joka tulee suoraan kotiin, on etuoikeus. 

7. Kodinkoneet 

Astia- ja pyykipesukone, jääkaappi, mikro, sähköuuni, hella, kahvikone, pölynimuri – arjen huomaamattomat sankarit, joiden olemassaoloa harvoin tiedostamme. Niin kauan, että joku menee rikki. Olen aika monta kertaa kiittänyt niiden keksijöitä ajatuksissani. Miettikää kuinka monta tuntia viikossa säästää meille aikaa astia- tai pyykinpesukone. Se on aikaa, jota voimme käyttää perheestä tai luonnosta nauttimiseen. 

8. Auringon lämmittämä terassi

Jossa pääsen nauttimaan kahviani. Se  ei ole edes tärkeää, mihin sieltä terassilta näkee. Minulle kelpaa mikä vain terassi. Havumetsään katsonut terassi, jossa harva se päivä vieraili kettu. Omalle pihalle päin oleva terassi, josta näkyi naapuritalolle ja tielle, mutta myös kukkapenkille, johon poikani istutti kukkia mammansa kanssa. Kattoterassi, josta aukeni kaukainen merimaisema. Tai sellainen, josta näkee kirkolle ja laaksolle, jota koristavat rakennusnosturit. Tärkeintä on se auringonsäteiden tunne kasvoillani, lämmin tuulen kosketus. Sellaisilla hetkillä tunnen eläväni.

9. Kahvi

Se on henkilökohtainen kiitollisuuden aiheeni. Kahvihetki on pieni arjen ilo. Hetki, jolloin voin olla omissa ajatuksissani, ajattelematta yhtään mitään tai höpöttää niitä ja näitä kaverin kanssa.

10. Ystävät

Joille meillä on aivan liian vähän aikaa. FB viesti ei korvaa sitä arvokasta hetkeä, jonka pääsen antamaan ystävälle henkilökohtaisesti, jakaen hänen ilonsa tai surunsa vaikkakin videon välityksellä.

11. Tietokone

Päästi meidän monesta ikävästä hommasta ja antoi mahdollisuuden paikkariipumattomuuteen, diginomadismiin ja etätyöhön. Se on meille ikkuna isoon maailmaan, yhteyskanava läheisiin, työkalu ja huvi.

12. Netti

Netti on asia, joka on yksi yhteiskuntamme tukipilareita. Yksi uusimmista. Sitä voi verrata sähkölampun keksimiseen. 

13. Lämmin talo

Johon ei sada sisälle. Se säästää meille valtavasti aikaa päivässä, jota voimme käyttää muuhun kun elossa pysymiseen. Rakennustekniikan kehitys mahdollisti myös Pohjolan asuttamisen ylipäänsä. 

14. Sähkö

Ilman sähköä modernia yhteiskuntaa ei olisi olemassakaan. Suurin osa hyödykkeistämme vaativat toimivan sähköverkoston. Se on asia, jota kulutamme usein surutta, vaikka tulevaisuudessa häämöttää pelottava sähkölasku. Se on myös asia, jossa kuluttajina pystymme vaikuttamaan omilla valinnoillamme teknologisen kehityksen suuntaan.

15. Ruokakauppa

Kasvatamme omaa ruokaa nykyään ihan vaan huvikseen. Unohdamme usein, että se olisi täysipäiväisenä raskas ja kuluttava työ, ilman lomia ja vapaapäiviä. Näin on ollutkin vuosisatoja. Tehotuotannosta ja ruokateollisuudesta voi olla montaa eri mieltä, mutta mielestäni kehityksen pitää kulkea eteenpäin: ekologisempaan ja eettisempään teknologiaan eikä jo rakennetun verkoston hajottamiseen. Itse olen valmis syömään vaikka kloonattua lihaa (silloin kun se tulee markkinoille), jos se auttaa säästämään maapallon resursseja. 

16. Teknologinen kehitys 

Se sama asia, joka mahdollisti erikoistumisen ja antoi meille vapaa-aikaa, lomat ja globalisaation. Netin ja tietokoneen. Matkustamisen vapauden. Kirjan ja sananvapauden. Demokratian kehityksen.

17. Globalisaatio

Omassa hyvässä ja pahassa se antoi meille mahdollisuuden päästä näkemään maailmaa ihan eri näkökulmasta. Tiedon ja koulutuksen myötä maailman on tarkoitus muuttua paremmaksi paikaksi. Parhaimmillaan globalisaatio edistää myös demokratian kehitystä.  

18. Äänioikeus

Jota käytämme aika laiskasti.

Demokratia on ollut pitkään harvojen etuoikeus. Tälläkään hetkellä ei voi sanoa, että se toteutuu kaikkialla. Suomi kantaa korkealla demokratian eturivin maiden lippua. 

Kiero äänestys systeemi ei kuitenkaan edistä kotimaassakaan demokratiaa eikä muutosta. Niin kauan kun vaalitapa  ei ole suora, nopeaa uudistusta mihinkään asiaan ei kannata odottaa. 

19. Moderni Yhteiskunta 

Yhteiskunta, jossa jokaisella ihmishengellä on arvoa. Jossa meillä on odotuksena pitkä ja onnellinen elämä. Palveluverkosto, joka mahdollistaa sen.  Yhteiskunta, joka mahdollistaa elämään sen pitkän ja onnellisen elämän juuri niin kuin halutaan. Se ei ole niin itsestään selvää, miltä se meidän lämpimistä ja suojaisista kodeistamme katsottuna näyttää. Maailmanlaajuisesti monille se on edelleen pelkkä haave. 

20. Sananvapaus

Oikeus sanoa mielipiteensä ääneen ilman pelkoa on asia, josta osaa olla kiitollinen vain silloin, kun on sen ansainnut taistelussa. Vapaa pääsy puolueettomaan tietoon on maailmassa harvojen etuoikeus. Toisten solvaaminen ei kuitenkaan ole  sananvapautta, se on kunnianloukkausta. Nämä kaksi asiaa pitäisi osata erottaa toisistaan.

21. Moninaisuus

Pääsen tekemään sitä, mistä tykkään ja missä olen hyvä (toivottavasti). Minut hyväksytään sellaisena kuin olen. Minulla on valinnan vapaus. Saan puhua mitä vaan kieltä ja uskoa mihin tahdon pelkäämättä henkeni puolesta. 

22. Koulutus

Se, että vietin lapsuuteni ja nuoruuteni koulunpenkillä eikä hikipajalla työskennellessä, on suuri kiitollisuuden aihe. Ehkä juuri sen takia, että olen tehnyt satunnaisesti töitä 12-vuotiaasta asti ja maksoin suurimman osan korkeakoulustani itse (en tiennyt silloin, että Suomessa sitä jaetaan ilmaiseksi 🙂 ). Silloin, kun koulutus ei tullut valtiolta lahjana, eikä kukaan tarjonnut mitään opintotukea, sitä osaa arvostaa ihan eri tavalla. Ulkosuomalaisille tämä kiitollisuuden aihe on varsin tuttu. 

23. Kirjallisuus

Kirjallisuus on yksi suurimmista asioista yhteiskunnassamme. Minulla on kunnia olla osana sitä, sekä lukijana että kirjoittajana. Hyvä kirja on äärettömän suuri lahja. Hyvän kirjan tunnistaa siitä, että se herättää lukijan eloon. 

Sen tuottaminen on isoa työtä, sekä henkilökohtaisella että yhteiskunnallisella tasolla. 

24. Kirjoittaminen

Se, että olen luku- ja kirjoitustaitoinen, on lahja, jota osaan arvostaa. Lukutaidottomuus oli minulle niinkin lähellä, että isoäitini ei osannut lukea ja allekirjoitti ruksaamalla. 

25. Musiikki

Ihan sen olemassaolosta. Musiikki on minulle yksi suurimmista inspiraation lähteistä, erikoisesti sen takia, etten osaa itse soveltaa. Minusta se tuntuu ihmeeltä. (Music That Inspires Me Archives)

26. Rauha

Olen kiitollinen, ettei minun tarvitse elää sodan keskellä. 

26 aihetta kiitollisuuteen

Kuvitus: Happy Color

26 aihetta kiitollisuuteen

People Who Inspire Me Archives

In Via: Inspiration Archives

26 aihetta kiitollisuuteen – Niin paljon – Tahdon Asiat Blogi

DIGINOMAD WORLD

26 aihetta kiitollisuuteen

26 aihetta kiitollisuuteen

Subscribe to our newsletter!

26 aihetta kiitollisuuteen

4 vastausta artikkeliin “26 aihetta kiitollisuuteen

  1. Hyvä ja hyödyllinen tehtävä 🙂 Meillä länsimaissa on monet asiat kunnossa ja ne tosiaan ovat arkipäivän itsestäänselvyyksiä. On välistä hyvä pysähtyä, olla kiitollinen ja kiittää. Kiitän sinua tästä kirjoituksesta ja ajatusten herätyksestä. Kiitän myös aamukahvistani, jota saan nyt rauhassa lämpimässä kodissa nauttia 🙂

Vastaa