Kaunas lapsiperheille

Kaunas lapsiperheille - pääkuva (BLC puisto)

Kaunas lapsiperheille.

Kaunas on museoiden ja taidegallerioiden mekka. Myös ravintoloita, huveja ja yöelämää on joka makuun. Mutta totuuden nimessä on pakko sanoa, että lapsiperheille suunnattua tekemistä on hyvin rajoitetusti eikä sekään ole missään kaupungin keskustassa. 

Kuitenkin, pohjatyön perusteellisesti suoritettuaan on mahdollista laatia mukavaa vierailuohjelmaa perheen jokainen jäsen huomioiden. 

Kaunasin eläintarha

Eläintarha Kaunas

Itse asiassa parempaa kohdetta kuin Eläintarha Kaunasissa ei lapsiperheille löydy. Se on ehdoton ykkönen kaikille lapsille ja lapsenmielisille. Alue on suuri ja sen pintapuoliseen katsastamiseen menee ainakin 3h. Sen leikkipaikka on myös hyvin suosittu, vaikka kyseistä huvia on Kaunasissa muutenkin runsaasti.

Eläinkunta on runsas ja monipuolinen, näyttely on laaja ja mielenkiintoinen. Alue on hyvin siisti ja kauniisti hoidettu. Myös eläinsuojelun ja hyvinvoinnin silmissä asiat ovat Kaunasin eläintarhassa varsin mallikkaasti. Suosittelen lämpimästi! 

Sisälläkin on tarjolla pientä purtavaa, mutta en asioisi siellä, jos nälkä ei ole huutavaa. Ei ollut hinta-laatusuhteeltaan kovin hyvä paikka.

Tekniikan ystäville

Kuva: Karo technikos ekspozicija Kaune

Kuva Karo technikos ekspozicija Kaune

Erilaiset matkaoppaat suosittelevat lapsille mm. sotamuseoita, erityisesti sellaisia, joissa on nykytekniikkaa näytillä, esimerkiksi Kuudes linnake (Karo technikos ekspozicija Kaune). Jos on sellaisesta kiinnostunut, niin se on käymisen väärti.

Ruusunpunaiset unelmat

Kaunas lapsiperheille - Kasvitieteellinen puutarha, Kaunas

Tyttömäisempi vierailukohde on Kasvitieteellinen puutarha.

Paikka on saavutettavissa lähinnä pyörällä, autolla tai bussilla. Sekin on hyvin suuri alue ja siihen meillä meni nuo samat 3-4h. 

Kukkia on runsain mitoin, samaten lääniä, jossa saa juosta ja temmeltää. 

Siellä voi myös syödä joko sisällä olevassa kahvilassa tai piknik-pöydässä omia eväitä. Kahvilan tarjonta ei omasta mielestäni ollut mitenkään houkutteleva, joten syödä kannattaa esim. paluumatkalla Akropoliksessa tai keskustassa.    

Energian purkua

Kaunas lapsiperheille - Nemuno sala

Keskustan leikkipuistot ja urheilukentät

Keskustan leikkipuistot ja urheilukentät - Kaunas lapsiperheille - Urheilukenttä

Koska liettualaiset ovat hyvin urheilullista kansaa (joiden intohimo on koripallo), Kaunasissakin on paljon ulkoilmakuntosaleja, leikkipaikkoja, urheilukenttiä ja lenkkipolkuja. Suurin leikkipaikka on Vanhassakaupungissa urheilukentän vieressä. 

Nemuno salassa on temppurata polkupyörille ja potkulaudoille. BLC puistossa on kenttä lautailijoille.  

Parasta Kaunasissa on se, että lapset saavat temmeltää suihkulähteissä ihan vapaasti. Siitä ei kukaan tule sanomaan sanaakaan. Loukkaantumisen riski on vanhempien vastuualueella.

Kaupungissa on myös paljon uimapaikkoja sekä joen että järvien rannoilla. Lähin on keskustassa oleva pieni ranta. Nemunasissa on kuitenkin sen verran virtaa, että lapsia pitää tarkkailla non-stop. 

Lampedziai

Lampedziai

Lampedziai-järven rannat ovat rauhallisempia. Mutta vesi on aina vesi, sen kanssa pitää olla tarkkana.

Lampedziai on myös hyvä kohde siinä mielessä, että siellä pääsee kokeilemaan erilaisia vesiurheilulajeja ja aktiviteetteja. Siellä sijaitsee myös suosittu seikkailurata UNO PARKS

Mega

Mega on sekä ostari että kaupungin suurin vapaa-ajan keskus. 

Ostoskeskuksena Mega aika tylsä (näin omasta mielestäni). Siellä on vain muutama kauppa, joita ei ole muissa ostareissa ja/tai maissa. 

Sijainti on turistin mielestä aika vaikea, mutta menee sinne suoria bussejakin, jos taksi tai oma auto ei ole vaihtoehtona.

Jos sinne lopulta eksyy (vaikkapa sateisen ilman pakottamana), niin siellä leikkipaikkoja on sisällä ja ulkona, on elokuvateatteri, keilailua, minigolfia, liukumäki, juna, akvaario ja jopa pieni eläintarha. Osa huveista irtoaa vain lisämaksusta (Leisure | MEGA), mutta ehdoton plussa on se, että kaikki on sisätiloissa. 

Ruoka 

Ravintolasuositukset Kaunasiin - Missä syödä Kaunasissa?

Erilaisia ruokapaikkasuosituksia ei Kaunasiin tarvita, koska kaikki normaalit ravintolat ovat lapsiystävällisiä. Eli sieltä löytyvät lasten menut, syöttötuolit ja monesta myös varteenotettavat leikkipaikat. 

Pubeihin lasten kanssa ei pääse (useimmissa on 18+ rajoitus). Michelin-ravintoloilta kannattaa tiedustella pöytävarauksen yhteydessä, mikä on niiden lapsipolitiikka. 

Muistakaa vielä, että alkoholin nauttiminen on Liettuassa kiellettyä julkisilla paikoilla. Eli kaljaa voi nauttia puistonpenkillä laillisesti vain silloin kun se on alkoholitonta. Poliisit puuttuvat tilanteeseen varsin herkästi. 

Monissa paikoissa myös tupakointialueet ovat tarkoin osoitettu. Esimerkiksi juna-asemilla tupakointi on sallittua vain tietyissä paikoissa eikä se ole ainakaan laituri.

Majoitus

Kaunas lapsiperheille - majoituksia

Kaunasissa (kuten Liettuassa ylipäätään) lasten kanssa pääsee majoittumaan sekä hotellien perhehuoneisiin että yksityisiin majoituspaikkoihin. Kumpikin on ihan hyvä vaihtoehto, mutta itse valitsisin yksityisen. Niissä on parempi hinta-laatusuhde. 

Tarjonta on varsin runsas ja hinnat ovat edelleen varsin lompakkoystävällisiä. 

Liikkuminen

Kaunas lapsiperheille - Mindaugo prospekti illalla

Ajaminen Kaunasissa ei ole temppu eikä mitään. Parkkeeraaminenkaan ei ole ongelmana, paitsi se ei juuri missään ole ilmaista. Megassa on. 

Taksi on edullinen ja helppo kulkuneuvo, mm. Bolt toimii yleensä hyvin.

Julkiset ovat kaikki esteettömiä Kaunasissa, eli lastenrattaille on bussin keskellä olemassa oma paikka. Toisin kuin Vilnassa. Vilnassa on edelleen käytössä vanhan kannan busseja joissakin linjoilla. 

Ruuhka-ajat Kaunasissa eivät poikkea muista kaupungeista juuri millään tavalla, eli arkisin 7-8 ja 16-18. Perjantaina aamut ovat rauhallisempia ja iltapäiväruuhka alkaa jo klo 14.

Pyöräteitä on paljon ja ne ovat periaatteessa turvallisia hyvin pienillekin kulkijoille. 

Kaupunki on suhteellisen pieni ja kävelemällä pääsee kaikkiin keskustan nähtävyyksiin helposti. Kadut ovat leveitä ja hyvin hoidettuja suurimmassa osassa kaupunkia, joten mitään ongelmia liikkua rattaiden kanssa ei ole. 

Kaunas lapsiperheille - Kaunas odottaa teitä kylään.
Kaunas odottaa teitä kylään.

Kaunas lapsiperheille.

Referenssit:

Kaunas lapsiperheille.

Yksi vastaus artikkeliiin “Kaunas lapsiperheille

  1. Mukavia vinkkejä, kiitos! On aina kiva huomata, jos kaupungit panostavat lapsiin ja ihan jo nuo kunnolliset ulkoilmaleikkipaikat sun muut ovat hieno juttu. Olemme olleet paikoissa, joissa kissojen ja koirien kanssa on etsitty edes yhtä leikkipuistoa, mutta ei.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.