Viikko 25 – Juhannusviikko

Juhannusviikko 2024

Juhannusviikko 2024.

Viikko 25

Niin hassua kuin se onkin, lämpöä ja aurinkoa riitti pitkin kevättä ja kesäkuuta, mutta itse juhannusviikonloppu (ja se maanantai 24.6, joka on täällä virallinen juhannuspäivä) oli tältä erää viileähkö ja sateinen (+17+21 C), joten ulkotapahtumien osallistujat saivat kastua kunnolla. Ilmeisesti ei se kovin monia haitannut, koska lauluja raikasi sisälle asti. 

Juhannus Liettuassa

Liettuassa juhannusta kutsutaan nimellä Jõninė, Kùpolė tai Rãsa ja sitä yhdistetään sekä Johanneksen syntymäpäivään että keskipäivän seisaukseen, samalla tavalla kuin monessa muussa maassa.

Jos minua jokin yllätti, niin se on juhlintojen matala profiili ja kulttuurisidonnaisuus. Juhannuksen ohjelmistoon kuului enimmäkseen musiikki- ja teatteriesityksiä, näyttelyitä ja opastettuja retkiä eikä se näytä olevan kovin railakas juhla täällä päin maailmaa. 

Monet perinteet ja tavat muistuttavat Suomen menoa, mutta jotenkin vaisumpaa. Joninės-juhla juontaa juurensa vanhoihin pakanallisiin juhliin, joissa kunnioitettiin aurinkoa ja luonnon elinvoimaa. Kristinuskon vaikutuksesta juhla on yhdistetty Johannes Kastajan päivään, joka on 24. kesäkuuta. 

Mitä Google sanoo Joninės-juhlinnoista:

  • Tulen juhla: Tulen sytyttäminen on keskeinen osa juhlaa. Juhannuskokkoja sytytetään ja ihmiset kokoontuvat niiden ympärille laulamaan ja tanssimaan.
  • Yrtit ja kukat: Perinteisesti yrttejä ja kukkia kerätään juhannusaattona, ja niitä käytetään koristeina sekä taianomaisiin rituaaleihin. Yksi suosituimmista tavoista on tehdä kukkaseppeleitä.
  • Vedellä puhdistautuminen: Uiminen juhannusyönä luonnonvesissä, kuten järvissä ja joissa, on osa juhlaa, ja sen uskotaan tuovan terveyttä ja onnea.
  • Yön taikuus: Usko taikuuteen ja ennustuksiin on vahvasti läsnä juhannuksena. Esimerkiksi kukkakimppujen tai yrttikimppujen avulla tehdään erilaisia ennustuksia tulevasta vuodesta.

Miltä juhannus oikeasti näytti?

  • Kaupunki tyhjeni väestä. Moni selvästi lähti maaseudulle tai kesämökeille juhlimaan perheen ja ystävien seurassa.
  • Ympäri maata oli järjestetty kansanmusiikkifestivaaleja ja kansanperinteen näytöksiä, jotka vetivät aika tavalla väkeä puoleensa, sekä paikallisia että turisteja, ainakin täällä Kaunasissa. Yhden konsertin pääsimme kuuntelemaan suoraan parvekkeeltamme. 
  • Kokkoja tai seppeleitä ei juuri näkynyt kaupunkikuvassa, lukuun ottamatta muutamia kansallispukuisia ryhmiä, jotka selvästi kuuluivat esiintyjien kastiin (jostain syystä vanhempaa väkeä, vaikka olen kuullut oppilailtani, että nuoriakin osallistuu näihin esityksiin).
  • Melutaso ja sen aikakatkaisu oli kävelykadulla tavanomaista. Muutama yli-innokas juhlija oli selvästi turisti, suomalaisia mukaan lukien. 
  • Aamuisin kaupunki oli tyhjä ja hiljainen. Ainoa ääni lähti katua puhdistavasta lehti-imurista. 

Juhannusviikko 2024.

Referenssit:

6 vastausta artikkeliin “Viikko 25 – Juhannusviikko

    1. Minä voisin kuvitella itseni missä vain
      Suomessa, ulkomailla, maalla, kaupungissa… Jokaisessa juhannuspaikassa on omat plussat ja miinukset.

  1. Täälläkin sää tekee tepposensa aika usein, kun se kauan odotettu juhannus saapuu. Oli muuten tuulisen vilakka juhannusaatto meilläpäin. Liettuan juhannuksen vietosta olikin hauska lukea!

    1. Liettualaiset ovat varmaan laulaneet vaikka vettä satoi paikoitellen reippaastikin. Ainakin meille asti kantautui juhannusmenoa taukomatta.

  2. Sielläkin ihan omanlaisensa juhannusrutiinit, kiva lukea niistä! Toki ”juhannustaika” ja todellisuus hieman poikkesivat toisistaan, mutta mitäs pienistä… 😉

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.