Juhannuksen kunniaksi – Ollaanko kuitenkin niin erilaisia?

Hyvää Juhannusta 2022.

Hyvää Juhannusta 2022

Olemme jälleen kerran näkemässä historian suurimpia käänteitä. Ukraina (sekä Moldova ja Georgia*) hyväksyttiin eilen (23.6.2022) EU jäsenehdokkaiksi. 

Vaikka on päivänselvää, että päätös on enemmän poliittinen, eli EU piirittää Venäjän tulevien erimielisyyksien takia, itse haluan nähdä siinä myös ihmisyyden historiallisen tekijän. Se on silti askel kohti yhtenäistä Eurooppaa. Kohti maailmaa, jossa on vähemmän rajoja ja enemmän yhteisymmärrystä.

Toivon (itsekäästikin), että Ukraina hyväksytään EU jäseneksi jossain vaiheessa. Jos myös Moldova ja Georgia pääsevät mukaan, EU:sta tulee entistäkin eheämpi. Kaikki kolme ovat muuten mainioita matkakohteita

Tätä osaa Eurooppaa yhdistää muuten Juhannus, joka kulkee siellä nimellä Ivana Kupala. Juhla on peräisin samoista juurista ja ajoista, mitä suomalainenkin juhannus on. Myös meno on aika samanlainen. 

Mitä on Ukrainan…

Ukrainan tilanne sodassa on tällä hetkellä oudossa jamassa. Venäjällä ei ole enää puhtia sotimaan, raha alkaa olla vähissä ja voimat loppuvat, mutta käskyä vetäytyä Ukrainasta eivät joukot ole vielä saaneet.

Olen ollut yhteydessä sukulaisiini ja tiedän sen verran, että Venäjä joutui sallimaan ukrainalaisten operaattoreiden toiminnan valituilla alueilla, koska se ei pystynyt järjestämään omiaan sinne. Ilman nettiä mikään ei olisi toiminut: pankit, eläkejärjestelmä ja kaupankäynti olisivat jumissa, joten siviilit tuskin olisivat hiljaa asiasta. Eli nyt siellä on edes jonkin sortin välirauhan tila. 

Minulla ei ole ensikäden tietoa sotarikoksista siviilejä kohtaan, joten jätän asian kommentoimatta. Uskon kuitenkin, etteivät raportit niistä ole perättömiä, yli kymmenen tuhatta lavastusta olisi jopa venäläisen propagandan mittapuulla ylivoimainen suoritus.

Omat iäkkäät sukulaiseni eivät pahemmin käy ulkona. Hakevat välttämätöntä ja linnoittautuvat kotiinsa. 

Osa alueista on edelleen pommituksen kohteina, mutta kohteiden valinta ihmetyttää suuresti, koska mitään järkeä siinä ei ole. Ukrainassa ei ole enää jäljellä mitään strategisia objekteja, joten pommitetaan ihan tahallaan ympäriinsä mihin sattuu osumaan. Usein osutaan siviilirakennuksiin ja kaupunkien keskustoihin. Ihmisten on pakko liikkua myös vaarallisilla alueilla aika paljon, koska ruoan ja lääkkeiden saanti ei aina järjesty kulman takana. Myös käteisen rahan takia joutuu välillä taittamaan aikamoisia matkoja. Kortit eivät aina toimi katkenneiden mastojen takia. 

Tämä muistuttaa vuoden 1944 tilannetta Toisessa maailmansodassa. Silloin oli jo selvää, etteivät natsit olleet pääsemässä eteenpäin, mutta sodan loppuun oli vielä valtavasti aikaa. Meinaako Putinkin tehdä itsarin sen päätteeksi? Sitä odotellessa. 

Se onkin juuri ikävä, että tälläkään kerralla kukaan ei pysty ennustamaan, milloin sota oikeasti loppuu. Siihen asti viattomat joutuvat kärsimään sen seurauksista.  

Hyvää Juhannusta 2022.

PS. *Oikaisu: Georgia ei saanutkaan EU kandi-statusta , eritoten kuin jutussani lukee. Pahoittelen asiavirhettä.

Hyvää Juhannusta 2022.

Referenssit:

Yksi vastaus artikkeliiin “Juhannuksen kunniaksi – Ollaanko kuitenkin niin erilaisia?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.