Keskikesän juhla ympäri maailmaa

Juhannus maailmalla - Juhannus 2024 - juhannuskokko

Juhannus maailmalla – Juhannus 2024.

Kaikkialla maailmassa keskikesän juhla liittyy tiiviisti kesäpäivänseisaukseen ja sitä on juhlittu vuosituhansia eri puolilla maapalloa. Tosin, keskikesän juhla se on vain pohjoisella pallonpuoliskolla. Eteläisellä silloin on talvi.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, joten jokaisella sitä juhlivalla kansalla on keskikesän juhlaksi annettu oma nimitys. 

Juhannus on myös siitä varsin erikoinen juhla, että sen pakanallisista juurista huolimatta se oli siirtynyt kristilliseen maailmaan, vaikkakin se saikin uuden nimen Johannes Kastajan mukaan. 

Eri maissa juhannusta juhlitaan eri päivänä, joko täsmälleen kesäpäivänseisauksen aikaan, tai vaihtelevasti, kuten Suomessa. Myös juhlan tärkeys on erilainen eri maissa. Valtion tasolle vapaapäivineen se nousee harvoissa paikoissa, Suomen lisäksi Virossa ja Ruotsissa (näin tietääkseni).

Ruotsia on juhannuksen maailmankartalle nostanut Ari Asterin vuoden 2019 Midsommar-elokuva. Suomen Juhannusta on promonnut poikamme koulussa. Näin omasta mielestäni ihan yhtä hyvin mainostettu 😁.

Scandinavia

Pohjoismaiden keskikesän juhlat muistuttavat toisiaan pitkän yhteisen historian vuoksi. Eroja on enemmän paikallisesti maan sisällä kuin maiden välillä. 

Suomi: Juhannus

Juhannus maailmalla - Juhannus 2024 - Suomi, sauna

Suomessa juhannuksen perinteet poikkeavat alueellisesti varsin vähän, ainakin ulkomailta käsin tarkistettuna. 

Yöttömänä yönä ympäri Suomea sytytetään kokkoja, joka on oikeasti jäänne muinaisaikojen hedelmällisyyden rituaaleista. Nykyään sauna on suosituin juhannuksen rituaali.

Ruotsi: Midsommar

Ruotsi, Midsommar

Ruotsissa kokkojen lisäksi pystytetään kukkakoristeisia juhannussalkoja juhlistajien tanssittaviksi. Valmistetaan klassista pikkupurtavaa, soitetaan kansanmusiikkia sekä uudempia aiheeseen liittyviä biisejä.  

Tanska: Sankthansaften

Sankthansaften, Tanska

Tanskassa, kuten muissakin Skandinavian maissa, kesäpäivänseisauksen merkitys ja käytännöt ovat vaihdelleet aikojen saatossa. Viikingit vierailivat kaivoilla ja laittoivat kokkoa karkottamaan pahoja henkiä. Keskiajalla parantavia yrttejä kerättiin koko vuoden tarpeiksi, koska niillä uskottiin olevan erityisiä voimia juhannuksen tienoilla. Kristinuskon tulon jälkeen keskikesän juhla sai nimekseen Pyhän Johanneksen Aatto (Sankt Hans Aften). Johannes Kastajan oletetaan syntyneen kuusi kuukautta ennen Jeesusta, joten sen syntymäpäivä osuu kätevästi keskikesään.

Tanskassakin poltetaan kokkoja merkittäviä määriä joka paikkakunnalla.  

Baltia

Baltian maista kahdessa juhannusta vietetään Suomen tavoin ja kolmannessa ei juuri lainkaan. 

Latvia: Jāņi

Juhannus 2024 Latvia

Latvialaisille keskikesä on vuoden tärkeimpiä juhlia, johon kuuluvat seppelkruunut, saunominen ja kansanlaulut. Pariskunnat hyppäävät kokkojen yli siinä uskossa, että se sitoisi heitä toisiinsa loppuelämäksi. Toivottavasti kokkojen koko ei yllä siellä suomalaisiin mittoihin, muuten aika monta palovammapotilasta olisi tarvinnut ensihoitoa. 

Viro: Jaanipäev

Juhannus maailmalla - Juhannus 2024

Virossa keskikesän juhla on aika lailla samanlainen kuin Suomessa. Kokkoja poltetaan, taikoja tehdään ja aamuyön konsertti järjestetään Hüppasaarella. 

Virossa on tosin pakanallisia perinteitä enemmän, vaikkakin suurin osa niistä suoritetaan kieli poskella. 

Olen kuullut, että Virossakin on tapana hypätä kokon yli, mutta itse en sellaista nähnyt. Ne kokot, jotka olen itse nähnyt Virossa, olivat kookkaita, leveitä ja parisen metriä korkeita, joten niiden yli hyppääminen ei tulisi mieleenkään.  

Liettua: Jõninė, Kùpolė tai Rãsa

Juhannus maailmalla - Juhannus 2024 - saniainen

Juhannusta juhlitaan Liettuassa hyvin rauhallisissa merkeissä, vaikkakin yksi pyhäpäivä siihenkin liittyy. Joissakin paikoissa voi myös nähdä kokkoja, mutta enimmäkseen menee kansallismusiikkiin – konsertteihin ja festivaaleihin. Liettuan juhannuksen pääkukka on saniainen.

Liettuassa uskottiin, että mitä korkeampi kaste juhannusaamuna, sitä runsaampi sato, ja ennen auringonnousua, sillä on parantavia voimia. Kastetta kerättiin öisin ja sitä käytettiin hoitoon, ja erityisesti rukiista kerättynä kasteella oli kasvoja kirkastavia voimia. 

Myös yrttejä kerättiin niiden parantavaan ja maagiseen voimaan takia. Yrttikimput säilytettiin myös navetoissa aina jouluun asti siinä toivossa, että ne suojelisivat eläimiä ja lehmät antaisivat enemmän maitoa.

Keski- ja Etelä-Eurooppa

Muualla Euroopassa perinteet kesäpäivän seisauksen juhlintaan poikkeavat suomalaisista jo melkoisesti.  

Iso-Britannia: Midsummer

Stonehenge, England, UK

Tämä on ehkä yksi erikoisempia tapoja viettää juhannusta. Sitä voi tosin sanoa jopa perinteisemmäksi kuin muiden. 

Nimittäin Stonehengessä Wiltshiressä väkijoukot kokoontuvat neoliittiselle monumentille vuoden pisimpänä päivänä. Kuuluisa paikka on rakennettu aurinkoon suuntautuen seisauspäivinä. Stonehengellä uskotaan olevan pitkä historia kesäpäivänseisauksen viettopaikkana.   

Alkoholiksi ei sallita mitään muuta kuin seremoniallinen siman tapainen juoma.

Malta – Summer Solstice

Hagar Qim, summer solstice

Myös Maltalla vanhoja perinteitä herätetään eloon. 

Muinaisaikojen Hagar Qim, joka on jokseenkin samaa ikäluokkaa Stonehengen kanssa, on valikoitunut kesäpäivänseisauksen viettopaikaksi saaristossa. Sen aurinkokeskeinen arkkitehtuuri antaa ymmärtää, että kompleksi olisi voinut olla juuri auringonpalvojien temppeli. Asiasta tiedetään tosin varsin vähän, koska mitään kirjallisia lähteitä ei ole. Muinaisilla maltalaisilla ei ollut käytössä kirjakieltä. 

Muuten Maltalla juhannusta juhlistetaan enimmäkseen kulttuurisissa merkeissä: erilaisia konsertteja, näyttelyitä ja luentoja  järjestetään maanlaajuisesti. 

Italia: Festa di San Giovanni Battista

Rome. Italy

Varsinainen keskikesän juhla on Italiassa elokuussa (Ferragosto), mutta joissakin paikoissa myös Johannes Kastajan päivää vietetään, kuten esimerkiksi Firenzessä ja Roomassa. 

Perinteet ovat säilyneet miltei muuttumattomina muinaisajoista asti. Yrttejä ja kukkia kerätään ja jätetään yöksi ulos veteen, joka yön aikana saa taianomaisesti parantavia voimia. Tuskin se nykylääketiedettä voittaa, mutta ei se pahaakaan tee. 

Itävalta: Sonnwende

Sonnwende, Austrian Alps, Tirol,

Itävallan Alpeilla, Tyrolissa, Mieminger-vuoristossa ja sen ympäristössä sytytetään 8000 kokkoa juhannuksen kunniaksi. Tyrolin asukkaat valmistavat poltettavia patsaita ja symboleita sen mukaan, mitä toiveita heillä on sille vuodelle. Esineet pohjautuvat uskontoon, paikalliseen mytologiaan, luontoon ja ajankohtaisiin tapahtumiin. Yksityiskohdat pidetään salassa kesäpäivänseisauksen iltaan asti. Auringon laskiessa kokkoja sytytetään Innsbruckissa ja sen ympäristössä.

Näkymä taitaa olla maaginen, kun lukuisat kokot valaisevat vuorenrinteitä. 

Itä-Eurooppa

Itä-Euroopassa kaikki uskontoihin, uskomuksiin ja perinteisiin pohjautuvat juhlinnat olivat kiellettyjä vuosikymmeniä, mutta heti kun rautainen Kremlin käsi hellitti otettaan, kaikki perinteiset juhlat ovat puhjenneet kukkaan. 

Bulgaria: Еньовден

Bulgaria: Еньовден

Bulgarian juhannuksella on pakanalliset juuret, mutta kirkotkin juhlivat päivää Johannes Kastajan kunniaksi. 

Bulgaria on yksi niitä maita, joissa luonnolle annetaan taikavoimia juhannusyönä. Auringonnousun aikaan vesi ja kasvit saavat parantavia voimia, joten yksi olennainen osa on seppeleiden tekeminen.

Romania: Sânziene

Romania: Sânziene

Romanian juhannusperinteet ovat nekin kietoutuneet metsien voiman, keijujen ja auringonpalvonnan ympärille. 

Keijujen ja metsien henkien uskottiin silloin parantavan ihmisten kärsimyksiä ja edistävän hedelmällisyyttä.

Romanian juhannuksen nimi tulee kasvin nimestä Sânziana (“rouvan sängyn olki”), jonka kukan keltainen väri symboloi auringonvalon voittoa pimeyttä vastaan. 

Puola: Wianki

Puola: Wianki

Puolassa juhannuksen vietto on nykyaikaistunut, joten suurimmassa osassa maata näkee kokkojen lisäksi erilaisia konsertteja ja festivaaleja, moni tosin pohjautuu folkloreen ja kansallismusiikiin. 

Silti maaseuduilla usko taikavoimiin elää edelleen vahvana, joten Noc Kupały on aika, jolloin tulee esittää toiveita ja lukea ennusteita tulevasta. Kuuluu punoa seppeleitä ja heittää ne veteen, mikä tietää terveyttä ja menestystä.

Yksi tunnetuimpia rituaaleja on se, että nuoret naiset lähettävät seppeleiden ympäröimiä kynttilöitä kellumaan jokea pitkin naimaonnen toivossa. Mihin suuntaan seppele kelluu, siihen suuntaan mennään naimisiin. Kauas kelluva seppele tarkoittaa nopeaa avioliittoa tai pitkää ikää. Jos seppele pyörii paikallaan, avioliitto tulisi lykätä ensi vuoteen. Jos seppele uppoaa, tyttö ei mene pian naimisiin.

En tiedä, ovatko nykynaiset Puolassa kovin paljon naimisiinmenon perään, mutta näky on vaikuttavaa, kun kukat ja kynttilät kelluvat vedessä. 

Ukraina: Івана Купала

Ukraina: Івана Купала

Ukrainalaisten juhannus sekin pyörii veden voiman, kokkojen ja kukkien ympärillä. Jokien ja järvien rannoilla sytytetään suuria kokkoja, joiden läpi kuuluu hypätä. Se kuulemma puhdistaa, vahvistaa terveyttä ja suojaa pahoilta hengiltä. 

Ennen vanhaan kokoissa poltettiin kaikki vanhat ja tarpeettomat tavarat, joiden mukaan Kupalan tulessa paloivat myös kaikki murheet ja sairaudet.

Vesi sai Kupalan yönä taikavoimia, joten silloin oli pakko päästä kastumaan joko suurempaan vesistöön tai kasteeseen. Se on tehtävä ehdottomasti ennen auringonlaskua.

Tunnetuin legenda on täsmälleen keskiyöllä ja hyvin lyhyen hetken kukkivasta saniaisesta. Sen kukkimispaikka paljastaa aarteen ja tuo myös onnea ja vaurautta. 

Kupalan yöhön liittyi myös useita kieltoja. Kupalan yönä ei saa nukkua – pahat henget voivat tulla ja vahingoittaa kotieläimiä. Ei saa mennä metsään – pahat henget ovat liikkeellä, ja siksi vain rohkeimmat lähtevät etsimään saniaiskukkaa. Juhannuksena ei saa lainata rahaa – huono merkki, joka lupaa köyhyyttä ja rahaongelmia.

Muut Mantereet

Kolumbia: Festa Junina

Kolumbia: Festa Junina

Kolumbian juhannus muistuttaa karnevaalia, näin eurooppalaisin silmin. Paikalliset käyttävät paljon kansallispukuja ja musiikkia, mutta heitä näkee myös pukeutuvan paholaisiksi, joilla on satoja pieniä kelloja jaloissaan.. He kantavat selässään peilejä hyödyntääkseen auringon voimaa vuoden pisimpänä päivänä. Rituaali edustaa Jumalan ja Paholaisen välistä taistelua.

Kanada: La Saint-Jean-Baptiste

Kanada: La Saint-Jean-Baptiste

Ranskalaiset toivat Johannes Kastajan juhlan Kanadaan. 

Vuodesta 1977 Quebecin provinssissa päivä on ollut kansallinen vapaapäivä. Kanadanranskalaiset juhlivat päivää polttamalla kokkoja, kuten ovat tehneet 1400-luvulta lähtien vielä Ranskassakin. Tosin, samaan päivään osuu National Quebec Day – päivä, joten kaduilla näkyy enemmän paikallista symboliikkaa kuin mitä juhannukseen liittyvä. 

Itse Ranskassa juhannus ei ole kovin merkittävä juhla, vaikka paikoitellen näkyy sitäkin. Erityisesti maaseudulla juhlinnat ovat nousussa suosioon.

Brasilia: Festa Junina de São João

Brasilia: Festa Junina de São João

Vaikka Brasiliassa on keskikesän juhlan aikaan talvi, juhlaa vietetään sielläkin suurin menoin. Juhlijoilla on kansallispukuja, kokkoja poltetaan laajasti, on ilotulituksia ja lavastettuja häitä. 

Juhla ei osu keskikesään vaan maissinsadonkorjuun aikaan, joten juhlaruoat ovat hyvin maissipitoisia.

saniainen

Tässä oli vain pieni osa eri maiden juhannusperinteistä. Globalisaation myötä juhlat sulautuvat toisten maiden kalentereihin helposti. Näin esimerkiksi Kiinassa alettiin viettää joulua ja juhannusta, missä meille rantautuivat kiinalainen horoskooppi ja uusivuosi. 

Juhannus maailmalla – Juhannus 2024.

Juhannus maailmalla – Juhannus 2024.

Referenssit:

Kuvat: Depositphotos, Pexels.com, Brazilianing, Heritage Malta ja In Via

Banner

10 vastausta artikkeliin “Keskikesän juhla ympäri maailmaa

 1. Oli jonkun verran sellaista tietoa postauksessa, josta en tiennyt mitään. Minussa virtaa Kelttien ja Viikinkien verta, joten heidän juhannusviettoihin olen tutustunut aika hyvinkin. Tuon DNA tulos oli minulle aika shokki 🙂

  1. Mutta toisaalta, keltit, viikingit ja ugrit ovat asuneet kylki kyljestä kiinni täällä Euroopassa tuhansia vuosia. Ei ole mitään ihmettä, että monessa meistä virtaa verta eri puolelta mannerta.

 2. Tällaiset on todella kiinnostavia koosteita, että miten mitäkin juhlapyhiä eripuolilla maailmaa vietetään. Enpä tiennyt näitä juhannuksen osalta, luulin ettei vastaavaa juhlaa noin laajasti muualla vietetä.

  1. Minullekin tuli yllätyksenä se, että juhannusta vietetään näin monessa paikassa. Tästä puuttuu vielä muutama maa, joissa on suuria aluellisia eroja siinä, miten juhannusta vietetään tai ei vietetä lainkaan.

 3. Kiitos tästä. Paljon löytyy juhannukseen liittyvää tapahtumaa maailmasta.
  Itävallan kohdalla piti jo lähteä selailemaan omia kuvia. Ollaan kerran oltu isossa yöllisessä tapahtumassa Nesselwänglessä jolloin kylän ympärillä oleville vuorille sytytettiin hienoja tulikuvia. Ne olivat kristillisiä symboleja kaikki. Ajeltiin yötä myöten silloiseen kesäkotiimme ja havaittiin paljon tulia vuorilla paluumatkalla. Ja tosiaan, kyse oli juhannuksesta. Tapahtuma oli sen luontoinen, että en sitä juhannukseen mitenkään silloin liittänyt, mutta ajankohta on varmasti sen mukaan ajoittunut vuosittaiseksi tapahtumaksi. Täällä jotakin, ei oma sivuni. https://www.tyrol.com/things-to-do/events/all-events/e-herz-jesu-fires-tannheimer-tal

  1. Euroopassa juhannusta ei juhlita pakanallisin menoin, vaikka sen juuret ovatkin jossain hämärässä menneisyydessä. Itselleni on vaan jotenkin vaikeaa yhdistää suomalaisten juhannus ja sen perinteitä kristinuskoon. Joulu ja pääsiäinen ovat eri asia. Niissä on minulle täysin eri merkitys ja siitä omankin perheeni tavat viettää joulua ja pääsisäistä juontuvat.

   1. Olen ikäni ollut kirkon töissä, mutta en erityisemmin jussia kirkollisena juhlana viettänyt 🙂 Euroopassa on uskonnollisuus enemmän näkyvissä arjessakin kuin meillä. Katolinen kirkko varmaan siellä enemmän vaikuttamassa. Linkkaamani tapahtuma ei ollut erityisen uskonnollinen muuten kuin noiden symbolitulien kautta.

 4. Olipa mielenkiintoinen kattaus! Yllättävän vähän olen näköjään mitään tiennyt muiden maiden juhannuksen vietosta, paitsi Ruotsin. Osataan sitä näemmä muuallakin tätä juhlistaa!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.