Viikko 26 – Kerrankin säästä

Viikko 26 - Liettuan säästä

Viikko 26 – Liettuan säästä.

Viikko 26

Vihdoin voi sanoa, että nyt siirrytään kesäloman odotus – asetukseen. Varsinaisia tunteja ei enää ollut, vain muutamaa konsultaatiota olen antanut kesätehtävien merkeissä, kaikki kokeet on arvosteltu ja rekisteröity. Kaikki luokkaretket on retkeilty ja kaikki raportit on raportoitu. Koulunpäättäjäiset on pidetty. 

Muutama hallinnollinen tehtävä on jäljellä ja sitten voi lähteä loman viettoon. 

Kerrankin säästä

Kesän odotus on toistaiseksi sujunut täällä päin leppoisammin kuin Suomessa. Emme koskaan ennen asuneet Keski-Euroopassa, joten sai vähän jännittää tulevan kesän sääoloja. Keskilämpötila on vain pari astetta Etelä-Suomea korkeampi ja sateitakin on luvassa. Ollaan täällä Liettuassakin keskellä peltoa kaikkien säiden armoilla: jokainen säärintama pyyhkii esteettömästi yli kun ei ole mitään vuoria suojaksi.

Talvi oli kuulemma poikkeuksellisen kylmä ja harmaa. On harvinaista, että lämpötila putoaa – 20 asteeseen eikä aurinkoa näy koko talven aikana lainkaan. Silloin kun oli – 20 C oli aurinkoista. Mutta muuten oli tosiaan aika harmaata.

Säästä puhuen liettualaiset ovat outoja. He kyllä osaavat valittaa asioista, mutta ei koskaan säästä. Satoi tai paistoi. He eivät myöskään käytä sateenvarjoja yleisesti, vasta silloin, kun sataa kaatamalla, ja täällä se tuntuu olevan yleistä, että tulee hetkellisesti sellainen ryöpsähdys, 30-50 mm vettä, ihan kuin tropiikissa. 

Keskikoulun päättäjäispäivänä tuolit kannettiin kaksi kertaa sisälle ja ulos, kun satoi ja paistoi vuorotellen. Lopulta juhlat pidettiin kuitenkin kirkkaan taivaan alla.

Opettajille järjestetyn tapahtuman aikana asteita oli +32C eikä keneltäkään päässyt sanaakaan siitä, että ulkona olisi hieman kuumaa. Tapahtuma oli ulkona tietysti.

Ilmeisesti kesä käy kääntymässä Liettuassa joka vuosi, ei niin kuin Suomessa, että aina pitää arpoa, tuleeko kesää. Toki, ei ole olemassa huonoa säätä… Mutta onhan se tylsää olla haudutettuna vaatekerroksen alla kesät talvet.

Vaikuttaa siltä, että muutaman hassun lämpöasteen ero näkyy selvästi myös sesonkien pituudessa. Viime vuonna syksyä ei juurikaan ollut, eli siirryttiin marraskuun alussa kesästä suoraan talveen. Lokakuun loppuun asti lämpöä oli liki +20 C.

Talvikausi oli huomattavasti lyhyempi kuin Suomessa tänä vuonna, vaikka täkäläisittäin se oli varsin pitkä. Lämmetä kunnolla alkoi huhtikuussa, jokseenkin kolmisen viikkoa aikataulusta jäljessä. Mutta sitten se tuli ryöpyllä. Eli kevättäkään ei ollut vaan siirryttiin suoraan kesään. Sitten iski takatalvi ja sen jälkeen tuli taas kesä.

Saadaan sitten nähdä, millainen kesästä oikeasti tulee. 

Elokuu 2023

Syyskuu 2023

Lokakuu 2023

Marraskuu 2023

Joulukuu 2023

Tammikuu 2024

Helmikuu 2024

Maaliskuu 2024

Huhtikuu 2024

Toukokuu 2024

Kesäkuu 2024

Heinäkuu 2024

Viikko 26 – Liettuan säästä.

Referenssit:

8 vastausta artikkeliin “Viikko 26 – Kerrankin säästä

 1. Kesää jännittää aina ja varsinkin sitä, että onko lämpöä. Mulla menisi kyllä kesä ihan ohi, jos ei lämpöä ja aurinkoa olisi ollenkaan. Sellaisiakin kesiä on ollut valitettavasti. Vielä olisi lomaa jäljellä ja odotan kovasti, että tämä sadeaika tästä väistyisi ja tulisi vielä lämpimiä päiviä.

  1. Toivottavasti Helsinkiinkin tulee vielä kunnollista kesää. Ensi vuonna tervetuloa tänne Liettuan edes hetkeksi. Kesä näyttää olevan paria-kolmea astetta lämpöisempää täällä 😁

 2. Oma tyylini on ollut, että sateella kastuu. En taida tällähetkellä edes omistaa sateenvarjoa. Vaeltelen mielelläni, vaikka nyt Itävallassa ja sadevarusteita minulla ei ole mukana. Kumppanilla kyllä on. Eli saa kyllä sataa ihan reippaasti ennenkuin kaipaan sateensuojaa.

  Suomalaisen on helppo puhua säästä. Jos ei ole mitään sanomista niin se ainakin ihmisiä yhdistää sen verran että saa jotain sanottua. On se ilmoja pidellyt 🙂

  1. Minä en ole kastumisen ystävä. Jossain etelässä, vaikkapa Karibialla, kastuminen ei haittaa, koska sade on lämmin. nopeasti ohi eikä jää vellomaan varvastossuihin. Taas, patikoidessa märät jalkineet ovat minulle painajainen.

 3. Kiitos tästäkin postauksesta – pidän paitsi eläintarhoista myös säästä puhumisesta, hah (mietin eilen vimeksi, että Pitäisi omaan blogiin kirjoittaa juttu säästä ja säähän suhtautumisesta jne.). Kuvien kautta pääsi kivasti mukaan Liettuan sääoloihin.Koska haluan kesällä lämpöä, olen surffaillut kaikenlaisia matkoja viimeisen viikon, vaikka juuri palasimme viikon lomalta Kroatiasta. Liettua ja Latvia ovat oleet myös surffauslistallani – yllätyksekseni molemmissa maissa lämpöä on ollut viitisen astetta enemmän kuin koto-Turussa, auringon kera.

  1. Joo, lämpöä riittää Kaunasissa kiitettävästi. Ilmeisesti +25C on aika tavallista, koska kukaan ei ihmettele sitä ääneen eikä puhu helteistä. Nyt on tulossa päälle +30C. Siitä on jo varoitus säätiedotuksessa.
   Me just käytiin palelemassa Turussa yhden päivän verran. Nyt täristään täällä Viron puolella hetki ja sitten takaisin Kaunasin lämpöön.
   Ilmeisesti kesää riittää täällä pitkälle syyskuuhun, kuten viime vuonnakin kävi. Joten tervetuloa Liettuaan lämmittelemään.

 4. Hih, kaikki eivät selvästikään ole kuin suomalaiset. Eli pääpuheenaihe päivästä toiseen on sää. Varmaan ihan virkistävää, kun voi muustakin puhua sielläpäin 😉

  Keväällä kun käytiin Tallinnassa ja satoi vettä ihan reippaasti, niin katukuvassa minun ja mieheni sateenvarjo oli ainut. En siis halunnut kastua, mutta tallinnalaisia sellainen ei tuntunut haittaavan.

  1. Ei niin, tallinnalaiset eivät vettä pelkää eivätkä välitä sateenvarjoista. Ei mullakaan ollut sateenvarjoa Tallinnan aikana. Ei tulisi mieleenkään 😁

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.