Suomalaisena maailmalla – Itsenäisyyspäivä 2023

Itsenäisyyspäivä 2023

Itsenäisyyspäivä 2023.

Millaista on olla suomalaisena maailmalla? Mitä ulkosuomalaisille merkitsee Suomen itsenäisyyspäivä?

Esitin tämän kysymyksen muutamalle ulkosuomalaiselle, joista toiset ovat lähteneet kotimaasta jo varttuneena ja toiset pikkulapsena. 

Vanhemmat sukupolven vastaajille Suomen itsenäisyyspäivä on osa heidän minä-kuvastaan:

“Suomalaisen itsenäisyyspäivän merkitys ei katoa mihinkään, vaikka muuttaa maasta pois. Ulkomailla asuminen suomalaisena asettaa Suomen kilpailutilanteeseen, jossa ei kuitenkaan jaeta palkintoja. Kauempaa katsoen ne sinivalkoiset lasit eivät enää auta, vaan asioita tulee luonnostaan analysoitua laajemmin. Huomionarvoista on sekin, että jokaisessa maassa on hyviä ja huonoja puolia.

Itsenäisyyspäivä on suomalaiselle vuoden merkittävin juhlapäivä. Ilman itsenäisyystaisteluja emme mekään ulkomailla asuvat olisi saaneet mahdollisuutta itse valita asuinpaikkaamme. Ne kaksi kynttilää ikkunalla muistuttavat niistä menneiden sukupolvien uhrauksista, olkoon tämän hetken kotimaamme missä päin maapalloa tahansa. Soisin jokaisen suomalaisen tutustuvan lähihistoriaamme. 

Suomalaisena on helppo olla. Vilauttamalla Suomen passia raja-asemilla saa poikkeuksetta hyvää kohtelua. Hymy tai suomeksi sanottu kiitos, osoittaa virkailijan vilpittömän hyväksynnän kansakunnallemme”. 

Tai näin:

“Ihan totta, Suomen passi avaa monia ovia. Maamme kohdalla itsenäisyys on tullut kalliiksi: itsenäisyyden puolesta oli taisteltu ja uhrattu henkiä.

Turvallisuusasiat ovat viime aikoina nousseet parrasvaloihin sodan takia, ja se vaikuttaa itsenäisyyspäivän tunnelmiin myös ulkosuomalaisten keskuudessa.”

Nuoremman sukupolven käsitys asiasta;

“Suomen tasavallan ulkopuolella asuvana suomalaisena uskon, että Suomen itsenäisyyspäivä on ikimuistoinen ja tärkeä osa identiteettiäni. Juhlin itsenäisyyspäivää joka vuosi Suomen itsenäisyyden taistelujen muistoksi. Vietän koko päivän juhlatunnelmissa perheeni kanssa ja katsoen sitten Linnan juhlia illalla”.

Itseänikin turvallisuusasiat huolestuttavat ja harmikseni viime vuoden teksti pitää edelleen paikkansa: Itsenäisyyspäivä 2022

Itsenäisyyspäivä 2023.

Referenssit:

Visits: 84

2 vastausta artikkeliin “Suomalaisena maailmalla – Itsenäisyyspäivä 2023

  1. Arvelinkin, ja toivoin, että ulkosuomalaisista suomalaisuus tuntuisi juuri tuolta. Itsenäisyyden vuoksi meillä on mahdollisuuksia tehdä monia asioita vapaasti ja matkustaa. Itsenäisyyspäivä on tärkeä päivä, jolloin tulee syvällisemmin pohdittua näitä asioita. Itsestäänselvyys kun tämä meidän itsenäisyys ei ole.

    1. Itsenäisyys ja demokratia eivät todellakaan ole itsestäänselvyyksiä. Onneksi niitä tulee pohdittua edes kerran vuodessa. Viime aikoina tuli ajateltua poliittisia asioita turhankin usein.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.