Sadepäivän tekemistä lapsiperheille

Sadepäivän tekemistä lapsiperheille pääkuva

Sadepäivän tekemistä lapsiperheille. Kuva: Depositphotos©

Sadepäivän tekemistä lapsiperheille.

Mitä voi tehdä sadepäivänä lasten kanssa? Vaikkei varsinaisesti sataisikaan, ei tällaiseen koleaan harmauteen ulos tee mieli. 

Tätä kysymystä meilläkin pohdittiin joka talvikausi ennen etelään muuttoa. Nyt asia tuli uudelleen ajankohtaiseksi. 

En usko, että listani on millään tavalla täydellinen ja otan kiitollisuudella vastaan muiden ideoita.

Ilmaisia tai lähes ilmaisia keinoja estää lapsia hyppimästä seinille  

1. Lautapelit

Sadepäivän tekemistä lapsiperheille, shakkituranaus

Shakkiturnaus. Tammikuu 2022, Malta

Lautapelit mainitaan aina ensimmäisinä. Tietysti. Kerran viikonlopussa on melkein pakko pelata kerros tai pari.

Meillä oli pitkään suosituin Afrikan tähti ja sitten Monopoli, kun lapset kasvoivat. Nykyisin kun pelataan, niin sitten shakkia. 

2. Kokkaamista

Sadepäivän tekemistä lapsiperheille - kokkaamista - Markus

Kotikokki harjoittelemassa. Gozo, 2020.

Jos ei pelkää sotkua, niin yhteinen ruoanlaitto on hauskaa. Voi tehdä jotain perinteistä lempiruokaa tai sitten kokeilla jotain ihan uutta.  

3. Vanhan ajan leikit

Sadepäivän tekemistä lapsiperheille Piiloleikit

Tennisturnauksen jälkeen piiloleikit maistuu. Tallinn 2019

Silloin et ja ep eli ennen tietokoneita ja puhelimia leikittiin piilosilla ja sokkoleikkiä. Kuka 2000-luvulla vielä osaa niitä? Tietysti 40 neliömetrin kaksiossa ei ole paljoa piilopaikkoja. Sokkona ollessa voi pudottaa pöydältä maljakon tai monitorin.

4. Opitaan uusia asioita

Sadepäivän tekemistä lapsiperheille - kirjat

Palkintona saatuja tietokirjoja ja kaunokirjallisuutta. Huhtikuu 2023, Malta

Vaikka onkin vapaapäivä koulusta, se ei estä oppimasta jotain uutta. Lasten iästä riippuen oppiminen voi tapahtua leikin varjolla tai ihan vakavasti otettavaa opiskelua. Lapset suorastaan rakastavat uusien asioiden oppimista. Netti on pullollaan kaikkea hyödyllistä matematiikasta musiikkiin ja vieraista kielistä biologiaan.

Hauskinta on tietysti oppia jotain sellaista, mikä ei kuulu koulun oppimäärään, esimerkiksi koodausta tai kotipuutarhan hoitoa.

5. Askartelua

Askartelut ovat jääneet meillä vähiin. Vuosimalleja 2015-2022

Tähänkin saa apua netistä. Mielenkiintoisin on sesonki-askartelu: jouluksi joulukoristeita, pääsiäiseksi munia, syksyllä voi askareissa käyttää keltaisia lehtiä, keväällä – pajunkissoja. Kesällä ei tarvitse olla sisällä 😀.

6. Piirtämistä

Puhelimessa oleva piirustusohjelmisto lapsille. Käytössä oli 2013-2017

Lapset rakastavat piirtämistä ja värittämistä. Ja mikseivät aikuisetkin? Vesivärit, gouache, värikynät – kaikki käy. 

Värityskirjoja löytyy kaupasta, jos haluaa päästä helpolla.

Vielä helpommalla pääsee, jos lapsi saa piirtää tai värittää puhelimella tai tabletilla. Piirustus-appseja löytyy sekä netissä että puhelimen omassa ohjelmistossa, jolloin lapsi on turvassa netin vaaroista ja mainoksista.

7. Muovailusaven työstämistä

Kuvissa on tosin oikeaa savea, menossa uuniin.

Se on muuten erilainen materiaali tätä nykyään, ei haise eikä jätä kaikkialle rasvaisia jälkiä. Sitä on myös helpompaa siivota.

Muovailusaven ja kameran yhdistelmällä saa aikaan näyttäviä animaatioita. Jokainen muutosvaihe kuvataan samasta kohdasta, mieluiten jalustan kanssa. Lopuksi tarvitaan videoiden editointiohjelma. Muovailusavipaakut heräävät eloon ja jalostuvat näyttäviksi videoiksi. Vain taivas on rajana yksityiskohtien luomisessa.

8. Kotoisa leffailta

Sadepäivän tekemistä lapsiperheille - leffailta

Tämä kuva on myös tehty värityskirjassa. Happy Color®

Kotona katsottu elokuva on verrattain pieni investointi. Ehkä leffan joutuu vuokraamaan (netissähän se kaikki tapahtuu nykyään), jos missään kanavalla eikä Netflixillä ole juuri sitä, mitä jälkikasvu haluaa katsoa. 

Voi varustautua popcornilla, vaikka sohvaa joutuisikin imuroimaan sen jälkeen.  

Laadukas kotikatsomo vaatii kuitenkin hyvää laitteistoa ja nettiyhteyttä, mutta tarvittaessa ihan perustelkkarilla hoituu sama asia.

9. Peli-ilta kaveriporukassa

Viettämässä laatuaikaa kavereiden kesken. Tallinna, 2018-2019

Kun nyt kerrankin pääsee pyytämään kavereita kylään, lapsille voi järjestää pelihetkiä kaveriporukassa. On se edelleen ruutuaikaa ja netissä roikkumista, mutta vuorovaikutus on edes jollain tavalla livenä eikä pelkässä virtuaalissa.

Maksullisia huveja

1. Elokuvateatteri

Sadepäivän tekemistä lapsiperheille - elokuvateatteri

Elokuvateatterissa, joulukuu 2016, Helsinki. Ohjelmassa ei tosin ollut kyseinen Star Wars -osa vaan Tatu ja Patu.

Onhan se silti eri asia, katsooko leffaa elokuvateatterissa tai kotona. Äänentoistolaitteisto ja kuvan koko ja laatu on eri luokkaa. Toki, joillakin onnekkailla on kotosalla sen tason varustettu kotiteatteri, ettei elokuviin teekään mieli.

Näin yleisesti ottaen se on edelleen elämys. Elokuvissa käynti vaatii myös pukeutumista, mikä ei ole tässä koronan jälkeisessä maailmassa enää mikään itsestäänselvyys kotioloissa.

2. Kulttuuria ja taidetta lasten ehdoilla

Interaktiivinen näyttely. T1 Mall of Tallinn, 2019

Lapsille ja lapsiperheille suunnattuja esityksiä on tarjolla suhteellisen paljon. Teatteria, oopperaa ja balettia sekä klassisella että moderneimmilla teemoilla sekä lasten että yleisissä teattereissa.

Lapsille ja lapsenmielisille on myös näyttelyjä, museoita ja gallerioita. 

3. Tiedettä

Kuvia tiedekeskuksista ympäri maailmaa. Heureka, Suomi 2002. Esplora, Malta 2022. Centro Ciência Viva do Algarve, Portugali 2019

Helsingin seudulla on tietysti Heureka. Muualta Suomesta joutuu ensin polkemaan paikalle. Seuraava lähin tiedekeskus on Energia Avastuskeskus Tallinnassa.

4. Energian purku

Kaverin synttärit. Tallinna 2016

Sisäleikkipuisto, se ainoa pelastus silloin, kun sääolosuhteet eivät salli ulkoilua siinä määrin, että lasten energiavarastot saa tyhjennettyä iltaan mennessä. Onneksi niitä on melkein jokaisessa kauppakeskuksessa. 

Isommat paikat tarjoavat huveja eri ikäisille asiakkaille, on myös sellaisia, joissa aikuisille on omat huvinsa, kuten seinäkiipeilyä, trampoliineja ja muuta kivaa.

5. Gourmet-kokemuksia lasten seurassa

Alexandriassa. Zurrieq 2022.

Lasten kanssa voi käydä syömässä ja erityisen mukavaa se on silloin, kun lapsiperheitä on paikalla useita. Ulos syömään voi lähteä joko kaveriporukassa tai sitten ihan vain oman perheen kesken, kunhan ravintolassa on hyvä leikkipaikka. Sellaiset ravintolat ovat yleensä hyvin kuuluisia ja aina täynnä lapsia.

Isommat lapset voivat mennä syömään keskenään, vaikka paikan valinta usein jää siihen Hesburgeriin/McDonaldsin linjalle. Mutta kun he kerran eivät ole nenät ruudussa kiinni.

6. Pajoja

Sadepäivän tekemistä lapsiperheille - piparkakkupaja

Piparkakkupaja. Tallinnan 2015.

Lapsille kuin aikuisillekin on tarjolla myös paljon pajoja ja kursseja, erityisesti koululomien aikana. Voi kokeilla taidemaalausta, pipareiden leipomista, ruoan valmistamista, käsitöitä, keramiikkaa… Tekemistä on joka makuun.

10. Aktiiviviikonloppu

Muovinen luistelurata Albufeirassa jouluna 2018. Kyllä, shortsit ja luistimet sopivat toisiinsa.

Lapsiperheille suunnattuja jumppatunteja, joihin on helppoa osallistua vaikka koko perheen voimin. 

Ohjattuihin tunteihin osallistumisesta voi tehdä joka viikonloppuisen tradition tai sitten kokeilla aina välillä jotain muuta. 

Jos sellaista luksusta on kotiseudullasi olemassa, voi myös käydä luistelemassa jäähallissa.

8. Vesileikkejä

Sadepäivän tekemistä lapsiperheille - Turun Caribia

Kuva: Caribia Spa & Hotell Turku

Yksi meidän oma suosikkimme oli uimahalli tai spa. Turun Caribia, Tallinnan Kalev Spa tai Tallinn Viimsi SPA tulivat tutuiksi talvikausina.

9. Minigolf

Sadepäivän tekemistä lapsiperheille - minigolf

Kuva: Elämysgolf Tallinn

Minigolf on mainio koko perheen peli eikä se vaadi oikeasti mitään muuta kun kiinnostusta asiaan. Kenttiä on sisätiloissa paljon ja radat ovat tehty erittäin mielenkiintoisiksi myös perheen pienimmille.

10. Laivalle lasten kanssa

Sadepäivän tekemistä lapsiperheille - Viking Line

Viking Line Tallinn-Helsinki 2017.

Klassinen ratkaisu, erityisessä suosiossa heillä, jotka sattuvat asumaan satamakaupungeissa. 

Suomessa on nykyään myös paljon paikallisia joki/järviristeilyjä, jossa pääsee syömään, katsomaan esityksiä tai tanssimaan.

Itämeren suurimmat laivastot ovat toki lyömättömiä tässä luokassa. Niissä on panostettu lapsiperheisiin toden teolla. Eri ikäisille lapsille on omia huveja, aktiviteetteja, ravintoloita ja esityksiä.

Sadepäivän tekemistä lapsiperheille.

Referenssit:

Sadepäivän tekemistä lapsiperheille.

12 vastausta artikkeliin “Sadepäivän tekemistä lapsiperheille

  1. Joka kerra kun sataa niin mennään laivalle.. lista on kyllä aivan surkea – mutta se on mun mielipide

    1. Tee sitten paremman! Mitä sinä teet kun sataa? Laivalle meno maksaa niinkin vähän kuin 16 euroa per perhe.

  2. Tänään vietettiin koko päivä tytön kanssa sisällä löysäillen. Rakenneltiin legoilla, sitten jumpattiin ja tanssittiin, jonka jälkeen taas vähän rakenneltoon legoilla. Ihana päivä 🙂

    1. Legot oli meilläkin tosi suosittu harrastus vielä muutama vuosi sitten. Teinipuuhissa vanhempia ei enää siedetä 😆

  3. Lautapelipäiviä vietän aikuistenkin lasten kanssa välillä. Jostain syystä ne säilyttävät kiinnostuksensa vuosikymmentenkin takaa.

    1. Niin se on, aina pitää olla jotain huveja ja jokereita hihassa, että saa jälkikasvun tyytyväiseksi. Onneksi meillä se vaihe on ohi: kunhan on nettiä, niin kaikki hyvin 😅.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.