Minun Tallinnani – Lapsellista menoa

Tallinnaan lasten kanssa

Ville Viking
Viikkarilla

Meno voi Tallinnassa olla varsin lapsellista. Kirjaimellisestikin. Nimittäin lapset viihtyvät kaupungissa mainiosti. Tallinna on yksi ensimmäisiä kaupunkeja koko Euroopassa, joka alkoi panostamaan lapsiperheisiin paljon ennen kuin  EU-rahaa irtosi näihin tarkoituksiin. Sen lisäksi, että yksi Baltian pääkaupungeista voi ylpeillä valtavilla puistoalueillaan, niistä jokaisesta löytyy suuri ja moderni leikkipaikka. Tallinnassa lapsiksi luetaan kaikki 0-14 olevat henkilöt, joten leikkipaikat ovat vastaavasti mitoitettuja. Yleensä jokaisella lapsille rakennetulla alueella on ikäsuosituksia: 0-2, 3-5, 5-12 ja 12+. Kaikista pienimmille tarkoitetut alueet ovat yleensä aidattuja. 

Kadriorgin lisäksi suuria viheralueita löytyy Nommelta, Rahumäeltä, Pirita-joen ympäriltä, Mustamäeltä. Osa on trimmattuja puistoja, kuten Kadriorg tai Männi Park, ja osa luontopolkuja, kuten Piritan metsä tai Rahumäen Mustamäe-Nõmme nõlv. 

Tallinnassa on kiitettävästi sekä ilmaisia että maksullisia huveja kaikenikäisille lapsille. Tylsää ipanoilla ei tule olemaan. Eli ei muuta kun lapset mukaan Tallinnaan matkalle.

Linkkilista on artikkelin lopussa kuten aikaisemmissa tapauksissakin.

Tallinnaan lasten kanssa

Hotellin valinta

Taktisesti valitse valmiiksi sellainen hotelli, jossa lapsille on tarjolla ohjelmaa omasta takaa. Suurin osa hotelleista on varustautunut hienoilla leikkipaikoilla ja perhehuoneilla. 

Omaa kokemusta perhelomailusta meillä on Rocca al Mare Hotellista, Viimsi Spasta, Tallink Spa & Conference Hotellista, Kalev Spasta, Lavendel Spa Hotellista sekä Meriton Conference & Spa Hotel Tallinn:ista. Unohdinko jotain? Huonosti tuli käytyä oman reviirin ulkopuolella tuulettumassa. Olen kuullut paljon myös Rakveren AQVA Hotel & Spasta sekä Pärnun Tervise Paradiis Spa Hotel & Waterpark:ista. Emme koskaan saaneet aikaiseksi lähteä merta edemmäs kalaan 😊.

Näistä edellä mainituista suosittelisin:

Viimsi SPA & Waterpark

Suunnittelija ajatteli lapsiperheitä tätä hotellia ja kylpylää työstäessä. Siellä Atlantis H2O Waterparkin lisäksi on tavalliset altaat vauvoille ja leikki-ikäisille lapsille. Suurempi allas on hauska myös perheen pienimmille. Erilaiset saunat, joihin pääsee myös näilman, että henki salpautuu.

Muutenkin leikkipaikka oli varsin hyvin tehty ja oli yksi poikamme suosikkeja.

Viimsissä tuli käytyä paljon myös vain kylpyläosastolla Tallinnassa asuessa.

Kalev Spa Hotel Tallinn 

Kalev Spa:ssa on rampattu kaikkein eniten, sekä hotellin että kylpylän puolella. Siellä on paras vauva-allas, mutta isommille lapsille ei ole enää ihan niin paljoa tilaa. Allas oli aina ylimiehitetty silloin, kun itse pääsimme paikan päälle.

Kalev Spassa suurempi allas on jo aika vaikeasti lähestyttävä, koska on Viron harvoja täysimittaisia altaita, joissa pidetään ammattilaisten kisoja aina maailmanmestaruuksiin asti.

Plussaa valtavista porealtaista, joissa vietimme suurimman osan ajasta, pojan ohitettua taaperoikänsä. Miinusta ikuisesta ruuhkasta.

Tallink Spa & Conference Hotel 

On paras paikka leikki-ikäisten ja koululaisten kanssa. Siellä on paljon yksityiskohtia ja koloja, joissa leikkiä. Valvoa pitää tarkkaan, koska lapsi voi hävitä näkyvistä nopeasti. 

Tässä hotellissa on myös varsin hyvä ravintola, jossa kelpaa tankata makoisan uinnin jälkeen.

Jos nyt olisimme lähdössä perhelomalle Tallinnaan, olisin harkinnut:

Tallink City Hotel

City Hotellia olisin harkinnut, koska olen rakastunut sen lasten sviittiin. Cityn saunaosasto on toki 18+, mutta sen voi varata itselleen/omalle perheelleen tunniksi-pariksi. Tämä palvelu on ilmainen lasten sviitin vieraille (se kuuluu myös tavallisen perhehuoneen tai Deluxe huoneen varanneille). Jos tulisi mieleen käydä uimassa, voisin mennä Tallink Spahan.

Cityssä on uudistuksen myötä avautunut suuri leikkipaikka, jossa on tilaa myös hieman isommille lapsille. Ei nyt kaikenikäisten tarvitse leikkiä palikoilla.

City Grill House- ravintola hotellin yhteydessä on myös päivittänyt ja laajentanut omaa lasten menuuta hiljattain.

Tallink City Hotel Lasten sviitti
Lasten sviitti City Hotellissa

Hilton Honors

Ehkä en tällä kerralla olisi ottanut kolmen tonnin Presidenttisviittiä, mutta perushuoneet siellä olivat aika sieviä. 

Pieni, mutta tyylikäs spa-osasto on harvoin täynnä, kuten itse hotellikin. Plussaa lapsiystävällisyydestä.

Ilmaisia huveja 

Stroomi rand

Lapsiperheiden suosikkiranta on Stroomi tai Pelguranna. Matala ja nopeasti lämpenevä vesi, monta kilometriä hienoa hiekkaa, mutta kaikkein tärkein on monipuolinen leikkipuistojen valikoima. 

Leikkipaikkavyöhyke vie puolet rannasta, Rannamajasta Haaberstiin päin. Se on jaettu osiin eri ikäisille lapsille, 0-2, 3-5, 5-12 ja 12+. Aikuisille on omia laitteita leikkipaikkojen vieressä. 

Viime vuosina Stroomille on lisätty uusia grillipaikkoja, ettei porukka polttele nurmikoita. Sinne on noussut upouusi ravintola DOSTOJEVSKI, jonka terassi on paikallisten suuressa suosiossa. 

Parin sadan metrin verran sisämaassa on uusi Stroomi keskus, josta saa lisää purtavaa tarvittaessa. 

Kesäisin sinne rakennetaan myös tivolin tapainen pieni huvipuisto.  

Stroomi rand
Stroomi rand

Kadriorg

Kadriorgin leikkipuisto on klassikko. Siellä tuli vietettyä erinäisiä tunteja muiden lapsiperheiden kanssa. 

Laitteiden lisäksi lasten suuressa suosiossa on Lastemuuseum Miiamilla (aikaisemmin tunnettu nimellä Miiamillamanda – en tiedä, mitä Mandale tapahtui), jossa kaikkiin museoesineisiin pääsee koskemaan. Se on myös pelastuksena, jos sadekuurot yllättivät kesken leikkejä (sisäänpääsymaksu on pari euroa per nenä).

Museon yhteydessä oleva pieni nostalginen kahvila tarjoaa lounasta enemmän ja vähemmän nälkäisille. 

Isompia lapsia voi kiinnostaa Kadrioru Kunstimuuseum (Kadriorgin Taidemuseo). Vaikka sisälle ei joka kerta ennättäisi, museon ympärille on rakennettu upea puisto suihkulähteineen.

Poikamme suurimpia suosikkeja oli kuitenkin Japanilainen puutarha. Erityisesti lätäkön kalat veivät huomion kerta toisensa jälkeen.  

Tallinna lasten kanssa Kadriorg
Kadriorg

Pae Park

Pae Park on suurehko puisto Idakeskuksen lähellä, joten näin pääsee yhdistämään kätevästi shoppailun ja leikkituokion. Tekojärven ympärille on rakennettu hieno ulkoilualue, jossa lasten leikkipaikan lisäksi on laitteita vanhemmille, pururata, tennispöytiä, koripallokenttä ja koirien puisto. Talvella puistossa voi käydä pulkkamäessä.

Tallinna lasten kanssa Pae Park
Pae Park

The Promenade

Tallinnan uusimpia ulkoilualueita on Satamapromenaadi, joka on rakennettu A-terminaalin päälle. Upean näköalan lisäksi puisto tarjoaa puuhaa lapsille ja aikuisille.

Suojaa viileältä merituulelta löytyy Ocean 11 ravintolasta. 

The Promenade

Maksullisia huveja

Tallinnan lapsille tarkoitettuja leikkipaikkoja ja museoita on vaikea luetella paremmuusjärjestyksessä. Jokaisella on omia mieltymyksiä, mutta tässä listassa on paikkoja, joista sekä itse että poikamme on tykännyt tosi paljon. 

Lennusadam

Lennusadam Merimuseo on sellainen must-kohde Tallinnan reissulla. Siellä riittää mielenkiintoista nähtävää koko perheelle. Se muistuttaa jollain tavalla Tukholman Vasaa.

Plussaa siitä, että museossa on paljon muutakin puuhaa kuin pelkkää katsomista ja moniin esineisiin saa koskea.

Miinusta kehnosta ravintolasta, joka on kaiken lisäksi turistihintainen. Toivottavasti sinne tulisi lisää ruokapaikkoja, koska joka käynti tuppaa venymään tuntikausiksi.

Näyttelyä on sekä sisällä että ulkona. Ulkona on myös kiva leikkipaikka. Alueelle pääsee ilmaiseksi ja vasta sisälle mennessä pitää maksaa. 

Energia Avastuskeskus

Tiedekeskus Energia on yksi suosituimpia paikkoja lapsiperheille. Siellä aina riittää tekemistä. Kaikkeen pääsee koskemaan, tarkoituskin on, että niitä pitää kokeilla ja tutkia. 

Plussaa opastetuista puuhista ja kasvatuksellisista dokumenttielokuvista. 

Tiedekeskus on periaatteessa aika pieni, mutta aika siellä tuntuu vierähtävän hyvin nopeasti.

Maarjamäe loss

Maarjamäen historiallinen museo on periaatteessa kaikenikäisille, mutta paikka on selvästi panostanut lapsiperheisiin. Lapsille on tarjolla erilaista tekemistä, leikkipaikka on varsin kiva ja alue muutenkin on lapsiystävällinen. 

Toki Maarjamäen museosta ovat kiinnostuneet hieman isommat lapset, kouluikäisistä eteenpäin. 

Huomasin, että Virossa muutenkin moni museonäyttely on rakennettu niin, että sinne voi huoletta mennä hyvin pientenkin lasten kanssa. Jos siitä ei ole heille vielä hyötyä, niin ei ole haittaakaan. Poikamme oli 8-vuotias, kun kävimme Maarjamäellä ensimmäistä kertaa, joten hän oli hyvin kiinnostunut nykyhistorian näyttelystä, joka käsitteli 70-90 lukuja. Moni asia ihmetytti meitä aikuisiakin, mutta hänelle ne ajat näyttivät esihistoriallisilta. Maailma  todellakin on muuttunut valtavasti viimeisten 50 vuoden aikana.

Tallinna lasten kanssa Maarjamäe 1
Maarjamäen historiallinen museo

Tallinnan Eläintarha

Toki eläintarhoista voi olla montaa eri mieltä. Tallinnassa eläimille yritetään tarjota niin hyvät oltavat kuin vain niissä puitteissa on pystytty. Paikkoja parannetaan ja laajennetaan jatkuvasti. Eläintarha elää suurimmaksi osaksi omista vaatimattomista tuloista sekä lahjoituksista. Pääsyliput ovat varsin kohtuuhintaisia, joten kovin suurta pottia niistä ei kerry.

Tallinnan eläintarhassa on monipuolista katsottavaa kaiken ikäisille, mutta lapsia kerääntyy myös kotieläinpihalle, jossa vuohia ja pupuja voi koskea ja ruokia. Lintuja pääsee ruokkimaan lintulammella. 

Tallinna lasten kanssa Tallinna eläintarha

Sisäleikkipaikat

Ulkona olevat leikkipaikat ovat Tallinnassa poikkeuksetta ilmaisia, mutta sisätiloista joutuu usein maksamaan. Hinnat ovat yleensä 5 euron kieppeillä per tunti.

Super Skypark

Parhaimpiin mielestäni kuuluu T1:ssä oleva Super Skypark. Se on tilava ja monipuolinen. Eri ikäiset lapset on eroteltu toisistaan turvallisuussyistä, joten ei ole pelkoa siitä, että 70-kiloinen teini hyppää 15-kiloisen pikkulapsen päälle. 

Plussat turvatoimista sekä suuresta henkilöstön määrästä, joten valvovia silmiä riittää.

Toinen plussa Skyparkin vieressä olevasta kohtuuhintaisesta ja laadukkaasta kotiruokalasta sekä kahvilasta, jossa vanhemmat saavat istuskella rauhassa sen aikana, kun lapset päästävät höyryjään. Kahvilan pöytien alla on pistorasioita, joten virta ei lopu kesken työtä tehdessä.

Vauvoja ja taaperoita joutuu toki valvomaan itse.

Lennumaa

Ulemisten leikkipaikka on edelleen varsin suosittu, vaikka T1 olisi pitänyt viedä osa asiakkaista. Lennumaa on hyvin monipuolinen paikka ja siellä viihtyvät kaikenikäiset lapset. Viime kerran olimme yhden rakkaan kaverin kanssa siellä, kun lapsemme olivat 8-vuotiaita.  Yksi vetonaula on pallopyssy.

Leikkipaikan vieressä on Lido. Lidossa ei pääse paistattelemaan päivää ilmaiseksi joten vettä tai kahvia joutuu ostamaan.

Lennumaan ainoana miinuksena on sen ainainen tungos. Se vaatii jo uutta laajennusta vaikka edellisestä ei ole kuin kolmisen vuotta aikaa.

Sossimägi

Sossimägi tai Fahle alueella, SIkupilli Prisman vastapäätä, sijaitsee nykyään suuri vapaa-ajankeskus, vaikka Google Maps näyttää vieläkin räjähtäneet tehtaan rauniot. Siinä on Batuudikeskus, joka on täynnä trampoliineja, sekä erilaisilla teemoilla olevia leikkipaikkoja. Markuksen yksi lemppareista on laser-pelikeskus Megazone. Samassa paikassa on myös pieni sisäseikkailupuisto.

Samassa kompleksissa löytyy lukuisia kahviloita, kauneuspalveluita, kauppoja, taidegallerioita sekä pieni puisto Fahle Park.

Paikka kasvaa ja kehittyy sen mukaan, miten uusia tiloja remontoidaan, joten koko ajan tulee lisää nähtävää.

Tallinna lasten kanssa Megazone Laser Games
Megazone Laser Games

Pirita Seikluspark

Piritan ranta oli vaalinut omaa yläluokan statustaan pitkään, mutta joutui loppujen lopuksi antamaan periksi lapsiperheille. Pirita Seikluspark sinetöi muutoksen.

Ainoan vanhan leikkipaikan rinnalle ilmestyi ensin pari jäätelökioskia ja sitten uusia laitteita ja keinuja. Lenkkipolut ovat tosiaan edelleen niin kehnossa kunnossa, ettei kovin pienten lasten kanssa sinne kannata mennä kävelylle tai pyöräilemään.

Seikkailupuistossa on kolme eri vaikeutta olevaa rataa, joista kaksi pienempää on mitoitettu lapsille.

Tallinnassa on itse asiassa useita seikkailupuistoja, mutta Piritan on tunnetuin. Lisää ratoja löytyy Nômmella.

Shoppailu

Kaupungissa on useita lastenvaate- ja lelukauppoja, joiden valikoima on runsas ja värikäs. Jos tuuri käy, siellä löytyy myös oikea koko ja malli.

Kaubamaja Lastemaailm

Tunnetuin on Lastemaailm Kaubamajassa. Siellä tosin myydään nykyään suunnilleen vain merkkivaatteita. Toisaalta, vaikka itse kaupasta ei löydy mitään, hauska sisustus on lasten mieleen. Siellä on myös LEGO-pöytiä, joissa voi leikkiä sen aikaa kun vanhemmat yrittävät pähkäillä millaisissa kamppeissa mukulan kuuluu kuljeskella ympäriinsä. Varoitus: leluosastolla voi tarttua mukaan jokin lelu. Tai pari.

Okaidi

Itse olen ostanut paljon vaatteita juuri Okaidista. En uskalla väittää, että ne ovat ikuisia, mutta kestävät oma aikansa. Joka tapauksessa lapsi kasvaa nopeammin kun vaate kuluu. En ole ollut näkemässä, mitä vaatteille tapahtuu, kun ne lähtevät toiselle kierrokselle.

Minua ilahdutti Okaidin väriskaala: ainakaan tylsäksi sitä ei voi sanoa. Erityisen kauniita ovat tyttöjen hepeneet.

Muita kauppoja

Ympäri kaupunkia on paljon yksityisiä lelu- ja vaatekauppoja lapsille. Paljossa on tarjolla myös kirjoja. Suomen kieltä on ymmärrettävästi aika vähän, mutta esim. englanniksi kirjoja on runsaasti. Enimmäkseen olemme asioineet Apollon kirjakaupassa.

Hyviä vaate- ja kenkäkauppoja lapsille olen bongannut sekä Idakeskuksessa että Lasnamäe Centrumissa. 

Lelukauppoja on jokaisessa kulmassa, koska ne ovat parhaita asiakasmagneetteja. Leluja kinuvan lapsen itkuraivari on yleinen näky. Kaikki lapset eivät suinkaan ole paikallisten omia.

Kauemmas Tallinnasta 

Tallinnan kupeessa on useita muita kohteita, jotka ovat vierailun arvoisia, erityisesti jos tulette omalla autolla.

Yksi hieno paikka on Keila Juga eli Keilan vesiputous. Nykyään siellä on parikin kelvollista ravintolaa, jos nälkä yllättää. 

Keila juga
Keila juga

Toinen upea luonnon ääressä oleva paikka kohtuullisen matkan päässä Tallinnasta on Jägala Juga, eli Jägalan vesiputous. Sen läheisyydessä on Neemellä sijatseva Ihasalu rand.

Jägala juga
Jägala juga

Hauska puuhapuisto on Vembu-Tembumaa. Sinne tosin kannattaa suunnata lämpimällä ja aurinkoisella säällä, muuten puolet aktiviteettitarjonnasta (allasosa) jää kokematta. Ruokaa kannattaa pakata mukaan, ettei joutuisi jonottamaan paikan ainoaan ravintolaan lounasaikana. Porukkaa on paikalla yleensä paljon (jos sattuu olemaan lämmintä ja aurinkoista), joten viime kerralla ruokaa jouduttiin odottamaan 45 minuuttia. Onneksi meitä oli monta, joten yksi aikuinen jäi jonottamaan sillä aikaa, kun toiset valvoivat lasten leikkejä altaalla. 

Tässä oli vain murto-osa kaikista puuhista, mitä Tallinnalla on tarjolla lapsille. Kaupunki kehittyy niin hurjaa vauhtia, että niidenkin parin vuoden aikana, mitä olimme poissa, moni asia muuttui. Esimerkiksi nyt monessa paikassa polkupyörä- ja skootteriliikenne on erotettu jalkakäytävistä – ne punaisella merkityt ja omilla liikennevaloilla varustetut radat. Se teki kaupungista entistä turvallisemman liikkua, erityisesti lasten kanssa. 

Tallinnaan lasten kanssa

Lista:

Tallinnaan lasten kanssa

Referenssit:

Tallinnaan lasten kanssa

5 vastausta artikkeliin “Minun Tallinnani – Lapsellista menoa

  1. Enpä ollut lainkaan ymmärtänyt, että Tallinna todella on panostanut huomattavasti lapsiperheisiin. Yllätyksenä tuli myös, että Tallinnassa lapsiksi luetaan kaikki 0-14 olevat henkilöt. Tämä ei liene ihan tavanomaista. Vaikka en Tallinnaa kovin hyvin tunnekaan, niin eipä tällaisiin seikkoihin oikein tule kiinnitettyä huomiota, jos on matkassa lapsettomana. Tämän luettuani minullekin kuitenkin selvisi, kuinka monipuolinen kaupunki Tallinna tästä näkökulmasta onkaan!

    1. Tallinnassa on oikein ilo käydä lasten kanssa. Siellä on panostettu myös lasten turvallisuuteen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.