Onnistunut perheloma Algarvessa

Päivitetty 23.10.2023

Loman kuuluu olla rentoutumisen ja nautinnon aikaa. Lapsiperheen loma vaatii parempaa suunnittelua, että siitä tulee mukava kokemus kaikille perheenjäsenille. Näillä 11 vinkillä (ja muutamalla hyödyllisellä linkillä) saatte lomanne onnistumaan Portugalin Algarvessa. Onnistunut perheloma Algarvessa

Onnistunut perheloma Algarvessa Praia de Marinha
Praia de Marinha

Sisällysluettelo:

Welcome onboard!

 1. Suunta
 2. Sijainti
 3. Majoitus
 4. Kulkuneuvot
 5. Varusteet rantapäiväksi
 6. Turistinähtävyyksiä
 7. Rantaviiva
 8. Shoppailu ja ruokakauppa
 9. Ravintolat
 10. Rantabulevardit
 11. Algarven piilotetut helmet
 12. Hyödylliset linkit

Welcome onboard!

Turistimaana Portugali on kuin aarreaitta. Tällä on aivan kaikkea: upeita rantoja, historiallisia nähtävyyksiä, kyliä ja idyllisiä paikalliseen rakennustyyliin tehtyjä rakennuksia, pikkukaupunkeja kapeine katuineen, maaseutuelämyksiä, runsaasti urheilumahdollisuuksia, patikointireittejä pitkin rantaviivaa ja vuoristoissa, huvipuistoja, ostoskeskuksia, yöelämää ja ensiluokkaisia ravintoloita.

Väittäisin, että Portugali on Etelä-Euroopan monipuolisin perhelomapaikka, ellei oikeasti paras.

1. Suunta

Etelään! 

Lissabon ja Porto kannattaa skipata kesällä kokonaan. Ne ovat ilman muuta hienoja kaupunkeja ja talvisin Portugalissa lomaillessa varteenotettavia kohteita (muista ottaa jokin kylpylä-hotelli, jossa on sisäuima-allas :)). Kesäisin lapsiperheen kannattaa suunnata etelään. 

Algarvessa vieraiden mukavuuteen on panostettu kiitettävästi. Tähän mennessä kaikki turistipaikat, joissa vierailimme, olivat viimeisen päälle. Siellä itse huvin lisäksi palvelut  on järjestetty hienosti: kahvilat, vessat, invavessat ja inva-skootterit, nyt myös hygieniapisteet.

Algarven koko pituudella on yhtä hienot maisemat ja runsaasti majoitusmahdollisuuksia. Aljezurin seutu on surfareiden suosiossa, siellä valtameri on levottomampaa. Mitä lähemmäs Faroa menee, sitä rauhallisempaa on meri ja väitteen mukaan myös lämpimämpää. 

Lasten viihdyttämiseen on panostettu yhtä paljon: kesäisin on tarjolla runsaasti vesipuistoja ja veneretkiä, talvisin uppoudutaan joulunviettoon – tarjolla on ilmaisia kuvia Joulupukin kanssa sekä karseita muovisia luistelukenttiä tylsine vuokraluistimineen, mutta niihin on aina jonoa. Suomalaiset nauraisivat niille, portugalilaiset taas ilahtuvat – niin eksoottista se on. Luistelunautinto niissä olosuhteissa on samaa luokkaa kuin söisi kaksi päivää vanhaa, kylmää pizzaa kenkälusikalla (tämä on kyllä vanhan jääkiekkoilijan kommentti :). Onneksi totuuden tietää vain pohjoismaalainen. Pääasia on kuitenkin, että kaikilla on hauskaa.

Monet paikat (kuten Zoo de Lagos) ovat avoinna ympäri vuoden. 

2. Sijainti

Sijoitu lähelle rantaa, mutta ei lähelle keskustaa. Keskustan railakas yöelämä tulee häiritsemään unta pitkälle yöhön, erikoisesti jos perheenne on tottunut suomalaisen maaseudun rauhaan.

Palvelut pelaavat yhtä hyvin kaikkialla Algarvessa. Ruokapaikkoja riittää, niitä on joka kadunkulmassa. Vaikka katua ei ole, ruokapaikka tai kahvila on silti tarjolla. Myös lähikauppoja on runsaasti.

3. Majoitus

Lapsiperheen kannattaa harkita joko huoneistohotellia tai yksityistä majoitusta. Mielestäni isoon hotelliin sijoittuminen ei ole kovin järkevää. Yksityisiltä yrittäjiltä saa hinta-laatu suhteeltaan huomattavasti paremman majoituspaikan: isomman, siistimmän ja paremmassa paikassa. Yksityiset markkinat eivät ole mikään villi länsi: busineksen nimi on apartamento turistico ja siitä lähtee mojova tulovero valtiolle.

Majoituspaikkoja on kilometritolkulla pitkin rannikkoa ja vuorten rinteitä. Yleensä kämpät ovat viimeisen päälle varusteltuja. Vaikka ravintolat eivät ole kalliita, kolme kertaa päivässä ulkonasyöminen koko perheen voimin on silti aikamoinen rasite lompakolle. Omassa kämpässä pääsee ruokkimaan lapset ja samaan aikaan voi itse käydä pulahtamassa altaassa tai lekotella terassilla sopivasti varjossa nauttien kylmästä kivennäisvedestä. Lisäksi pääsee pesemään pyykit tarvittaessa ja kuittaamaan aamu- ja iltapalat kaupasta löytyvillä herkuilla. Jokainen omalla aikataulullaan, ellei viihdy nenätysten koko perheen kanssa.

Uima-allas pihalla on ihan must. Ei pelkästään sen takia, että joku päivä laiskottaa, eikä jaksa raahautua rannalle. Algarven rannikko on kuitenkin valtamerta ja se ei aina sovi lasten leikkipaikaksi. Aallot ja virtaukset ovat aika ajoin varsin voimakkaita enkä suosittele työllistämään rantavahteja siitä huolimatta, että heitä hyvärunkoisia nuoria miehiä on rannoilla joutilaina sadan metrin välein. Parin viikon loman aikana on takuulla tulossa päiviä, jolloin lapsesi ei pääse edes kastumaan mereen. Silloin rannalla on punaisia lippuja, jotka kertovat olosuhteiden olevan liian kovia uimiseen. 

Onnistunut perheloma Algarvessa, Albufeira Luxury Villa
Joulukuinen maisema, Albufeira Luxury Villa

4. Kulkuneuvot

Algarvessa on vaikea liikkua ilman autoa. Välimatkat ovat pitkiä eikä julkiseen liikenteeseen voi luottaa. Ei siksi, etteivät ne kulkisi aikataulun mukaan, mutta mistä ihmeestä löydät niiden kulkureitit. Pelkästään bussiasemalle pääsy edellyttää omaa autoa tai salapoliisityötä. Idea onkin siinä, että kaikkiin turistikohteisiin liittyy kuljetuspalvelu: bussi noutaa sinut hotellin ovelta.

Perheellisten kannattaa vakavasti harkita auton vuokraamista: säästyy monelta itkulta päiväsaikana. Samaten kaikki lapsiystävälliset paikat on ripoteltu pitkin N125:sta. 

Ilman autoa täällä pärjää hyvin vain Vanhan Kaupungin läheisyydessä, ja sitten suurin osa nähtävyyksiä jää näkemättä. Vuokra-autot ovat edullisia, erikoisesti, jos varaat sen etukäteen netistä. 

Itse koen, että  road tripin tapainen loma on myös paras tapa tutustua Algarveen. Silloin pääsee näkemään enemmän sekä käymään läpi kaikki lasten huvipuistot. Myös rantapäivän varusteet on kätevämpi kuljettaa neljällä pyörällä kuin raahata itse. 

5. Varusteet rantapäiväksi

Ottaen huomioon pohjolan asukkaiden tapaa viettää rantalomaa, varusteluettelo on yhtä pitkä kuin Sota ja Rauha.

Onnistunut perheloma Algarvessa aurinkovarjo

Eli:

 • viltti;
 • aurinkovoiteet;
 • aurinkovarjo;
 • kylmälaukku, jossa noin 1 L nestettä per perhejäsen ja muutama välipala;
 • uimalelut ja/tai kellukkeet;
 • hiekkalelut / kolme kännykkää tai kirjaa / rantapeli / pallo;
 • vaihtovaatteet;
 • pyyhkeet;
 • puhdistusliinat ja käsidesi;
 • kolikoita jäätelöä varten;
 • päähineet.

Portugalilaisilla siihen lisätään vielä rantatuoli ja kevyt teltta suojaamaan pahimmalta paahteelta.

6. Turistinähtävyyksiä

Albufeirassa, Farossa, Louléssa tai Portimãossa voi käydä, mutta jos ne keskustat jäävät väliin, mitään katastrofia ei tapahdu. Samankaltaisia kaupunkeja Euroopassa on useita satoja. Luonto on Portugalissa se, mikä ihastuttaa. 

Minä en lähde luettelemaan turisteille suunnattuja retkiä ja huveja, muuten mitään muuta tähän postaukseen ei mahdukaan (laitoin linkkejä artikkelin loppuun). Vaihteeksi voit tutkia kasan esitteitä, jotka koristavat sohvapöytää/eteislipastoa/keittiöpöytää vuokrakämpässäsi. Niitä voi tiedustella myös lippukioskin myyjältä, joka tulee selostamaan teille delfiiniretkistä/Benagilin luolista/huviveneajeluista tuntikaupalla silmät loistaen. 

Meidän omat suosikkimme:

Zoo de Lagos oli niin hauska paikka, että kävimme siellä jo kaksi kertaa. Hintaan sisältyi myös minigolf ja ja uima-allas. 

Sand City:ssä voisi käydä joka vuosi: hiekkapatsaiden näyttely vaihtuu kausittain. Leikkipaikka, kahvila, edullinen gift shop. En pääse edes valittamaan mistään.

Zoomarinea kehuvat kovaan ääneen myös paikalliset. Valitettavasti emme sinne asti vielä päästy: Markuksen piti käydä siellä luokkaretkellä, mutta se oli peruttu karanteenin takia.

7. Rantaviiva

Algarven rantaviiva on Euroopan parhaimmistoa. Sitä on runsas 100 km. On ihan sama, mihin rantaan majoitut, henkeä salpaavia maisemia on luvassa.

Falésian ranta on meistä katsottuna lähin, joten kuvaan sitä harva se päivä. Sen lähistölle majoittuminen kiinteästi ei ole pelkästään sattumaa, Falesia on monipuolisin, enkä tarkoita ravintoloiden määrää tai vesiskoottereiden vuokrauspaikkoja, vaan se on upein ranta maisemiltaan, ympäristön maasto on vaihtelevin ja pituudeltaan huikea. Laskuveden aikaan yhtenäistä rantaa voi kävellä yli 10 kilometriä Falésian molemmin puolin. Se on ihanteellinen iltalenkille (kuten myös Praia dos Salgados, Praia Verde, Praia de Quarteira ja Praia de Faro).

Onnistunut perheloma Algarvessa Falesia
Falésian ranta

Pienempiä ja lyhyempiä, miltei privaatteja rantoja on satoja. Eli vaihtoehtoja on runsaasti ja joka makuun.

Aljezurista Albufeiraan rantaa reunustaa korkea pengerrys. Vilamourasta Vila Real de Santo Antónion asti rannikko on enimmäkseen matalaa ja mereen pääsee miltei suoraan autosta. Quarteirassa pääsee majoittumaan suoraan rantaviivalle, ja sen kivitetty rantapromenadi on helppokulkuinen myös rattailla, kolmipyörällä ja muilla apuvälineillä. 

Vähän isompien lasten kanssa voi seikkailla myös vaikeampikulkuisilla paikolla. Praia de Oura:sta Praia Santa Eulália:lle kulkee aidattu rinnepolku, josta aukeavat hienot maisemat. Falésian osuus on vähemmän turvallinen paikka, ja siinä vastuu on siirretty kokonaisuudessaan kulkijoille.   

Rinteet ovat jyrkkiä, ja rannalle yleensä pääsee rappusia tai kivistä tietä pitkin. Falésian pituisella rannalla on kuitenkin 3-4 paikkaa, jossa veden äärelle pääsee pyöratuolillakin. (esim. Praia do Barranco das Belharucas, Praia dos Tomates sekä Praia da Rocha Baixinha). Praia dos Olhos de Água:sta Albufeiran Marinaan saakka kaikkiin rantoihin menee asfaltoitu ajotie. Albufeiran Vanhasta kaupungista rannalle menee hissi. Portugalissa on tarjolla myös uima-rollaattoreita ja uima-pyörätuoleja, joita saa rantavahdeilta.  

Falésian osuus

8. Shoppailu ja ruokakauppa

Onnistunut perheloma Algarvessa, Algarve Shopping
Algarve Shopping

Ostoskeskukset ovat Algarvessa aika lailla keskenään samantapaisia, puoliksi ulkona olevia kauppojen rykelmiä. Mitään kovin erikoista ostettavaa sieltä en ole löytänyt, vaikka hintataso on varsin edullinen. Suurin osa niiden kaupoista on muualta Euroopasta tuttuja ketjuja. Eri puolilla maailmaa matkaaminen on ehkä jo tyrehdyttänyt enimmät ostohalut, vaaleanpunaiset, pienet, lentävät elefantit saattaisivat jo houkutella ostamaan, jos ne vielä olisivat sisäsiistejä ja nukkuisivat hiljaa komerossa. 

Ruokakaupat ovat taas paikallisten tuottajien juhlaa, jopa Lidlit ja Aldit. Paikalliset eivät yksinkertaisesti osta tuontitavaraa jos kotimainen on tarjolla. Kahdesta syystä: kotimainen on edullisempaa ja laadukkaampaa. Portugalilainen ruoka on kyllä ihan jotain muuta kuin mihin on tottunut. Suurin osa on luonnostaan niin luomua, ettei sitä aina erikseen tarvitse edes ostaa. 

Onnistunut perheloma Algarvessa Mar Shopping
Mar Shopping
 • Mar Shopping (Almancil, Loule) – uusin ja lapsiystävällisin; ainoa, joka on kokonaan katettu. 
 • Algarve Shopping (Guia, Albufeira) – meidän lähikauppa; Continentesta saa mukavasti kaikkea päivittäistavaraa, paitsi meidän makuumme soveltuvaa leipää joutuu hakemaan erikseen Aldista (toiselta puolelta katua).
 • Quinta Shopping (Quinta do Lago) – harvinainen luksustason shoppailupaikka Algarvessa. Kahvi on tosin samanhintaista kuin muualla Portugalissa :). 
 • Forum Algarve (Faro) – jos sataa kaatamalla tai muuten vaan uteliaisuudesta voi käydä sisällä.
 • Albufeira Shopping (Albufeira) – vältän kuin ruttoa; sisällä ja ulkona on hirveä turistihässäkkä sekä parkkipaikan uloskäynti on niin ahdas, että joka kerta pelkään jääväni kiinni auton kyljestä (viitisen senttiä jää molemmille puolille). Yhteensopiva Ford Fiestalle ja sitä pienemmille autoille. 

9. Ravintolat

Syökää kuin Portugalilaiset! Portugalilaista perinteistä ruokaa on ehdottomasti kokeiltava, vaikka jollekin se voi tuottaa pettymyksen omalla maustamattomuudella. Portugalilainen keittiö on mutkaton, mutta varsin laadukas ja monipuolinen. Itse arvostan sitä asiaa että ruoassa maistuu sen raaka-aine, eli tiedän mitä syön. Pari poikkeusta toki löytyy, joihin on heitetty valkosipulia peittämään kaiken muun maailman ääriin.

Kaikissa itseään kunnioittavassa ravintoloissa on tarjolla paikallisia, tuoreita kala- ja äyriäistuotteita, joita tarjotaan sadalla eri tavalla. Menuissa on aina tarjolla kaikkiin ruokavalioihin sopivia vaihtoehtoja (vegaani, gluteeiniton, laktoositon) ja ne ovat selkeästi merkattu.  

En suosittele jäämään syömään turisteille tarkoitettuihin rantaravintoloihin: sieltä täysin syömäkelvotonta sapuskaa saa suuremmalla todennäköisyydellä, kuin muualla Portugalissa. Hyvä sääntö on kävellä ainakin kilometri pois rannalta ja katsoa, missä on kaikkein eniten paikallista väkeä. Tai sitten illalla katsoa, minne jonotetaan ja varata seuraavaksi päiväksi pöytä sinne. 

Meillä on omia kantapaikkoja, jos ylipäänsä lähdetään ulos syömään. Tässä on valmiiksi pari hyväksi havaittua vaihtoehtoa:

Passaro Azul Restaurant (Olhos de Àgua | Albufeira) – eurooppalainen ja portugalilainen keittiö ja upea merinäköala.

Passaro Azul
Onnistunut perheloma Algarvessa Uzonj
Uzonj, Joulu 2018

Uzonj Restaurante-Grill (Albufeiran keskusta) – perinteinen portugalilainen. 

Restaurante Adega Ti Costa (Olhos de Água, Albufeira) – perinteinen portugalilainen keittiö.

Onnistunut perheloma Algarvessa Framboesa Bakery
Framboesa Bakery

Framboesa Bakery – ukrainalainen kahvila Quarteirassa. Heiltä saa myös tilauksesta suolaisia ja makeita herkkuja lyhyellä aikavaroituksella. Kokeilkaa heidän Napoleon-kakkuaan ainakin!

La Villa – Vilamoura – europpalainen ja ranskalainen keittiö; lounasaikaan on tarjolla kolmen ruokalajin menut 10-15 euroon.

10. Rantabulevardit

Kokeilkaa eläytyä paikallisten elämäntyyliin ja päivärytmiin ja lähtekää illalla rantabulevardille kävelemään. Silloin, kun suomalaiset ovat suorittamassa iltatoimiaan, portugalilaiset vasta ryömivät ulos iltakävelylle tai kattavat illallispöytää parvekkeelle. Mitäs teet, päivisin täällä on kuuma

Ehkä ei sittenkään haittaa, että lapsi nukahtaa rattaisiin jokusen kerran. Lomalla ollaan! Laittakaa vähän parempaa päälle ja rantabulevardille. 

Hyvin valaistuja ja turvallisia paikkoja kävelyyn: 

La Promenade, Quarteira – monta kilometriä uutta ja siistiä kivetystä pitkin kaunista hiekkarantaa; kaikki palvelut tarjolla (Framboesa Bakery on tällä pätkällä :)) 

La Promenade, Quarteira
La Promenade

Marina de Vilamoura  – yläluokan iltakävelypaikka; jos hintataso Tivolin vieressä kirpaisee, siirry muutama askel sisämaahan. Tai suoraan Mäkkärille 🙂

Marina Vilamoura
Vilamoura Marina

Armação de Pêra – hieno, uusi promenadi; muutama metri meren yläpuolella antaa upean kuvakulman rannan yli. 

Armação de Pêra, Algarve, Portugal
Armação de Pêra

Albufeiran keskustassa on pieni oma pätkä, samaten Faron keskustan kävelykadulla. En kuitenkaan suosittele lapsen kanssa juuri sinne. Melutaso on aikamoinen, kulku on tehokkaasti estetty pöydillä, irtouolilla, täysinäisillä tarjottimilla sekä hämärtyvässä mielentilassa olevilla kansalaisilla. Jalkapallo-ottelun aikaan voi äänet nousta rankasti, ainakin jos brittituristeja on paikalla, nahkapallo on kautta aikojen aiheuttanut levottomuuksia eri puolilla maailmaa. 

Vanhojen kaupunkien epätasaiset kivetykset ovat kaikkea muuta kuin turvallisia ja/tai helppoja pikkulasten tai rattaiden kanssa. Niitä on kokeiltu Portugalin lisäksi Tallinnassa, Gdanskissa, Krakovassa, Maltalla ja Zakopanessa. Päiväsaikana ja pimeässä, rattailla ja ilman. Onneksi lapset kasvavat nopeasti 🙂

11. Algarven piilotetut helmet

Eikö yksi kuva ole yhtä kuin 1000 sanaa?

Bird BlindParque Ambiental de Vilamoura:ssa sijaitseva lintubongauspiste.

Bird Blind

Rocha da Pena (Maps) – Algarve lintuperspektiivistä.

Qureneca & Fonte Benémola (Maps) – Helppo patikointireitti.

Centro Ciência Viva do Algarve – lasten tiedekeskus, jossa panostettu meribiologiaan ja fysiikkaan. Luonnollisesti. 

Ria Formosa – luokkaretkien vakiopaikka.

Monchique – Algarven korkein kohta.

12. Hyödylliset linkit

Iberian Escapes – Hyvät ihmiset hyvällä asialla. Älä anna hienojen sivujen hämätä: heiltä saa vuokrattua sekä varsin edullisen majoituksen (300+ EUR per viikko) aina ökyvilloihin asti. Portugalilaisten matkatoimistojen palvelut eivät ole kalliita, ja heiltä voi kysyä mitä vaan ja saada vähän extraa palvelua, jos osaa pyytää kauniisti. 

Albufeira Luxury Villa  – Tämä paikka narisi puhtautta silloinkin, kun käytiin täällä jouluna 2018 e.k. (ennen koronaa). Nyt he ilmoittavat, että siellä on otettu käyttöön Clean&Safe – lisäkeinoja. Ilmeisesti nyt se on yhtä puhdas kuin leikkaussali. Toisin kuin monessa muussa vuokrakämpässä, tässä puuttui se nuhjuinen fiilis: kaikki oli uutta, puhdasta, ehjää ja toimivaa. 

Walk Algarve – Tätä paremmaksi ei pääse. Vaellusopas käsittelee jokseenkin kaikki merkittävät kohteet. Miinusta siitä, että vaikeusastetta ei mainita juuri missään. Osa Algarven reitistä on tarkoitettu vain hyvillä jaloilla siunatuille aikuisille.

TheFork: Book the best restaurants in Europe – suomalaisille korvaamaton työkalu, kun ei halua soittaa ravintolaan. Tosin, varaus onnistuu myös kasvotusten tarjoilijan kanssa. 

Perinteiset turistioppaat: 

Onnistunut perheloma Algarvessa

Subscribe to our newsletter!

Visits: 946

6 vastausta artikkeliin “Onnistunut perheloma Algarvessa

 1. Kerran olen lomaillut nuorena tyttönä Algarvessa ja tykkäsin. Mietimme tätä kohdetta tälle kesälle myös vaihtoehtona. Nyt heinäkuussa lähdemme kuitenkin Lissaboniin! Saas nähdä kuinka kuumaa siellä on!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.