Esplora – Maltan parasta antia lapsiperheille

Esplora Tiedekeskus Malta

Esplora – Malta Interactive Science Centre.

Pari viikkoa takaperin saimme toteutetuksi pitkäaikaisen haaveemme käydä Esplorassa. Esplora on Maltan oma tiedekeskus, jossa pienet ja vähän isommatkin tutkijat pääsevät kokeilemaan, miten maailma toimii. 

Esplora ylitti kaikki odotuksemme, vaikka täysiä noviiseja emme tiedekeskusten käynnissä olekaan. Heureka Vantaalla, Tallinnan Energia Avastuskeskus ja jopa Faron Centro Ciência Viva do Algarve kalpenevat sen rinnalla.

Ensinnäkin Esplora on valtava. Se sijaitsee kolmessa eri kerroksessa, joiden lisäksi on piha-alue ja Planetarium. Nostan hattua Esploran suunnittelijoille, koska tiedekeskus on täynnä toinen toistaan vetovoimaisempia härveleitä ja rakennussarjoja.

Tämä Tiedekeskus keskittyy fysiikan lakeihin. Jos koulussa fysiikka ei oikein maistunut tai avautunut, niin täällä se asia korjaantuu nopeasti. 

Jokaiselle osa-alueelle on pyhitetty oma osasto, ja näin syntyy loputon labyrintti täynnä uusia kokemuksia äänestä, valosta, aloista, maan geologisesta koostumuksesta, vulkaanisesta aktiivisuudesta, voimasta, paineesta, materiaaleista, ravitsemuksesta, kierrätyksestä ja ekologisuudesta. 

Planetariumissa on myös pysyvä avaruustutkimukseen keskittyvä näyttely, mutta sen paras osa on erilaiset tiede-elokuvat eri ikäisille asiakkaille. Me valitsimme Dream to Fly (10+) -elokuvan, joka kertoo ihmisen unelmasta lentämiseen ja lentotekniikan kehittämisestä. Mukaansatempaava, hienosti toteutettu ja informatiivinen pakkaus tarjottuna huippuluokan tekniikalla ja resoluutiolla.

Piha ei tietysti ole mikä tahansa piha, vaan tiede-piha. Siellä pääsee rakentamaan patoja ja tutkimaan veden fyysisiä ominaisuuksia.

Kuvia ei tullut otettua kovinkaan paljoa, koska Esploran sisus ei ole kovin kuvauksellinen, mutta sitäkin mielenkiintoisempi kosketuksessa. Kompleksin sisällä voi nimittäin koskea kaikkeen. Kaikki on interaktiivista ja opettavaista. 

Kenelle?

Kenelle se sopii? Koko perheelle. Sanoisin, että lasten kannattaa olla 5+, silloin tiedekeskuksesta saa enemmän irti. 

Meidän käynnin aikana ihmisiä tuli sisälle kolmisenkymmentä yhtä aikaa, mutta ruuhkia ei muodostunut missään vaiheessa, koska erilaisia tiloja on valtavasti.

Meillä vierähti Esplorassa yli kolme tuntia, mutta helposti siellä olisi viihtynyt vaikka koko päivän. 

Parinkympin lippujen hinta koko perheelle tuntui suorastaan naurettavan halvalta – saimme tiedekeskuksessa erinomaisen kokemuksen. Pelkästään hintaan sisältyneet planetaarion pääsyliput olisivat olleet tuon hinnan arvoisia.

Nälkään talon sisällä ei kuole, koska kompleksissa on myös oma kahvila ja keittiö, joten ei tarvinnut edes lähteä ulos näyttelystä. Maltalaiseen tapaan ruoka oli kahvilassa erinomaista. Hintataso oli normaali, eikä mitään Esplora-lisää esiintynyt. 

Esploraan pääsee sekä omalla autolla tai taksilla että bussilla. Bussireitti on kyllä aikamoinen kiertomatka, mutta vie se perille ihan pääsisäänkäynnin eteen. 

Kuten monessa muussakin paikassa Maltalla Esplorasta pääsee ihailemaan upeita merimaisemia. 

Tilat on remontoitu vanhempaan rakennukseen, mutta sisällä ollessaan sen unohtaa nopeasti. 

Esplora Tiedekeskus Malta

Esplora – Malta Interactive Science Centre

Referenssit:

Visits: 450

20 vastausta artikkeliin “Esplora – Maltan parasta antia lapsiperheille

 1. Tämä täytyy pistää korvan taakse tulevia Maltan matkoja ajatellen!
  Ihana myös tuo kyltti mitä vahtimattomille lapsille annetaan. Asiat voi sanoittaa näinkin kieltokylttien sijaan.

 2. Me tykätään kovasti tälläisista tiedekeskuksista lasten kanssa. Samalla kun ne ovat kivoja, niin ne ovat myös hyvin opettavaisia. Olen käynyt Heurekassa vain itse joskus jollain koulun luokkaretkellä, mutta ehkä tosiaan pitäisi viedä omatkin lapset sinne. Meillä on täällä Kaliforniassa ihan lähellä kaksi vastaavaa paikkaa ja ne on ihan mahtavia. Kiva kuulla, että Matlallakin on.

  1. Niin, tiedekeskuksissa oppii itsekin paljon. Ei meidän aikana koulussa kovin paljon päässyt kokeilemaan, piti vain tuijottaa oppikirjoja. Ihan eri tavalla nykylapsilla on puitteita oppimiseen.

 3. Sattuipa sopivasti postaus itselle kohdille että olen juurikin oikeaa kohderyhmää tälle postaukselle! Mukavia vinkkejä Maltalle, mitä olen meidän perheelle katsonut jo pidempään reissukohteeksi.

  1. Maltalla on lapsille todellakin paljon tekemistä. Ainakin Esplora ja Akvaario ovat ihan must. Akvaario on erittäin hieno paikka, eikä mitenkään perinteinen vesitankki kokoelma.

 4. Vaikka itse olen jopa asunut Maltalla, en ollut kuullut tästä paikasta koskaan. Vaikutti kuvien perusteella aika uudelta, joten ehkä jopa rakennettu lähtöni jälkeen. Hinta oli kyllä erittäin kohtuullinen!

  Se harmittava juttu Maltalla on, että bussit tosiaan kestävät iäisyyden, vaikka kyseessä olisi linnuntietä parin kilometrin matka. Se tekee aina vaikeaksi lähteä yhtään pidemmälle, kun matkoihin edestakaisin menee helposti neljäkin tuntia.

  1. Esplora on vuosimallia 2016. Sitä ei ollut silloinkaan, kun kävimme Maltalla ensimmäisen kerran. Täällä on avattu valtavasti uusia nähtävyyksiä, puistoja ja museoita viime vuosina.

   Tällä puolella saarta, etelässä ja idässä, bussilla pääsee vielä kohtuullisessa ajassa, kun tiet ovat uusia ja liikennettä on vähän. Mutta jos haluaa jonnekin länteen, niin bussilla mennessään pitää varautua eväillä ja tyynyllä.

 5. Heurekan lisäksi olen tuolla Tallinnan vastaavassa käynyt. Kiinnostavia paikkoja ja usein myös säännöllisesti aiheita perusnäyttelyiden ulkopuolella. Maltalta en ole tuosta(kaan) tiennyt 😀

  1. Maltan tiedekeskus sellaisessa muodossa, mitä se nyt on, on aika uusi juttu. Se avasi ovet yleisölle ensimmäistä kertaa lokakuussa 2016.

 6. Olen haaveillut Maltasta pitkään. Nyt aloin katsella kesälomareissua meille vanhemmille ja 11-vuotiaalle tyttärelle. Kiitos.

  1. Malta on parhaimmillaan touko-kesäkuussa tai sitten syys-lokakuussa, näin kesälomaa ajatellen. Heinä-elokuussa on vaan jengiä aivan liikaa. Mutta jos tietää, minne majoittua, voi viettää hyvin rauhallisen loman silloinkin .)

 7. Noista mainitsemistasi vain Heureka on itselleni tuttu ja siellä olenkin käynyt monta kertaa. Muut olivat enemmän tai vähemmän vieraita. Koska Heurekakin on omaan mieleen, uskon että viihtyisimme Explorassa mainiosti pidemmänkin aikaa. Ja ei tosiaan lainkaan paha hinta tuollaisesta kokemuksesta!

  1. Silloin, kun kävimme Heurekassa ensimmäisen kerran, siellä oli aivan mainio näyttely dinosauruksista. Muistaakseni oli vuosi 2000. Lapsilla oli aina hauskaa, itselläni mielenkiinto pikkuhiljaa hiipui. Nyt vasta kun iltatähtemme on tullut siihen ikään, jolloin häntä kiinnostaa nuo kaikkia, niin tulee vierailua tiedekeskuksissa ympäri maailmaa 😀.

   Suosittelen Esploraa lämpimästi myös aikuisille, koska itselläni oli siellä ainakin todella hauskaa. Pakko päästä uudestaan joku päivä.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.