Earth Hour 2023

Earth Hour 2023 vietetään tänä vuonna 25.3. Eli klo 20.30 paikallista aikaa valot sammutetaan tunniksi ympäri maailmaa.

Earth Hour 2023 pääkuva

Tänä vuonna Earth Hour otti hieman toisenlaisen, mutkikkaamman käänteen.

Energiakriisin jälkimainingeissa valojen sammuttaminen näyttäytyy eri valossa. Pahoittelut. Ihan pimeä ilmaisu 😂. Yritän valaista tarkemmin, mitä tarkoitan.

Jos nyt vakavoidutaan hieman ja mietitään järkevästi, miten energiaa pystyy säästämään ja samalla keventämään lompakon taakkaa sillä saralla.

Maailmalla puhutaan kahdesta eri strategiasta, miten voi vaikuttaa omaan (ja välillisesti toisten) energiankulutukseen, eli energian säästämisestä ja energiatehokkuudesta

1. Earth Hour 2023 lamppuEnergian säästäminen

Energian säästämisestä kyse on kuluttamisen alentamisesta silmällä pitäen sekä omien kustannusten laskua että ympäristövaikutusten pienentämistä.

2. Earth Hour 2023 lamppuEnergiatehokkuus

Energiatehokkuus on vuorostaan keino, joka edesauttaa energian säästämistä. Se on usein teknologian ratkaisu siihen, miten energiaa voi käyttää tehokkaammin ilman, että lopputulos kärsii. 

Energiatehokkuus on osa-alue, johon mielestäni kiinnitetään aivan liian vähän huomiota, erityisesti silloin, kun kyse on energian säästämisestä. 

Meille sanalla energia tulee mieleen ensin sähkö ja sähkölasku, vaikka se sisältää myös kaasun ja muiden polttoaineiden käyttöä. Sen sijaan, että säästetään istumalla pimeässä ja käymässä pesulla avannolla, voi panostaa siihen, että kotitalouden energiaa tarvitsevat laitteet ovat energiatehokkaita. 

Mitä se tarkoittaa käytännössä? 

Uusimpaan teknologiaan pohjautuvat laitteet ovat yleensä energiatehokkaampia. Kertainvestointi voi olla mittava, mutta uusi tekniikka maksaa itsensä takaisin, joskus hyvinkin nopeasti.

Tässä muutama esimerkki:

1. Earth Hour 2023 lamppu

LED-polttimoilla  saa enemmän valoa aikaiseksi vähemmällä määrällä sähköä. Valitsemalla oikeanlaisella värisävyllä, värintoistoindeksillä ja tehokkuudella varustetun valaistuksen saa sekä säästettyä sähkölaskussa että parannettua elinympäristön viihtyvyyttä. Monissa LED-valaisimissa on myös se hyvä puoli, että ne ovat helposti himmennettäviä, jos asia on huomioitu jo suunnittelu/hankinta/asennus-vaiheessa. Silloin valon määrää voi ohjata sen mukaan, millainen on sen hetkellinen tarve. Porrastettu käyttö tarkoittaa sitä, että valoja on päällä vain siellä, missä sitä tarvitaan. LEDeillä voi tehdä myös himmeän tausta- ja epäsuoran valaistuksen niihin paikkoihin, joissa ei juuri sillä hetkellä valoa tarvita paljoa, mutta ei ole mukavaa laittaa niitä pimeäksikään. Taustavalo voi olla helposti vain 5% normaalikirkkaudesta ja silti se tuntuu silmälle viihtyisältä. Edellyttäen, että valon spektri ja muut ominaisuudet sopivat siihen ympäristöön. 

Liiketunnistimien, himmentimien ja älytoimintojen käyttö on myös helpompaa, jos suurin osa valaistusta on toteutettu LEDeillä. Niihin sopivia älyratkaisuja suunnitellaan nykyään moninkertaisesti enemmän kuin vanhanaikaiseen valaistukseen.

2. Earth Hour 2023 lamppu

Pitää pyrkiä käyttämään hyväkseen niin paljon luonnonvaloa kuin on mahdollista. Tämä neuvo on toki paras silloin, kun valoa tulee sisälle ikkunoista. Jos tuuri käy, talo/asunto on alunperin suunniteltu hyödyntämään luonnollista auringonvaloa. Itse ei voi tehdä paljon muuta, kuin avata verhot ja pestä ikkunat.  

3. Earth Hour 2023 lamppu

Muun muassa kellon siirtämisellä yritetään päästä hyödyntämään päivän valoisaa aikaa mahdollisimman tehokkaasti. Paras tapa tässä tapauksessa on olla hereillä vain valoisana aikana. Noh, talviunet olisi ihan tervetullut ratkaisu, mutta kun niitä ei meille ole suotuna, niin katso kohta 1 😁.

4. Earth Hour 2023 lamppu

Älytermostaattien käyttö on tehokkainta silloin, kun talo lämpenee sähköllä, kaasulla tai öljyllä. Suomessa rakkaimmat lämmityskeinot ovat kaukolämpö ja takka. Minulla ei ole tietoa siitä, miten älytermostaatin käyttö vaikuttaa kaukolämmön kanssa kulutukseen, mutta vaikutus saattaa näkyä menekissä kokonaisuudessa, jos termostaatteja on paljon asennettuna isommissa kerrostaloissa. Puulämmitteisessä talossa paras keino säästää kuluissa on edelleen varaava takka.

5. Earth Hour 2023 lamppu

Omakotitalossa on muutenkin paljon paikkoja, joissa pitää tarkistaa, ettei energiaa karkaa ovista ja ikkunoista. 

Ikkunoiden on hyvää olla hyvällä U-arvolla ja kunnolla asennettuina. 

Vedenlämmittimen paikka on hyvä olla sisätiloissa tai ainakin puolilämpimässä kellarissa, ettei sen tarvitse paahtaa täysillä koko ajan, ulkokuori ei niissäkään ole absoluuttisen lämpöä eristävä. Öljylämmityksen kanssa vesi lämpiää käytännössä vain silloin, kun sitä tarvitaan.

Jääkaappi ja uuni/astianpesukone kannattaa sijoittaa eri puolille keittiötä.

6. Earth Hour 2023 lamppu

Kodinkoneiden energiankulutusta on syytä pitää silmällä. Vaikka parempi energiatehokkuus lisää niiden hintaa, aika usein kannattaa silti maksaa vähän extraa – investointi maksaa itsensä takaisin hyvin nopeasti nykyisillä sähkön hinnoilla.

7. Earth Hour 2023 lamppu

LVI:ta on hyvää uudistaa aina välillä, mutta se on yleensä suurempi remontti. Tähän kohtaan kannattaa kiinnittää huomiota joko rakentaessa tai ostaessa uuden tai uudistetun kodin. Jos rakentaja/rakennuttaja on panostanut uusimpaan tekniikkaan, se tulee kestämään aikaa yleensä huomattavasti paremmin kuin jo valmiiksi vanhentunut ratkaisu. 

8. Earth Hour 2023 lamppu

Lämpöeristykseen on panostettava, erityisesti Pohjolassa. Siellä, missä etelässä viileä koti on vain epämukavuuden kysymys, pohjoisessa kämppä nopeasti muuttuu asumiskelvottomaksi, jos sitä ei pääse lämmittämään kunnolla. Pakkasessa paukahtelevat putket ovat tuntematon ilmiö monessa maailman kolkassa. 

9. Earth Hour 2023 lamppu

Ilmalämpöpumppujen, pölynimurien, liesituulettimien yms. filtterit kuuluu huoltaa säännöllisesti. Ne voivat olla pestäviä tai niitä voi joutua vaihtamaan, manuaalissa se yleensä lukee. Likainen tai epäkuntoinen filtteri vaikuttaa sekä laitteen tehokkuuteen että sen energiankulutukseen. Se voi muuttaa laitteen myös täysin toimimattomaksi, jos filtteri menee rikki tai tukkoon. 

10. Earth Hour 2023 lamppu

Pyykkien pesusta aina sanotaan, että pestä pitää kerralla täysiä koneita. Se ei aina pidä paikkaansa. Pyykinpesukoneen käyttöohjeissa lukee, mikä on maksimimäärä pyykkejä kussakin ohjelmassa. Jos pyykin määrää ylittyy, pesutulos on yleensä varsin kehno. 

Sen sijaan veden lämpötila pesussa voi olla kuinka alhainen tahansa, kunhan pesuaine on sellainen, joka on tarkoitettu siihen lämpötilaan ja materiaaliin. 

11. Earth Hour 2023 lamppu

Ruoanlaitossakin on olemassa erilaisia kikkoja, miten saa mahdollisimman paljon irti yhdestä lämmityskerrasta. 

Uunin voi ladata täyteen erilaisia vuokia, jos niiden paistolämpötilat ovat jotenkuten samoja. 

Parempi ratkaisu on kaksiosainen uuni, josta voi lämmittää vain toisen puolikkaan tai sitten tehdä eri lämpötilaa ja/tai paisto-ohjelmaa vaativia ruokia yhtä aikaa. 

12. Earth Hour 2023 lamppu

Ai niin, ja se pukeutuminen. Ei ole huonoa säätä… Eikä liian kylmiä sisätiloja, on vain liian ohuet villasukat.

Mitä muuta voi tehdä Planeettamme hyväksi?

Jos ajatellaan globaalisemmin kuin vain oman laskun pienentäminen, niin on olemassa myös suurempia ratkaisuja, kuten passiivitalon rakentaminen, ikkunoiden vaihto parempiin, aurinkoenergiasysteemin asentaminen kotiin tai yritykseen, sähköauton ostaminen…

Myös muuttaminen omakotitalosta kerrostalokämppään kaupungin keskustaan auttaa asiaa. Ei käy? Sitten voi muuttaa etelämpään, parasta olisi muuttaa tropiikkiin. Ei sekään? Noh, sitten voi vaihtaa sähkön tuottaja sellaiseen, jolla on tarjota uusiutuvaa energiaa, sekä vaihtaa paperikirjat ja lehdet e-kirjoihin ja digilehtiin. Sen verran asiaan pystyy panostamaan kuka tahansa meistä. 

Earth Hour 2023.

Referenssit:

14 vastausta artikkeliin “Earth Hour 2023

 1. Olipa hyvä artikkeli jälleen! Aika paljon voidaan tehdä tärkeän asian eteen, vaikkakin kallis sähkö taisi tuossa monia keinoja tuoda noin niin kuin pakosta. Ja voin harkita sitä tropiikkiin muuttamistakin…🤔

 2. Kiitos, olipa kattava koonti aiheesta! Komppaan jo mainittua siitä, että päivittäisillä valinnoilla ja tekemisellä on enemän merkitystä kuin pienellä pimeällä hetkellä.

 3. Itse en istunut pimeässä. Säästän sähköä ihan arjessa muutenkin.
  Hyvä näkökulmia vähän laajempaan ajatteluun energian hyödyntämisessä ja tehokkaimmista käytännöistä sen hyödyntämiseen.
  Sähkö itsessään alkaa omassa mielessäni olemaan jo jonkin sortin kaupallispoliittinen kysymys ;D

  1. Se on totta. Ekoilulla, sähkökriisillä ja arvoilla kaupitellaan nykyään puolueita ja poliitikoita.

  1. Kiitos!
   Millään temppauksilla ei ole väliä, jos ne jää kertaluonteisiksi tapahtumiksi. Omilla rutiineilla pystymme vaikuttamaan huomattavasti isommalla mittakaavalla.

 4. Monipuolinen katsaus jokaisen henkilökohtaiseen energiankäytön hallintaan. Itselläni on sisäänrakennetut aurinkopaneelit. Voin paljon paremmin kun aurinko paistaa. Oma työteho nousee, siis samoilla banaaneilla enemmän tuloksia..

  1. Sisäänrakennettuja aurinkopaneleja olisi hyvä olla itselläkin. Ei olisi tarvetta huolehtia ruoansaannista koskaan 😁

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.