Valojen tarinat – Kotitoimisto

Vielä parikymmentä vuotta takaperin ideaalin toimiston esikuvana olivat virtaviivainen pöytä ja ergonominen tuoli valoisassa toimistohuoneessa. Nyt suuri osa niistä toimistorakennuksista on jäämässä tyhjäksi. Työympäristömme on peruuttamattomasti muuttunut. Valojen tarinat – Kotitoimisto

Valojen tarinat - Kotitoimisto

Valojen tarinat – Kotitoimisto

Valkokaulustyöläisten katse on siirtynyt  horisonttiin, jossa häämöttää esteetön näkymä merelle, vuoristoon, järven selälle tai ikihonkien metsämaisemaan. Jos olet aikeissa jäädä kotitoimistoon pidemmäksi aikaa, kannattaa harkita kunnollisen toimistohuoneen tai toimistonurkkauksen rakentamista. 

Uudessa toimistomallissa on omat hyvät ja huonot puolensa.

Luettelenko etätyön plussat vielä kerran?

 • Inspiroivat luonnonmaisemat.
 • Joustava aikataulu.
 • Aikaa säästyy, kun ei tarvitse siirtyä mihinkään aamuin illoin.
 • Säästät pukeutumisessa, kun et tarvitse kuin siistin yläosan (alaosaksi käy vaikka pyjamahousut).
 • Vähemmän turhia ärsykkeitä ja stressitekijöitä.
 • Keskittymiskyky paranee.
 • Työympäristöön pääsee vaikuttamaan itse.

Etätyön miinukset ovat jokaiselle erilaisia: toiselle yksinäisyys ja juttuseuran puute on haitaksi, toisten on vaikea pysyä aikataulussa, jos organisointikykyä ei riitä omasta takaa. 

On myös pari asiaa, jotka tulevat mieleen vasta silloin, kun ryhdytään innokkaaksi etätyöläisiksi. 

Yksi niistä on etätyöpaikan ergonomia. Silloin kun työnantaja joutui huolehtimaan siitä, laadukkaiden toimistotyökalujen hankintaan ja valaistussuunnitteluun ei tarvinnut kiinnittää huomiota. Ne vaadittiin työnantajalta. Nyt sekin seikka jäi etätyöntekijän vastuulle. Omalla vastuulla olevassa työympäristössä on myös hyvä puolensa: asioista pääsee päättämään itse. 

Kalusteet

Pari kuukautta “läppäri silityslaudalla” -työskentelytapa on vielä passeli. Pidemmän päälle se ei enää onnistu. Läppäri sylissä, läppäri riippukeinussa, läppäri altaan reunalla, läppäri lattialla, läppäri ruokapöydällä… En tiennytkään muuten, että ruokapöydän tuolit voivat olla niin epämukavia. Erikoisesti 8-10 tunnin jälkeen…

Pöydän pitää olla sellainen, jossa 

 • läppärin näyttö näkyy hyvin ilman niskan nurjahtamisen vaaraa,
 • näppäimistö on hyvässä asennossa kirjoittamista varten,
 • kannettavan jäähdytys on riittävä. 

Tuolin pitää olla hyvin mukava ja suunniteltu pystyasennossa istumiseen. Maaten ja kyttyrässä kirjoittaminen (koodaaminen, piirtäminen, suunnitteleminen…) tuhoaa liikuntaelimet aika tehokkaasti.  

Toimistokalusteet ovat tietysti muuttuneet vuosikymmenien aikana, mutta ei kuitenkaan niin paljon, että niitä pitää uusia ihan muuten vaan. Mekin ostimme niitä osittain uutena osittain käytettyinä vuosia sitten ja nyt niillä on jälleen kerran uusi omistaja. Erikoistuneista liikkeistä saa hyvälaatuisia ja hyväkuntoisia kalusteita edullisimmin kuin uutena, jos ei halua heti investoida omaisuutta kotitoimiston sisustamiseen. Todellinen ammattilaisen konttorituoli kestää helposti 15-20 vuotta, kunnes istuimen kangas kuluu puhki.  Huonekaluliikkeissä myytävien tuolien jalka hajoaa muutamassa vuodessa, kun kangas on vielä uudenveroinen. 

Seuraava ongelma, jonka jokainen etätyöläinen joutuu kohtaamaan, on valaistus

Valaistus

Toimiston valaistus on yksi olennaisempia asioita, jotka vaikuttavat sekä viihtyvyyteen että työn tehokkuuteen. On turha olettaa, että hommat sujuu, jos hämyisessä valossa joutuu tihrustamaan nähdäkseen näppäimistön kirjaimet tai kärsiä migreenista sinertävässä, silmiin häikäisevässä valossa.

Leveysaste, johon valot suunnitellaan, vaikuttaa jonkin verran siihen, mitä menetelmää kannattaa käyttää. Silti on yleisiä hyväksi havaittuja käytäntöjä, joita voi toteuttaa kotitoimistossa joko erillisinä tai sisäänrakennetuilla valoilla. 

Täällä Pohjantähden alla

Kun Pohjoisessa joko paistaa ympäri vuorokauden tai sitten ei lainkaan, oikean valaistuksen merkitys työnteolle vahvistuu entisestään. Myös valon eri sävyjen vaikutus vahvistuu, erikoisesti talvisin, kun luonnonvaloa on suhteellisen vähän. Sovitaan niin, että hehkulamppujen ja loisteputkien käyttö on pois agendasta ekosyistä (sähkönkulutus, ympäristösaasteet) ja käyttömukavuuden takia (säätömahdollisuuksien rajoittuneisuus). 

Uudenlaisella tekniikalla tuotetun LED-valaistuksen pääsee suunnittelemaan käyttötarkoituksen mukaan. Siihen pääsee upottamaan vaikka kaikki kolme valkoisen sävyä: kylmän valkoinen  tehokkaaksi herätykseksi aamuisin, päivänvalo työntekoon ja lämmin valkoinen iltatunnelmaan. Discot (RGB) – jos haluat järjestää bileet kotona.  

Tässä asiassa kannattaa kääntyä asiantuntijan puolelle, erikoisesti jos valaisimet ovat sisäänrakennettuja. Kerran hyvin suunniteltu LED-valaistus tuo kotiisi iloa seuraavat 10 vuotta. 

Vaikka nyt olisi keksitty riittävän tehokas korona-rokote, ja ihmiset saisivat palata toimistoihin, osa silti valitsee mieluummin kotitoimiston. Jos ei täysin, niin vuoropäivinä. Onhan se välillä kivaa jättää ruuhkainen työmatka väliin ja nauttia kiireetöntä kahvihetkeä kotona onnistuneen työpäivän aluksi. 

Olen vahvasti sitä mieltä, että sisustuksessa kannattaa aina pyrkiä käyttämään kaikkein viimeisintä teknologian keksintöä (joka todennäköisesti on myös energiatehokkain), silloin remontin tarvetta ei tule vastaan aivan heti. Stailaaminen on sitten ihan eri asia, ja yleensä uusinkin teknologia taipuu monenlaisiin tyyliratkaisuihin. 

Eri sävyisen valon vaikutusta on tutkittu suhteellisen vähän, mutta niistä harvinaisista tutkimuksista, jotka olen netistä löytänyt on ihan selvää, että verkkokalvon kautta tuleva signaali vaikuttaa ihmisen mielialaan hyvin vahvasti.

Kesällä kaikki näyttää valoisammalta ja helpommalta, kun taas marraskuun pimeinä aikoina pienikin vastoinkäyminen vie masennukseen. Kaamos…

Vaikka Etelä-Suomessa varsinaista kaamosta ei ole, harmaa lumeton talvi tuskin on avuksi. Sen takia jouluvalot ovat niin suosittuja, luulisin. 

Valojen tarinat – Kotitoimisto

Tähän juttuun olen haastatellut alan ammattilaisia näistä nettikaupoista. Molemmat yritykset ovat erikoistuneet tilaustöihin ja räätälöityihin ratkaisuihin. Kiitokseksi annetusta tiedosta sijoitan tänne heidän mainokset:

Nadenex Oy led-verkkokauppa
LEDiMEISTER

VALOJEN TARINAT – KOTITOIMISTO

VALOJEN TARINAT – KOTITOIMISTO

Work Archives 

13 vastausta artikkeliin “Valojen tarinat – Kotitoimisto

 1. Hyviä pointteja kyllä. Keväällä mietittiin kyllä tuota että onneksi ei ole lapsia niin onnistuu kotona töiden tekeminen pienessäkin kämpässä. 😀 Oma läppäri on korotettuna pienen laatikon päälle jolloin tuuletus onnistuu (vanha kone) sekä näyttö on vähän korkeammalla. Toki hiottavaa olisikin sitten valaistuksessa, tuolissa, pöydässä… Pikku hiljaa 😀

 2. Kotitoimisto on mulle ihanteellisin työympäristö. Oman huoneen rauha, just sopiva valaistus ja metsäinen näkymä ikkunasta. Ergonomiaan pitäisi kyllä varmaan kiinnittää enemmän huomiota.

 3. Asiaa, ergonomia pitää olla pidemmän päälle kunnossa.

  Muistan ajan, kun muutin kotitoimistolta silloisen työnantajan avokonttoriin. Minulla on suhteellisen luja ja kantava ääni. Olin tottunut puhumaan puhelimessa omassa toimistossani. Avokonttorissa sermin takana työtä tehnyt kollegani olisi mielellään lähettänyt minut takaisin kotitoimistoon. Ainakin niin uskon, kun kerran puhuessani puhelimessa hän paiskasi minua pyyhekumilla ja viittoili puhumaan hiljaisemmalla äänellä. Hänenkin oli puhuttava puhelimessa:) No, minä totuin puhumaan hiljampaa tai sitten kollegani minun ääneen. Joka tapauksessa kumit eivät enää lennelleet.

  1. Itse olen työskennellyt avokonttorissa vajaat 8 kk. Sen lisäksi että koko ajan jollakin oli pakottava tarve höpöttää puhelimeen, neljä (tunnin pituista) kahvitaukoa päivässä ajoi minut hulluksi. Kaikki työt joutui ottamaan kotiin. Lähdin pois, kun en jaksanut enää. 😂

 4. Kaikki semmosia huomioita mitä ei aiemmin ole edes ajatellut. En ole koskaan tehnyt kotoa töitä.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.