Pieniä ekotekoja, joihin jokainen pystyy 

Earth Day 2024 pääkuva

Earth Day 2024.

Tänään, huhtikuun 22. päivä, vietetään kansainvälistä Maan päivää, eli Earth Day.

Vuoden 2024 teemana on muovien vähentäminen arjessa. Tavoitteena on vähentää käyttömuovia ja niiden valmistusta 60%:llä vuoteen 2040 mennessä. 

Periaatteessa kaikki muovit ovat kierrätettävissä, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty. Kierrätyksen infrastruktuuri ja teollinen prosessointi ovat edelleen rakennusvaiheessa sekä kierrätysteknologian kehittäminen tehokkaammaksi vaatii lisää tutkimusta. 

Joten muovia edelleen pääsee jätevesiin ja luontoon, joka on terveysriski ihmisille,  luonnonvaraisille eläimille ja kasveille.

Maan Päivän kunniaksi keräsin tänne muutamia helppoja ekovinkkejä. 

1. Kestokassi 

Kestokassi on helpoin tapa vähentää muovien käyttöä arjessa. Autossa meillä on aina pari suurta kestokassia ostoksia varten. 

Sellaista on vaikeaa pitää mukana käsilaukussa joten kannan mukana pienempää “mansikka”-kassia. Se on pieni, kokoontaitettava ostoskassi. Näitä saa monesta ruokakaupastakin. Plussana on se, että kassi pysyy hyvin kasassa eikä vie paljoa ylimääräistä tilaa laukusta.

2. Täyttöpullo

Saippuaa, suihkugeeliä, shampoota ja hoitoainetta voi aina ostaa suuremmassa täytepullossa. Minulla on tapana ostaa litran pulloja ja siirtää sisältöä tarvittaessa pienempiin.

Myös astianpesuainetta, pyykinpesuainetta ja muita kodin kemikaaleja voi ostaa suuremmissa pakkauksissa ja vasta sitten siirtää käyttöä varten pienempiin pulloihin. Minusta neljän litran pyykinpesuainepullo on jo kanisteri ja sitä on tosi vaikea käyttää, joten kaadan pienempään.

Hygienia- ja pesuaineita saa yleensä litran- tai parin pakkauksissa. 

3. Sukat

Sukat tuppaavat häviämään pesukoneen uumeniin mystisesti. Niillä on myös outo tapa kulua epätasaisesti samasta paikasta. 

Ratkaisen asian niin, että ostan kerralla useita samanlaisia sukkapareja tai suuremman paketin, jossa sukat ovat ehkä eri värisinä, mutta tietysti muodoltaan samanmallisia. Onneksi meidän miesväki ei ole kovin kronkeli ja pystyy helposti käyttämään hieman eriparisukkia, jos toinen niistä on irtisanonut sopimuksensa ennen omaa pariaan. 

4. Mikromuovi

Kosmetiikasta löytyvä mikromuovi on suht uusi keksintö kuorinta-aineissa. Aikaisemmin käytettiin hedelmien kiviä, suolaa ja sokeria sekä kahvinporoja. Viimeisin keksintö on laavakiven lisääminen kuorintoihin (sekin on varmaan muutama tuhat vuotta vanha juttu).

Itse en tykkää sokerista ja kahvista (ihan vain mieltymysten takia), mutta merisuola, aprikoosikivet ja laavakivi toimivat ihollani aika hyvin. Kunhan muistan valita herkälle ja kuivalle iholle sopivan tuotteen. 

5. Mineraalivettä hanasta

Jos tykkää juoda mineralisoitua vettä tai hanavesi ei muuten maistu, mineraalivettä voi saada hanasta sen sijaan, että sen ostaa kaupasta pullotettuna. Pullot saa toki palauttaa, mutta oma riesa siinäkin. Plus kierrätyksen ympäristökuormitus.

Toki tässä vaiheessa pitää jo nähdä hieman vaivaa ja ostaa mineralisoiva suodatinlaitteisto, oikealta nimeltään käänteisosmoosisuodatuslaitteisto. Pelottavasta nimestään huolimatta kone on suhteellisen helppo asentaa, se maksaa itsensä takaisin hyvin nopeasti ja se tuottaa iloa vuosia, kunhan filtterit muistaa vaihtaa. Laite muistuttaa asiasta säännöllisesti itsekin. Vaihdettavat suodatinpatruunat eivät enää ole kummoinen investointi.

Earth Day 2024.

Referenssit:

8 vastausta artikkeliin “Pieniä ekotekoja, joihin jokainen pystyy 

  1. Hyvin ajankohtaisia vinkkejä ja todellakin helposti saavutettavia. Sukkien kohdalla olen harrastanut jo vuosia sitä että on vain yhdenlaisia sukkia kotona. Kaikenlaiset parittamiset ja ihmettelemiset jää vähemmälle.

  2. Hyvät vinkit, kiitos! Arkiset pienet teot ovat juuri sellaisia, joihin itse pystyn. Lajitteluun kun vielä taipuisin kunnolla, olisin tytytyväinen itseeni.

    1. Lajittelu ja kierrätys ovat helppoja, jos niille on järjestetty oikeanpuolinen infra valtion tai kunnan puolesta. Välillä onnistuu, välillä ei. Vähän kuin pullokierrätys Maltalla.

  3. Hyviä vinkkejä! Tämä on nimenomaan tärkeää, että ekotekoja arkipäiväistetään ja muistutetaan, että ne on tosiaan helppoja kenen tahansa toteuttaa, eikä ekoteot suinkaan vaadi suuria ponnisteluja tai luopumista elämän kivoista jutuista. 🙂

    1. Se on todellakin pienestä kiinni, että jokainen pystyy auttamaan ihmiskuntaa vihreämpään tulevaisuuteen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.