SOMEn kielletyt hedelmät

SOMEn kielletyt hedelmät

SOMEn kielletyt hedelmät.

Some on alun perin suunniteltu olemaan viestintäkanava, mutta nopeasti se on muuttunut sekavaksi ilmoitustauluksi. Missä liikkuvat ihmiset, sinne markkinoijat yrittävät päästä mukaan. Mainontaa on joka paikassa ja jokainen mainostilan tarjoaja ja myyjä yrittää raivata itselleen palasen markkina-avaruutta. 

Brändäysaikoina itsestään joutuu pitämään kovaa ääntä, että potentiaalinen asiakas/katsoja/lukija huomaa tietyn tekijän olemassaolon. Siinä ei periaatteessa ole mitään väärää: omasta työstä saa ja pitääkin olla ylpeä ja sitä pitää tuoda esille. Toivottavasti rehellisesti ja arvokkaasti. 

Markkinat ovat täynnä erilaisia tekijöitä eri aloilla, mukaan lukien somettajia, bloggaajia ja vaikuttajia. Joskus on vaikea pitää hermot kasassa ja pakertaa määrätietoisesti päivästä toiseen, kun tuntuu siltä, että muut kiitävät ohi ohjuksen lailla. Vaikeaa on olla sortumatta enemmän tai vähemmän hämäriin keinoihin.  

SOMEn kielletyt hedelmät

1. Insta-seuraajien ostaminen

Mistä sen huomaa? Reagointien määrästä. Tavallisella, aidolla tilillä reagointien määrä vaihtelee 1-5% seuraajista. Miksi näin vähän? 

Ensinnäkin puolet seuraajista ei näe uusia postauksiasi lainkaan. Instagram ei vaan näytä niitä heille. Tavanomaisen, satunnaisesti postaavan tilin algoritmi siirtää ö-mappiin vaivihkaa. Jos et postaa somessa säännöllisesti ja vieläpä siinä tahdissa ja sillä tavalla, mitä algoritmi suosii, niin näyttöjen määrä putoaa dramaattisesti (kyseessä Instan ja FBn algoritmit). 

Oman tilin nostaminen parrasvaloihin vaatii ammattilaisen apua (tai heidän neuvojensa seuraamista vähintään) ja se ei ole helppoa eikä halpaa, uskokaa pois. 

Seuraajien ostaminen on yksi kyseenalainen keino, mihin moni somettaja on sortunut. Tätä käytetään yleisemmin ulkomailla, mutta olen kuullut äskettäin, että myös suomalaiset ovat ostaneet itselleen seuraajia. Minulla ei ole tarkempaa tietoa siitä, kenestä on kyse ja kuinka yleinen ilmiö on Suomessa. 

Feikit seuraajat ovat peräisin sadoittain tekaistuista tileistä. Se on iso business, joissa pyörii miljoonia. Firman työntekijät luovat kasoittain tilejä instaan ja seuraavat niillä ostajia. Ilmiselvästi nuo kuolleet sielut eivät koskaan reagoi mihinkään ja niiden interaktiivisuus loppuu siihen yhteen Seuraa-klikkaukseen. Jos tilin reagointien määrä on jotain promilleja seuraajien määrästä, niin sen seuraajalista on täynnä zombeja.  

SOMEn kielletyt hedelmät

2. HASHTAGIEN VÄÄRINKÄYTTÖ

Tämän keinon olen bongannut myös joidenkin ammattilaisten työkalupakissa. 

Hashtag – #hakusana – on artikkelin/postauksen/päivityksen teema tai avainsana. Toki samassa postauksessa voi olla tarpeen käyttää useita hashtageja. Hyvää makua on käyttää juuri sellaisia avainsanoja, jotka ovat relevantteja teemaan, koska appsien sisäiset hakukoneet käyttävät niitä hakusanoina. 

Ei voi olla mitään ärsyttävämpää, kun samaan postaukseen ympätty kasa hashtageja, jotka eivät liity kirjoitettuun viestiin millään tavalla. Näin yritetään vain nostaa postauksen näkyvyyttä netissä. 

Tämä on myös syynä siihen, että välillä Google palauttaa haussa outoja tuloksia. Esimerkiksi jos haet vaikka LED-valoja saunaan, näytille tulee kiinalainen seksilelukauppa. Sen sivuston metatietoihin kun on upotettu koko englannin kielen sanakirja, joten miten vaan hakisit, päädyt silti samaiseen paikkaan. 

Vaikka sekin ilmiö on rantautunut meille ulkomailta, olen pannut merkille, että tahallinen harhaanjohtavuus ei ole Suomessakaan harvinaista. Esimerkiksi yksi suuri bloggaaja käyttää aina #matkabloggaaja-hashtagia, vaikka ei tiettävästi matkusta juuri mihinkään lähimarkettia pidemmälle. Eikä hänen blogissa matkailun teemaa avata mistään näkökulmasta. 

Hashtageilla on kätevä etsiä keskusteluja/ketjuja Instassa ja Facebookissa, koska sinne Googlen tietämys ei yllä. Sen vuoksi, jos haluan lukea jostain tietystä aiheesta tai löytää vaikka muita #matkabloggaajia sieltä, niin käytän hashtagia.

Itselleen ja toisilleen on hyödyllisempää käyttää hashtageja ja hakusanoja harkiten, koska silloin klikkausten määrä nousee suhteessa sisällön näyttöihin. Koska on huomattavasti kivempaa nähdä ruudussa juuri ne tulokset, joita on toivonut kuin asiaan kuulumatonta höpinää. 

SOMEn kielletyt hedelmät

3. Spam-linkitys

Moni on varmaan törmännyt siihen, että kommenttikenttään ilmestyy outo vieraskielinen  (useimmiten englanniksi) mitäänsanomaton kommentti. Yritys on saada ainakin yksi hyväksytty viesti, että sen jälkeen voi lisätä uuden, jossa on linkki jonnekin hämärälle sivuille. 

Ahkerimmat linkitysspammaajat ovat pornosivut, laittomien lääkkeiden ja kannabiksen myyjät, mutta myös muut suhteellisen harmittomat tahot. Tällä tavalla ne hakevat näyttöjen lisäksi linkitystä eri nettisivuihin. Pelkästään omassa blogissani spam-suojaus on estänyt tähän mennessä 342 000 roskaviestiä.

Linkityksessä ei sinänsä ole mitään vikaa, jos se ei johda sivustoille, joita Google (tai muut hakukoneet) rankaisevat roskasivuiksi. Puheet menetetystä “linkkimehusta” (link juice) ovat jo menneen talven lumia, eikä uudempi Googlen algoritmi näe sitä enää lainkaan pahana. 

Näin ollen sekä viittaukset asiallisiin sivustoihin (vaikka toisten blogeihin tai lähteisiin) sekä omien asiaan kuuluvien linkkien jako muiden sivuistoilla ja blogeissa on aina tervetullut. Hakukoneet kun palkitsevat tiedonjaot, joten viittaukset muihin lähteisiin sekä tekstissä että kommenteissa ovat itselleenkin hyödyksi.

SOMEn kielletyt hedelmät

4. Myyntisuppilon musta aukko

Myyntisuppilo on sinänsä tehokas ja laillinen markkinointikeino, jonka avulla yleisöstä siivilöidään potentiaalisia asiakkaita ja kartoittamalla heidän tarpeensa yritetään vastata heidän toiveisiinsa parhaalla mahdollisella tavalla. Myyntisuppilon normaali tehokkuus on 10% kieppeillä. 

Likainen peli alkaa silloin, kun markkinoija “unohtaa” mainita joistakin tavaran tai palvelun ominaisuuksista, jotka ovat tulevalle asiakkaalle haitaksi tai sen, ettei lopputulokselle ole mitään takeita (lupailee liikaa, toisin sanoin). Joskus on näinkin, että myyjä antaa tahallaan tai tahattomasti vääriä tietoja myymästään tuotteesta.  

Tapaukset, jotka ovat tulleet omaan tietooni, sisälsivät ainakin (1) Suomessakin tyrkytetyn hosting- palvelun, jota ei pystynyt peruuttamaan ensimmäisen kuukauden jälkeen, vaikka se lakkasi toimimasta puolen vuoden sisällä sopimuksen ollessa kolmeksi vuodeksi (maksaa piti ennakkoon koko jaksosta), (2) ylihinnoitellun kurssin, josta myyjä oli lupaamassa tuloksia, joita ei annetuissa puitteissa (eikä siinä ajassa) olisi mahdollista saavuttaa. 

Kolmas (3) ja hurjin tapaus liittyi verkostomarkkinointiin, jossa värvääjä oli itsekin niin innoissaan asiasta, että lopulta hänellä meni työ, terveys ja luottotiedot siinä samassa.  Kyseinen verkostomarkkinoinnin yritys (peräisin USA:sta tietaakseni) muistuttaa enemmän pyramidihuijausta, koska se lupaa mahdottomia, ainakin Suomen oloissa. 

Verkostomarkkinoinnissa ei sinänsä ole mitään pahaa, mutta oman kokemuksen mukaan, sillä ei pääse rikastumaan. Se voi olla joko pientä sivutuloa tuottava harrastus tai kokopäivätyö, joka todellakin vie koko päivän ja jossa ansiot ovat varsin maltilliset. 

Myyntisuppilotekniikkaa käyttävät monet suomalaiset yrittäjät, mutta yleensä se on varsin kesy versio, jossa kerrotaan rehellisesti ja todenmukaisesti myytävistä palveluista ja tuotteista. Oikein käytettynä myyntisuppilo on hyvin tuloksekas, yksi muiden interaktiivisten myyntitekniikoiden joukossa oleva markkinointikeino.  

SOMEn kielletyt hedelmät

5. Feikkaus

Tämä on siten törkeyden huippua oleva markkinointikeino, johon en sellaisenaan ole Suomessa törmännyt. 

Tai ei ja ei. Äskettäin yleiseen tietoon tullut keissi, jossa eräs somettaja olevinaan järjesteli juhlia ukrainalaisille lapsille, on yksi esimerkki suoranaisesta valehtelusta hyödykkeiden saamiseksi.

Feikki-tilit ja huijarit ovat oma luokkansa, jotka jätän omaan arvoonsa. Sellainen toiminta on rikollista ja kuuluu poliisille.  

Lievempi ilmiö on seuraajien metsästely ja bottien laskeminen kävijöiden määrään. Se saa oman some-kanavan näyttämään pulleammalta. 

Esimerkiksi botteja käy joka sivustolla tuhansittain päivässä, joten niillä on tosi helppo paikata reiät kävijämäärissä. Olen huomannut senkin, ettei mikään statistiikka-ohjelmisto ole täydessä turvassa, ei edes kehuttu Google Analyticsin. Sinnekin välillä ilmestyy outoja piikkejä kävijämäärissä, joita muut ohjelmat eivät noteeraa. VPN:lla suojattuja sekä Incognito-tilassa olevia surfailijoita Analytics ei yleensä laske.  

Olen äskettäin törmännyt tapaukseen, jossa vaikuttaja oli pitkään aivan varma, että hänen sivustolla käy liki 50 000 lukijaa joka kuukausi. Hän on ulkoistanut SEOn ja seurannan “ammattilaiselle”, joka lupasi nostaa kävijämäärät huippulukemiin. Sopimuksen tekohetkellä kävijöitä oli 10 000 verran per kk. 

Kuitenkin yhteistöiden määrä romahti parissa vuodessa. Vaikuttaja oli pistänyt sen heikon markkinatilanteen piikkiin (korona yms.). Hänen yllätyksensä oli suuri, kun hän sai kuulla yhdeltä mahdolliselta yhteistyökumppanilta, ettei hänen sivustonsa näytä rankingissa kummoiselta ja kävijämäärien arvioidaan olevan lähinnä 5 000/kk eikä 50 000. Arvio oli tehty käyttäen tiettyä ranking-ohjelmistoa, joka pystyy näkemään sivun statistiikan ulkopuoleltakin hieman syvemmältä (niitä on markkinoilla useita). 

Eli näinkin voi käydä. En vielä tiedä, mihin homma päättyy ja miten osapuoletn meinaavat sen ratkaista. Pahimmassa tapauksessa se päättyy lööppeihin. 

SOMEn kielletyt hedelmät.

SOMEn kielletyt hedelmät

SOMEn kielletyt hedelmät.

SOMEn ammattilaiset:

Referenssit:

SOMEn kielletyt hedelmät.

14 vastausta artikkeliin “SOMEn kielletyt hedelmät

  1. Mä olen liian huonosti perehtynyt näihin asioihin, mutta sen olen huomannut, että yritysten kannattaisi tuijottaa muutakin kuin Instagramin seuraajamäärää yhteistyötä aloittaessaan.

  2. Tämä on kyllä jotenkin loputon suo, eniten ehkä harmittaa noi algorytmit instassa, miksi oi miksi en näe vain kaikkia seurattujen julkaisuja ja he minun ! Miksi taidetilit jää varjoon ja kaikki maailman randomien kesäkuiset2046 tulee heti etusivulle

    1. Taide ei myy instassa, sen takia sitä ei näy siellä. Kesäkuiset-joulukuiset ovat hyvää yleisö, johon on helppo upottaa mitä vaan.

  3. Paljon joutuu estämään profiileja Instassa, jotka on luotu ihan tiettyä tarkoitusta varten. Heillä ei yleensä ole mitään julkaisuja ja seuraavat tuhansia ihmisiä.

    1. Ne on varmaan tätä uudempaa uutta promo-profiileita, joista myydään sitä sun tätä. Useimmiten pornoa ja huumausaineita. Osaa on niitä lainahuijareita.

  4. Mielenkiintoista. Monet noista tunnistikin jo.

    Onhan se kiva, että seuraajajoukko kasvaisi, mutta mieluummin otan pienen määrän aitoja ihmisiä kuin paljon feikkejä. Jotenkin ajatuksella, että itselle teen enimmäkseen riittää hyvin. Musta on aina kiva palata tutkimaan ig:n feediä tai blogin aikaisempia merkintöjä. Ne aukeaa itselleni ihan uudella tavalla.

    Hyvä, että nostat näitä esille. Mitä enemmän nämä saa näkyvyyttä, sitä paremmin näistä tietoisuus kasvaa.

    1. Näissä ilmiöissä onkin se juttu, että usein luullaan, ettei kukaan huomaa, jos tekee vaivihkaa. Joskus ihmisiä myös huijataan ostamaan palveluita, jotka ovat joko suorastaan laittomia tai ihan vaan hyvän maun vastaisia. Toivon, että kirjoitukseni auttaa jotakuta välttämään näitä sudenkuoppia tai tekemään oikeita päätöksiä.

  5. Tämä postaus vei nyt aivan sivuraiteille, kun ensin tietty piti lukea tuo linkki, mistä huijauksesta on kyse. Seuraavaksi myyntisuppilosta, kun se on aivan uusi termi minulle, nyt aukesi. 😀 Ja sitten seuraavaksi eksyinkin lukemaan kaikki kolme listausta lukemistasi blogeista. 😀 Oli siellä kolme ennestään tuttua 😀

    Myyntisuppilo oli tosiaan ihan vieras termi, mutta nyt huomasin, että nimenomaan noille ilmaisille webinaareille olen itsekin monta kertaa osallistunut, mutta ikinä ei ole sitten kuitenkaan ollut motivaatiota laittaa tarvittavaa rahaa siihen oikeaan koulutukseen jota webinaarissa vain demottiin.

    1. Kiva, että oli jotain uutta!

      Ei ole mitään tylsempää, kun webinaari, jossa myyjä mainostaa itsensä tunnin verran, että saa tyrkytetty jokin oman tuotteen. Olen kyllä nähnyt sellaisiakin, josta jäi jotain käteen, ei pelkkä se tunne, että aikaa on tuhlattu.

      Kouluttautuminen on itseensä investoimista, mutta ennen koulutuksen tai kurssin ostamista pitää olla selvä, mitä on tarjolla ja mihin tarkoitukseen.

  6. Mielenkiintoinen artikkeli! Vielä vähän pihalla tunnun olevani monista näistä asioista, mutta koko ajan oppii. Luulenpa ihmisten olevan kovin kärsimättömiä nykyään ja tuloksia ja näkyvyyttä halutaan heti. Keinolla millä hyvänsä..
    Pakko sanoa, että oman blogin kävijämääristä en tunnu ymmärtävän mitään. WordPress näyttää erilaisia lukemia kuin google analytics. En tiennytkään, että tällaisia ammattilaisia on jotka ”nostavat” kävijämääriä 🤔 Onko siihenkin muka jotain kikkoja muu kuin hyvä sisältö? Ilmeisesti tässä esiin tuomassasi tapauksessa kikkoja ei ollut löytynyt.

    1. Joo, kävijämäärään vaikuttaa muutama tekninen seikka, jopa enemmän kuin hyvä sisältö. Se on ikävä kyllä yksi bittiavaruuden laki. Sisältö ei tule koskaan näkyviin, jos tekninen puoli ei ole kunnossa. Yleensä blogissa kuin blogissa on olemassa jo valmiita instrumentteja, joiden avulla tekniset osat tulevat kuntoon. SEO on yksi tärkein asia, että hakukoneet löytävät blogiin (tai muille nettosivulle).

      Kaikki olemassa olevat instrumentit ovat todellakin vain instrumentteja, ja niitä voi käyttää hyvään ja pahaan. Ideaalitilanteessa vaikkapa SEO:n tarkoitus on saada yhteen tiedon hakijan ja tiedon jakajan, kirjoittajan ja lukijan, ja vieläpä relevantilla tavalla. Väärinkäyttö on melkein aina tarkoituksellista ja harkittua. Pitää vaan itse olla sotumatta sellaiseen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.