Gozon pisin patikointireitti

Gozon pisin patikointireitti: Wied Il-Mielaħ – Kerċem

Dwejra

Vaikka Gozo näyttäää kartalla aika vaatimattomalta, se tarjoaa monta kymmentä kilometriä patikointireittejä, joista suurin osa on varsin helppoja ja kulkee upeita rantakaistaleita pitkin.

Itse asiassa Gozon voi kokonaan kiertää kävellen tai pyöräillen parissa päivässä pitkin rantaa. Välillä joutuu poikkeamaan kaupunkien keskustoissa, koska peltotietä katkaisee kyltti “Private Property”. Se ei tosin haittaa, koska Gozon kylät (jotka ovat kaikki kaupunkeja muuten) ovat nähtävyyksiä itsestään. Tuhansien vuosien varrella pystytettyjä rakennuksia ja historiallisia raunioita, upeita kirkkoja, söpöjä kukkaistutuksia. Saarella on, mitä näyttää vierailijoille ylpeydellä.

Suurin osa rannoista keskittyy etelä- ja itäosaan saarta. Pohjois- ja ja länsiosat ovat enimmäkseen korkeita kallioita. Se on uskomatonta, miten monipuolinen niin pikkuruinen saari voi olla.

Tässä kartassa reitin pituus on harhaanjohtava, koska siellä on itse asiassa 3-4 erilaista reittivaihtoehtoa. Valinnasta riippuen päivän retki on 12-15 km. 

Gozon pisin patikointireitti: Wied Il-Mielaħ - Kerċem
kartta

Reitin voi aloittaa vaikka Wied Il-Mielaħ luonnonnähtävyydestä. Haasteena on puolen tunnin kävelymatka viimeisestä bussipysäkistä, jos taksia ei raaski käyttää.

Parhaimmillaan tämä reitti on marraskuusta huhtikuuhun tai sitten kesällä illemmalla, auringonlaskun aikana. Silloin kallioilla parveilee väkeä kameroiden kanssa. Tilaa on kuitenkin tarpeeksi kaikille: Gozo kun ei ole kovin miehitetty huippusesongin aikanakaan, Maltaan verrattuna. 

En kuitenkaan suosittele patikoimaan kallioilla pilkkopimeässä. Pahimmillaan Gozolla pystysuoraa pudotusta mereen voi olla 120 metriä. Auringonlaskua voi kuvata turvallisesti ja kiireettömästi myös asfaltoidun ja valaistun Ta’Cenc Cliffs:in reitin varrelta.

Tämän reitin ainoa uimakelpoinen ranta on Dwejra Bay. Sieltä saa myös täydennettyä vesi- ja ruokavarastoja. Loput kaupat ja ravintolat ovat lähellä sijaitsevissa kaupungeissa.

Mitä pitää muista patikoidessa?

Dwejra
Kalliot Dwejra Bay:stä itään

Reittien näennäisen helppouden ja lyhyyden ei pitäisi johtaa kokematonta turistia harhaan. 

Reitit kulkevat pitkin korkeita rantakallioita suorassa auringonpaisteessa, joten turvallisuudesta ja runsaasta veden saannista pitää huolehtia tarkkaan. Opasteita on myös helppo missata, koska polkuja on ristiin ja rastiin ja henkeäsalpaavat maisemat vievät kaiken huomion. 

Onneksi Googlen kartoissa oleva vihreä viiva menee aika tarkkaan juuri siinä, missä oikea polkukin. Puhelin myös toimii hyvin näillä korkeuksilla. Vaikka jossain vaiheessa tuntuu, että tie on kateissa, alueella on helppo suunnistaa esteettömän näkyvyyden takia. Se on myös aika suosittu harrastus, joten jokunen ihminen aina tulee vastaan. 

Kyseinen reitti ei sovi liikuntarajoitteisille eikä ole kuljettavissa lastenrattaiden kanssa. Ratasliikenteelle sopii mainiosti jo mainitsemani Ta’Cenc Cliffs osuus. Maisemat ovat yhtä hienot, mutta kulkuväylä on esteetöntä. 

Uintimahdollisuuksia reitillä

Wied il-Għasri

Wied il-Għasri

Wied il-Għasri on paikallisten suosima uimaranta. Se on kapea poukama, jossa toki voi uida, mutta täysin omalla vastuulla.

 • Soraa/kivi
 • Ei sovi pienille lapsille
 • Villi ranta, johon pääsee luontopolkua pitkin
 • Ei valvottu
 • Ei mukavuuksia

Dwejra Bay & Inland Sea 


Dwejra
Dwejra Bay

Hyvin suosittu alue myös paikallisten keskuudessa ympäri vuoden. Kesäisin hengaillaan vedessä, talvisin – kuivalla maalla. Vaikka ruokapaikkoja on runsaasti eri makuihin, maltalaiset tykkäävät grillata rannalla itsekin. Vähintään runsas piknik on aivan must. 

Viikonloppuisin Dwejra täytyy jengillä perusteellisesti. Eikä ole ihme. Alueella on tarjolla kaikki mahdolliset palvelut ja mukavuudet: eritasoisia ja hintaisia ravintoloita, vessoja, myyntikojuja sekä oma kappeli. 

Sukelluskursseja järjestetään siellä myös talvisin, kun vesi Maltalla ei muutenkaan viilene alle +15 C.

Gozon pisin patikointireitti: Wied Il-Mielaħ - Kerċem
 Inland Sea
Inland Sea

Matala Inland Sea puolestaan on uimakelpoinen sydäntalvellakin, kun talvi tarkoittaa Maltalla +15-20 C lämpötiloja. Siellä pääsee myös snorklaamaan, jos sukellus tuntuu liian vaativalta puuhalta. 

 • Soraa/Kiviranta
 • Runsaasti kahviloita ja ravintoloita
 • Myyntikojuja: rantavarusteet, katuruokaa, hedelmiä
 • WC
 • Jäätelökioski
 • Parkki/invaparkki
 • Pääsee julkisilla
 • Sopii liikuntarajoitteisille
 • Sopii lapsille
 • Paljon aktiviteetteja tarjolla
 • Oma kappeli
 • Rantavahti klo 9.30-18 (sesonkiaikana 1.6-30.9)

Nähtävyyksiä reitillä

Bażilika Tal-Madonna Ta’ Pinu Mill Gharb
Gozon pisin patikointireitti: Wied Il-Mielaħ - Kerċem
 - Ta Pinu
Blue Hole (se, mitä Azure Window:sta on jäljellä)
Gozon pisin patikointireitti: Wied Il-Mielaħ - Kerċem
 Blue Hole - Azure Window jäännökset
Wied Il-Mielaħ
 Wied Il-Mielaħ
Dwejra Tower
Dwejra Tower
Tal-Massar Winery
Għarb
Gozon pisin patikointireitti: Wied Il-Mielaħ - Kerċem
 Gharb
Għasri
Gozon pisin patikointireitti: Wied Il-Mielaħ - Kerċem
 Ta Pinu
San Lawrenz
Gozon pisin patikointireitti: Wied Il-Mielaħ - Kerċem
 San Lawrenz

Nettityökaluja reitin valintaan

Komoot on sivusto, jossa pääsee suunnittelemaan kävely- ja pyöräilyretkiä Maltan saarilla. Tämä kuvaamani reitti puuttuu sivuston valikoimasta, vaikka sekä Googlen että omien jalkojen todistamana se on olemassa. 

Maltalla raivataan niin monia uusia reittejä vuodessa, että ei ole ihme, että jokin osuus ei ole tullut vielä ohjelmistoon.    

Which Beach Malta auttaa valitsemaan oikean rannan Maltalla, Gozolla ja Cominolla. 

Gozon rannoista enemmän osviittaa saa myös omasta postaus-sarjastani: Gozon rantoja Archives.

Yllätyksekseni eroja löytyy tarjolla olevien mukavuuksien listassa. Esimerkiksi Ramlassa oli yleisvessoja, vaikka toinen sivusto väitti, ettei niitä ole. San Blas oli taas paitsi mitään elämää. Siellä ei ollut vessoja eikä mitään muita palveluita tarjolla puhumattakaan ruoasta tai vesiurheiluista. Sen tiedän, että ennen koronaa siellä sai vuokrattua ainakin aurinkotuoleja ja -varjoja. Saadaan nähdä, palautuuko ranta entiselleen enää.

Kaikkeen, mitä netissä kirjoitetaan, erityisesti kun se koskee nyt matkailua, pitää suhtautua tietyllä varauksella. Tilanne muuttuu niin nopeasti, että edes ilmastonmuutos ei kerkeä sen perässä. Vasta muutaman vuoden päästä nähdään, mihin matkailuala päätyy loppujen lopuksi. 

Gozon pisin patikointireitti: Wied Il-Mielaħ - Kerċem
Dwejra

Kalliot vihertävät talvisin (ylä on kuvia helmikuusta), mutta kesän lopussa kasvillisuus ei enää ole iloisen vehreää (alin kuva on lokakuusta).

Kerċem
Kerċem, josta näkyy jo Xlendi

Reitin voi lopettaa vähän ennen Xlendia, Kerċem-nimisessä paikassa, josta bussit lähtevät Victorialle ja sieltä muualle Gozolle. Kallion reunasta lähimmälle bussipysäkille on parin kilometrin spurtti. 

Gozon pisin patikointireitti: Wied Il-Mielaħ – Kerċem

SUORAT LINKIT GOOGLE MAPSIIN:
REFERENSSIT:
Muuta luettavaaa: 

Gozon pisin patikointireitti: Wied Il-Mielaħ – Kerċem

21 vastausta artikkeliin “Gozon pisin patikointireitti

  1. Inland sea taitaa kiehua tänä vuonna. Normaalit veden lämpötilat Maltalla ovat asteen verran korkeammat tänä vuonna, joten siellä se varmaan lähentelee +30C.

 1. Tuo Gozo on varmasti hieno paikka! Ihan keskikesällä vaellus voisi tuntua kuumuudessa rankalta. Evästä varmaan pitää olla mukana, koska ei paljon kioskeja reitillä…. Ai niin olihan niitä pikkukyliä.

  1. Ei Gozolla nälkään kuole 😁. Reitin varrella on kymmeniä erilaisia ruokapaikkoja. Osa ihan rannalla ja osa kaupungeissa.

 2. Gozo on niin kaunis! Kesällä itsestäni ei olisi tuollaiselle patikoinnille, kun suora auringonpaahde kivikkoisessa luonnossa on vain liikaa. Sellaiselle, joka ei ehkä yksin uskalla lähteä patikoimaan, niin Facebookissa muistelen nähneeni jonkin ryhmän (Hiking in Malta yms), joka järjesti ilmaisia patikointiretkiä eri reiteillä Maltalla, Cominolla ja Gozolla. Niissä oli siis ihan ideana, että nähdään porukalla jonain tiettynä päivänä ja tehdään jokin kävelykierros. Itse en testannut tuota koskaan, mutta jotkut työkaverit kävivät.

  1. Se oli hyvä vinkki, kiitos!

   Meitä on aina kolme, joten ei heti tule mieleen, että joku voi tarvita seuraa patikointiin 🤗. Itse kävimme siellä patikoimassa jo kolmesti, eikä meillä koskaan riittänyt rahkeita kävellä koko reitin päästä päähän. Se on mahdollista varmaan vain talvella, jos lämpötilakin jää jonnekin +20C kiepeille. Koko reittiin menee jotain 5h, koska maasto ei ole kaikista helpoin plus kuvia tulee napsittu koko ajan. Nyt kesällä illemmalla pystyimme kävellä jotain 2h. Suurin osa koko reissun ajasta meni kuitenkin uiden 🏖️.

 3. Onpa kaunista! Heti tuli mielikuvana avarat kalliot ja paahtavan kuuma aurinko ja vesipullo heti tyhjä 😀 Mistähän sitä saisi matkanvarrelta? Suomessa niin helppo napata jostain joesta tai järvestä, purosta jne. Tosi nätti reitti, josta mielellään patikois jonkun lyhyen päiväretken.

  1. Tämän reitin voi kävellä miten haluaa. Jokaista pätkää on 1-2h, sitten tulee vastaan jokin nähtävyys tai kaupunki (lue: taukopaikkoja, kahviloita ja vettä). Se on sinänsä helppo sohvaperuna-reitti 💕.

 4. Mukava tietää, ettei Gozolla ollut ruuhkaista näin kesälläkään. Maisemat näyttävät kyllä todella upeilta. Itse olen vain käynyt päiväseltään siellä enkä ehtinyt mihinkään pidemmälle.

  1. Gozolla on edelleen aika autiota, jos vertaa koronaa edeltävään aikaan. Maltakin oli aika tyhjä koko kesäsesonkina. Sanoisin, että turisteja oli puolet vähemmän kuin mitä muistan aikaisemmasta visiitistämme (2015). Vallettassa on aina jonkin verran porukkaa, mutta muualla turistivaje näkyy selvästi.

 5. Kieltämättä upeita maisemia, mutten silti hetimmiten taitaisi lähteä vaellukselle, jos vaikka joskus Gozolle vielä palaisinkin – vaikuttaa kuitenkin sen verran haastavalta jutulta!

  1. Gozolla on hienoja paikkoja, jonne pääsee helpommallakin. Tämä on kieltämättä elämysosio, joka vaatii vähän hikeä.

 6. Niin kuin sanot, matkailun tulevaisuuden suunta näkyy hetken päästä. Matkailualan puolesta on kyllä suru. Nyt tuli vielä sota ja sen myötä hintojen nousu. Toki tässä vaiheessa ihmiset ovat valmiit maksamaan vähän enemmän, mutta osa joutuu karsimaan extrat elämästään.

 7. Kieltämättä kivan näköistä kalliorantamaisemaa, jossa olisi mukavaa patikoida. Myös nähtävyyksiä näyttää reitillä olevan runsaasti. Hauskaa, muten erilaiselta maisemat näyttävätkään Suomen patikoihin verrattuna.

  1. Se onkin paras osa, etä eri maissa maisemat ovat näinkin erilaisia. Ei pääse tylsistymään.
   Minulla on tosin sellainen olo, etten saanut kaapattua sitä tunnelmaa, mitä siellä kallioilla vallitsee.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.