Talvi Gozolla

1. Elä hetkessä

Olen selannut kuva-arkistoani tätä juttua varten ja huomasin, että napsin paljon kuvia juuri blogia varten. Tähän ajatukseen olen törmännyt monessa bloggaamista käsittelevässä kirjoituksessa. Se on monesti totta, että bloggaaja ajattelee hyvin paljon sitä, miten meneillä olevaa tilannetta voi hyödyntää blogissa. Tätä pidetään kummallisena ja lähinnä vain elämäntapa-bloggaajien ominaisuutena. Se ei sinänsä ole kovin erikoinen asia: kirjailija sijoittaa meren kohinaa seuraavan kirjansa sopivaan kohtaukseen; muusikko muuntaa säveliksi kauniin auringonlaskun; opettaja suunnittelee siihen paikkaan luokkaretken… Jokainen osa meidän minäämme pystyy käsittelemään käsillä olevaa hetkeä yhdessä ja erikseen. Itse me vaan harvoin huomaamme sitä. Talvi Gozolla

Olisinko napsinut ne kuvat, vaikka en olisi kirjoittanutkaan blogia? Ilman muuta. Nyt vain sovellan ne erilaisiin tarkoituksiin ennen ja jälkeen kuvausta. Se ei todellakaan estä minua nauttimasta sen hetken kauneudesta.

2. Luonto

Jos jokin asia viehättää minua suunnattomasti kaikessa matkustelussa ja diginomadin elämäntyylissä, niin se on mahdollisuus tutkia, miten luonto muuttuu eri vuodenaikoja seuraten ja miten ihmisen mieli siihen reagoi. 

Olen elämäni aikana nähnyt talven aika monessa paikassa, Shenzhenistä Suomeen Barbadoksen kautta. Se on erilainen aina, vaikka leveysaste olisi sama. Luonto tarjoaa loputtomasti variaatioita tilasta, mitä voi kutsua talveksi. 

Täällä Gozolla luonto on koskemattomampaa ja lähempänä asutusta kuin vaikkapa Maltalla (tai mitä Algarvessa oli). Vaikka Gozon saari on aika tiheästi asuttu ja viljelty, luontoa on säilytetty hyvin paljon. Talveksi koko saari hiljenee. 

Talvisin Gozolla sataa aika paljon ja usein kaatamalla. Pohjoiseen verrattuna sateessa ei  kuitenkaan ole mitään erityistä. Kun kesä on pitkä ja kuiva, on pakko joskus sataakin vehreyden säilymiseksi. Talvi on myös myrskyjen aikaa. Meri on levottomampaa. Mereen tottumatonta ihmistä myrskyinen merenkäynti oikein hirvittää. Tänä vuonna oikein kunnon myrskyjä täällä ei ole ollut. Lähinnä sellaisia mahalle sopimattomia yksilöitä.  

Olen itse suuri aurinkoisen sään ihailija, joten valtaosa kuvista on aurinkoisia 🙂

3. Tekemistä

Niin kuin etelässä yleensä, talvisin sisällä on viileää. Välillä kylmempää kuin ulkona. Eli joka hetki kun pääsee, kannattaa mennä ulos.

Tuulenpitävistä vaatteista on hyötyä. Niin kuin meren rannalla talvisin yleensä, täällä tulee jatkuvasti ja välillä hyvin viileästi. Paitsi silloin kun aurinko paistaa, se lämmittää ympäri vuoden. Tosin suomalaisille Gozon ilmaston ei pitäisi tuottaa mitään pettymyksiä. Suurin osa talvesta on mainiota aikaa patikoinnille. Meri on uimakelpoinen ympäri vuoden, alimmillaan meriveden lämpötila on helmikuussa, jotain +15 C paikkeilla, joten se tuskin avantouimareita pelottaa. Myös kaikki nähtävyydet ja museot ovat tyhjillään.

San Blas Bay, Nadur, Gozo
Meidän isäntä lähentelee uimaan (3.1.2021), San Blas Bay, Nadur, Gozo

Jos kämpän valinnassa mitään emämokia ei ole tehty, niin pienellä lisälämmityksellä talvesta selviää mainiosti. 

Vaikka olemme jatkuvasti liikkeellä, tähän mennessä olemme tutkiskelleet vasta lähiympäristöä: muutamia lähirantoja, naapurissa olevia kävelypolkuja, Gozon ylpeyden – Cittadellan ja Maltan akvaarion. Eli työsarkaa vielä riittää 🙂  Niin pieni saari ja niin paljon katsottavaa, olo on kuin Liisa Ihmemaassa. Niistä kaikista kuullaan myöhemmin.

Cittadella, Gozo, Malta
Cittadella

Talvi Gozolla

Talvi Gozolla

Tämä on blogiyhteisön Keltanokka bloggaajat yhteispostaus.

Muut kirjoitukset löytyvät tässä:

Talvi Gozolla

15 vastausta artikkeliin “Talvi Gozolla

 1. Onpas kaunista! 😱 Ihanaa, että olet näin monipuolisesti kuvannut luontoa.

 2. Onpa meitä suomalaisia Gozolla muitakin, siis! Kaunis saari ja hyvät lenkkimaastot.

  1. No enpä tiennyt! 😲 Olin aivan varma että kaikki muut ovat Maltan puolella. Ollaan aika uusia täällä.

   Saari on todellakin kaunis ja rauhallinen. Se oli meille napakymppi valinta.

 3. On siellä Gozolla aika toisenlainen talvi kuin Tirolissa. Toissa yönä täällä satoi lunta niin, jotta paljaalta maalta siirryttiin hankien täyttämään postikorttiin. Laitan tänään tai huomenna talvisia kuvia Facebook -sivulleni https://www.facebook.com/finintirol

  Upeita kuvia hienosta kesästä 🙂 Tuollaisiin maisemiin on monen mieli Suomen talvesta ja talvikauden pimeydestä.

  Siellä taitaa olla myös niin, että päivä on lähes saman pituinen riippuen vuoden ajasta, vai onko?

  1. Kuvista päätellen Tirolissa on aika mukava talvi: lunta ja aurinkoa. Sen lisäksi aika lyhyt 🙂
   Maltan saarilla päivä ei todellakaan lyhene niin dramaattisesti kuin Pohjalassa. Lyhin päivä on liki 10 tuntia, pisin on 15. Eli kesäisin yö tulee, ja pilkkopimeä sellainen. Onneksi Gozolaiset rakastavat koristevaloja 🙂

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.