Jos aikaa on vain yhteen – Malta&Gozo

Matkavinkkejä Maltalle.

Matkavinkkejä Maltalle

Matkavinkkejä Maltalle - Hastings Garden Malta, Valletta
Hastings Garden Malta, Valletta

Jos Maltalla haluaa viettää vaikka yhden viikonlopun, ehtiikö nähdä tai kokea mitään? Onko olemassa se yksi ja ainoa tärkein nähtävyys, jota näkemättä maasta ei voi lähteä pois?

No ei sentään. Muutamassa päivässä, jopa yhdessä viikonlopussa, Maltalla ehtii kokea paljon ja vierailla useissa nähtävyyksissä. Saaristo on tosi pieni ja etäisyydet ovat enemmän kuin kohtuullisia.

Toisaalta jokaisen mielenkiinnon kohteet ovat yksillöllisiä. Myös matkaseurueen kokoonpano vaikuttaa ratkaisevasti siihen, mitä kaikkea tulee käytyä katsomassatai kokemassa. 

Majoitus

Matkavinkkejä Maltalle - majoiuts
Radisson Blu Resort, St. Julian’s

Kun aikaa on tosi rajoitetusti, niin majoitus kannattaa ottaa oman päämäärän välittömässä läheisyydessä. Jos se on ranta, niin rannalla. Jos se on kaupunkiloma, niin siinä kaupungissa. 

Kaupunkiloma

Valletta on vain yksi vaihtoehto. Siellä on toki kätevää asua, jos haluaa nähdä juuri tämän, kuuluisan historiallisen osuuden pääsaaresta. Mutta lapsiperheille en suosittele: leikkipaikoille on pitkä matka, kapeat ja epätasaiset kadut ovat rattailla kulkemiselle vaikeita ja turvallisuuden kannalta epäsuotuisia. 

Matkavinkkejä Maltalle - Triq Sant' Orsla, Valletta
Triq Sant’ Orsla, Valletta

Toinen varteenotettava majoituspaikka on Gzira/Sliema/St.Julian’s -alue, joka muuttuu sitä modernimmaksi, mitä kauemmas Vallettasta menee. Sekin on mielestäni paras sooloilijoille ja pariskunnille, jotka tykkäävät trendikkäästä ympäristöstä. 

Matkavinkkejä Maltalle - Bay Street, St. Julian's
Bay Street, St. Julian’s

Kolmas vaihtoehto kaupunkimajoitukselle (ja minusta paras mahdollinen) on Kolmen Kaupungin alueella (The Three Cities), eli L-Isla, Birgu tai Kalkara, joka on upeasti entisöity historiallinen alue. Sieltä on lyhyt matka Vallettaan (meritse, 2€ per hlö oli vuonna 2021) tai kätevästi bussilla. 

Matkavinkkejä Maltalle - Birgu
Birgu Waterfront

Alueella on monta historiallista nähtävyyttä (kuten myös yksi suosikkini – Fort St. Angelo), mutta se on huomattavasti rauhallisempi ja väljempi kuin Valletta. Se on myös lapsiperheiden kannalta paras: on leveitä jalkakäytäviä, turvallisia ulkoilualueita ja leikkipaikkoja. 

Rantaloma

Yksin tai kumppanin kanssa: Balluta Bay Beach tai Il-Bajja ta’ San Ġorġ (St George’s Bay)

Matkavinkkejä Maltalle - St. George's Bay, St. Julian's
St. George’s Bay, St. Julian’s

Nämä ovat siinä samassa trendikkäässä osassa saarta (Sliema/St.Julian’s). Ne ovat kaupunkirantoja, joista on lyhyt matka ostoskeskuksiin ja moniin nähtävyyksiin. Monia eri vaihtoehtoja ravintoloita, baareja, yöelämää, shoppailua.

Rannat ovat OK eli pientä soraa, josta ei saa rakennettua yhtään hiekkalinnaa. Joten lapsia siellä ei kovin usein näe. Rantabaareja senkin edestä.

Lapsiperhe: Pretty Bay

Matkavinkkejä Maltalle - Pretty Bay
Pretty Bay, Birzebugga

Suuri hiekkaranta, jossa kuitenkin on kaikki palvelut tarjolla. Hyvät bussiyhteydet Vallettaan ja lentokentälle. 

Jos haluaa oikein kunnon rantaloman, sellaisen leppoisan ja kiireettömän, niin Gozon Ramla Bay on mitä mainioin vaihtoehto.

Matkavinkkejä Maltalle - Näkymä Ramla Bay:hin Tal-Mixta luolasta
Ramla Bay, Nadur

Gozolta ei varmaan edes tule lähdettyä Maltan puolelle, jos loma on lyhyt, mutta Gozolla on aivan kaikkea, mitä Maltallakin. Historiallisia nähtävyyksiä 6000 vuoden ajalta, upeita ulkoilureittejä ja hieno pääkaupungin alue, Victoria, josta löytyy sekä pieniä putiikkeja että suurempia kauppakeskuksia ja ravintoloita. 

Liikenne

Matkavinkkejä Maltalle - Taksi odottamassa asiakkaita pääministeriön edessä.
Taksi odottamassa asiakkaita pääministeriön edessä.

Jos aikaa Maltalla on hyvin rajoitetusti, mutta haluaa nähdä mahdollisimman paljon, suosittelen silti satsaamaan taksiin. Ei se nyt niin mahdottoman kallista ole. Kannattaa silti käyttää appseja tai mittaritaksia. Kuskit eivät kuseta, mutta firmojen välillä on aikamoiset hintaerot. Bolt toimii myös Maltalla.

Hop On Hop Off – on klassikko ja hyvä vaihtoehto. Kun ottaa pari eri reittiä päivän aikana, saa saaresta hyvän yleiskuvan. 

Maltalla ja Gozolla on niin paljon nähtävyyksiä, että pariksi päiväksi niitä riittää ihan omissa kotinurkissa, riippumatta siitä, minne olet majoittunut. Joten voi jalkautua minne päin Saaria tahansa ja silti filmirulla tulee täyteen.

Nähtävyyksiä 

Nähtävyyksiä Saarilla on niin paljon, että suurin ongelma on valinnan vaikeus. Tässä listaan omia suosikkeja eri aikakausilta.

Ħaġar Qim ja Mnajdra Temppelit 

Matkavinkkejä Maltalle - Ħaġar Qim ja Mnajdra Temppelit
Mnajdra Temppeli

Esihistorialliset Ħaġar Qim ja Mnajdra Temppelit ovat kaksi varsin hyvin säilynyttä rauniota neoliittikaudelta. Tämä UNESCOn maailmanperintölistalla oleva kompleksi antaa osviittaa sen ajan rakennustekniikasta ja hengestä.

Vastaavia raunioita Maltalla ja Gozolla on useita, pienempiä ja suurempia, joten periaatteessa on niin, että jos olet nähnyt yhden rakennelman, niin olet nähnyt ne melkein kaikki. 

Mdina

Mdina - Matkavinkkejä Maltalle
Mdina

Mdina on klassikoiden klassikko. Maltaa ei ole nähty, jos Mdina jää väliin. Samalla voi käväistä Domus Romanassa, joka sijoituu historiallisesti ajanlaskun vaihteeseen. 

Fort St. Angelo 

Matkavinkkejä Maltalle - Fort St. Angelo
Fort St. Angelo, Birgu

Fort St. Angelo on upeasti entisöity merilinnoitus Vallettaa vastapäätä. Linnoitus on toki hieno historiallinen nähtävyys, mutta myös sen kattopuutarhat ja henkeäsalpaavat näköalat ovat suuri plussa. 

St. John’s Katedraali  

Matkavinkkejä Maltalle - St. John's Co-Cathedral
St. John’s Co-Cathedral, Valletta

St John’s Katedraali Vallettassa on maan pääkirkko. Se on myös yksi mahtavimmista ja koristeellisimmista, mitä olen eläessäni nähnyt. 

Toisaalta, Maltalla on hyvin paljon kirkkoja, joiden ikä ylittää 500 vuotta, joten kirkkotaidetta pääsee ihastelemaan myös ilmaiseksi. Aika harva kirkko on kuitenkaan museoitu. Käytössä olevassa kirkossa voi olla voimassa kuvauskielto. Sopii kysäistä, jos et ole varma. Yleensä siellä silti annetaan kuvata ihan rauhassa. 

Gozolla upein kirkko on Ta’ Pinu Pyhättö. Se on toki hyvin moderni rakennus, joka on vihitty käyttöön 1935.

Matkavinkkejä Maltalle - Bazilika Ta Pinu
Ta’ Pinu Pyhättö, Gharb

Upper Barrakka Gardens & Herbert Ganado Gardens

Matkavinkkejä Maltalle - King George V Recreational Grounds
King George V Recreational Grounds, Floriana

Vallettan kupeessa oleva viheralue, jossa on myös leikkipaikkoja. Se on yksi hienoimpia kuvauspaikkoja Maltalla.

Malta National Aquarium

Matkavinkkejä Maltalle - Malta National Aquarium

Maltan kansallinen akvaario on pakollinen ohjelmanumero lapsiperheille. Haikala-leikkipaikka on kuvattu siellä. Akvaario on kyllä niin mahtava, että aikuisilla on yhtä lailla ihmettelemistä. 

Päiväretki Gozolle

Matkavinkkejä Maltalle - Cittadella, Gozo
Cittadella, Gozo

Jos aikaa riittää käväisemään Gozollakin, niin siellä kannattaa heti siirtyä keskustaan ja aloittaa suoraan Cittadellasta

Gozolla on omia Hop On Hop Off -reittejä, jotka kiertävät saaren päänähtävyyksiä. 

Victorialta voi lähteä joko Ramla Bay suuntaan (siellä vieressä on myös Tal’ Mixta -luola) tai sitten Ta’ Cenc Cliffs -suuntaan. Ramla on paras aamusta ja Ta’ Cenc – illasta. Ta’ Cencin kalliot ovat suosittu auringonlaskun kuvauspaikka. 

Matkavinkkejä Maltalle -Gozon rantoja Ta' Sannat Mgarr ix-Xini Ta' Cenc Cliffs
Ta’ Cenc Cliffs, Sannat

Jos sinne ei aika riitä, ei hätää. Auringonlaskun saa kuvattua näppärästi Qalan korkeimmalta mäeltä eli Belvederesta. Sieltä ei ole kuin puoli tuntia kävelymatkaa takaisin Mgarrin satamaan. 

Matkavinkkejä Maltalle - Belvedere, Qala, Gozo
Belvedere, Qala

Yhteenveto

Matkavinkkejä Maltalle - St. Andrew Bastion, Valletta
St. Andrew Bastion, Valletta

Maltan saaret ovat kooltaan hyvin pieniä, mutta siinä on kerrostunut niin paljon historiaa, kulttuuria ja taidetta, että kaikkea on varsin vaikeaa hahmottaa ensi silmäyksellä. Tarvitaan aika monta käyntiä, että maan kulttuurinen perintö, luonnon kauneus ja henki alkavat avautua oikein kunnolla. 

Tässä jutussa ovat jääneet mainitsematta vielä arkeologiset nähtävyydet (kuten Għar Dalam -luola), maanalainen Malta, taidemuseot, kulttuuriset tapahtumat, makuelämykset, aktiviteetit lapsille ja aikuisille, veneretket, shoppailu… 

Maltalla asuessaankin on myönnettävä, että jokaisella ulkoilukerralla tutkimusmatkamme jatkuu.

Matkavinkkejä Maltalle.

Referenssit:

Matkavinkkejä Maltalle.

10 vastausta artikkeliin “Jos aikaa on vain yhteen – Malta&Gozo

 1. Hyvä tiivistys! Tuntuu, että meidän kaksi kokonaista päivää Maltalla antoivat siitä todellakin vain pintaraapaisun ja näin tietysti onkin, mutta sekin kyllä vakuutti maan mielenkiintoisuudesta.

 2. Mielestäni Maltajuttujesi perusteella haluaisin aikaiset aamulennot Vallettaan ja päivä siellä ja joko vikalla lautalla Gozolle tai yksi yö siellä. Loman lopuksi myöhäisin lento kotiin ja taas viimeinen päivä Maltan puolella👌

  1. Vähän riippuu, kuinka pitkä loma ja mitä kaikkea haluaa nähdä. Jos tuuri käy lentojen kanssa, niin viikosta riittää 3-4 täyttää päivää Gozolla ja 3-4 pätkäpäivää Maltalla. Maltalla on toki enemmän katsottavaa, joka kulmassa on jotain. Gozolla on taas rauhallisempaa ja tuntuu enemmän lomalta.

 3. Kauniita kuvia, melkein tuntee sen lämmön täällä lumisateen keskellä. Olen kauan sitten ollut viikon Maltalla. Silloin ei ehkä kaikkia mainitsemiasi ole ollut edes olemassa, mutta jotakin tuttua silti löytyi kuvista 🙂

  1. Niin se on, tänne tulee koko ajan lisää nähtävyyksiä. Koko ajan kaivetaan ja entisöidään lisää.

 4. Tässä olikin kiinnostava kokonaisuus. Kuulostaa siltä, että lyhyessäkin ajassa ehtisi näkemään Maltaa mukavasti, mutta toisaalta siltä, että pidemmäksikin ajaksi riittäisi nähtävää. Itse muuten käyttäisin kyllä ilman muuta nimenomaan taksia, varsinkin, jos aika on rajoitettu.

  1. Mulla on sellainen aavistus, että ensisijaisesti olisin käyttänyt jalkojasi. Malta on pieni, ja kävellen siitä saa aika paljon irti. Muutama nähtävyys on hieman etäämmällä, joten sinne sopinee käyttää taksia.

   Gozo on sitäkin pienempi, joten saaresta saa aika paljon irti jo parissa päivässä.

   Silti kun alkaa hieman syventymään asiaan, kohteita on niin paljon, että riittää kuukausiksi yhteen menoon.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.