Matkakalenterini – Mihin kannattaa matkustaa milloinkin

Mihin kannattaa matkustaa milloinkin.

Talvi: joulu-helmikuu

Gozo channel 2020 - Matkakalenterini - Mihin kannattaa matkustaa milloinkin
Qala, Gozo

1. Loskaa pakoon

Talvella Etelä-Euroopassa on paras patikointisesonki. Kohdesuositukseni: Malta ja erityisesti Gozo, Sisilia, Algarve, Kanariansaaret. Lämpöä on +10-20C. Varoitus: voi olla, että juuri sillä viikolla sataa. 

Bloggaaminen diginomadin ammattina

Boliqueime, Algarve, Portugali, joulukuu 2019

Teneriffa 2008

Costa del Silencio, Teneriffa, Espanja, joulukuu 2008

 • En suosittele: Cote D’Azur ja Riviera, Ranskan Alpit. Sää on täysin arvaamaton. Menet laskettelemaan – ei ole lunta. Ajattelet rantalomaa – joudut ostamaan toppatakin. Riviera on paras maaliskuusta lokakuuhun.

2. Joulutunnelmat 

Joulu Gozolla - Matkakalenterini - Mihin kannattaa matkustaa milloinkin
Nadur, Gozo

Perinteiset joulutunnelmat: Tallinna, Dresden, Rovaniemi, Turku. Näissä kaupungeissa jouluun panostetaan antautumuksella. Joulutori on erityisen hieno ja perinteikäs, teematapahtumia järjestetään paljon niin Joulupukin Pajakylä ja Turun Joulurauha ovat todellakin maailmankuulua joulujuttuja.

Meidän perheen joulu

Qala, Gozo, joulu 2020

Joulukortteja maailmalta - Joulu Tallinnassa

Tallinna, joulu 2015

 • Varoitus: siellä saattaa olla kylmä tai tosi kylmä. Tai sitten lunta ei ole (paitsi yleensä Rovaniemellä tietysti). 

Joulua voi viettää myös erikoisemmissa kohteissa, kuten Karibianmeren saarilla, Teneriffalla tai Uudessa-Seelannissa. Joulu Maltalla tai Gozolla on aikamoinen valoshow ja Uudeksivuodeksi pakollinen, koko saariston kattava ilotulitus on taattu.

Monaco

Monaco jouluna 2008

 • Tosin, näissä kohteissa joulu voi tuntua hieman epäaidolta, koska siellä joulua vietetään eri tavalla, mitä itse on tottunut.

3. Talviloma

Monaco 2009 - Matkakalenterini - Mihin kannattaa matkustaa milloinkin
Monaco

Alpeilla ja Pyreneillä silloin lasketellaan, kuten Suomessakin on tapana. 

Tammikuu on alennusmyyntien aikaa (jos joku käy vielä niissä). Milano, Firenze tai Rooma ovat shoppailijan mekkoja. 

Jungfrau

Jungfraujoch Sveitsin Alpeilla (kyseinen kuva on huhtikuusta 2008, koska talven kuvissa ei ollut muuta kuin sumua).

Etelä-Euroopassa alkaa olla paras kaupunkilomasesonki. Algarvessa ja Maltalla luonto puhkeaa kukkaan jo tammikuussa. 

Helmikuussa mantelipuut ja mimosat ovat täydessä loistossa jo suurimmassa osassa Rivieraa. Rantalomaksi on vielä suhteellisen viileää, mutta niinpä väkeä ei ole tungokseen asti. Museot, musiikkitalot ja nähtävyydet ovat puolityhjinä. Sinne eksyy muutama turisti ja viikonloppuisin jokunen paikallinen.

 • Ota sateenvarjo mukaan. Näin varmistat, että koko loman aikana aurinko paistaa kirkkaana taivaalla. 

Kevät: maalis-kesäkuu

Matkakalenterini - Mihin kannattaa matkustaa milloinkin
Ghajnsielem, Gozo

Luit oikein: kesäkuu lasketaan kevääksi monessa Euroopan maassa. Aikataulut, koulut, hinnoittelut – näistä kaikista voi päätellä, ettei kesäkuu ole vielä täyttä kesää. Euroopassa keskikesäkin koittaa elokuussa. Silloin myös koko Vanha maailma lähtee lomailemaan.

1. Maaliskuu

Maaliskuussa lähtisin katsastamaan perinteisiä Euroopan kohteita: Luzern, Zug, Zürich, Wien, Venetsia, Split, Monaco, Kreikan saaria. Turisteja ei edelleenkään ole paljoa, mutta luonto on kauneimmillaan ja auringonpaistetta on jo pitkään iltaan.

Sveitsin Alpit 2007

Sveitsin Alpit maalis-huhtikuun vaihteessa 2007

Jos halutaan pois tutuista ympyröistä, niin voi suunnistaa  Barbadokselle tai muuhun Karibianmeren kohteeseen. Siellä on maaliskuun puolivälissä alkamassa matalasesonki, joten lomailemaan pääsee varsin edullisesti, vaikka sadekauteen on vielä kuukausia aikaa. 

2. Huhtikuu

Maalis-huhtikuu on myös paras hetki käydä Dubaissa, Keski-Aasiassa, Kiinassa tai Hongkongissa. Näin juuri lämpötilojen takia. Keski-Aasiassa (kuten Uzbekistanissa tai Kirgisiassa) se on myös ainoa hetki, jolloin luonto vihertää. Muulloin vihreyttä siellä ylläpidetään pistemäisellä tekokastelulla. 

Kokand, Uzbekistan, huhtikuu 2022

Kokand, Uzbekistan, huhtikuu 2022

Barcelona ja Madrid ovat myös erityisen kauniita huhtikuussa. Ja Amsterdamissa kukkivat tulppaanit (maaliskuun lopusta toukokuun puoliväliin asti). 

Jos johonkin toivon pääseväni juuri huhtikuussa, niin se on Japani. Juuri sakuran kukinta-aikana.

Shenzhen, Kiina, huhtikuu 2016

Shenzhen, Kiina, huhtikuu 2016

3. Toukokuu

Toukokuu on Keski-Euroopan sesonki. Ilmat alkavat olla jo varsin lämpimiä (yli +20 C), mutta ei vielä liian kuumia. Puistoissa alkaa paras kukinta-aika ja suuret turistimassat ovat vasta heräilemässä talviunilta. Silloin lähtisin Krakovaan, Zakopaneen tai Pariisiin.  

Tatry Wysokie, Zakopane, Puola, toukokuu 2015

Tatry Wysokie, Zakopane, Puola, toukokuu 2015

4. Kesäkuu 

Kesäkuu olisi paras hetki lähteä Lontooseen, Krimille, Balkanille, Riikaan, Gdanskiin: ihanan kesäiset ilmat, vihreys ja suhteellisen väljät oltavat.

Kesäkuussa Adrian- ja Välimeret alkavat olla jo uintikelposia. Rantalomalle voi suunnistaa Mentoniin, Antibesiin, Ventimigliaan, San Remoon tai Genovaan.   

Menton, Ranska, kesäkuu 2009

Menton, Ranska, kesäkuu 2009

 • Kevät on epävakaa sääolosuhteissaan. Kannattaa tutkia kohdealueen säätilastot tarkkaan, ettei lähde bikineillään lumisateen alle. Noh, sekin olisi elämys.
 • Erityisesti paikoissa, joissa korkeuserot ovat suuria (esim. Alpit tai Tatra) puolessa tunnissa voi siirtyä täysin erilaiselle säävyöhykkeelle. Kahdessa vierekkäisessä kaupungissa lämpötilaerot voivat olla 10-20 astetta. 

Kesä: heinä-syyskuu

Matkakalenterini - Mihin kannattaa matkustaa milloinkin, Pirita Tallinn
Pirita, Tallinna

1. Heinäkuu 

Heinäkuu on parasta Pohjolassa. Yyteri, Jurmala, Pirita, Kaberneeme, Daugavgrīva, Sopot, Gdyna – mielettömän hienoja rantoja löytyy ihan nurkan takana, Suomesta katsottuna. 

Kaupunkilomaksi suunnistaisin Tallinnaan, Osloon, Tukholmaan tai Kööpenhaminaan. 

Pirita, Tallinna, heinäkuu 2019

Pirita, Tallinna, heinäkuu 2019

Silloin, kun tilanne Ukrainassa rauhoittuu, suosittelen myös seutua Przemysl (Puola) – Lviv (Ukraina). Seudun kulttuuri ja arkkitehtuuri on sekoitusta Vanhan Hansan ja Kiovan Rusin aikaista perintöä. Kulttuurisen arvon lisäksi luonto tarjoaa paljon silmäniloa. Karpatian vuoret eivät ole järin korkeita, mutta kuvauksellisia kyllä. 

Etelä-Euroopassa Espanjan Rivierasta Mustallemerelle asti on taatusti helteitä, ja merivesi on lämmintä. 

Keskikesä on myös parasta aikaa käydä Euroopan vuoristoissa ja vuoristovaltioissa, joiden turistisuosio ei yllä suosittuihin rantakohteisiin: Andorra, Liechtenstein, Innsbruck, Bolzano, Novate Mezzola, Banska Bystrica, Luzern, Entrèves, Grasse, Sainte-Agnes, Grenoble, Genève.

Sainte-Agnès

Sainte-Agnès, Ranskan Alpit, heinäkuu 2009

2. Elokuu

Elokuu on Euroopassa ruuhkaisin ja helteisin hetki. Heinäkuusta elokuun puoliväliin kannattaa pysyä Pohjois-Euroopassa. Suomi, Viro, Latvia, Norja, Tanska ja Islanti eivät kärsi turistitsunamista samalla tavalla: massat valuvat rannoille ja pölyisiin eteläisiin kaupunkeihin. 

Jägala-Joa, Viro, syyskuu 2017

Jägala-Joa, Viro, syyskuu 2017

3. syyskuu

Elokuun lopusta syyskuun loppuun väki vähenee Euroopan rannoilla merkittävästi. Silloin onkin paras hetki rantalomalle. Sää on varsin mieto (+27-30 C), merivesi melkein samoissa lukemissa. Malta, Gozo, Sisilia, Rimini, Pesaro, San Marino, Bari, Taranto, Salerno, San Remo. Näissä kannattaa käydä myös syyslomalla (lokakuussa), koska silloinkin sielläpäin on vielä täysi kesä (ainakin suomalaisittain).

Road trip Italia, Etna

Etna, Sisilia, syyskuu 2021 (esiintyi Road Trips postauksissa)

 • Kesällä en suosittele: 
  1. Karibianmeri – sadekausi ja myrskyt.
  2. Australia ja Uusi-Seelanti – sielläkin on joskus kylmä, ja juuri heinäkuussa, eli sydäntalvena.
  3. Algarve: kuumuus alkaa olla sietämätöntä, mutta vesi voi olla kylmää.  Valtameri on petollinen. 
  4. Keski-Eurooppa: siellä on vasta kuuma. Madrid, Pariisi, Rooma, Milano, Valladolid, Lyon ovat heinä-elokuussa suunnilleen sulamassa. Seisova, paahteinen ilma tappaa kaikki aikeet mennä ulos keskellä päivää.
  5. Suositut ranta- ja patikointikohteet heinä-elokuussa, kuten Tatran vuoristo, Etelä-Italian rannat, Malta.

Syksy: Loka-Marraskuu

Matkakalenterini - Mihin kannattaa matkustaa milloinkin, Riika, Latvia
Riika, Latvia

Loskaa ja kaamosta pääsee pakoon Eteläisessä Euroopassa: Rivieran alueilla, Maltalla, Portugalissa, Italiassa ja Kreikassa. 

Paikallisten rantasesonki alkaa olla ohi. Heille on jo hieman liian kylmä (vesi ei ole enää kuin +23+25 C ja ilmat jo alle +30 C), mutta avannoissa karastuneille pohjolan akoille ja ukoille sekä heidän jälkikasvulleen se on täyttä kesää ja muistuttaa kotimaan helteitä. 

Mgarr, Gozo, lokakuu 2020

Mgarr, Gozo, lokakuu 2020

 • Silloin tosin on mahdollista jo kastua. Vettä voi tulla niskaan parina lomapäivänä.  

Keski-Euroopassa on lokakuussa alkamassa ruska-aika. Siedettävät kelit jatkuvat pitkälle marraskuuhun. Joten Krakova, Pariisi, Milano, Rooma, Split, Wien, Lausanne, Frankfurt, Yalta sonnustautuvat syksyn väreissä loistaviin vaatteisiin. Euroopan kuuluisat järvet heijastavat syvänsinistä taivasta ja hohtavaa luontoa.  

Riika, Latvia, syyskuu 2021

Riika, Latvia, syyskuu 2021

 • Säät ovat suhteellisen epävakaat, joten pitää varautua niihin ylimääräisellä takilla, sateenvarjolla sekä varasuunnitelmilla B ja C, joihin kuuluvat museokäynnit, kulttuuribienaalit ja ostoskeskusten koluaminen. 
 • Itselleni ei ole koskaan käynyt niin, että loma olisi kauttaaltaan sateinen ja kylmä. Jopa Nizzan joulu- ja uudenvuoden reissu oli varsin vaihteleva, +3 asteesta +17 C. Jouduin silloin ostamaan uuden toppatakin, koska ei tajunnut ottaa sellaista mukaan matkaan. Oli pari harmaata päivää, pari tuulista ja viileää, mutta myös kauniita ja aurinkoisia kaikkiaan vajaassa parissa viikossa. 

Kaukolomaksi lähtisin Hongkongiin, Kiinaan, Singaporeen tai Balille. Näissä voi helposti yhdistää kaupunki- ja rantaloman. 

Hongkong, joulukuu 2016

Malediiveja ja Seychellejä on myös kehuttu, mutta en ole itse käynyt siellä. 

Barbados on myös hyvin suosittu matkakohde juuri sinä ajankohtana, mutta viiden tonnin liput ja saman verran majoituksesta kahdesta viikosta ei tuntunut kovin houkuttelevalta hinnalta. Se on ainoa kallis hetki siellä. Barbadoksella pääsee käymään huomattavasti halvemmalla, suunnilleen 3500€ per 14pv (kaksi ihmistä, yksityinen majoitus, maaliskuun aikana).

Bar

Pebbles Beach, Barbados, maaliskuu 2010

 • Mihin en lähtisi: 
  1. Lähi-Itä ja Keski-Aasia. Siellä syksy on lämmin, mutta suhteellisen ruma. Auringonpolttamat aavikot, nääntyneet metsät, pölyinen ilma. 
  2. Venäjä. Ei välttämättä kylmä vielä, mutta kuraista. Ilman kunnon kumppareita sinne ei ole menemistä. Autossakin pitää olla puoli metriä paksut renkaat ja neliveto. Turvallisin ajoneuvo on telaketjuilla varustettu tankki.
  3. Ukraina. Varsinais-Suomi kakkonen: harmaata, koleaa, sateista – tylsää. Kesällä ihan toista maata 😁.

Mihin kannattaa matkustaa milloinkin.

Maailmalla on vielä paljon paikkoja, joita en päässyt mainitsemaan tässä kalenterissa, koska minulla ei ole niistä henkilökohtaista kokemusta. Ilmiantakaa omat suosikkinne! Milloin sinne kannattaa matkustaa?

Mihin kannattaa matkustaa milloinkin.

Referenssit:

Visits: 1214

31 vastausta artikkeliin “Matkakalenterini – Mihin kannattaa matkustaa milloinkin

 1. Pakko korjata, että Keski-Aasia ei suinkaan ole kaikkinensa kuivaa aavikkoa… Uzbekistanista yli puolet on aavikkoa, mutta tästä nykyisestä asuinmaastani Kirgisiasta toisaalta 94% on yli 1000 metrin korkeudella merenpinnasta, ja melkein puolet maasta on yli 3000 metrissä, eli maa on käytännössä lähes kokonaisuudessaan vuoristoa. Vaikka Keski-Aasian maissa on yhtäläisyyksiä, erojakin on myös aika lailla ja yleistäminen tämän alueen suhteen minusta harvoin toimii oikein hyvin…

  Kirgisiassa syyskuukaudet ovat itse asiassa kaunista aikaa ja säidenkin puolesta täällä on varsin miellyttävää tähän aikaan vuodesta kun ei ole enää kesäkuuma muttei vielä niin kovin kylmääkään. Tämä kesä oli aika kuiva mutta täällä Bishkekissäkin on silti varsin vihreää näin lokakuun alussa ja hurjan kaunis ruska on aluillaan. Itse asiassa täällä ovat minusta vuodenajat kaikkinensa oikein toimivat: kesä on kuuma ja aurinkoinen (omaan makuuni vähän liiankin kuuma), syksyllä täällä on mielestäni yksi maailman kauneimmista ruska-ajoista ja syysaurinkoa riittää lähes joka päivälle, talvi on kohtuullisen luminen ja talviurheilulajeille suotuisa, ja kevät tulee aika varhain ja melko nopeasti. Yksikään vuodenaika ei myöskään kestä liian kauaa vaan juuri sopivasti sen muutaman kuukauden verran.

  1. Se on hyvä huomio: Keski-Aasian maisemia ja ilmastoja on vaikeaa yleistää, koska vuoristo vaikuttaa ratkaisevasti siihen, miten vuodenajat vaihtuvat ja kuinka vehreitä ovat maisemat. Kirgisiassa aavikkoa ei varmaan juurikaan ole. Samaten Tadzhikistan on melkein kokonaan vuoristoa. Kuivahko aavikkoa siellä kuitenkin riittää: Uzbekistan, Turkmenistan, Kazakstan, pohjois-Kiina sekä suuri osa Mongoliaa.

   Itsekin olisin halunnut nähdä Kirgisian kevättä ja kesää, koska silloin talvena (ja vieläpä lumettomana sellaisena), maa ei varmaan päässyt näyttämään omia parhaita puolia. Myös Issyk Kul on paikka, jossa haluaisin käydä joku päivä, koska olen kuullut siitä niin paljon tarinoita.

   1. Se taisi tosiaan olla aika lumeton viikko kun täällä kävit, mutta kyllä täällä viime talvena lunta tuli useampaan otteeseen. Bishkekin talviin kuuluu se, että lunta tulee ja se sulaa pois – juuri se vaihtelu tekee minusta talvista täällä mukavan kevyen oloisia. Vuorilla lunta riittää tavallisesti tietysti läpi talvikauden (ja korkeimpien vuorten huipuilla on toki lunta myös kesäisin). Lapset kävivät isänsä kanssa useamman kerran laskettelemassa viime talvena, kuten myös edellisenä. Lähimmät rinteet ovat meiltä noin tunnin ajomatkan päässä. Mitenkään lumeton ei viime talvi siis täällä ollut vaikka se ehkä sellaisena vierailusi aikana näyttäytyi.

    Issyk Kul on upea, ehdottomasti vierailun arvoinen paikka. Yksi lapsista käväisi siellä jälleen pari viikkoa sitten leirikoulureissulla. Itse olen toistaiseksi käynyt vain Issyk Kulin etelärannalla mutta lapset ovat nähneet Issyk Kulia nyt jo monesta nurkasta koulun reissujen myötä. Itse haluaisin kovasti mennä Son Kul -järvelle. Se on vielä reippaasti korkeammalla kuin Issyk Kul, 3000 metrin korkeudessa, ja siis oikein todellinen vuoristojärvi! Tämän vuoden osalta alkaa olla jo vähän liian kylmä vierailuun Son Kulilla, mutta ehkäpä ensi vuonna…

    1. Tuon järvi-vinkin pistän heti korvan taakse. Tänä vuonna en enää mihinkään pääse, mutta ensi kevät-kesä on vielä auki, joten olisi kiva suunnitella sellaista reissua.

     Lumettomasta talvesta Bishkekissä sain käsityksen meidän oppaiden puheiden perusteella. Mehän oltiin siellä helmikuussa, ja heidän mielestään talvi oli tosi kuiva. Voi olla, että sen jälkeen tuli vielä lunta useaan otteeseen.

     Bishkek oli minulle ikimuistoinen matka. Chingiz Aitmatovin memoriaalilla käynti oli kokemus, josta tulen kertomaan lapsenlapsilleni.

   2. Mongoliaa tai Kiinaa ei muuten varsinaisesti lasketa kuuluviksi Keski-Aasiaan. Virallisesti Keski-Aasiaa ovat Keski-Aasian tasavallat Kazakstan, Kirgisia, Tajikistan, Uzbekistan ja Turmenistan. https://www.britannica.com/place/Central-Asia Näiden viiden maan alueella on tosiaan aavikkoa mutta paljon muunlaistakin maastoa, ja sääoloissa todellakin paljonkin vaihtuvuutta.

 2. Hurjan kattava postaus ja hyviä vinkkejä! Monessa kohtaa huvitti, sillä erityisesti opiskeluaikana tuli matkustettua ei-niihin-parhaisiin kohteisiin, jotka tietenkin oli halpoja 😀 samaan aikaan, kun muut suuntasivat valon ja lämmön perässä esim. Thaikkuihin, itse oltiin pimeässä ja vesisateessa Prahassa 😀

  1. Niinpä, matkatoimistot ja lentoyhtiöt tietävät ihan hyvin, milloin missäkin kohteessa on paras hetki, ja osaavat ilman muuta pyytää siitä käypää hintaa 😂.

 3. Todella hyvä postaus. Vastaan asian vierestä. Jäin miettimään kohtaa ”Jos nyt enää kukaan shoppailee”. Olin kuusi päivää reissussa ja ainoat kaupat, joissa kävin, oli täällä lentokentällä😅😅😅

  1. Kiitoksia!

   Joo, nykyään shoppailu nähdään syntinä. Harvaa uskaltaa kauppoihin edes ohimennen, puhumattakaan siitä, että olisi mennyt jonnekin varta vasten kuluttamaan rehellisesti ansaittuja euroja, kuten vielä 2000-luvun alussa oli tapana.

 4. Kivat vinkit reissuille eri vuodenaikana. Itse tällä hetkellä haaveilen Japanista huhtikuussa😎. Itse miellän, että Välimeren kaupunkikohteet ovat parhaita keväällä, kesällä rantalomaa, talvella eksoottiset maat. No erilaisia vaihtoehtoja on.

 5. Oli mielenkiintoista lukea, mihin matkustaa minnekkin sillä vuodenaika totta tosiaan vaikuttaa niin paljon. Itse vuosia sitten ihan uteliaisuuttani kirjasin ylös, missä kuukaudessa olen matkustanut eniten ja minkälaisiin kohteisiin minäkin vuodenaikana (https://www.elinanmatkalaukussa.fi/2019/08/analyysissa-matkatottumukseni/.html) ja ennen koronaa oli matkailun “vuosikello” kutakuinkin niin, että keväällä reissattiin kaupunkilomalla, kesällä pohjoismaissa, loppusyksystä/alkutalvesta lähdettiin lämpimään tai joulumarkkinoille ja keskitalvella lappiin 🙂

  1. Oli tosi mielenkiintoista lukea kokemuksistasi! Jäin miettimään muutoksia omissa matkailutottumuksissa.

 6. Tosi hyvä listaus siitä, milloin ja minne kannattaa matkustaa. Kirjasinkin jo ylös, että pitää muistaa ottaa lämmintä vaatetta mukaan jos matkustan Nizzaan vuodenvaihteessa! Pari omaa suosikkiani ovat pohjoisemman Israelin kukkaloisto keväällä (helmi- huhtikuussa), kun siellä on jo lämmintä tai eteläinen Teneriffa joulukuussa, kun alkaa jo kaipaamaan aurinkoa ja uimista. Tällä hetkellä haaveissa on Etelä-Afrikka ensi keväälle.

  1. Teneriffalla itsekin vietimme kerran joulua. Uimiselle oli hieman liian kylmä (uima-altaalla kastuttiin kuitenkin), mutta aurinkoa riitti. Saari on myös hieno retkikohde. Teidessä käynti oli ikimuistoinen. Eläintarha oli myös hieno kokemus.

 7. Säät vaikuttavat todella paljon siihen, kuinka hyvänä ja mukavana jonkun kohteen kokee. Suunnittelussa se menee varmaan niin päin, että mietitään kohde ja sitten suunnittellaan, koska sinne olisi järkevä matkustaa.

  Toisaalta nyt kesällä meillä oli loma ja haluttiin kauas Suomesta, niin piti miettiä myös, missä päin silloin on hyvät tai ihan ok kelit. Oltiin siis heinä-elokuussa Väli-Amerikassa ja Meksikossa. “Sadekauden” sateet häiritsivät lomaamme 2/20 päivää, joten ei oikein sen pohjalta voinut vetää johtopäätöstä, että ei olisi kannattanut matkustaa. Hieno reissu oli. Syksyn hurrikaanikautta kyllä välttäisin.

  Joskus säät yllättää. Viime uutenavuotena Barcelonassa oli todella hyvät kelit, sitten taas syyskuisessa Vilnassa oli jo viileää.

  1. Me suunniteltiin juuri toisten päin. Kun meillä ei olut mahdollisuuksia valita loman ajankohtia kovin vapaasti, niin mietittiin, minne olisi järkevä mennä juuri sinä hetkenä. Useimmiten valittiin oikein. Mutta oli pari kerta mennyt hutiin.

 8. Oli niin hauskasti kirjoitettu, että nauroin ääneen moneen kertaan. Me muuten oltiin Siperiassa juurikin lokakuussa. Tai oikeastaan syys-lokakuussa ja muutenkin olen matkaillut Venäjällä talvella, kylmä on! Balkanille suosittelisin ennemminkin syksyä, koska kesäkuu on sadekautta. Tosin, vähän sama kuin tuo, että jos lähdet Ranskaan laskettelemaan ei ole lunta tai jos lähdet rantalomalle on kylmää ja sateista, niin myös meillä Belgradissa oli tämän vuoden kesäkuussa kuivaa ja nyt syksyllä on satanut, vaikkei pitäisi.

  1. Kiitoksia!

   Joo, sään kanssa on aina fifty-sixty 😂. On maailmassa vielä muutama paikka, jossa mediaanit pitävät paikkansa, mutta ei niitä taida paljon olla. Sahara, Antarktis ja Pohjoisnapa. Ei tule muuta mieleen… 🤔

 9. Hyvä listaus ja naurettiin täällä ääneen ajoneuvosuositukselle Venäjälle ja Varsinais-Suomi kakkoselle 😃 (itse olen juurikin sieltä kotoisin, siis Varsinais-Suomesta).

 10. Marraskuussa olen yleensä matkustanut eteläisellä pallon puoliskolle tai lähelle päiväntasaajaa – pois Suomen loskasta ja pimeydestä. Viimeksi oli Namibiassa ja sitä edeltävänä vuonna (en pandemiaa) Maurituksella ja Reunionilla. Mahtavia paikkoja. Myös Nepal on hyvä, joskin siellä on tällöin huomattavan viileää mutta ei ole sateita ja ilmat ovat kirkkaita. Aina se Suomen kelit voittaa.

  Venäjälle en enää matkusta – kolme kertaa käynyt eikä sinne ole enää asiaa. Krimiä kohteena pidän nykyisellään vieläkin oudompana kohteena. Ukrainaan haluaisin vielä palata joskus. Nykytilanne on tosin liian kuumottava.

  1. Mauritius ja Reunion ovat sellaisia paikkoja, joita haluaisin nähdä omi silmin. Itse en koskaan matkustanut marraskuussa mihinkään, koska kauppa-alalla se on kuumin myyntisesonki. Silloin sorvin ääreltä ei pääse.

   Venäjälle minäkään en enää koskaan mennä ellei viedä käsiraudoissa 😂.

   Krimin kohtalo surutta minua, koska poliittisen riidan takia ihmiset ja yritykset kärsivät siellä. Matkailuala oli ahdingossa nyt 8 vuotta. Toivottavasti nyt miehitys raukeaa sodan päätyttyä (siltä se vahvasti näyttää), ja alueelle pääse vielä joskus matkustamaan turvallisesti.

  2. Olisi ollut ihanaa päästä pois Suomesta juuri marras-joulukuun vaihteessa, pimeydestä ja koleudesta jonnekin etelään aurinkoon. Emme koskaan matkustettu mihinkään kaamoksen aikana, koska oltiin molemmat kauppa-alalla töissä. Joten joulun alla ei mihinkään päässyt.

   Nyt on sitten asiat eri. On ihan kiva viettää syksyä patikoiden ja uusia paikkoja tutkiskellen.

 11. Hyviä vinkkejä kiitos! Aina ei matkakohde ole matkan suunnittelun alussa ihan selvillä..näistä löytää paljon vaihtoehtoja. 👌

 12. Ajattelin ensin asiallisesti kommentoida tätä, mutta kun pääsin jutussa siihen asti, että suositellaan matkaa miehitetylle Krimille, niin totesin, ettei tätä kannata sen pitemmälle lukea, saati sitten kommentoida

  1. Kiitos paljon kommentistasi, Pirkko!

   Minä elätän toivoa, että tämän sodan päätteeksi Krimi ei ole enää miehitettynä, ja alueelle palautettaisi edes sen autonomian asema Ukrainan osana. Se ei todellakaan ole osa Venäjää (niin kuin Venäjä sen näkee), mutta ilman Ukrainaa se pärjäisi oikein hyvin. Vaikka olen ukrainalainen, olen enemmän krimiläinen ja separatisti. Se on poliittinen kantani. Uskon, että Krimille pitäisi antaa vähintään autonomian statuksen, mutta suurempi toivoni on itsenäisyys. Euroopassa on pienempiäkin valtioita (vanhan Jugoslavian ripeitä), joten niillä varoilla, mitä Krimillä on, se menestyisi varmasti myös itsenäisenä valtiona.

   En tiedä, kuinka paljon sinä seuraat juuri sotauutisia, mutta jo nyt ihan selvä, että Ukraina meinaa palauttaa Krimin itselleen ja on edennyt niissä suunnitelmissa varsin pitkälle. Alueen sen jälkeinen kohtalo on vielä avoin.

   Suosittelen toki Krimiä matkakohteena, koska se on kerrassaan upea. Toivon, että siitä tulisi lopulta myös poliittisesti stabiili alue, johon on turvallista matkustaa.

 13. Tässä olikin varsin kattava lista. Toki aina sekin vaikuttaa, mikä kohteessa erityisesti kiinnostaa. Jungfraujochin alue on erittäin kaunista, harmi, että siellä joskus käydessä oli hieman huono sää, joten siellä haluan vielä päästä käymään. Näin syksyllä omat suosikit ovat eteläinen
  Afrikka safareineen ja Lapin ruska. Nepalin patikoinnit kiinnostaisivat myös kovasti, sekin on parhaimmillaan syksyllä sadekauden jälkeen.

  1. Jungfraujochin alueella on ilmeisesti aika usein huono sää. Meidänkin käyntien aikana vain toisella kerralla sai nähdä jotain. Muuten oli pilvistä tai sumusta, vaikka vuoren juuresta lähtien paistoi aurinko.

   Afrikassa en ole käynyt koskaan, ja se kutkuttaa. Siellä luonto on aivan upea, ja sinne olisi kiva päästä joskus. Samaten Aasian vähemmän tunnetut maat, jotka ovat myös kiehtovia kohteita.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.