Vehreä Fergana

Fergana

Fergana.

Ferganan laakson pääkaupunki on kuten kaikki pääkaupungit – alueen modernein ja elävin. Monikulttuurinen ja monikansallinen paikkakunta parin tunnin ajomatkan päästä Kokandista on kuin eri planeetalta. Tai ainakin eri maasta. 

Fergana ei pääse ylpeilemään historiallisilla monumenteilla Amir Temurin ajoista, joten sen on pakko houkutella turisteja huveilla ja tapahtumilla.

Kaupunki on panostanut konsertteja ja ulkotapahtumia varten kaunisteltuihin alueisiin ja puistoihin. Tunnettuja esiintyjiä käy siellä kesäisin tiheään. 

Myös huvipuistoja siellä on monia. Maailmanpyöriä kaupungin keskustassa on jopa kaksi, uusi ja vanha. Itse kävimme vanhalla, ihan vain huvikseen. 

Jos Kokandissa kasvissyöjä voisi helposti kuolla nälkään, Ferganassa erilaisia kasvis- ja vegeravintoloita on paljon. Siellä on myös panimoita, viinitiloja ja teollisuutta. 

Kauppojen valikoima on varsin laaja ja yksi nähtävyyksistä on suuri marketti paraatipaikalla.

Ferganan laakson isoimmista kaupungeista en ole käynyt vielä Namanganissa ja Andidzanissa. En tiedä, jääkö siihen aikaa, mutta ne ovat kuulemma näkemisen arvoisia.

Jos olisin suunnitellut turistireittiä Ferganan laaksoon, niin pääpaikaksi olisi valikoitunut joku näistä kolmesta: Kokand, Fergana tai Namangan. 

Namangan (perustettu 1610) on kaikkein suurin, noin puolen miljoonan asukkaan kaupunki, joten se tarjoaisi laajimman valikoiman majoituksia ja huveja.

Fergana (perustettu 1876) on kompakti ja moderni majapaikka, josta olisi helppoa lähteä kiertämään laaksoa.

Kokand (perustamisvuosi tuntematon) on alueen historiallisin kaupunki. Ensimmäinen kirjallinen todiste kaupungin olemassaolosta on 10-vuosisadalta. Uskotaan, että paikka oli asuttu jo useita vuosisatoja ennen sitä. Kokand oli yksi Silkkitien merkittävimpiä kaupunkeja vuosisatojen aikana. Vuodesta 1740 siitä tuli Kokandin Kaanikunnan pääkaupunki.

Kokandista kertovaa materiaalia on kertynyt sen verran paljon, että päätin tehdä siitä oman postauksen. Senkin lisäksi kaupunki on ollut minulle kotipaikka jo yli puoli vuotta.

Kokandissa hyvä hotellivaihtoehto on myös tiedossa, eli se on Silk Road Kokand.

Ferganan vieressä on yksi mielenkiintoinen pieni kaupunki, asukasluvultaan Tampereen kokoinen – Margilan. Siihen ne yhtäläisyydet jäävätkin, asukastiheys on yli kymmenkertainen. Kaupunki on ollut osa Silkkitien historiaa eikä sen perustamisvuosi ole tiedossa. Legendan mukaan Aleksanteri Suuri oli perustanut sen lounastauon aikana. Kuitenkin ensimmäiset maininnat kaupungista löytyvät 9-vuosisadalta. 

Margilanin tämän päivän silkkituotannosta kerroin artikkelissa Silkkitie Margilaniin.

Margilanin tämän päivän silkkituotannosta kerroin artikkelissa Silkkitie Margilaniin.

Rishtonin keramiikka- ja käsityökeskus

Toinen käymisen arvoinen, vielä paljon pienempi kaupunki on Rishton – Käsityöläisten kaupunki. Paikkakunta on kuuluisa omista keramiikkatuotteistaan. Ei pelkästään Uzbekistanissa, mutta ympäri maailmaa. 

Fergana.

Referenssit:

11 vastausta artikkeliin “Vehreä Fergana

  1. Siellä on kyllä kaunista, niin paljon olisi nähtävää. Erilaista mitä kuvittelin siellä olevan…

    1. On joo. Uzbekistanissa muuten on varsin edullista käydä. Hyvin monipuolinen kokemus kaiken kaikkiaan.

  2. Ferganan alue on Uzbekistanista jäänyt käymättä, muuten olen kiertänyt Tashkentin, Samarkandin, Bukaran, Khivan ja Nukusin (ja Aralin) alueita sekä tietysti Kyzylkumin kuuma aavikko heinäkuussa 54 asteen lämmössä… Kokand vaikuttaisin mielenkiintoiselta ja vehreältä paikalta ja kun olen kiinnostunut viineistä niin tuo kyllä sopisi seuraavaksi matkakohteeksi. Samarkandissa kävin maistelemassa “koko setin” viinejä – niitä oli pöydässä varmaankin 12 eri lasia. Suurin osa hieman liian makeita punaviinejä minun makuun, mutta sen ymmärtää kun kuumassa ilmassa sokeria tulee rypäleisiin niin paljon. Ja nyt alkoi tekemään mieli plovia… “All you need is (p)love”

    1. Kuumuutta on riittämin myös Ferganan laaksossa, mutta täällä on sentään paikkoja, joissa pääsee varjoon.
      Viinit olivat aika mielenkiintoisia, niin totta se on, suurin osa on luonnollisesti makeita viinejä. Tilalla, jossa kävimme, oli tosin hyvä valikoima kuiviakin viinejä.

      Plovista puheen ollen: tällä alueella valmistetaan kuulemma maan parasta plovia. Erityisen kuuluisa on Rishtonin plov.

  3. Uteliaisuus niin herää näitä kaupunkeja ja kulttuuria kohtaan, kun lukee sinun artikkeleita. Mielenkiintoisia kohteita, kauniita kuvia. Silkkitien historiassakin on sitä jotain.

    1. Kiitos kaunis! Uusien kulttuurien tutkiminen on erittäin mielenkiintoista puuhaa. Minulla on ilo jakaa uusia kokemuksia kanssanne.

  4. Upean näköistä tuolla. Katsaus Uzbekistanin arkeen oli mielenkiintoinen. Mainitsemasi ruuat ovat jotenkuten tuttuja:Tel Avivissa on suosittu uzbekistalainen ravintols nimeltään Hanan Margalin, jonka omistajat, kuten nimikin sanoo, alunperin tuosta kaupungista. Miten muuten yleinen terveydenhuolto toimii Uzbekistanisaa?

    1. Terveydenhuolto on aika kipeä kysymys Uzbekistanissa, sen takia jätin sen väliin. Vanha systeemi on hajonnut, uutta ollaan vasta rakentamassa. Joten aina pitää olla rahaa valmiina, jos joutuu lääkäriin. Onneksi se on suht halpa lysti.

  5. Täyty oikein katsoa Ferganan sijaintia kartalta. Kaupunki näyttää kivalta. Tuo muuten hieman yllättää, että kaupungissa on viini- ja panimoteollisuutta, kun oletettavasti kaupungin väestöstä suurin osa on muslimeja.

    1. Näyttää vähän siltä, etteivät kaikki muslimit ole enää absolutisteja. Lisään juttuun vielä kuvia viinitilasta varmuuden vuoksi. Paljon viinejä lähtee vientiin.

      Muutenkin Fergana vaikutti tosi modernilta mestalta. Ei olisi uskonut, etä se on Uzbekistanissa 🙂

      PS. Lisäsin samalla muitakin kuvia, koska juttu näytti jotenkin värittömältä.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.