Silkkitie Margilaniin

Silkkitie Margilan - Gold Silk Margilan yrityksen valmistamia matto

Silkkitie Margilan.

Yhteistyössä Gold Silk (Margilan).

Uzbekistanissa vieläkin elää hyvin vahva perinne, jonka mukaan käsityötaidot periytyvät perheen sisällä. Näin syntyy kokonaisia kuntia ja kaupunkeja, joissa jokin tietty taito on ylitse muiden. 

Nyky-yhteiskunta ei rakennu yhden käsityötaidon ympärille, mutta on siinä jotain erityistä, jos kaupunki on tunnettu jostakin huippuun hiotusta tuotteesta. Margilanissa, silkin pääkaupungissa, tämä on silkin työstäminen.

Vaikka nykyään silkkituotteiden valmistaminen ei käy enää kotipihoilla ja kujilla, ja koko tuotanto on keskitetty yhden yrityksen tiloihin, edelleen suurin osa tuotteista on täyttä käsityötä. Silkin lisäksi yrityksessä jalostetaan tuotteiksi myös puuvillaa ja villaa, mutta pääosin tuotteet valmistetaan edelleen silkistä.

Suunnitteluvaiheesta laatutarkastukseen: 

Jokaista mallia valmistetaan vain rajoitettu määrä, joten jokaisen vaatekappaleen kuvio on yksilöllinen, koska kankaat värjätään pääasiallisesti käsin.

Valmiita tuotteita myyntisalissa. Ihan jokapäiväiseen käyttöön nämä luomukset eivät tule. Jos niitä käytetään, niin juhlatilaisuuksissa.

On toki pelkistetympiäkin vaatemalleja.

Uzbekistanissa on myös kehittynyttä vaateteollisuutta, jossa kaikki vaiheet ovat automatisoituja, mutta tässä kyse on käsityötaidosta. Ompelukonetta mutkikkaampaa tekniikkaa on turha odottaa. 

Kirjonnat tehdään myös yleisemmin käsin. 

Silkkikankaat tehdään myös käsin perinteisissä käsivoimaisissa koneissa.

Silkin ja samettikankaiden valmistusta:

Jos jokunen huivi.

Uzbekkilainen perinteinen päähine. 

Matot ovat yrityksen lippulaivatuote. Yhden täysikokoisen maton valmistus kestää vuosia. Koosta riippuen puolesta vuodesta (servetin kokoinen luomus) kuuteen vuoteen (2×3 m suuri matto). Hintaakin kertyy ruhtinaallisesti: 5000-30000 euroa. 

Joskus tilaukset ovat varsin erikoisia: tanskalaisen muotisuunnittelija pyysi valmistamaan pikkuruisia mattoja korvakoruihin.

Matonkutojat työssään:

Keskeneräisiä töitä:

Valmiita mattoja:

Silkkitie Margilan.

Lisätietoa: 

Vierailun järjesti Gold Silk (Margilan) osana Ferganan laakson kierrosta, jonka aikana esittelimme sen kazakstanilaisille vieraillemme. Kaikki kuvissa esitetyt vaatteet ovat myynnissä. Mattoja yleensä tilataan ennakkoon muutama vuosi ennen h-hetkeä (valmistus kestää aikansa, kuten olen asiasta maininnut). Yritys toimittaa tuotteitaan ympäri maailmaa.

Silkkitie Margilan.

Referenssit:

Visits: 239

8 vastausta artikkeliin “Silkkitie Margilaniin

  1. Itsellä on yksi kaveri, joka on sijoittanut aika paljon pääomaa silkkimattoihin. Se on oma taiteenlajinsa, missä pitää olla sisällä. että ymmärtää mitä mattoja kannattaa hankkia kokoelmiinsa.

    Itse olen reissussa käynyt erinäköisissä paikallisissa käsityölaitoksissa tutustumassa ja ne ovat aina mielenkiintoisia. Niissä käydessä oppii myös aina todella paljon kohdemaan kulttuurista.

    1. Totta se on, silkkimatto on ensisijaisesti taidetta eikä käyttöesine. On aika vaikea tietää, mikä niistä nousee arvossaan miljooniin vuosien päästä. Näinkin on kuulemma tapahtunut.

    1. Onneksi en ole harkitsemassa juuri silkkimattoa olohuoneeseen 😁. Onneksi palanen silkkiä huivin muodossa sai sieltä hintaan 5-7 €. Vaatteita oli myös edullisesti: 5-100€ materiaalista ja kirjonnasta riippuen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.