#Blogiperjantai22 – Tämän haluan sinun tietävän bloggaamisesta

#Blogiperjantai22

#Blogiperjantai22

Blogini lähestyy iältään vasta leikki-ikäisen taipaletta, mutta uskon, että vaikein on takana. Toki ilon ja surun hetkiä tulee vielä olemaan paljon, mutta sellaista on elämä. 

Joka tapauksessa tunnen onnistuvani tällä kerralla. Olen löytänyt ääneni. Blogini on saanut paljon lukijoita, myös vakituisia seuraajia. On tullut jonkin verran hyväksyttäviä yhteistöitä, jos mittarina olisi nimenomaan rahallinen vastine.

Jos tässä vaiheessa haluan sanoa jotain bloggaamisesta, niin seuraavat asiat.

1. Valmiina, paikoilleen, nyt!

Joskus olen törmännyt sellaiseen vertailuun, että bloggaaminen on kuin maratonjuoksu. Se kauhistutti, koska omasta mielestäni maratoniin treenaaminen on pitkäjänteistä ja puuduttavaa puurtamista, niin itse maraton on silkkaa kidutusta, hikeä ja verta. Voin toki olla väärässä, koska en ole koskaan juossut maratonia. 

Kuitenkin bloggaamisessa maltti on valttia. Bloggaamisen ei tarvitse olla puuduttavaa puurtamista henkihieverissä, verenmakua suussa. Se voisi olla olla kivaa ja kehittävää. Sen pitäisi tuottaa iloa ja hyvää oloa. 

Itse vertaisin bloggaamista patikoimiseen uusissa paikoissa, kukkien kasvatukseen, risteilyyn, pitkään ja kiireettömään matkaan, johonkin sellaiseen, mistä itsekin nautin kovasti. 

Kirjoittaminen ei koskaan ole ollut minulle pakkopullaa. Uskon, että kirjoittamiseen ja bloggaamiseen voi liittyä kasvukipuja ja epämukavia kohtia, mutta ylipäätään bloggaamisen pitää olla hyvinvoinnin lähde. 

2. Kaikki tehot irti

Bloggaamiseen liittyviä teknisiä seikkoja kannattaa opetella, vaikkapa yksi kerrallaan. Huolimatta siitä, että teksti voi olla aivan loistavaa, lukijat eivät löydä blogiin, jos netti (meidän puolella maailmaa Google) ei tiedä blogin olemassaolosta mitään. 

Hakukoneoptimointi, eli SEO, tuottaa tulosta hitaasti: vasta parin vuoden päästä blogi näkyy hyvin haussa kohdesanoja vastaan, mikä tuo paljon klikkauksia. Google antaa nettisivuille pisteitä monessa eri nominaatiossa ja hyvin paljon siitä, että sivuilla on paljon liikennettä, paljon sisältöä ja sitä on päivitetty säännöllisesti.

Näissä kaikissa seikoissa on soveliasta pyytää apua toisilta bloggaajilta tai ammattilaisilta, mutta ei kannata loukkaantua, jos he pyytävät rahaa neuvoistaan ja sparrauksestaan. Bloggaamisen tekninen puoli ei ole kaikista yksinkertaisinta oppia (ja osata hyvin) eikä siinä pääse neuvomaan pätevästi yhdellä lauseella. Tiedosta, ajasta ja vaivasta pitää olla valmis maksamaan kohtuullisen korvauksen.   

Ilmaista perustietoa bloggaamisesta, sen teknisestä puolesta ja markkinoinnista on tarjolla paljon. Itselleni kaikkein hyödyllisin oli Rouva Sanan Ilmainen Blogikurssi. Myös Minna Luoman Bloggaajan käsikirja (itselläni on edelleen työn alla) ei ole nyt mikään ylitsepääsemätön investointi, mutta hyvin arvokas tiedonlähde. Silloin, kun perusasiat ovat hallussa, on huomattavasti kivempaa esittää ei niin tyhmiä kysymyksiä 😁. 

3. Stat.Blog.Com

Statistiikkaa voi olla vaikeaa tulkita. Siihen pitää olla tilastojen lukutaitoa. Omat taidot olen hankkinut taloustieteen maisterin opinnoissa sekä pitkän uran aikana kauppa-alalla. Osaan myös kohtuullisen hyvin IT-perusteita.

Kaikkein pelottavimmat möröt blogin statistiikassa:

  1. Bounce rate, eli välitön poistuminen sivuista.

Bounce rate on aina korkea blogeissa. Silloin, kun bottien sekunnin murto-osan käynnit otetaan pois laskuista, jäljelle jäävät vain oikeat lukijat, joiden selaushistoria ei ole suojattu VPN palvelimilla. Vaikeahkoa, eikös niin?

Syynä korkeaan bounce rateen voi olla suuri määrä vakituisia lukijoita. He eivät ole kiinnostuneita kuin uusimmasta postauksesta. Jos he eivät tee blogissa muuta kuin avaavat uusimman postauksen, niin statistiikka-botti ei pysty määrittelemään, kuinka pitkän ajan he blogissa ovat viettäneet. Tähän ongelmaan on varmaan tulossa parannuksia, mutta niitä ei ole vielä virallisesti esitetty.

Uudet lukijat käyvät koko teeman / aiheen läpi, jos teksti on kiinnostava ja informatiivinen. Uusia lukijoita tulee kaikkein eniten nimenomaan Googlen (ja muiden hakukoneiden) kautta. 

  1. Botit ja muut haamukävijät

Haamuksi lasketaan sekä botit että VPN:n takana olevat lukijat. Botteja on erilaisia, hyviä, neutraaleja ja haitallisia. Olenkin jo kerran vertaillut niitä bakteeristoon.

Botteja ei tarvitse pelätä, mutta statistiikka-ohjelmiston pitää olla sellainen, joka osaa erottaa jyvät akanoista. 

4. Markkinointi

Toki blogia joutuu markkinoimaan. Alussa enemmän, sen jälkeen vähemmän. Mutta mainostelusta ei koskaan pääse eroon kokonaan. Itsestään joutuu muistuttamaan säännöllisin väliajoin. 

Kovaotteinen markkinointi on yksi asia, mikä on minulle vaikeaa ymmärtää. Voi olla, että se on jarruttanut blogini kasvua, mutta en suostu antamaan periksi tässä asiassa. 

Markkinointikeinoja kannattaa miettiä tarkkaan, koska siinä on tosi helppo mennä mauttomuuden rajojen yli. Tässä kultaiseksi säännöksi voi pitää: mainostaa kuin itselleen – millaiseen markkinointiin itse olisin reagoinut positiivisesti.

5. Jäävuoren huippu

Moni asia bloggaamisessa ei ole sellaista, miltä se päällepäin näyttää. Hyvännäköiseen blogiin uppoaa aikaa ja vaivaa. Hienoja käsitöitä, onnistuneita ruokareseptejä, matkoja lähelle ja kauas – rahan ja ajan lisäksi suosituissa blogeissa on sydäntä mukana. Se näkyy ja kuuluu. 

Jokin asia voi olla työläämpää suorittaa kuin toinen. Jokin on helpompaa. Se on hyvin henkilökohtaista, mikä on vaikeinta ja helpointa bloggaamisessa. Minulle some on edelleen se inhottavin asia bloggaamisessa. En ole lainkaan some-ihminen.

Bloggaamiseen kuuluu moni sellainen osa-alue, mitä heti aloittaessa ei voi edes kuvitella siihen kuuluvansa. Joutuu oppimaan uutta jatkuvasti, koska bloggaaminen on yksi nopeimmin kehittyvistä aloista.

Silti suurin osa blogeista tekee läpimurron. Sitä ei vaan voi odottaa tapahtuvan heti. Ehkä yksi miljoonasta nousee kuin kuuraketti, mutta useimmiten se on kun vuorissa patikointia. Paras näkymä odottaa monen mutkan takana.

Itse huomasin, että suurimmalla osalla läpimurto tapahtuu jossain blogin kolmannen vuoden tienoilla. Tämän päätelmän olen tehnyt seuraten meidän bloggaaja-ryhmän jäseniä: jokaiselle on kertynyt vakiintunut lukijakunta ja on tullut yhteistöitä siinä vaiheessa. Näin blogin pitää saavuttaa jonkinlainen asema blogi-taivaalla, ennen kuin sen kanssa uskalletaan olla tekemisissä. 

Mukavia luku- ja kirjoitushetkiä teille!

#Blogiperjantai22

Muiden ryhmämme jäsenien tekstit aiheessa #Blogiprjantai22:

#Blogiperjantai22

Referenssit:

#Blogiperjantai22

#Blogiperjantai22

2 vastausta artikkeliin “#Blogiperjantai22 – Tämän haluan sinun tietävän bloggaamisesta

  1. Hyviä vinkkejä kirjoitit 🙂 Itse katson SEO -optimoinnin olevan hyvin tärkeässä roolissa ja silloin markkinointi ei ole niin iso asia. Koska Google tekee jo puolestasi ison työn.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.