Ammattilaisen kädenjälki

Hallstatt kollage

Ammattilaisen kädenjälki.

Case study

Ulkoistaminen bloggaamisessa ja web-designissa on vanha juttu. Ammattilaisilta voi tilata mainoksen, tekstin ja muuta sisältöä tai sitten kokonaiset nettisivut. Urakoitsijan valinta on tässä asiassa melkein yhtä tärkeä kuin taloa rakentaessa. Wannabe – ammattilaisten kädenjälki on omalle imagolle yhtä katastrofaalista kuin ammattitaidoton timpuri. Katto tulee niskaan jossain vaiheessa tai ainakin seinät vinossa.

Silti aina välillä omaa mainettaan annetaan rakentaa aikamoisille tunareille. Joskus virheet ovat pieniä, joskus – megaluokkaa.  

Tapaus 1. Etusivu

Siis oikeasti. Etusivu. Yksi nimeltä mainitsematon digiyritys nimesi oman etusivun, noh, Etusivuksi 😏. Siis, silloin kun linkkiä yrittää muuttaa tekstiksi, siellä lukee Etusivu. Hyvin mielikuvituksellista. 

Tapaus 2. Hallstatt Austria

Olen törmännyt FB mainoksessa aivan upeaan kuvaan. Käsitellystä olemuksesta huolimatta otos oli todella kaunis. 

Kuvan kera mainostettiin saksan kieltä. Kuva ei taatusti ollut otettu Saksassa, joten päätin tarkistaa, mistä päin maailmaa kuva on peräisin. Sellaisia paikkoja maailmassa ei kovin montaa ole. Veikkasin, että kuva on Sveitsistä. 

Olin kuitenkin väärässä ja kuvassa oli itävaltalainen Hallstatt. 

Ei siinä vielä mitään. Kävi ilmi, että tätä samaa kuvaa on käytetty erilaisissa mainoksissa satoja kertoja. En osaa sanoa, kuinka monta niistä viittasi oikeaan suuntaan, mutta silti. Eikös maailmasta löydy tarpeeksi kuvamateriaalia, ettei yhtä kuvaa olisi tarvinnut kiskoa joka suuntaan?

Tästä päättelin, että pitää kyllä käyttää omia kuvia kaikkialla, missä vain on mahdollista. 

Ammattilaisen kädenjälki - Hallstatt screenshot
Kuvankaunis Hallstatt, vaikka hieman photoshopattukin. Kuva FB mainoksesta.
Ammattilaisen kädenjälki - Hallstatt screenshot
Oi… Muutama muukin mainostaja on huomannut, että kuva on hyvin kauniisti käsitelty.

Tapaus 3. Ilmainen kuvapankki

Wannabe-kuvapankki, joka tarjoaa sivuillaan ilmaisia latauksia kuville, joihin niillä ei ole oikeutta. Kuvia on pöllitty ympäri maailmaa (mm. omasta blogistani, sen takia asian huomasinkin), ja sitten niitä jaetaan avokätisesti eteenpäin. 

Omia kuviani voi ladata blogistani muutenkin ilmaiseksi, mutta minua kismittää ajatus, että jokin taho tekee niillä rahaa (vähintään Google- mainoksillaan) ja ei ole edes tietoakaan, mitä latauksen mukana tulee koneelle. En itse uskaltanut painaa Lataa-nappia enkä tiedä, millä laadulla  ja missä formaatissa kuva latautuu. 

Tällaisissa tapauksissa kuvan tekijä on mainittava aina, koska ainakin omassa blogissani on maininta tekijänoikeuksien pidättämisestä. Olen löytänyt sieltä muidenkin bloggaaja-kollegoideni kuvia, mm. vesileimojen kera. 

Ammattilaisen kädenjälki - Kuvakaappaus kuvapankista
Wannabe-kuvapankki

Netti on edelleen Villi Länsi ja se tuntuu vain pahenevan. Näin se on jokaisen tekijän ja kuluttajan omalla vastuulla, mitä me siellä bittiavaruudessa teemme. 

Turvallista avaruusmatkaa!

Ammattilaisen kädenjälki.

Referenssit:

Yksi vastaus artikkeliiin “Ammattilaisen kädenjälki

  1. Tämä oli hyvä esimerkki. Itse pidän sitkeästi kiinni siitä, että julkaisen vain omia kuviani, vaikka jostakin ei hyviä kuvia olisikaan. Mieluummin vaikka kokonaan ilman kuvia, kuin tuhannesti käytettyjä, joiden aitoudesta ja alkuperästäkään ei voi olla varma.
    Mulla on yksi blogijuttu, jossa on yksi lainattu kuva ja just eilen ajattelin, että pitäisi käydä kuvaamassa kyseinen rakennus itse, jotta saisin kuvan vaihdettua. Arkkitehtuurifanina kohde kiinnostaa muutenkin ja olen sen kyllä nähnyt lukuisia kertoja ohiajaen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.