Uskaltaako matkustaa nyt mihinkään?

Uskaltaako matkustaa nyt mihinkään

Uskaltaako matkustaa nyt mihinkään?

Yhtä hanakkaasti meitä nyt yritetään saada matkustamaan kuin vielä keväällä-kesällä 2020 yritettiin saada olla matkustamatta. Itse koronavirus ei ole enää matkailun suurin este. Onhan moni meistä ottanut rokotteen ja toivottavasti yhä useampi vielä sen ottaa.

Moni maa on ottanut käyttöön bonus-paketteja porkkanoiksi. Olihan Maltallakin sellainen tarjolla. Suomen valtamediakin on maininnut siitä pariin otteeseen (MTV3 ja Iltalehti).

Monesti bonus-paketeissa ongelmana oli niiden toteuttamisen monimutkaisuus. Maltan paketti oli tarjolla vain suoraan ostettuihin matkoihin, joita esim. suomalaiset harrastavat varsin vähän. Majoitus piti myös varata suoraan hotellilta.

Lentolippujen hinnat turistikohteisiin ovat pohjalukemissa, mutta tunkua sinne ei silti ole.

Niillä matkatoimistoilla, jotka elivät pandemian yli, menee nyt suhteellisen hyvin. Ihmiset ostavat paljon matkoja ensi vuodeksi. Moniko niistä toteutuu, on jo eri asia.

Matkustamiselle on muodostunut kuitenkin suurimmaksi esteeksi juuri jatkuvasti sekä arvaamattomasti muuttuva korona-säädäntö. Viikon-parin matkan aikana kaikki käytännöt saattavat muuttua. Joten pari päivää ennen meno ja -paluumatkaa pitää ruveta tutkimaan nettiä siltä varalta, että uusia sääntöjä on otettu käyttöön. Vaikka se tuntuu ensi silmäyksellä helpolta, se ei lainkaan ole näin.

Syynä on englannin kieli. Ei, ei kapulakielen monimutkaisuus pelkästään. Suurin osa hauista tehdään kohdemaan kielillä, joten kaikkien virastojen sivut ovat optimoitu oman kielen kohdalla (tai optimoituvat automaattisesti, kun hakuja on tarpeeksi). Joten suurin osa englanninkielisiä linkkejä menee UK:n sivulle (onneksi ei enää USA:han, jos sijainti on käytössä). Sillä tavalla kohdemaista saa paljon toisen käden tietoa, mutta sen relevanttius on kyseenalainen. Samalla useimmiten päivämäärät puuttuvat. (Matkailijan korona check-list löytyy tässä).

Uskaltaako matkustaa nyt mihinkään

Näin matkustamisesta on tullut harmaita hiuksia aiheuttava harmi eikä riemullinen harrastus. 

Tähän pitää vielä lisätä korkeammat hinnat reittilennoille (tilaa pitää jättää tavallista enemmän matkustajien väliin), jatkuva jännitys siitä, mihin lähtö siirretään seuraavaksi vai lähteekö se lainkaan, sekä päätähuimaavat hinnat testeille.

Koronapassi on kyllä hyvä asia, mutta se ja sama rokotustodistus ei käy kaikkialla maailmassa, kuten varmaan tiedätte. 

Itsellä ei ollut muita vaihtoehtoja kuin alkaa liikkumaan. Puolitoista vuotta on pitkä aika, eikä elämää voi laittaa paussille tuosta vaan.

Toisaalta matkailualalla olevat yrittäjät tarvitsevat meidän euroja, joten en suostu tuntemaan pahaa oloa matkustamisesta.

Kyllä me ne perusasiat osaamme. Ei meillä ollut tähän mennessä mitään vaikeuksia matkustaa vastuullisesti sekä ekologisuuden että koronatilanteen näkökulmasta. Tässä olen kerännyt muutaman vinkin, miten koronatartuntaa pääsee välttämään matkustaessa.

Niin, ei muuta kun hyvää ja turvallista matkaa!

Uskaltaako matkustaa nyt mihinkään?

Referenssit:

15 vastausta artikkeliin “Uskaltaako matkustaa nyt mihinkään?

 1. Mun mielestä nyt jo voi matkustella hyvällä omalla tunnolla, kunhan rokotteet on kunnossa ja käyttää maalaisjärkeä. Itselläni on seuraavaksi vapaata vasta ensi kesänä ja silloin on kyllä pakko päästä johonkin reissuun 🙂

 2. Paljon on epävarmuustekijöitä vielä. Saattaa mennä kauan ennen kuin lomailuun voi suhtautua yhtä rennosti kuin ennen tätä pandemiaa. Riippuu tietysti paljon ihmisestä. Joillekin matkailu on tosi tärkeää ja niin kuin kirjoitit, ei elämää voi laittaa paussille. Ja monet todella tarvitsevat matkailijoita, joten ei huonoa omaatuntoa kyllä kannata potea! Hyvät ohjeet olit kirjoittanut tuonne toiseen postaukseen 🙂

  1. Niinpä, se on sääli, että ihmisten päihin on iskostettu matkustamisen pelko. Nurinkurista jotenkin. Pitää painottaa henkilökohtaiseen hygieniaan ja terveen järkeen (vaikkapa se maskin käyttö tarvittaessa), mutta helpompaa on pelotella tuntemattomalla pöpöllä. Toivottavasti järki palautuu maailmaan, ja loma voi taas viettää auringossa loskan sijaan.

 3. Himo on takaisin matksutuksen maailmaan kyllä kovasti, mutta samaan aikaan se tuntuu yhä vastuuttomalta, vaikkei se periaatteessa ole. Itse koronan jos nyt saisi niin varmaan flunssamaisesti sen sairastaisi, ei myöskään olisi ongelmaa pitää varuilta-karanteenia kun töitä tehdään kotoa enivei. Kuitenkin jos se longcovid tulisi matkalta niin ei olisi reissu ollut worthi. Ehkä sitten matkaan itse kun tiedän longcovidin oireista rokotusten kanssa, koska sitä ei toivo pahimmalle vihollisellekkaan.

  1. Onneksi nyt on helppo olla vastuullinen matkustaja, koska tärkein on olla levittämättä tautia. Ja sehän on helppo, kunhan muistaa perushygienia.

 4. Hiukan haastavaahan tämä liikkuminen nykyisin on. Ensin maailman avautuessa, kesällä, erityisenä haasteena oli lentojen vähäisyys ja niiden mahdolliset peruuntumiset. Nyt, Euroopassa, on jäänyt jäljelle vielä nämä erilaiset lomakkeet ja joidenkin maiden osalta myös rokotetuilta vaadittavat testit – ja epätietoisuus siitä, että mitkä säädökset kulloinkin ovat voimassa!

  1. Niinpä, aika sotkuista puuhaa matkustaminen on tänä päivänä. Toivottavasti maailma paranee pian 🙂

  1. Tallinna on ny aika tyhjä, joten varsin hyvä matkakohde se on. Hieman keskustan ulkopuolella on vielä väljempää. Käykää jossain museossa, vaikkapa Marjamäellä, ja syömässä jossain keskustan ulkopuolella. Piritalla on kivoja ravintoloita ja Kadriorgissa.

 5. “Toisaalta matkailualalla olevat yrittäjät tarvitsevat meidän euroja, joten en suostu tuntemaan pahaa oloa matkustamisesta.” Niin tämä!!!! Eikä vain matkailualan yrittäjät, vaan myös todella moni kohde tarvitsevat meitä. Mä oon tuntenut pahaa oloa jopa siitä, että haluan matkustaa. Kyllä tuon on loputtava, ja kai sitä on vaan alettava oikeasti elää. Kuten sanoit, ei me elämää voida laittaa paussille.

  Hyvä postaus, hyvää tekstiä, kiitos tästä <3

  1. Kiitos!

   On se niin, että matkustamaan voi vastuullisestikin. Vaikkapa vaalien hygieniasääntöjä. Mutta kun pelko on kerran päässyt valloilleen, niin kestää hetki, että maailmaa palautuu omiin uomiinsa.

 6. Hyvä kirjoitus.

  Niin totta, että vielä on silti varsin arvaamatonta. Me uskallettiin jo Romaniaan elokuun lopussa yhdellä rokotteella, kun meillä on siellä taloprojekti ja oli pakko päästä välillä pitään “palaveria” että mitä seuraavaksi ja kuka sen tekee. Romania luokittelee maat vihreään, keltaiseen ja punaiseen, ja lähtiessämme oltiin vihreitä, eli periaatteessa ei tarvinnut edes ottaa testiä sinne mennessä. Otimme silti, kaiken varalta. Reissun aikana Suomi tipahti keltaiseksi. Olipa onni että lähdettiin sinne ajoissa 🙂 Nythän jopa puhutaan että joissain maissa tullaan koronapassiin vaatimaan 3 rokotetta.

  Terveellä järjellä, ja hygieniaohjeita noudattaen, uskon että matkustaminen on kuitenkin jo aika turvallista. Toivotaan että rokotekattavuus vahvistuu kaikkialla niin voidaan hengähtää 🙂

  1. Aivan! Terve järki olisi aina hyvä käyttää. Me itse pystymme vaikuttamaan siihen, kuinka turvallinen matkustaminen on sekä itsellemme että ympärillämme oleville ihmisille.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.