Ota tai jätä: Koronarokote

Ota tai jätä: Janssen koronarokote.

Miten saa järjestettyä itselleen järkyttävän vilun ja kylmät väreet 35 asteen kuumuudessa? Ota koronarokote!

1. meritähti ja simpukat

Tänään oli tarkoitus julkaista seuraava osa Gozon rantojen -sarjaa upeine kuvineen. Enpä taida keretä. Kävin eilen ottamassa koronarokotteen. 

Infoa piikistä: Janssen.

Yleisimmät sivuoireet: 

 • Pistoskohdan kipu tai kosketusherkkyys
 • Punoitus
 • Turvotus
 • Kuume

Tämä on omalla tavallaan kuin hullu, maailmanlaajuinen ihmiskoe : koko pandemia ja rokotteet, joita on kehitetty häthätää “parissa” päivässä. Mutta oli pakko ottaa se piikki, koska muuten elämä olisi miltei mahdotonta. Ei pääse mihinkään, ei voi matkustaa eikä sen kummemmin tehdä työtä. Nyt makaan täällä ja palelen.

En koskaan aikaisemmin ole ottanut influenssarokotetta, koska en nähnyt sitä tarpeelliseksi. Sen jälkeen, kun lähdin pois tehdastyöstä, en juurikaan nähnyt muita ihmisiä omassa päivätyössäni. Meillä oli oma yritys, joten pieni ja tiivis porukka pysyi terveenä helposti ympärillämme riehuvista taudeista huolimatta, olkoon vaikka mitä sikainfluenssaa. Ei juuri ollut paikkoja, joissa olisi ollut mahdollisuus saada tartuntoja. 

Myöhemmin, kun poikamme meni päiväkotiin, hän toi sieltä välillä jokusen räkätaudin, mutta me aikuiset saimme tartuntoja aniharvoin. Eli ei koskaan oikein kannattanut mitään rokotteita mennä ottamaan, koska kausi-influenssan aikana oli varsin helppo välttää kontakteja ja rajoittaa sosiaalista elämää jonkin verran.

Itse olen sairastunut oikeaan influenssaan vain kaksi kertaa elämäni aikana, 12- ja 20-vuotiaana, opiskeluaikana. Silloin mitään rokotteita ei ollut vielä tarjolla.

Miksi en halunnut ottaa juuri vuosittaisia influenssarokotteita itselleni enkä pojalleni, vaikka muuten meillä kaikki rokotteet ovat kunnossa? 

Koska yksikään influenssarokote: 

 • ei suojaa kaikista influenssan mutaatioista, eli voi helposti käydä niin, että sairastuu vaikka on rokotettu,
 • sen teho on suhteellisen matala, alle 60 %, 
 • en kuulunut mihinkään riskiryhmään.

Minä en olisi tälläkään kerralla ottanut mitään rokotetta, koska kyse on samasta asiasta: influenssaviruksesta ja -rokotteesta. Tämä rokote ei juurikaan erotu muista influenssarokotteista. Teho on suhteellisen matala (noin 67%), se ei suojaa täysin, niin on silti mahdollisuus sairastua.

Toki, tämän nimenomaisen rokotteen kokeellisuus ei ole sille eduksi. Nopeasti kehitetty, jotenkuten toimiva rokote ei oikein ole mieleeni. Mutta, minkä sille tekee, kun pitää joko ottaa se piikki tai rampata testeissä jatkuvasti, jos haluaa matkustaa edes viereiseen valtioon? 

Minä toki ymmärrän miksi pandemian pysäyttämiseksi käytetään juuri näitä keinoja. Kun muita keinoja ei juuri ole. 

2. meritähti ja simpukat

Koko tuon rokotteen ottamisen tarina oli sinänsä hauska. 

Olimme yrittäneet käydä noutamassa uusia ID-korttejamme laihoin tuloksin: juuri sinä päivänä niitä ulos antava virkailija oli sairaana, joten meidän piti tulla takaisin muutaman päivän päästä.

Koska netissä voi rekisteröityä rokotettavaksi vain ID-kortin kanssa, niin poikkesin matkan varrella sijaitsevaan rokotuskeskukseen kysyäkseni, kuinka pitkä jono rokotuksiin on. Kävi ilmi, että pääsisin vaikka huomenna, eikä henkilökuntaa haitannut se asia, ettei minulla ole ID-korttia käsissäni. Ilmoituslappu kelpaisi mainiosti, koska siitä sai ID-kortin numeron selville.

Minulla ei myöskään ollut maltalaista puhelinnumeroa, joten sovittiin, että he ottavat minuun yhteyttä Whatsappilla.

Niinpä seuraavana päivänä aamukahdeksalta työntekijä ilmoitti, että pääsisin klo 11.15 rokotettavaksi. 

Niin lähdimme ajelemaan keskustaan. Edellispäivänä pääkaupunki oli niin täynnä, että 5 km matkaan meni liki tunti. Nyt se oli sitten tyhjä. Vartissa olimme perillä eli olin jotain 25 min etuajassa, niin kuin suomalaisilla on tapana.

Maltalla ei varmaan ole työttömyyttä, koska vaikkapa tässä hommassa oli kymmenkunta ihmistä opastamassa ja ohjaamassa sekä toinen mokoma sairaanhoitajia, jotka ne rokotteet antoivat.

Pitkä jono kiemurteli ulos asti, niinpä menin jonon häntään seisomaan. Minut pyydystettiin jonosta minuutin sisällä ja kysyttiin varausaikaa. Kävi ilmi, että seisoin väärässä jonossa. Minun pitää mennä jonoon nr 1 eikä nr 2. Kakkosjono oli heitä varten, jotka olivat ottamassa toista annosta.

Rekisteröintivaiheessa ID-kortin numeroa ei järjestelmästä löytynyt. Mitäs nyt? Ei mitään. Virkailija pyysi passini, kirjoitti tietoni erilliselle lapulle ja lähetti rokotettavaksi.

Salissa oli kahdeksan rokotuskoppia ja 30-40 ihmistä tuoleilla. Aina parin metrin välein. Mietin, että voi vitsi, tähän menee sitten koko päivä. 

Virkailija viittasi, että mene vaan koppiin. Kävi ilmi, ettei jonoa ollutkaan. Kaikki nämä ihmiset olivat istumassa pakolliset 15 min rokottamisen jälkeen. Salia valvoi 3-4 ihmistä sen varalta, että jollekin tulisi paha olo. 

Viiden minuutin sisällä minua oli varoitettu kolme kertaa mahdollisesta kuumeen noususta parin päivän sisällä ja kehotettu ottamaan panadolia siihen. Joten, todennäköisyyslaskennan mukaan kuumetta olisi ilman muuta tulossa. Tuskin kolme ihmistä olisivat muuten puhunut samaa asiaa. 

Päätimme käydä vielä pikaisesti kaupassa sillä ajatuksella, että jos minulle nouseekin kuume, niin en pääse kauppaan silloin. Kuume mitataan jokaisen kaupan edessä.

3. meritähti ja simpukat

Ilta eteni, mitään ei tapahtunut. Pojat lähtivät rannalle, minä en kuitenkaan uskaltanut. Olo oli hieman outo, ihan kuin olisin vilustunut hieman.

Makasin mitään aavistamattomana ja kirjoitin ranta-postausta.

Sitten tuli kylmä. Tärisin niin, että koko sänky varmaan heilui. Kaksi peittoa päälle. Ulkona oli 33 astetta lämmintä. Tuskin sisälläkään sitä vähempää. 

Tunnissa kuume nousi 39 asteeseen. 

Janssen koronarokote postauksen luonnos
Luonnos näytti tältä kun avasin sen aamulla 😂

Yritin kirjoittaa muistiinpanoja tätä postausta varten, mutta jouduin luovuttamaan: kädet tärisi niin, etten nähnyt näytössä mitään.

Kuume onneksi alistuu parasetamolille tosi hyvin. Se lähti laskuun välittömästi, eikä enää palannut sen jälkeen. Toki on parempaakin tekemistä kesäillalle kuin ensin palella puolikuoliaaksi ja sitten maata oman hien lammikossa, kun kuume laskee yhtä nopeasti kuin on tullutkin.

Kuumemittarin ja parasetamolivalmisteen etsintä sujui juuri kuin leffoissa: kaikki paikat oli käännetty ylösalaisin, mutta lopulta kumpikin löytyi. Meillä kun ei sairastella eikä kuumeilla juuri koskaan. 

Ainoana ikävänä asiana oli migreeni, joka tietysti iski heti päälle. Mulle migreeni tulee tosin milloin mistäkin syystä, joten aikanaan juuri rokotetta en siinä voi syyttää.

Nyt aamulla tunne on sellainen kun olisin asfalttijyrän alle jäänyt. Kuumetta ei tietysti ole enkä usko, että se palaa. Lihaksia jomottaa jonkin verran. Tietysti se voi helposti johtua siitä tärinän aiheuttamasta rasituksesta tai migreenistä. 

En menettänyt makuaistia tai ruokahalua ylipäätäkään. Mitään muitakaan sivuoireita ei ole esiintynyt tähän mennessä. 

Eli tämä rokote tuntuu vähän siltä kuin olisi sairastanut yhden päivän influenssan. Vähän kun sellainen blitz-turnaus: nopeasti ylös, yhtä nopeasti alas. Jos se oli sitten siinä, niin se kannatti. Parin viikon päästä olen vapaa kaikista testauksista ja rajoituksista. 

Olen tavallaan pettynyt: lusikka ei pysy kiinni rinnuksessani, en loista pimeässä (se olisi kätevää!), enkä piippaa kauppojen turvaporteissa. Tylsää…

Janssen koronarokote

Referenssit:

Janssen koronarokote

koronavuosi 2020 Archives

Janssen koronarokote

Visits: 407

9 vastausta artikkeliin “Ota tai jätä: Koronarokote

 1. Ollaan kans vielä tilanteessa että rokote otetaan mutta koska töitä tehdään kotoa voi vielä vähän seurailla jälkioloja. Ei hirveästi auttanut kun tuli ilmi että aikavarmasti lableak ja yksi taskuttaa millejä tällä rahaa projekteilleen. Pitää kans kyl kirjotella sitkun sen ottaa että miten olot meni!

  1. Joo, kirjoita ihmeessä! On hauska seurailla, miten tuo piikki vaikuttaa eri ihmisiin. Voi olla, ettei oireita tule lainkaan. Sellaisiakin tapauksia on paljon.

 2. Toivottavasti viluoireet menevät pian ohi. Itse sain molemmat rokotteet (Pfizer.) jo talvella, ja ensimmäisestä rokotteesta tuli pientä väsymystä samana päivänä, ja toisesta vain punoitusta ja pientä turvotusta rokotuskohtaan. Totta, flunssarokotteet eivät tosiaanlim estä kaikkia flunssaviiruksia, ja astman vuoksi sairaskassani aina muistuttaa että sellainen pitäisi ottaa, mutta lähes aina olen saanut silti tosi pahan taudin. Nyt korona-aikana, kiitos rajoitusten ja ehkä kiitos maskipakon, en saanut minkäänlaista flunssaa.
  Täällä Israelissa on nyt, lähes nollissa olleiden tartuntojen jälkeen, 4. aalto, koska Delta-variantti leviää nopeasti. Mutta vaikka tartuntoja oli eilen jo yli 300, niin minkäänlaista vaikutusta sillä ei ole ollut vaikeasti sairaisiin, joten voi sanoa että tämä aalto erilainen, johtuen siitä että yli 60 % on täällä rokotettu, ja suurin osa uusista tartunnoista sellaisilla jotka eivät ole rokotettu.

  1. Joo, oli se ohi yhtä nopeasti kun tuli. Tällainen parin tunnin tauti. Olen kuullut, että Pfizeristä ei tule oireita (suurimmalle osalle). Uskon, että minulle tuli niin raju reaktio sen takia, että olen sairastanut flunssoja tosi vähän, suurin piirtein kerran 10-15 vuodessa.

   Täällä Maltalla koronaa ei juurikaan ole: eilen oli 6 tapausta. Täällä kaikki turvatoimet ovat vielä voimassa, vaikka kaikki auki normaalisti. Turvaväleistä, maskeista ja käsidesistä pidetään kiinni.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.