Välimerellisiä oppeja suomalaisille

Näin selviät helleaallosta pirteänä ja toimeliaana. Välimerellisiä oppeja Suomalaisille

Välimerellisiä oppeja suomalaisille - viikunat Nadurissa
Viikunat Nadurissa

No nyt tuli lämmin. Suomalaisia helle puhuttaa varsin laajasti ja kattavasti. Jos jostain jaksetaan jauhata, niin säästä. 

Kolmenkymmenen asteen helle on Suomessa poikkeuksellinen eikä siihen oikein osata varautua. Aamusta heti herätessä mietitään kuumeisesti, että mihin nyt rynnätään: rannalle, terassille, mökille, veneilemään tai laivamatkalle.

Kuitenkin päivän edetessä into liikkua hiipuu. Puoleen päivään mennessä olo on niin vetämätön, että tekee mieli heittäytyä päiväunille. Pää painuu alas kuin itsestään heti lounaan jälkeen.

Miksi ihmeessä veto on pois heti lämpötilan ylittäessä hellelukemia? Ok, Suomessa helle on harvinaista, mutta puolet maailmasta elää samoissa lukemissa normaalia arkea. Miten he sen tekevät?

Välimerellinen päivärytmi

Żebbuġ, Gozo
Żebbuġ, Gozo

Pari vuotta etelässä on jo opettanut, että päivärytmi pitää soveltaa ilmastoon. Siestan viettäminen on miltei pakollinen retriitti, koska kesäisin keskellä päivää ei kertakaikkiaan pysty tekemään mitään. Tietysti suurimmat marketit ja ostoskeskukset ovat auki koko päivä, mutta pienempi business on kiinni klo 12-16. 

Toisin kuin Portugalissa, Gozolla aamu alkaa aikaisin. Osa pikkukaupoista aukaisee oviaan klo 5.30. Aamuyöstä mun makuun. Gozo siirtyy illanviettoon klo 19.00. Lidl ja Greens ovat auki pidempään, mutta muuten kaikki elämä siirtyy kahviloihin, ravintoloihin ja omille terasseille.

Kaikkein pahin virhe, jonka turistit tykkäävät tehdä, on mennä rannalle aamupäivällä ja olla iltapäivään asti. Ja vielä pari kaljaa päälle. Tällainen voi loppua sairaalassakin. 

Paikalliset kerääntyvät rannalle vasta kolme-neljän jälkeen, kun pahin auringonpaiste laantuu. Ainoa, mikä minua ihmetyttää, on aurinkorasvainho: en ole nähnyt koskaan kenenkään paikallisen käyttävän sitä. Kaupoissa erilaisia aurinkovoiteita myydään paljonkin. 

Välimerelliset ruokatottumukset

Appelsiineja kypsymässä
Appelsiineja kypsymässä

Meitä kaikkia ihmetytti joskus lomilla, miten täälläpäin maailmaa  pärjätään ilman tukevaa aamiaista myöhaisluonaalle asti. Ja vielä siitä eteenpäin päivälliselle, jota syödään silloin, kun suurin osa suomalaisia painuu pehkuihin. 

Juttu on siinä, että kuumassa ilmassa elimistö ei tarvitse niin paljon energiaa elintoimintojen ylläpitämiseen, mitä pakkaspäivä vaatii. Ruoan määrän voi sitten suhteuttaa siihen. Eivätkä etelän ihmiset ole mitenkään erityisen laihoja tai aliravittuja, vaikka he syövät harvemmin kuin pohjolassa on tapana.

Aamiainen

Välimerellisiä oppeja suomalaisille - kahvi
Aamukahvia

Mikroskooppinen espresso annos parin-kolmen oliivin kera onkin varsin ravitseva aamiainen. Jos oliivit eivät maistu, ne voidaan korvata parilla salamin siivulla, palalla juustoa tai kinkkua. Aamiainen kannattaa pitää hyvin laihana ja suolaisena sekä välttää hiilareita. Kalorit kerätään rasvan avulla, vähän kuin ketossa. Sen jälkeen voi huoleti juoda vettä niin paljon kuin haluaa, eikä suolatasapaino järky. 

Mitä ei kannata juoda janoon, on sokeripitoiset juomat (liikaa hiilihydraatteja) sekä alkoholipitoiset juomat. Alkoholi vaikuttaa arvaamattomasti kuuma ilma plus tyhjä vatsa yhdistelmässä. Tuoremehuissa kannattaa kiinnittää huomiota lisätyn sokerin olemassaoloon: mitä vähemmän sitä parempaa. Happamat juomat sammuttavat janon tehokkaammin kuin makeat. 

Lounas

Välimerellinen salaatti
Välimerellinen salaatti

Lounasta syödään etelässä klo 14 jälkeen, niin, että jos pelkää kuolevansa nälkään ennen sitä, syö jotain nestemäistä, kuten keittoa. Lämmintä tai kylmää, se on makuasia. Suomessa kylmät keitot ovat harvinaisia, mutta suurin osa lounaspaikoista tarjoaa ainakin lämmintä. 

Jos vierastat ajatusta keittolounaasta, niin valitse sellainen salaatti, jossa on hyvin paljon vihreitä ainesosia. Keitto tai salaatti on mainio tapa saada vatsa täyteen kevyesti. Sen jälkeen riittää pieni lepohetki ja voi lähteä uusiin seikkailuihin.

Toki näitä voi ottaa mukaan kotoa. Salaatille riittää mikä vaan purkki, keitto kulkee kätevästi termospullossa. Valitsee vain sellaisen leveäsuisen mallin.

Siesta

Välimerellisiä oppeja suomalaisille - Kumquat
Japaninmispeli

Jos olet lomailemassa, etkä halua menettä yhtään lämmintä hetkeä (koska eihän sitä tiedä, onko huomenna vielä lämmin), niin hakeudu edes varjoon. Pohjolassa aurinko ei vaikuta niin armottomalta kuin etelässä, mutta klo 12-15 on silti aika, jolloin voi saada lämpöhalvauksen tai polttaa itsensä suojasta huolimatta. Päähine on myös hyvä olla. 

Välipalan tarpeen voi tyydyttää suolapähkinöillä, pienillä suolaisilla piirakoilla, joita myydään kaikkialla katuruokaloissa tai muilla pienillä annoksilla. Kuumassa ilmassa täysi vatsa estää liikkumiskyvyn varsin tehokkaasti.

Päivällinen

Välimerellisiä oppeja suomalaisille - simpukat
Tämä ei ole kuvituskuva, vaan itse poimittuja ja paistettuja simpukoita.

Suurin osa etelän kansoja syö päivällistä varsin myöhään, klo 19-22. Portugalissa se painui aikaan klo 21-22, täällä Maltalla 19-20. 

Syödä pitää silloin, kun ruoka maistuu. Eli kun päivä alkaa kääntyä iltaan ja helle hellittää vähän, niin ruokahalu palautuu. 

Välimerellinen menu on varsin rasvainen, mutta suurin osa rasvoista on juoksevia ja kasviperäisiä. Oliiviöljy on yksi tunnetuimpia alueen ruoka-aineita, mutta käytössä on paljon muitakin lajeja, kuten auringonkukkaöljy, rapsi- ja rypsiöljy, sekä erilaiset sekoitukset. Hyvä kokki tekee sekoitukset itse ja vasta lautasella, eikä pulloissa.

Salaateissa käytetään paljon happamia (etikkapohjaisia) kastikkeita. Etikoita on montaa eri lajia, paitsi väkiviinaetikka on kai kaikista vähiten käytetty lajike. 

Kuumassa ilmassa ihmisen kehosta haihtuu paljon enemmän nestettä, mitä hikoilun määrästä voi kuvitella. Sen takia juodun nesteen määrää pitää lisätä rajusti suositellusta 1.5 litrasta päivässä. Hikoillessa ihminen menettää myös paljon suoloja ja parin-kolmen juodun litran kera olosta tulee varsin vetinen ja vetämätön. Välimerellinen suolainen ruoka estää sen ilmiön. 

Suolojen laadun pitää olla hyvä. Sen takia täällä on käytössä paljon erilaisia suolalajikkeita, suurimmaksi osaksi merisuolasta tehtyjä. Gozolaista käsinkerättyä suolaa saa ostettua monista kaupoista, mm. Marsalfornissa sijaitsevasta suolakaupasta

Suomen helleaalto

Paimion pohjavesialue - Grillata saa, uida- ei.
Paimion pohjavesialue. Grillata saa, uida- ei.

Suomen lyhkäisen helleaallon voi elää yli juuri lisäämällä nestettä ja suolaa ruokavalioon. Vähän enemmän rasvatonta maitoa, pari suolakurkun siivua, keitto kiinteän lounaan sijaan, niin olo paranee kummasti. 

Jos vielä pystyt jättämään väliin limsat, niin olet jo voiton puolella. Jäätelöstä ei tarvitse luopua, mutta voi kokeilla vaihteeksi sorbetteja. Itse laktoosi-intolerantikkona syön vallan erilaisia maidottomia valmisteita. Tietysti ihannetapauksessa sorbetissa ei ole lisättyä sokeria, mutta en tiedä, onko sellaisia tarjolla Suomessa. Oma suosikkini täällä on sitruunoista tehty limoncello-sorbetti.  

Jos vesi ei maistu sellaisenaan, siihen voi sekoittaa hieman mehua. Kaikista paras on sitruunamehu. Puolikas sitruunaa per 1 L vetta. Lapsille voi kokeilla jotain vähemmän väkevää 😁

Välimerellisiä oppeja Suomalaisille

Resepti: Välimerellinen salaatti hellepäiville

Välimerellisiä oppeja Suomalaisille

21 vastausta artikkeliin “Välimerellisiä oppeja suomalaisille

 1. Ihan mielettömän mielenkiintoinen teksti, sillä aina tullut mietittyä miten siellä pärjätään ja miten syödään vasta illalla. Jos menen nukkumaan pötsi pinkeänä, tulee huono uni. Rytmit vaan on niin erilaiset ja toki mitä syödään.

  Aurinkoisia päiviä sinne Nadine. 💛

  1. Kiitoksia 😍!

   Täkäläiset syö joko hyvin rasvaista ja vähän, tai sitten kevyempää ja paljon. Paljon meren antimia menee: katkarapuja, simpukoita, kalaa. Tietysti niihin pitää olla tottunut, koska maku on, no sellainen välimerellinen. Mulla kävi tuuri, että tykkään ylipäänsä monesta kalalajista ja äyriäisistä. Niistä ei tule iltaisin tukala olo, vaikka syö aika täyteen.
   Toisaalta, koko illallinen kestää niin kauan, että alkupalat ehtivät sulaa, kun jälkiruoka kannetaan pöytään. Ja sen jälkeen riehutaan vielä puolenyön asti 😂.

 2. Täällä Välimeren äärellä jo 3.kerran asuneena komppaan tuota kirjoitustasi. Iltapäivällä on tosiaankin aika vetämätön olo kun hellettä yli 30,ja vielä korkeat kosteusprosentit päällä.Muistan kun asuin täällä ensimmäistä kertaa ihan nuorena, ja poika oli pikkuinen, niin menimme rannalle joka silloin oli ihan kodin vieressä, töiden ja pienen lepohetken jälkeen, vasta 4-5 aikaan iltapäivällä. Itse tykkään helteisinä päivinä aloittaa aamut hyvin aikaisin, jolloin kuumuus ei vielä pahimmillaan
  Syön aika lailla Välimeren ruokavalion mukaisesti, mutta aika kevyesti kuitenkin, yleensä

  1. Huomasin itsekin suosivani paikallista päivärytmiä ja ruokailutapoja. Onhan ne ihmiset asuneet ikänsä näillä nurkilla.

 3. Itse taas herään eloon vasta kun helteet alkaa tulla. Tosin täytyy myöntää, että viime viikolla eläinleirillä oli kyllä erilaista kun oli 32 asteen helle, mitä se taas on kaupungissa, johtuen paljon siitäkin, että ne elikot täytyy hoitaa vaikka lämpötila olisi mikä.

  1. Niin, työ on tehtävä, vaikka aurinko kuinka grillaisi. Ehkä sun kannattaa kokeilla siestaa 😉 Kuulemma auttaa hyvin jaksamisen

 4. Kiitos tästä! Hyviä neuvoja! Mä vihaan kovaa hellettä, ei sovi mulle ollenkaan. Meillä onneks ilmalämpöpumput viilentää ja koitan olla mahdollisimman paljon sisällä ihan kuumimpaaan aikaan.

  1. Tämä blogi on vasta puolitoistavuotias. Mutta kirjoittanut olen suurin piirtein koko elämäni sen jälkeen, kun sen jalon taidon opin. Eli jotain 39 vuotta 😁.

 5. Taas kerran mielenkiintoinen postaus. Tuo aamiainen kuulostaa minusta niin vähäiseltä, kun on tottunut aamuisin syömään kaurapuuroa, johon en edes kyllästy. Mutta toisaalta, ei kaurapuurokaan ole kaloripommi. Ja tiedän, että vettä pitäisi juoda enemmän. Teen joka vuosi uudenvuodenlupauksen, että tänä vuonna juon vetta ainakin 1,5 l päivässä, harvoin se täyttyy. Ja hyviä neuvoja suolojen käytöstä, vähäsuolaista ruokaa syövänä nekin unohtuvat. Helle vaatii omat juttunsa.
  Kiitos Nadine ja hyvää juhannusta Maltalle!

  1. Kaurapuuro on mainio aamiainen Suomen oloissa. Itse asiassa pohjoispuoliskolla sen tapaista aamiaista syödään aika laajalla alueella, juuri sen sille ilmastolle sopivaan ravintokoostumuksen takia.

   Ihanaa juhannusta Suomeen!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.