Gozon rantoja – San Blas – Dahlet Qorrot

Gozon rantoja – San Blas – Dahlet Qorrot

Kun pääsette matkustamaan Maltalle lomailemaan ja vieläpä päädytte majoittumaan Gozolle, please, please, please, alkaa jämähtäkö ainoastaan Mgariin ja Grand Hotel Gozoon. Kieltämättä sieltä on upeat näkymät Mgar Marinaan, turkoosin siniselle merelle ja edessä oleville saarille, mutta on Gozolla paljon muitakin paikkoja, jotka ovat taatusti tutustumisen arvoisia. 

Tässä postaussarjassa tulee ilmestymään kuvia Gozon rannoilta. Kerron vähän tärkeimmistä tiedoista, sijainnista, saavutettavuudesta ja mukavuuksista, sekä rantoja ympäröivistä nähtävyyksistä.

Gozo saari on pieni ja pirtsakka. 14×7 km läntti tarjoaa niin paljon katsottavaa, että nyt on kulunut puoli vuotta saarella ja joka päivä ilmestyy joku uusi juttu.

Ensimmäinen postaus on tietoisku Gozon koillis-rannikosta. Tällä alueella suuria hotelleja ei ole, joten turisteja on suhteellisen vähän liikkeellä. Suurin osa majoittuu pienempiin boutique-hotelleihin, B&B tai yksityisiin majoituksiin. Majoitusten tasot on hosteleista luksus-huviloihin, joten valinnanvaraa on.

Tässä postauksessa: 

Rannat

 • San Blas
 • Dahlet Qorrot

Nähtävyydet

 • Ta’ Sopu Tower
 • San Blas Garden
 • Ta’ Sopu Landfilled Park
 • Nadur (keskusta ja patikointireitit)

Alueen rannat

San Blas

San Blas on yksi kauneimpia paikkoja Gozolla, mutta ranta itse on suhteellisen arvaamaton. Pieni hiekkakaistale peittyy vähän väliä merilevän alle. Se ei ole mikroskooppista sinilevää, vaan paksua merikasvillisuutta, jota kerääntyy rannalle metrin korkuinen pengerrys, kun sopivat tuulet sitä kuljettavat. Eli tämän, kuvissa esiintyvän rannan näkeminen oli onnen kauppaa. Kristallinkirkkaaseen veteen pääsee uimaan myös levistä huolimatta, snorklaukseen sopivaa rantaa on myös riittävästi.

Alas menee kapea ja jyrkkä polku. Patikointimielessä on upea paikka, mutta vaatii aika hyvää kuntoa tulla ylös sieltä. Tai sitten mönkijän kanssa. Paikalliset ajavat sinne myös autoilla, mutta ihan millä vaan kulkupelillä sinne ei pääse. Sinne on ilmestynyt myös kuljetuspalvelu, ylös pääsee pienillä maastureilla, hinta 2-5 €/nenä riippuen henkilömäärästä. Säästäkää Gozon luontoa ja kävelkää alas-ylös ihan kuntoilun vuoksi. Huom! Ei vessoja, mutta pieni kioskikoju, jonka aukioloajoista ei ole varmuutta, joten muistakaa ottaa vettä mukaan.

San Blasin matkan varrella sijaitsee San Blasin puisto, lasten leikkipaikka sekä hieman sivussa Ta’ Sopu vartiotorni ja ulkoilualue, joista aukeaa upeita maisemia. 

 • Patikoinnin ystäville
 • Upeat näköalat
 • Rauhallinen
Gozon rantoja - San Blas
Polku San Blasiin
Gozon rantoja - San Blas
San Blas Bay tammikuussa
Gozon rantoja - San Blas
San Blas Bay toukokuussa

Dahlet Qorrot

Dahlet Qorrot on monipuolinen ranta. Pääasiallinen uimapaikka on varsin pieni ja kivinen, niin kuin moni muukin Gozon ranta, mutta lyhyen matkan päästä siitä alkaa pitkä rantakaistale, jossa mereen pääsee suhteellisen vaivattomasti. Tämä rantakaistale ei sovi liikuntarajoitteisille eikä pyörätuolin käyttäjille, mutta kaikenikäisille lapsille kyllä. Ainoastaan neuvoisin jättämään rattaat autoon ja käyttämään kantoreppua: kivinen polku ei ole kovin sopiva rattaille (ellet ole harjoittelut Suomen maaseudulla sorapoluilla). 

Ensi silmäyksellä reunus näyttää vaaralliselta, enkä nyt antaisi ihan pienten lasten juosta ympäriinsä ihan päättömästi, mutta itse uimapaikat olivat varsin tasaisia. Hiekkaa siellä ei ole, mutta muuta katsottava, kuten kaloja, katkarapuja ja merta, sitäkin enemmän. Tästä paikasta enemmän kuvia postauksessa Kesä on korkattu

Dahlet Qorrot jää myös Nadur Walks patikointireitin C:n varrelle, vaikka virallisesti se sijaitsee Qalassa. Lisää patikointireitistä C: Viikon kuulumisia – Gozon viidakossa

Tämä ranta on paikallisten suosittu piknik- ja ulkoilualue. 

 • Autolla pääsee uimaan, jos ei jarruta ajoissa
 • Parkki/invaparkki
 • WC
 • Kioski
 • Näköalapaikkoja
 • Patikointireittejä
Gozon rantoja - Dahlet Qorrot
Gozon rantoja - Dahlet Qorrot
Gozon rantoja - Dahlet Qorrot

Nähtävyydet

Tämän osion kaikki nähtävyydet ovat jo kertaalleen esiintyneet blogissamme, koska se on seutu, jossa käymme iltalenkeillä.  

Ta’ Sopu Vartiotorni ja Ta’ Sopu Landfilled Park 

Ta’ Sopu on suosittu ulkoilualue paikallisten keskuudessa. Kovin montaa vastaantulijaa ei kuitenkaan pääse kohtaamaan, koska asukastiheys on näillä seuduilla hyvin harva. 

Ta’ Sopu torni on yksi neljästä tornista, jotka ovat edelleen pystyssä.

Ta' Sopu Tower, Ta’ Sopu Landfilled Park
Ta’ Sopu Landfilled Park

San Blas Garden

On pikkuruinen puutarha ja paikallisten keskuudessa suuressa suosiossa. Osittain sen takia, että vieressä on moderni lasten leikkipaikka ja osittain upeiden maisemien takia.

Nadur (keskusta ja patikointireitit)

Nadur näyttää jo ihan kaupungilta, näin Gozolaisittain. Pääkirkon edessä on suuri tori, jossa pääsee nauttimaan kahvinsa. Osa Nadurin museoista on ikävä kyllä vieläkin kiinni korona-ajan jäljiltä.

Osa Nadurin nähtävyyksiä on esiintynyt jo yllä mainitussa postauksessa Nadur Walks. Kaikkein helpoin reitti A kulkee kaupungin kaduilla ja poikkeaa katedraalin kokoisen kirkon edestä parille näköalapaikalle. Yksi niistä on Ta’ Kenuna Tower

Gozolla on paljon sellaisia paikkoja, jotka yllättävät. Kun kävelet pitkin ikivanhoja kapeita katuja ja yhtäkkiä edessä avautuu mahtava ja moderni bulevardi, yleensä merinäköalalla (esim. Gnien Il-Kunsil puisto) . 

Nadur, Gozo - Kartta
Nadurin katuja
Nadurin katuja

Bonus

San Filep Beach

Tätä rantaa on vaikea löytää, jos ei tiedä sen olemassaolosta. Se on toki kivinen läntti Dahlet Qorrotin vieressä, mutta jos haluaa olla omassa rauhassa, niin se on mainio piilopaikka.

Gozon rantoja – San Blas – Dahlet Qorrot

Suorat linkit Google Mapsiin:
 GOZON RANTOJA ARCHIVES

Gozon rantoja

Malta & Gozo Archives

Kuvitus © 2019-2023 VIA PER ASPERA AD ASTRA

Gozon rantoja – San Blas – Dahlet Qorrot

Visits: 227