Onko kaikki diginomadit minimalisteja?

Diginomadit ja minimalismi pääkuva

Diginomadit ja minimalismi.

Minulle tuli yllätyksenä sitkeä usko, että jokaisen diginomadin on oltava minimalisti. Minimalismi mielestäni ei ole ulkoinen vaan sisäinen tila. 

Minulle tarve vähentää tavaramäärää tuli diginomadismin myötä, mutta enemmän käytännön syistä kuin sisäisestä tarpeesta. 

Se oli hyvä tekosyy saada pois nurkista vuosikausien kertymät. Halusin näin päästä eroon menneisyyden painolastista eikä niinkään tavarasta. 

Toki elämäntilanteen myötä moni tavara tulikin tarpeettomaksi.

Mitä diginomadi ei omista?

Diginomadit ja minimalismi

Lämpimässä ilmastossa vuokralla asuvalla diginomadilla on huomattavasti pienempi tavaramäärän tarve kuin omakotitalon asukilla keskellä suomalaista metsää. 

On myös eri asia viettää sisällä pakosta pari sateista viikkoa vuodessa kuin puolet vuodesta yrittää tappaa aikaa sisätiloissa. Tilan tarve, lämmityksen tarve, monen asian suhteen omavaraisuusaste on aivan eri. 

Diginomadi ei omista omaa sen hetken majoituspaikkaa, joten kaikki sen ylläpitämiseen kuuluvat tavarat voi jättää pois laskuista. Paikka on yleensä sisustettu ja varustettu, joten hintaan kuuluu pyyhkeiden, lakanoiden ja astioiden lisäksi ruoanlaittoon tarkoitetut tarvikkeet. 

Kun kotitalous pudotetaan pois omilta harteilta, jää se reppu jäljelle. Repun sisältö voi vaihdella suurestikin, mutta sinne yleensä kuuluvat työkalut (läppäri, kamera, muu pikkukrääsä) sekä henkilökohtaiset esineet, joista suurin osa on vaatetusta. 

Diginomadit eivät raahaa mukanaan suurta määrää ylimääräistä tavaraa vain sen takia, että se on kallista ja työlästä. Vaikka moni haluaisikin. 

Kaikki diginomadit eivät suinkaan ole minimalisteja.

Mitä diginomadi omistaa?

Diginomadit ja minimalismi business

Vaikka mitä. Kiinteistöjä, irtaimistoa, kulkuneuvoja, rahastoja, osakkeita, yrityksiä. 

Diginomadismin parasta antia on täydellinen irtiotto, jolloin mikään ei ole sitomassa entiseen elämään. Silloin tuntuu, että on kasvattamassa siivet ja irtoamassa maasta. 

Siltojen polttaminen ei ole kuitenkaan ihan jokaisen harrastus. Toisille diginomadius on elämäntapa, toisille pieni seikkailu. Kaikille jotain omaa. 

Olen tosin törmännyt myös puolivälissä roikkuviin. Vaikka sitä omaa (vuokralla olevaa) asuntoa ei ole, omista tavaroista eroon pääseminen on äärimmäisen vaikeaa. Niitä sysätään vanhemmille varastoon, kaverille ylläpidettäväksi tai jopa maksetaan vuosia varastokopista, joissa säilytetään täysin tarpeetonta tavaraa. Siltä varalta, että…

Jokainen tekee omia ratkaisuja. Niistä on turha väitellä, koska se on makuasia. 

Diginomadien sisustus 

Sitkeä myytti diginomadista tyhjässä, valkeassa kämpässä kahvikupin kanssa on hauska. Kahvikupin sisältökin ilmestyy sinne kuin taikaiskusta. 

Diginomadi sisustaa miten sattuu. Mitä lyhyempi pysähdys, sitä vaikeampaa on vaikuttaa siihen, miltä kämppä näyttää. Toki hienoja boutique-hotelleja on olemassa, mutta mulla on paha aavistus, ettei ihan jokaisella ole varaa elellä niissä hotelleissa kuukausitolkulla. 

Pärjääminen vähällä

Pakosta pitää sekin osata. Muuten muuttuu muuliksi. Yhden repun kanssa reissaajat kummasti pakkaantuvat tropiikkiin. Koska pohjolan talven kerrasto mahtuu kyllä reppuun, mutta ei jätä tilaa edes läppärille. Sen vuoksi kylmät pohjoismaat eivät lyö leiville turismissa tai eivät ole diginomadien lempipaikkoja, koska niiden arvaamaton ilmasto ei anna suunnitella asioita eteenpäin mitenkään järkevästi. Jos tulee talvikuukausina vaikkapa Suomeen, jossa niitä on yhteensä viisi, syystalvesta kevättalveksi, säät voivat vaihdella laidasta laitaan. Jos aikoo viipyä maassa esimerkiksi vain kuukauden, ei ole mitään takeita, että jaksossa on yhtään kunnollista ulkoiluun kelpaavaa säätä. Sopimaton sää voi kestää viikkoja, jotka kaikki joutuu viettämään sisätiloissa. Suomen kesä on kyllä kaunis (ainakin aurinkoisina päivinä).

Minimalismi kuin henkinen tila

Diginomadit ja minimalismi

Ne diginomadit sekä tavalliset kansalaiset, joille minimalismi on elämäntapa eikä muoti-ilmiö, eivät tarvitse ulkoisia seikkoja ollakseen minimalisteja. Se on heille henkinen tila, jossa heillä on hyvä olla.

Se, mitä diginomadi joutuu oppimaan, on kurinalaisuus tavaramäärän suhteen. Se ei vielä tee ihmisestä minimalistia. Jos koko ajan tekee mieli ostaa jotain, mutta ei voi, niin mistään minimalismista ei ole kyse. Se on kärsimystä ja itsensä pakottamista muotteihin, mikä taas sotii diginomadien aatetta vastaan.

Hullujen touhua 

Diginomadit ja minimalismi

Jos nyt halkaistaan pilkkuja, niin minimalisti ja diginomadi on kaksi täysin eri asiaa, joilla ei ole mitään tekemistä keskenään. Ei tarvitse olla minimalisti ollakseen diginomadi ja toisinpäin. 

Diginomadi pärjää vähällä kahdesta eri syystä: 

 • hänen ei tarvitse raahata mukanaan kasoittain tavaraa, koska hän saa vuokraamansa majoituksen mukana suurimman osan kaikesta tarvittavasta  
 • hänellä ei ole varaa ostaa kaikkea, mitä hän tarvitsee, ottaen huomioon, että sen kaiken joutuu heittämään pois siirtyessään toiseen paikkaan. Muuttokuorman lähettäminen erikseen tuhansien kilometrien päähän pitää olla pieni tai mieluiten ei ollenkaan

Minimalisti taas elää niin. Hänelle on tärkeää, että elinympäristö on vapaa ulkoisista ärsykkeistä ollakseen toimintakykyinen. Ymmärtääkseni ihmisten sietokyky on erilainen. Toisia suuri ärsykkeiden määrä stimuloi, toisia – lamauttaa. 

Asialla voi olla myös yhteys introvertisyyteen ja ekstrovertisyyteen. Tätä asiayhteyttä ei tietääkseni ole tutkittu virallisesti, vaikka blogikirjoituksia aiheesta löytyy kiitettävästi (paitsi kaikki tietysti englanniksi). 

Diginomadit ja minimalismi

Diginomadit ja minimalismi
Diginomadit ja minimalismi

Diginomadit ja minimalismi

Referenssit:

Diginomadit ja minimalismi

Disclaimer: Kuvauksessa käytetyt sisustuselementit, sis. huonekasvit, ovat vuokranantajan.

Kuvitus © 2019-2023 VIA PER ASPERA AD ASTRA

6 vastausta artikkeliin “Onko kaikki diginomadit minimalisteja?

 1. Hihii, me ollaan oltu niiden pienten reppujen kanssa myös Siperiassa ja Japanin Alppien metrisessä lumikinoksesta, joten onnistuu! Mutta aivan totta, ettei nomadin tarvitse olla minimalisti ja voihan sitä vuokrata ihan millaisen asunnon haluaa. Toki helpottaa liikkuvaista elämää kun ei koe tarvetta ostaa tavaraa.
  Meillä on nykyisessä asunnossamme aivan liikaa tavaraa omaan makuuni ja kaipaisin kyllä seesteisempää ympäristöä, mutta vuokranantajan tavaroita ei voi hävittää, niin täytyy vain ajatella, että onneksi ne ei ole omia.

  Kiitos linkkauksesta!

  1. Harva kyllä osaisi mennä Siperian tai Japaniin, vieläpä yhden repun kanssa 😁

   Meillä on taas juuri niin pelkistetty kämppä, että haen kukkia ulkona vähän välein. Meillä oli sen verran valinnanvaraa, että saimme juuri sellaisen kämpän, mitä halusimme. Käyttötavaroiden lisäksi kolme huonekasvia, kaksi kynttilänjalkaa ja yksi jalkalamppu. En ole kyllä puhdasverinen minimalisti, mutta tykkään minimalistisesta sisustuksesta.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.