Bloggaamisen edellytykset ja seuraamukset: Osa 1. Unelma elää

Alkuperäinen pVM 14.1.2020 / Päivitetty 10.5.2020 / päivitetty 30.4.2022

Näin aloitat bloggaamisen

Bloggaamisen edellytykset ja seuraamukset: Osa 1. Unelma elää
Näin aloitat bloggaamisen
Live your dream-life?.. – Blogaaminen unelmana

Virallisesti kuukauden päästä oman blogin aloittamisesta on sitä tultu hirveän viisaaksi. Vaikka olen haaveillut asiasta päälle kymmenen vuotta, vasta nyt on viisastunut niin paljon, että kirjoitettavaa löytyy helposti. Ja runsaasti. Bloggaamisen unelma

Homma osoittautui ihan erilaiseksi, mitä ajatellaan. Se ei ole helppoa eikä halpaa. Yllätys, yllätys!

Tässä on viisauteni aloittamisesta. Se on melkein sama kuin nuo ainaiset kolme kaavaa, miten kehittäjät tarjoavat omat alustansa bloggaajille. 

A B C
€€€€€

Jokaisessa vaihtoehdossa on omat hyvät ja huonot puolet. Se on täysin siitä kiinni, mikä on bloggaamisen tarkoitus:

Näin aloitat bloggaamisen

Tarkoitus A: Omaksi iloksi

Kaikkein helpoin ja halvin tapa. Kustannukset ovat minimaaliset, 0-50€ per vuosi. Variaatiot menevät ilmaisista alustoista, kuten WordPress.com, Blogger, Simplesite, Webador, Tumblr ja monet muut aina edulliseen Personal Plan vaihtoehtoon, jota monet alustojen kehittäjät tarjoavat. Meidän puolella maailmaa WordPress ja Blogger ovat suosituimmat ilmaiset alustat.

Olen tähän mennessä käyttänyt 5 eri alusta, josta kaksi yllä mainitut ovat ilmaisia.

Blogger on simppeli, mutta aika rajoitettu mahdollisuuksien puolesta. Viimeistään, kun olen yrittänyt käyttää Bloggeria, minulla oli täysi työ saada kuvat oikeille paikoille. Nyt on tullut uudempi versio. Voi olla, että juuri se ongelma on korjattu. 

Blogger, Bloggaamisen edellytykset ja seuraamukset: Osa 1. Unelma elää
Näin aloitat bloggaamisen
Ilmaiseksi alkuun. Blogger

WordPress.com tarjoa hyvän alustan alkuun ja harjoitusvaiheeseen. Se aika hyvin varustettu ilmaiseksi versioksi, sisältäen mm. jotakin plugineja ja seurannan mahdollisuuksia. Tosin, heti kuin haluaa lisätä ylimääräisiä osia tai sisällyttää mainontaa, pitää siirtyä maksulliseen *WordPress.org– versioon.

Bloggaamisen unelma, WP.com
Näin aloitat bloggaamisen
Ilmaiseksi alkuun. wordpress.com

Blogia voi pitää myös Facebookissa tai Instagramissa, jotka ovat tietysti omalla tavallaan rajoitetut. Ilmaiselle alustalle perustettavan blogin kirjoittajalle pitää olla jokseenkin selvä, että hänen bloginsa jää enimmäkseen omissa tiiviissä ympyröissä luetuksi päiväkirjaksi. Ilmainen blogi ei yleensä inspiroi kirjoittamaan säännöllisesti, joten asia voi jäädä sikseen hetkellisen innostuksen jälkeen. Välit kirjoitusten välissä voivat olla hyvinkin pitkiä. Mainosten läsnäoloon  ja sisältöön ei pääse kovin paljon vaikuttamaan. Blogin nimen edessä on aina alustan tarjoajan lisuke. Tallennustila on rajoitettu.

Itsekin olen kirjoitellut omaksi iloksi päälle kymmenen vuotta. Nyt oli aika uskaltaa tulla laatikosta pois. 

Eli, jos sinulla on pakottava tarve kirjoittaa pöytälaatikkoon, tee se ainakin ilmaiseksi.

Näin aloitat bloggaamisen

Tarkoitus B: Ilmaista itseään 

Jos budjettisi venyy sen verran, että pystyt sijoittamaan 50-150€ vuodessa blogin pitämiseen (usko pois, sen se maksaa), teoriassa voi tapahtua sellainenkin ihme, että saat ne rahat takaisin. Joko goodie bagina tai affiliate-ohjelman kautta. Kovin suureksi odotuksia ei kuitenkin kannattaa venyttää. Bloggaaminen on suhteellisen huonosti palkattua työtä, näin työmäärään nähden. Ja kilpailu on kovaa.

Tässä kohdassa kannattaa jo harkita pientä sijoittamista. Jotakin osviittaa asiassa tarjoaa WPbeginner.

Bloggaamisen edellytykset ja seuraamukset: Osa 1. Unelma elää. wordpress, Bloggaamisen unelma
Näin aloitat bloggaamisen
*WordPress.org. Mainos
wix.com
Mainos
Bloggaamisen unelma, WP
Personal Plan, *WordPress.org
Mainos

Ohjelmistoa saa seuraavista: WordPress.org, Elementor, Wix, WooCommerce, Typepad. Itse päätin pitäytyä WordPressissa, osittain vanhasta tottumuksesta. Aloitin sen käytön vuonna 2008. Opiskeltavaa oli paljon, mutta lopuksi olen päässyt jyvälle siitä, miten homma toimii.

WordPress.org:in hinnat ovat hyvin edullisia verrattuna moniin muihin. Vajaalla 50€ per vuosi pääsee jo aika pitkälle. Tässä kohdassa täytyy mainita, että meidän WordPressin oma versio tulee työn puolesta eli omalta serveriltä. Samaa palvelua voidaan tarjota muillekin, mutta siitä hiukan myöhemmin.

WordPress.com mainos

Eritoten kuin ilmaisversion, WordPress.com:in, joka on saatavilla täysin suomennettuna, tämän platformin käyttö vaatii harjoitusta, englannin kielen taitoa ja sitkeyttä. Tosin, se palkitsee avuliaasti. Suurin osa plugineista on yhteensopivia ja toimivat hyvin, vaikka niitä ei olisikaan testattu ohjelman sisällä. Itselleen voi rakentaa mitä monimutkaisempia sivuja. Sisälle saa rakennettua mainokset sekä WP:lta että AdSensiltä.

Teemoja on paljon, ja ne toimivat moitteettomasti miltei minkä vaan pluginin kanssa. Tämän hetken WP versio antaa mahdollisuuden kirjoittaa sekä vanhanaikaisesti WP-editorissa tai Blocksissa. Blocks on aika mukavan tuntuinen uudistus. Tosin, osan asioista kirjoitan silti html:nä. Ihan vanhasta tottumuksesta 🙂 Ohjelman kieli on PHP, mitä tavallisen bloggaajan ei edes tarvitsee tietää. 

WP:stä tykkään vielä sen takia, että sinne voi lisätä sisältöä myös muista kohteista, myös suoraan copy-paste liikkeellä. Yleensä kirjoitan muissa ohjelmissa (vaikka Wordissa tai Docsissa) ja plätkään sisältöä Blocksiin. 

Taas, Elementoria en suosittele ihan aloitusohjelmistona. Sen voi rakentaa sisään WP:iin jälkeenpäin. Se on ehkä hyödyllinen ohjelma, mutta se vaatii jo varmempaa kättä. Elementoria suositellaan vuolaasti monissa valmennuksessa sen takia, että kehittäjä tarjoa 50% provisiota myynneistä, ei sen ainutlaatuuden tai helppouden takia. 

Tässä kohdassa kannattaa jo hankkia ihan oma domain. Sen voi joko hankia itse tai tilata täyspalveluna kuukausimaksulla.

Kumpikin palvelu on WordPressin kanssa yhteensopiva ja tarjoavat editorin sisäänrakentamista yhdellä napin painalluksella.

Itse käytämme monimutkaisempaa systeemiä, jota ihan aloittelijoille en suosittele. Joskus, kun perusasiat alkavat sujuaa, voi siirtyä hankkimaan domainit ja ohjelmistot erikseen. Silloin saa juuri sellaisen nimen blogille, mitä haluaa (jos tuuri käy, kukaan muu ole keksinyt sitä käyttää vielä).

Jetpack mainos

Näin aloitat bloggaamisen

Tarkoitus C: Ansaita rahaa

No, nyt päästiin siihen pisteeseen, missä kaikilla on oma, toisistaan poikkeava mielipide. Jokaisella on jotain sanottavaa tästä asiasta. 

Helppoa rahaa se ei ole. Bloggaajat, samaten kuin monet muut ammattilaiset, jättävät usein kulissien taakse sen tosiasian, että ammatillisen blogin pitäminen on työtä, missä kaikki muutkin. Se rinnastuu ainakin tavalliseen toimistotyöpäivään – 8h, 5 pv viikossa. Jos riittää. Tietty, aikataulu on vapaa. Mutta paineetkin ovat vapaat. Ja ne vapaat painot välillä putoavat päälle. Bloggaajan työ on samanlainen kuin kaikkien freelancereiden työt: korjaat sen, mitä olet kylvänyt. Ärsyttävät mainokset ovat bloggaajien leipää: mitä enemmän mainoksia, sitä enemmän leipää. Millä ne ihmiset muuten olisivat tulleet toimeen?

wordpress.com plans
Bloggaamisen edellytykset ja seuraamukset: Osa 1. Unelma elää
Näin aloitat bloggaamisen
WordPress.com Plans. Mainos
wordpress.com VIP, Bloggaamisen edellytykset ja seuraamukset: Osa 1. Unelma elää 
Näin aloitat bloggaamisen
WordPress.org VIP Plans. Mainos

Hyvän blogin kirjoittaminen on täysipäiväinen työ, se ei onnistuu vasemmalla takajalalla. Sekä sisällön tuottaminen, että tekninen puoli ovat aika vaativia tehtäviä. Kirjoittaa pitää osata niin, ettei lukija nukahda kesken postauksen. Englantia tarvitaan päivittäin ja aika vaativalla tasolla. Aika harva tasokas ohjelma on käännetty suomeksi (ei nyt yhtään tule mieleen liittyen bloggaamiseen). Plugineista en tavannut vielä yhtään. Teknistä osaamista tarvitaan myös kilokaupalla.

Eli, ei laiskoille.

Tässä on vielä lista ohjelmista, jotka tulivat vastaan blogialustojen etsimisessä. Mutta niistä minulla ei ole henkilökohtaista kokemusta. 

 • Joomla
 • Yola
 • Hubpages
 • Contentful
 • Medium
 • Weebly
 • Postach.io
 • Subrion 
 • SilverStripe
 • Pen.io
 • Genesis

Niin, jos näet sivullani bannerin, joka näyttää epäilyttävästi mainokselta, – se on mainos. Minä yritän pitää blogini siistinä sen verran, että siellä ei ilmesty ihan mitä vaan, ja kaikki affiliatet ja mainokset ovat jollain tavalla sidoksissa postauksen teemaan. Eli, kaikki mainokset ovat linkkejä palveluiden tarjoilijoiden sivuille, mutta kaikki linkit eivät ole mainoksia. Mainostan välillä ihan hyvästä tahdosta tuotteita ja palveluita, joista itse pidän ja itse käytän. Kerron kokemuksistani aina rehellisesti, mutta muistakaa, hyvät ihmiset, että se on kuitenkin, minun mielipiteeni. Jos joku asia epäilyttää, kysykää ihan suoraan. Vastaan yhtä suoraan ja parhaimman tietoni mukaisesti. 

PS Nyt mainokset ovat säädetty vastaamaan sisältöä. Eli, jos postaus on kengistä, vastaan tulee kaikista eniten mainoksia kengistä. AdSensen mainokset ovat tosin alttiina mukautumaan käyttäjän mukaan: jos olet käynyt paljon jonkin aiheen sivuilla, mainoksen näkyvät sen mukaan. Bloggaajilla ei ole osa eikä arpa niiden käyttäytymisessä. Advanced Ads and Ads Inserter ovat plugineja, jotka auttavat siistimään sisältöä.

Depositphotos mainos WordPress.com mainos Jetpack mainos Advanced Ads mainos

Subscribe to our newsletter!

Bloggaaminen/Blogging Archives

19 vastausta artikkeliin “Bloggaamisen edellytykset ja seuraamukset: Osa 1. Unelma elää

 1. This blog truly offers in-depth knowledge in its field, adding real value for its readers. The quality of the articles, the attention to detail, and the way topics are handled distinguish it from other sources in the industry. Thanks Admin Love From Turkey

 2. My dear spam-friends,

  This site is really using the Akismet to reduce spam. So, please, don’t bother placing any more irrelevant comments to this or any other post. They are not going to show up here.

  Thank you understanding!

 3. This is really interesting, You are a very skilled blogger.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.