Liettuan perinteiset ruoat

Liettuan perinteiset ruoat pääkuva

Liettuan perinteiset ruoat.

Yhden maailman vanhimman elävän kielen lisäksi Liettuan ruokaperinteet ovat säilyneet vahvoina vuosisatoja.

Kun olin maistamassa kansallista ruokaa ensimmäistä kertaa, kyselin uteliaana, mitä kussakin ruoassa on. Perunaa, kului vastaus. Ja tämä on perunaa, ja myös tämä on niinku perunaa… Eli  pohjimmiltaan koko liettualainen menu perustuu tähän ihmejuurekseen.

Monellako tavalla perunaa voi laittaa ruoaksi? Päätin saada selville. 

Suomalaisten näkövinkkelistä liettualainen keittiö on helposti lähestyttävää, koska se ei sisällä mitään epämääräisiä ainesosia, mausteita ja se on maultaan selkeää ja yksinkertaista. Mutta maukasta. Maku tulee maanläheisyydestä, laadukkaista, paikallisista raaka-aineista ja vuosisatojen aikana parannetuista resepteistä. Ainesosien määrä yhdessä ruoassa on varsin maltillinen. Yrteistä tilli on yksi tärkeimpiä.

Seuraavaksi tärkeimpiä pääainesosia näyttää olevan punajuuri, kalkkuna- ja  sianliha sekä sienet.

En ole maistanut vielä ihan kaikkia ruokia ja leivonnaisia, mutta makuun on jo päästy.

Zeppeliinit

Peruna kuuluu liettualaisen arkeen ja juhlaan. 

“Koska jos ei ole perunaa ei ole zeppeliinejä. Ei ole zeppeliinejä – ei ole Liettua”.

Jos ei ole maistanut zeppeliinejä, ei voi sanoa käyneensä Liettuassa.

Liettuan perinteiset ruoat - cepelinai - zeppeliinit

Onneksi zeppeliinit (Cepelinai) ovat helppoa ruokaa – se on perunamuusia ja lihamureketta. Näin yksinkertaisesti sanottuna. 

Liettuassa sanotaan, että kun on syönyt zeppeliinejä, tekee mieli lentää. Lentämisestä en tiedä, aika tuhti ateria se on ja niitä on aina kaksi valtavan kokoista kappaletta lautasella. Senpä takia zeppeliinien toinen nimitys on Didžkukuliai – jättiläiset. 

Perunaa ja vielä vähän perunaa

Perunapihvejä tehdään Liettuassa monella eri tavalla: raastetusta perunasta, perunamuusista ja ties monellako konstilla. 

Perunapihveillä on Liettuassa harhaanjohtava nimi: blynai (yks. blynas) – pannukakku tai lätty.

Perunalla myös täytetään makkaroita:

perunamakkarat  - Liettuan perinteiset ruoat

Perunoita tarjotaan sekä keittojen että kaalikääryleiden kaveriksi:

Liettuan perinteiset ruoat - kaalikääryleet

Tämän ruokalajin nimi on Švilpikai keptuvėlėje – Paistinpannussa viheltää. Peruna sekin on. Seassa on myös sieniä (arviolta vahveroita tai suppilovahveroita). 

Liettuan perinteiset ruoat - paistinpannussa viheltää

Tattaripihvejä 

Tattaripihvit ovat alueellinen erikoisuus Dainavan alueelta. 

grikiu blynai patepti - tattaripihvit

Nyyttejä

Nyyttejä (koldūnai) on montaa eri sorttia. Sisällä voi olla suolainen tai makea täyte. 

Yksi erikoisempia lajeja on riistalla ja sienillä täytetyt nyytit.

Liettuan perinteiset ruoat

Yksi täyteversio on tietty peruna. 

Keittoja

Punajuurikeitot

Yksi liettualaisten rakkaimmista keitoista on kylmä punajuurikeitto. Sekaan upotetaan vielä muna ja tilkka laihaa smetanaa: 

Liettuan perinteiset ruoat - kylmä punajuurikeitto

Erikoista on se, että keiton kanssa aina tulee perunoita eri muodoissa erillisellä lautasella.

Borsch-keittoa lämpimänä: 

Liettuan perinteiset ruoat - borsch-keitto

Kaalikeitto

Tarkemmin sanottuna hapankaalikeitto:

Liettuan perinteiset ruoat - hapankaalikeitto

Tämä laji ei ollut itselleni kovin mieluisa.

En oikein tykkää punajuuri- ja kaalikeitoista missään muodossa. Jätän väliin ensi kerralla.

Sienikeitto 

Tässä on on keittojen mestariteos, jos sienistä tykkää ylipäänsä. 

Liettuan perinteiset ruoat - sienikeitto

Alkuruoat ja pikkupurtavat

En ole aloittanut tätä postausta alkuruoista ja pienistä purtavista, koska niitä ei Liettuassa kovin paljoa kunnioiteta. Keitot ja salaatit, nekin ovat tavalla tai toisella pääruokia. 

Mainita tässä pitää muutama paikallinen erikoisuus. Mikään niistä ei vastaa suomalaista käsitystä asiasta. 

Suolakurkut

Suolakurkut ovat lähinnä fermentoituja tuoreita kurkkuja, joita on pidetty suolaliemessä vasta muutamia päiviä. Se on suosittu alkuruoka.

Liettuan perinteiset ruoat - kurkut

Pientä purtavaa juoman kaveriksi

Kaljahammas kolottaa? Kaljan tai giran (gira on kotikaljan tapainen makeahko juoma) kanssa tarjotaan perinteisten sipulirenkaiden ja juustoleipien lisäksi kuivattua sianlihaa, pekonin kanssa paistettuja herneitä tai savustettuja siankorvia. Hyvää ruokahalua!

Piirakoita ja piiraita

Kibinas on periliettulainen piirakka, mutta maassa syödään paljon leipää ja leivonnaisia muutenkin, sekä suolaisena että makeana. 

Kibinas

Kibinasin täytteeksi kelpaavat erilaiset lihat, kaali, sienet ja tuorejuusto.

Šakotis

Miltä šakotis maistuu? No šakotikselta. Šakotis on šakotis, sitä pitää maistaa, ei sitä pysty sanoin kuvaamaan. 

Šakotis kuuluu arkeen ja juhlaan, häihin ja hautajaisiin. Se on liettualaisen elämän makuinen. Siinä maistuu arki, ilon ja surun kyyneleet, metsä ja tuli, jolla se paistetaan, sekä tuulahdus tuulta, joka puhaltaa jokilaaksojen yli. 

Missä syödä?

Kaunasissa liettualainen etnoravintoloiden pienketju Bernelių užeiga hallitsee markkinoita omilla neljällä yksiköllä. Vilnassa sillä on kaksi yksikköä lisää. Annoskuvat ovatkin sieltä. Muissa kaupungeissa tarjonta saattaa olla erilainen.

Muihin hyviin ruokapaikkavaihtoehtoihin pääsee tutustumaan täällä: Ravintolasuositukset Kaunasiin

Berneliu uzeiga Akropolis, Kaunas.

Liettuan perinteiset ruoat.

Referenssit:

14 vastausta artikkeliin “Liettuan perinteiset ruoat

  1. Olen itse bataatin ystävä ja voisi kyllä tulla ikävä bataattia. Mutta kaikkinensa todella herkullisen näköisiä ruokia. Tilli on suosikki yrttini <3

    1. Voi olla, että liettualaiset syövät paljonkin bataattia, mutta se ei kuulu kaikista perinteisimpiin ruokiin. Olen täällä esittelyt vain ne, joita pidetään etnoruokalajina. Bataattia myydään täällä jokaisessa ruokakaupassa, mutta itse en osaa tehdä siitä mitään.

  2. Ihan mahtavia perunaruokia ja kyllä muutakin. Kaikkia olisin varmasti maistelemassa. Pitääköhän tehdä vielä joskus makumatka sinne?

    1. Kaunas on oikeasti varsin helppo kohde, erityisesti jos lähtee pääkaupunkiseudulta. Tänne tulee suora bussi ja lento.
      Paikka on myös varsin monipuolinen, kaunis ja hauskaa. Joten ei muuta kun tervetuloa lämpimästi!

  3. Mä olen oikein perunafani, joten nämä ruuat kuulosti todella herkullisilta! Pitäisikin kokeilla tehdä perunapihvejä. Kaikilla muilla tavoilla mä varmaan jo perunaa valmistankin😃

    1. Meillä taas on innostuttu tehdä perunapihvejä viime aikoina. Liene Liettuan ilma on perunamyönteinen 😁

  4. Olipa mielenkiintoinen juttu, kiitos! Itse en ole perunaihmisiä, mutta esittelemäsi perunaruoat kyllä näyttivät ja kuulostivat varsin hyviltä. Rakastan myös kaikenlaisia piirakoita ja nyyttejä – uskon, että pitäisin niistä.

    1. Liettuassa perunan valmistus on viety täysin eri tasolle. En ole itsekään perunaihmisiä (tai en ole ollut aikaisemmin), mutta nuo ruoat olivat tosi maukaita siitä huolimatta, että ainesosat ovat näinkin yksinkertaisia.

  5. Tätäpä oli mielenkiintoista lukea ja voin todeta tämän perusteella, että liettualainen keittiö sopii minulle. Perunahan on ihan parasta, punajuuri, suolakurkut jne. Ainut asia mistä kieltäydyin aikoinaan lyhyellä Kaunasin visiitillä oli juurikin nuo siankorvat. En tiedä maistaisinko niitä vieläkään.

    1. Sian korvat kuulostavat kyllä aika epäilyttäviltä ruoaksi, vaikka muistaisin, että joskus lapsuudessani olen maistanut sellaisia keitettynä Gruusiassa – se oli sellainen perinteinen korvista ja hännistä tehty keitto. Ei ollut mun herkkuja kyllä.

  6. Paikalliseen ruokatarjontaa tulee aina reissuilla tutustuttua, se on kiehtovaa. Oltiin kesällä kuukauden verran Balkanilla eri maissa. Mielenkiintoisesti maiden välillä oli ruokien osalta paljon eroja, vaikka toki runsaasti samaakin. Täytyy pitää Liettuassa käydessä tämä artikkeli mielessä!

    1. Vaikka mitään järisyttävää makuelämystä Liettuan keittiö ei tarjoa, minusta oli hauska kokeilla perunan kaikkia muotoja. Onhan suomalaisillekin peruna on yksi tärkeimpiä ainesosia (ellei se tärkein 😁). Näistä kaiksita zeppeliinit pääsivät suosikeiksini.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.