Viikko 20 – Mitä luksus tarkoittaa sinulle?

Viikko 20 - Mitä luksus tarkoittaa sinulle - pääkuva

Viikko 20-2024 – Mitä luksus tarkoittaa sinulle?

Viikko 20

Itse viikko oli hyvin työntäyteinen, jolloin olisin toivonut vuorokauden venyvän parilla tunnilla. Viimeinen viikko ennen lukuvuoden loppukokeita. Oli ongelmia, jännitystä, ylimääräistä konsultointia ja opetusta aina puoleen yöhön asti. Mutta en voinut jättää oppilaitani pulaan. 

Itselleni se tietysti tiesi stressiä, migreeniä ja uutta ennätystä verenpaineen lukemissa. Niin kuin mieheni asian ilmaisi, olen kuormittanut täkäläisen terveydenhuoltojärjestelmän koko rahan edestä. Niin olen. Olen nyt kokeilemassa uutta migreenin estolääkitystä, jonka pitäisi, jos ei nyt poistaa koko ongelman, mutta ainakin pienentää kärsimystäni huomattavasti. Hinta yhdelle injektiolle olisi 400-500€ (apteekista riippuen), mutta Liettuassa tämä lääke kuuluu sataprosenttisesti korvattavien listaan. Tulos näkyy 1-3 kk päästä. Joten pitäkää peukkuja!

Ilmat oli kauniita, vaikka en kerennyt kovin paljoa niistä nauttimaan. Tänä vuonna minun on todellakin aloitettava kesäkunto-ohjelma, koska kuntoni pääsi rapistumaan talven aikana melkoisesti. Jos jokin saa kroppani rapakuntoon, niin istuminen. SItä olen harrastanut enemmän kuin laki sallii. Nyt sitten liikkeelle. 

Tässä kaikessa hässäkässä olen saanut blogiini kommentin, joka sai minut pohtimaan omia arvojani.  

Monenlaista luksusta

Mitä tulee mieleen sanasta luksus? Useimmiten se yhdistetään kalliisiin vaatteisiin, urheiluautoihin ja yachteihin, fine-diningiin, yksityiskoneisiin ja övereihin, kuten syötävä kulta, näin ainakin hintalapun puolesta. En tosin tiedä, tekeekö kullan syöminen hyvää terveydelle. Minun on vaikeaa ottaa kantaa näihin, koska kokemukseni asiasta on varsin rajoitettu.

Kuitenkin luksusta ymmärretään nykyään monella muullakin tavalla. Onneksi. Keskusteltiin äskettäin kavereiden kesken, mikä heille on luksusta ja miten he sen käsitteen ymmärtävät.

Mikä on luksusta tätä nykyään?

1. eko Kestävää ja laadukasta

Minulle, kuten monille ystävilleni, luksus vaateteollisuudessa tarkoittaa ennen kaikkea laatua, kestävyyttä ja onnistunutta muotoilua, koska se säästää aikaa ja vaivaa, ja sitä on mukava käyttää vuosia. Minulle on ihan sama, millä nimimerkillä vaatteeni tai asusteeni kulkee. Ymmärrän, ettei se voi olla halpaa, koska joku on laittanut siihen työtään ja sydäntään. 

Mutta ei sellainen vaate tai asuste voi olla hullun kalliskaan. Vaikkapa tuo Hermes-laukku. Ei kassi voi maksaa viittä tonnia (näin halvimmillaan). Se ei edes paista ranskalaisia. Samaten tuhansia euroja maksavat LV:n muovijohdannaiset tekeleet…

2. vapaa aika Vapaa aika

Silloin, kun kiireisen arjen keskellä saa hengähtää hetken, olkoon syynä hektisyyteen ruuhkavuodet, vaativa työ tai mikä vain, se tuntuu luksukselta. Juuri tässä sanonta rahasta, joka ei tuo onnea, pitää paikkansa varsin hyvin. Usein rahaa riittäisi, mutta vapaa-aikaa ei ole. 

Tässä kohdassa on muuten olemassa tietty ristiriita: rahalla vapaa-aikaa saa ostettua, se ei ole nykyään mikään temppu. On saatavilla apua kotihommiin, lastenhoitoon, yrityksen pitämiseen, mutta jostain syystä edelleen on vallalla käsitys, että joka paikkaan pitää repeytyä itse. 

Kiireisen ja kuluttavan työn määrää voi hyvinkin vähentää, vaikka palkkataso laskisi. Se on hinta vapaalle ajalle. Harvoin tosin sellainen ratkaisu otetaan käyttöön. Osittain se on myös työvoimalakien syytä, koska osa-aikatyö ei ole mahdollista jokaisella alalla sekä osa-aikainen työntekijä saattaa menettää monia työelämän etuja.

3. luonto Auringonvalo, lämpö ja eloon heräävä luonto

Itselleni auringonvalo, lämpö ja luonnon vihreys ovat luksusta. Uskon, että monelle muullekin. 

Tänä keväänä olen nauttinut luonnon eloon heräämisestä erityisesti. Talvi oli pitkä ja kylmä, palella sai ulkona ja sisällä, joten hartaasti odotettu lämpö oli enemmän kuin tervetullut.

He, jotka ovat asuneet paikoissa, joissa vettä on niukasti ja aurinko polttaa pois hengiltä kaiken elävän kesäkautena, tietävät, ettei kaunis vehreä ympäristö ole itsestäänselvyys. Se on luksusta, jota emme aina osaa arvostaa.

4. rauhaRauha

Tämä on vaikea ja kivulias asia. 

Täällä Liettuassa sota näkyy eri tavalla. Se on tullut lähemmäs, konkretisoitunut. Vaikka täällä ei ole mitään pakolaisleirejä, pakolaisuus näkyy arkipäivässä. Ukrainalaisille pakolaisille on remontoitu halpoja, ahtaita asuntoja vanhoissa taloissa. Jaetut huoneet, keittiöt ja suihkutilat, jonot alennustiskeille ruokakaupoissa. Se ei tunnu oikealta elämältä vaan taistelulta henkiin jäämisestä.

Rauha on luksusta, jota on miltei mahdotonta ostaa itselleen.

5. tasapaino Tasapaino

Se, että elämä on tasapainossa, on luksusta. On työtä ja on vapaa-aikaa. On rahaa ja on onnea. On vapautta ja on velvollisuuksia. Jalat ovat tukevasti maassa, mutta pää hipoo pilviä. Voi päättää itsestään itse ja olla vastuullinen kanssaeläjä. Tehdä, mitä haluaa, ja olla vahingoittamatta toisia fyysisesti tai henkisesti. 

Tämä olisi vasta luksusta. 

Se on vuosisadan dilemma. Hauska tietää, tuleeko siihen ikinä ratkaisua.


Mitä luksus tarkoittaa sinulle?


Referenssit:

13 vastausta artikkeliin “Viikko 20 – Mitä luksus tarkoittaa sinulle?

 1. Samoilla linjoilla luksusasioiden kanssa.
  Ja aavistuksen haluan avata myös tuon yacht osuuden – sitä kun tosiaan pidetään kovin luksuksena. Voi se tietysti olla sitäkin, mutta näin Sailing Yachtissa (jos sattuu pakkanen toimimaan tämä SY, muuttuu meidän suussa Super yachtiksi) viisi vuotta asuneena, se luksus mikä tähän elämään yleensä mielletään on hyvin kaukana todellisuudesta.
  Toisaalta taas – se, että on tarpeeksi aurinkoista, jotta akuissa on tarpeeksi virtaa tehdä juomavettä – se on luksusta. Se, että jääkaappi toimii – on luksusta. Se että ruokakauppa on helpon kävelymatkan päässä siitä mihin saadaan kumivene parkkiin – on luksusta. Se että sää on leppeä, eikä tarvitse valvoa yöllä varmistamassa ettei ankkuri petä, on luksusta.
  Se että saarella jossa satut olemaan on ensihoito, on enemmän kuin luksusta.
  Itse asiassa, en nyt varsinaisesti peru sanojani, mutta tarkennan. Yachtit on luksusta ja niissä eläminen on luksusta, koska pienimmätkin arjen asiat jotka maissa asumisessa on itsestäänselvyyksiä, muuttuu luksukseksi.

  1. Kiitos kommentistasi! Se oli monessa mielessä yllättävää ja valaiseva. Ei monille tulekaan mieleen vene-elämän plussoja ja miinuksia.
   Mutta siitäolen samaa mieltä, että luksuksen käsite muuttuu kummasti kun ottaa etäisyyttä rutiineihin.
   Ja se on ehdottomasti luksusta, että valintoja on.
   Nyt tosin ymmärrän, miksi moni veneellä (myös kalliimmalla sellaisella) asuvat ihmiset eivät juuri lähde satamasta mihinkään 😁. Portugalissa olen nähnyt pysyvästi parkissa olevia veneitä, myös luksusluokan sellaisia. Siellä oli kaikki palvelut tosi lähellä ja huolto pelasti.

 2. En itse ole koskaan kokenut kultaa, timantteja mirhaa luksukseksi, koska jos niitä haluaa pitää luopua niin monesta asiasta, kuten vapaa-aika. On tykitettävä rahaa minkä ehtii ja se vie ajan muulta. Mulle luksus on sitä, että voin olla vapaasti, pukeutua vapaasti ja elää sellaista elämää kuin elän. Omaan elämään kuuluu se, että voin lähteä vaellukselle, eli jalat pelittää vielä. Voin neuloa, virkata ja ommella, aivoni toimivat vielä. Minulla on vapaus valita mitä teen. Vapaus on minulle luksusta.

  1. Itselleni keski hetki päästä kliseisesti asetetuista arvoista eroon. Kotikasvatukseni oli hyvin vanhanaikaista, joten vasta teiniäkäsenä olen huomanut arvostavani eri asioita, mitä silloisessa yhteiskunnassa ympärilläni oli tapana.

 3. Noihin luksuksiin on helppo liittyä.
  Tänä viikonloppuna oli varsinkin luksusta minulla. Sain viettää sitä yhdessä aikuisten lasteni kanssa. Mikä sen mahtavampaa luksusta 🙂

  1. Yhteinen aika lasten, läheisten ja ystävien kanssa on todellakin luksusta. Ei sitä meille järin paljoa suotu.

 4. Mäkin pidän luksuksena noita kaikkia mainitsemiasi asioita. Luonnon vihreys on suurta luksusta, mitä ei tule usein Suomessa asuvana ajatelleeksi. Rauha on asia, mikä on tällä hetkellä maailman tapahtumien johdosta paljon mielessä, sitä ei aiemmin tullut niin paljoa mietittyä.

  1. Monia asioita ei tule huomattua ennen kuin ne katoavat. Rauha, terveys ja vihreys ovat asioita, joita osataan arvostaa harvoin silloin, kun niitä on runsaasti.

 5. Hyvin kirjoitit ja kiteytit minusta monien meistä tuntoja. Niin kuin vapaa-aika, sehän nimenomaan on jollain lailla luksusta. En voi sanoa kärsiväni töissä, mutta ai että sille kun vapaa-aika alkaa ja voi tehdä omia juttuja.

  Ikävä kuulla migreenistä! Toivottavasti uusi lääke tepsii. Terveenä ja energisenä elo on myös luksusta.

  1. Se on aivan totta! Terveenä oleminen ja tarpeen tulleen pääsy kunnollisen terveydenhuollon piiriin on luksusta, johon harva meistä edes kiinnittää huomiota.

 6. Kiitos tästä ostauksesta, aloin heti itse pohtimaan, mikä on minulle (ja meidän perhelelemme) luksusta. Taidanpa myöhemmin kirjoittaa siitä pidemmin, mutta lyhyesti näin: kun arki rullaa ja tavallinen houkuttelee, kun saa hetken omaa aikaa ja aamulla rauhallisen kahvihetken. Tasapainoisuus, yhteiset asiat ja ilot. Siinäpä niitä.

  1. Sen itsekin olen huomannut, että tulee harvoin pohdittua siitä, mikä elämässä on oikeasti arvokasta, mitä arvostamme ja mihin haluamme panostaa. Mulla on tosin sellainen olo, että vaikka minusta tulisikin miljonääri, en sijoittaisi tuhansia turhakkeisiin, vaan itselleni todella tärkeisiin asioihin. Sijoitan mielelläni matkustamiseen, vapaa-aikaan ja perheen yhdessäoloon, jota aloin arvostamaan aivan eri tavalla nyt, kun olen päivätyössä ja poika on koulussa. Aika kuluu tosi nopeasti eikä yhteistä taivalta olekaan loputtomiin. 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.