Viikko 18 – Vappu tuli ja meni

Viikko 18-2024 - Vappu tuli ja meni.

Vappu tuli ja meni

Vappu tuli ja meni, mutta tästä vuodesta on jäänyt uusi resepti. Olkoon sen nimeksi vappuleivät 😊. Resepti on siellä postauksen lopussa.

Itse päivä on vietetty rauhallisissa tunnelmissa. Tai siis, emme sen pahemmin noteeraa koko vappua. Vapaapäivä se vain on, sekään ei kaikilla. 

Vappu on muuten yksi sellaisista juhlista, joiden merkitys on joka maassa omansa. Se voi olla mikä vain muinaisesta kevätjuhlasta työläisten oikeuksien päivään. 

Viikko 18

Viimeiset 3-4 viikkoa ovat olleet luonnossa juuri se aika, jolloin kaikki kasvaa ja vihertää silmissä säästä riippumatta. Joka päivä maisemat muuttuvat. 

Kaunasissa ei säästetä kukilla koristelussa. Ensimmäisinä kukkivat pikkunarsissit ja helmililjat. Nyt aurinkoa kohti kurkkivat muutamat tulppaanit. Kuvat ovat muuten otettu parin kilometrin päästä toisistaan. Tulppaaneja riitti koko matkaksi pitkin joen rantaa. Ilmeisesti joku paikallinen kaupunkimaisemien suunnittelija on käynyt Alankomaissa.

Vappuleivät

Eli tämän vuoden vapun saavutuksiin voisin laskea sillilevitteen keksimisen. Jos tykkää sillistä, niin se on todella onnistunut ratkaisu pikkusyötävän tarjoiluun. Erityisen hyvin se sopii terassikaudelle. Toki, samaa levitettä voi tarjota myös uusien perunoiden kanssa.

Tähän olen laittanut:

 • vähäsuolaista (5-6%) sillifileetä purkista tai paketista 250g
 • vähäsuolaista tai suolatonta kasvislevitettä (käytin Floraa), noin 100g
 • 5 munaa, keitin 7 minuuttia, etteivät jämähtäisi liikaa (munien kovuus on tässä ihan makuasia)
 • tilliä (nipun hienommat osat, ilman varsia)
 • leipää maun mukaan

Leikkaa sillifileet pieniksi kuutioiksi.Sekoita kulhossa Floraan. Anna munien jäähtyä ennen kulhoon lisäämistä, ettei levite vetisty. Lisää sekoitukseen hienoksi pilkottu tilli. Pari tillinvarsista voi jättää koristeluun. 

Leipä voi olla melkein mikä tahansa – ciabattasta saaristolimppuun. Itse käytin italialaistapaista aurinkokuivatuilla tomaateilla höystettyä vaaleaa leipää.

Viikko 18 -2024 – Vappu tuli ja meni.

Referenssi:

4 vastausta artikkeliin “Viikko 18 – Vappu tuli ja meni

 1. Vappuleivät menevät kokeiluun!
  Onneksi tänne Turkuun saatiin Vapun jälkeen kesäiset kelit, olen yrittänyt nauttia, vaikka talvenrippeistä on vaikea päästää irti. Vaikka kesäihminen olenkin. Jokainen siirtymä tuottaa hetkellistä tuskaa.

  1. On se nyt täälläkin parantunut huomattavasti. Nyt ollaan jokseenkin samoissa lukemissa.
   Vappuleivät oli varsin onnistunut kokeilu.

 2. Tätä reseptiä voisikin kokeilla! Lapsena opettelin silliä kummisedän mieliksi syömään ja edelleen pari palaa kesässä menee. Vaikka suuri fani en ole, tällä lailla levitteenä olisi hauska maistaa.

  1. Vappuleivät oli hyvin onnistunut resepti. Varo vain, ettei mössöstä tulisi liian suolaista.
   Voit kokeilla myös tonnikalaa, sen maku on miedompi ja se antaa pehmeämmän koostumuksen levitteelle.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.