Matkailun trendejä 2024

Matkailun trendejä 2024 pääkuva

Matkailun trendejä 2024.

Tähän tutkimukseen olen sortunut sinä hetkenä, kun olimme tutkimassa tulevan lomajakson mahdollisuuksia. 

Matkailun aallokko

Matkailun trendejä 2024 - aallokko, Svörtuloft Lighthouse majakka, Islanti

Svörtuloft majakka, Islanti. Kuva Depositphotos

Matkailussa on olemassa suuria aaltoja ja pienempiä virtoja (joista olen maininnut jo kerran viime vuonna). 

Tietyt matkakohteet ja trendit nousevat suosioon ja toisten kohteiden suosio hupenee ajan kanssa. Syynä on taloudelliset seikat, henkilökohtaiset mieltymykset, poliittiset tilanteet, mutta myös matkailun ammattilaisten tietoinen mainostyö.

Liike on aallokkoa ja sillä on myös suuria maantieteellisiä eroja. Nyt analyytikot maailmanlaajuisesti ovat sitä mieltä, että matkailu ei tule koskaan palaamaan entiselleen. Korona oli yksi syy, mutta on myös paljon muita tekijöitä sekoittamassa pakkaa. 

Muutos ei ole tällä kerralla vain luvuissa, mutta koko alan laatu ja rakenne on murroksessa. 

Historiallisesti ottaen trendit matkailussa ovat aina kehittyneet hitaasti. Se oli ymmärrettävää: reittien lisääminen kohteeseen, itse kohteen infrastruktuuri – hotellit, kuljetukset, turistikohteet, ravintola-ala – kaikki nuo on vaatinut vuosien kehittämistä. 

Viime vuosien jakso oli kuitenkin aikamoinen koettelemus: muutokset olivat äkillisiä ja ennalta arvaamattomia. Pandemiat, geopoliittiset konfliktit ja taloudelliset seikat ovat aiheuttaneet suuria fluktuaatioita matkustajien määrissä (sekä notkahduksia että piikkejä), matkojen suunnissa ja laadussa. 

Massojen matkailun muutos aiheuttaa muutoksia matkailualalla. Asian olisi pitänyt mennä näin: Matkailualan toimijoiden on sopeuduttava uusiin trendeihin, majoitustarpeisiin, reitteihin ja matkan tarkoituksiin. 

Tällä kerralla asia ei kuitenkaan mennyt kovin perinteisella tavalla: matkailijoiden on ollut sopeuduttava alan muutoksiin, jotka eivät ole kuluttajien hyväksi, eivät välttämättä sovi asiakkaiden tarpeisiin, eivätkä edes palvele palvelujen tarjoajia. 

Nyt, kolmisen vuotta pahimman kriisin jälkeen, asiakkaille ei enää käy “kunhan jonnekin”- matkan suunta. Se näkyy selvästi käyrissä:

Yöpymisen sisältäneet matkat 2013-2023, Tilastokeskus.fi

Matkailun trendejä 2024 - Yöpymisen sisältäneet matkat - Tilastokeskus

Matkailuala oli toki hetken suuressa nousussa, mikä ei luonnollisesti enää auttanut niitä toimijoita, jotka menettivät asemansa koronan, energiakriisin ja sodan takia. Suurin osa hävijöitä on juuri pienempiä toimijoita, jotka eivät pärjänneet suuryrityksille. Kolme vuotta pohjalla on ollut turhan suuri kuorma monelle yritykselle.

Eritoten kuin luulisi suurin osa koronan aikana saaduista tukiaisista ovat kalliita lainoja. Joten hintojen nousu oli odotettavissa. Tuloksissa pitää olla sen verran varaa, että lainoista pääsee kunnialla irti.

Kovimman iskun ovat saaneet boutique-tyyppiset majoitukset, pienet matka- ja tapahtumajärjestäjät, yksityiset liikennöitsijät sekä paikalliset matkakohteiden yrittäjät.

Miten se vaikuttaa kuluttajaan? 

Matkailun trendejä 2024 - kulutus

Kuvitus: Depositphotos

Kilpailun helpottaessa suurimmilla yrityksillä oli etulyöntiasema hinnoittelussa. Kysyntä näkyi myös hintojen nousuna. Myös majoitusten tarjoajien ja matkanjärjestäjien diversiteetti kapeni, joten valinnanvaraa ei juurikaan ollut. 

Isoillakaan ei ole aina helppoa. Moni lentoyhtiö joutui harventamaan vuoroja ja karsimaan kohteita. Se vaikutti varsin negatiivisesti kokonaiskuvaan, koska moneen kohteeseen ei kerta kaikiaan pääse enää lentämään suoraan. Se lisää ympäristörasitusta ja vinouttaa matkailijoiden liikennettä: osa kohteista saa liikaa turistivirtaa ja toiset – eivät saa tarpeeksi. 

Selvemmin sen huomasi juuri silloin, kun yritti järjestää omatoimimatkaa. Edullisia tai suoria lentoja ei ole tarjolla entiseen malliin. Junalla tai bussilla meneminen tulisi taas niin kalliiksi, ettei sitä voi edes harkita: yösijoja ei ole tarjolla matkan solmukohdissa tarpeeksi, joten hinnat ovat pilvissä. 

Se karisti pois ne matkaajat, joilla ei ole varaa ylihinnoiteltuihin lippuihin ja majoituksiin, mutta sitten heitä, joilla vielä on varaa, ei pidättele mikään. Vuodet pelkkää kotimaanmatkailua saivat ihmiset ulkomaanmatkanälkäiseksi. Eettisyydestä ja ekologisuudesta viis. 

Mihin, miten ja miksi ihmiset matkustavat vuonna 2024?

Hardanger Bridge, Norja

Hardanger Bridge, Norja. Kuva: Depositphotos

Vuoden 2023 tilastoissa ja 2024 ennätyksissä näkyy jo selvä laskusuuntaus. Koska uuteen mahalaskuun matkailualalla ei ole varaa, alan toimijoiden piti ottaa ohjat omiin käsiin entistä selkeämmin. 

Mitä alalla tapahtuu? Koska alan ammattilaisten käytössä on nyt entistä älykkäämpiä työkaluja asiakasvuorovaikutukseen, matkailu on pirstaloitumassa pienen pieniin niche-suuntauksiin. Se auttaa tavoittamaan suurimman määrän potentiaalisia asiakkaita, koska henkilökohtaisesta tarjouksesta on vaikeampaa kieltäytyä. Se on psykologiaa (onnistuneesti markkinoinnissa käytettynä). 

Miten se toimii käytännössä?

Alan markkinointigurut yrittävät arvailla, millaisia kiinnostuksen kohteita, selviä ja salaisia mieltymyksiä ihmisillä on, ja strategisesti osua niihin. Myös toisinpäin: jos kohteella uskotaan olevan potentiaalia, siitä tehdään kiinnostava matkakohde ja aloitetaan markkinoimaan aktiivisesti. Keinoja siihenkin löytyy runsaasti sekä perinteisten että uudenlaisten markkinointikanavien joukosta (mm. some- ja vaikuttajamarkkinoinnilla).  

Uudenaikaiset markkinoinnin työkalut ovat sillä tavalla hyödyllisiä, että datan kulku on molemminpuolista. Eli markkinointistrategian onnistumista pystyy seuraamaan tarkasti, säätämään palautteen perusteella ja korjauttamaan tuotteita (ja mainoksia) sen mukaan, miten asiakkaat ovat ottaneet ne vastaan.

Joten matkailussa näkyy nyt paljon niche-trendejä. Jos näitä suuntauksia yrittää lajitella suurempiin ryhmiin, niin on selvää tilausta hidastumiselle, rauhoittumiselle, itsetutkiskelulle, levolle ja ekologisille ajatustavoille. 

Tässä on ammattilaisten visio siitä, millaisiin suuntiin matkailu kehittyy vuonna 2024 (ote vuosiraportista):

1. Astro tourism

Matkailun trendejä 2024 - Astrotravel

Photo by Faik Akmd on Pexels.com

Astromatkailun tavoitteena on bongata tähtitieteelliset ilmiöt, mutta sitä pidetään myös omanlaisena retriittinä, jota sanotaan myös “tähtikylvyksi, matkaksi, jossa ei ole saastetta, väkijoukkoja ja liikennettä, jossa voimme keskittyä vain taivaan yläpuolelle ja ollaan poissa todellisuudesta tuntikausia katsellen tähtiä, planeettoja ja tähtikuvioita yläpuolellamme” (Olivia Morelli, Condé Nast Traveller).

2. Street Food Travel

Matkailun trendejä 2024 - Viron katuruoka festivaalit

Kuva: Nahkiaisfestivaali Narva-Jõesuussa

Katuruokafestivaaleja järjestetään nykyään paljon ja niiden suosio on kasvamassa edelleen. Nykyään on yhtä trendikästä käydä katuruokafestivaalilla Virossa kuin Ranskan samppanja-viinitarha vieraillullakin.

Muutosta on tapahtunut myös matka-aikaisen ruokailun kulttuurissa ylipäänsä. Jos aikaisemmin pieniä, keskihintaisia ravintoloita juna- ja linja-autoasemilla katsottiin vinoon, nyt niitä pidetään trendikkäinä ruokapaikkoina. Erilaisia etnisiä ja paikallisia ravintoloita bongataan mitä erikoisemmissa paikoissa: kioskeissa hiekkarannan reunalla, metsäpirteissä, juna-asemilla, lentokentillä ja huoltoasemilla.

3. Silent travel

Matkailun trendejä 2024 - Latvia

Busnieku järvi, Ventspils, Latvia. Kuva: Depositphotos

Miksi hiljaisuus nousi esille matkatrendiksi? 

Mitä Suomessa saa ilmaiseksi, siitä monen maan kansalainen joutuu maksamaan pitkän pennin. Nimittäin hiljaisuutta. 

Suomessa on tunnetusti hiljaista yötä päivää monessa paikassa. Verrattain harvakseltaan asutussa Euroopassa hiljaisuus ei ole vielä katoava luonnonvara, mutta siitä kannattaa pitää huolta, koska se näyttää olevan myyntivaltti matkailualalla. 

Ylistimulaation aikakaudella hiljaisuus saattaa olla juuri sitä, minkä perään matkaillaan vuonna 2024. Se tarjoaa mahdollisuuden palautumiseen ja nollaamiseen. 

“Hiljaiseen matkustamiseen kuuluvat meditaatioretriitit, syrjäiset luontokohteet, uniretriitit, hiljaiset ​​hotellit, hiljaiset ​​kävelykierrokset ja jopa hiljaiset ​​disko- ja konserttielämykset” (Tasha Kleeman, Condé Nast Traveller).

4. Coolcationing eli Jäähdytys

Matkailun trendejä 2024- Pirita beach, Tallinn, Estonia - Piritan ranta, Tallinna

Piritan ranta, Tallinna. Kuva: In Via

Siellä, missä suomalaiset unelmoivat kuumasta ja sateettomasta kesästä, monen polttavan kuuman maan asukkaat kaipaavat kesällä edes hitusen varjoa ja viileää. Viime aikoina Keski- ja Etelä-Euroopan maat ovat myös todistaneet lämpöaaltoja pitkin kevättä ja kesää. 

Intrepid Travelin mukaan Islanti, Suomi, Skotlanti sekä suosioon nousevat Baltian maat ovat mitä mainioimpia matkakohteita kesäksi. “Skandinavia ja Baltia on huomattu matkailun horisontilla: ne tarjoavat rennompaa lomailua, mutta siellä on upeita rantoja, metsiä ja järviä sekä mahdollisuudet rentoutumiseen ja seikkailuihin.” sanoo Andrea Godfrey Regent Holidays:istä

Viileämmät lämpötilat sopivat erityisen hyvin myös perhematkoille. “Saamme perheiltä paljon enemmän kyselyitä kohteista, jotka tarjoavat kesän aurinkoa mutta myös hengähdystaukoa Välimeren rantalomakohteiden korkeista lämpötiloista”, sanoo Liddy Pleasants, perhematkailun asiantuntija ja Stubborn Mule Travel:in perustaja. “Kajakkimelontaa Norjassa keskiyön auringon alla sekä pyöräilyä tai patikointia Sloveniassa – näillä matkoilla on myös erittäin hyvä hinta-laatusuhde.” 

5. Urban gardens

Bosco Verticale, Milano, Italia

Bosco Verticale, Milano, Italia. Kuva: Depositphotos

Puutarhat ovat olleet aina matkailijoiden suosiossa, mutta juuri viheralueiden perässä matkustaminen on suhteellisen uusi trendi. 

Kaupunkipuutarhamatkailu kattaa yhteisön puutarhat, kattopuutarhat, kasvitieteelliset puutarhat, kaupunkitilat ja muut viljellyt viheralueet kaupunkien sisällä. Puutarhataidetta on harrastettu maailman ympäri vuosituhansia (ensimmäisinä lajissaan olivat varmaan Babylonin riippupuutarhat). Historiallisesti merkittävien kohteiden lisäksi nykyajan urbaani suunnittelu tukee ajatusta puutarhataiteesta kiinnostuksenkohteena. Vaikkapa Valencia, joka ansaitsi omalla jo vuonna 1986 istutetulla 12 kilometriä pitkällä Turia-puutarhallaan vuoden 2024 Euroopan vihreän pääkaupungin tittelin.  

6. Experience Stays

Matkailun trendejä 2024Kumpeli, Heinola

Heinola, Suomi. Kuva: In Via

Elämysmatkailun yksi ilmentymä on matkailijoiden kiinnostus erikoisista majapaikoista. Kyse ei ole enää siitä, että paikan pitää aina vain olla täyttä luksusta eikä kultaiset vessanpöntöt ole enää myyntivaltti. Mutta majoituksessa saisi olla se jokin, joka tekee yöpymisestä elämyksen.

Välillä erikoisuuden tavoittelu menee aivan liian pitkäksikin.

7. Kodinvaihto

Kodinvaihto, White streets of Mijas. Andalusia, Spain

Mijas, Andalusia, Espanja. Kuva: Depositphotos

Kodinvaihto nousee yhä suositummaksi, koska se mahdollistaa pidempiä poissaoloja omasta arjesta ilman, että talous olisi konkurssin partaalla mojovan majoituslaskun takia.  

Myös diginomadit pitävät kodinvaihtoa varteenotettavana vaihtoehtona mm. sen takia, että se tarjoaa paremmat puitteet työnteolle: rauhallisemman ympäristön, halvemman/ilmaisen netin ja mahdollisuuden tehdä ruoat itse. Päivittäinen ravintolassa syöminen on harvojen ilo (sekä rahallisesti että vatsaystävällisesti).

Kodinvaihto tarjoaa “täydellisen ratkaisun takaamaan itselleen (ilmaisen) kodin ulkomailla samalla kun oma tarjotaan vastineeksi – viikoiksi tai jopa kuukausiksi kerrallaan” (Gina Jacksoni, Condé Nast Traveller).

Kodinvaihto on noussut uuteen suosioon mm. perinteisten majoitusten hintatason nousun sekä edullisimpien hotellien ja yksityisten majoitusten markkinoilta häviämisen takia. Myös teknologia on edesauttanut asiaa: erilaisilla platformeilla on tarjolla kymmeniä tuhansia koteja vaihtoon maailman ympäri. 

8. Plan-free travel

Matkailun trendejä 2024 - free travel

Kuvitus: Depositphotos

Nyt maailma on ymmärtänyt saman asian, jonka itse olen oivaltanut jo vuosia sitten: nimittäin suunnittelemattomuus matkailussa 😁.

Äärimmäisin muotokin on tarjolla, jolloin matkailija itse ei edes tiedä, mihin on menossa. Ainoa info on se, mihin viidestä ryhmästä kohde kuuluu: arktinen alue, viidakko, autiomaa, vuoristo tai rannikko. Matkan järjestelyistä ja turvallisuudesta vastaa joukko ammattilaisia palvelun tarjoavan tahon toimesta. Esimerkkinä Black Tomato Get Lost tai Journee.

9. Tekoäly matkaseurana

Millainen on taiteen tulevaisuus AI maailmassa (1)

Kuvitus: Depositphotos

Tekoälystä matkakumppaniksi. Uusien tekoälyllä varustettujen appsien ja tuotteiden aalto pyrkii tukemaan matkailijoita paikan päällä. Trendi herättää huolta mahdollisista haittavaikutuksista, kun tekoäly integroituu laajemmin matkojen suunnitteluun ja tekoon.

10. Frontier tourism

Matkailun trendejä 2024 - Frontier travel, Barbados

Sandy Hill Point Lynches, Flatfield, Barbados. Kuva: In Via

Toiselle se on omalta mukavuusalueeltaan lähtemistä viereiseen kaupunkiin ja toisille –  Everest, jonne on nyt muodostunut liikenneruuhkaa ja kakkaongelma

Tässä kyse ei siis ole puhtaasti extreme-matkailusta, mutta omista subjektiivisista rajoista, joita voi halutessaan ylittää. 

Useimmiten matkataan paikkoihin, jotka ovat vaikeasti saatavilla, joissa vallitsevat ankarat olosuhteet. Tai sitten asetetaan itselle tavoitteita (vaikkapa vierailla kaikissa maailman maissa) ja yritetään päästä siihen tavoitteeseen. 

11. Gig tripping

Taylor Swift during her show at the HSBC Arena in Rio de Janeiro, Brazil

Taylor Swift HSBC Areenalla, Rio de Janeiro, Brasilia. Kuva: Depositphotos

On oikeasti uusi nimi vanhalle ilmiölle: ihmiset matkustavat esiintymisiin, festareille ja biennaaliin kaupungista ja maasta toiseen. 

On eri asia, jos itse asuu yhdessä maailman kulttuuripääkaupungeista, kuten Milanossa tai New Yorkissa. Suurin osa tavallisia taatelintallaajia asuu jossain muualla, joten hyvän esityksen perässä joutuu siirtymään.

Suomalaiset ovat matkustaneet jo vuosikymmeniä Savonlinnan Oopperapäiville, Tallinnan Birgitta Festivaaleille, tai Turkuun DBTL:lle. Kulttuurin tosiystävät ovat käyneet myös Milanon La Scalassa

Nyt pinnalla ovat myös Madonna ja Taylor Swift.

Toinen Gig Travelin muoto on käydä paikoissa, jotka liittyvät tunnettuihin (omien suosikkien) elokuviin, sarjoihin tai historiallisiin tapahtumiin.

12. Biohacking (Biohakkerointi)

Matkailun trendejä 2024 - hyvinvointi

Kuvitus: Depositphotos

Kuka ei haluaisi elää 100-vuotiaaksi? Siis, terveenä ja aktiivisena. Tähän luvataan apua biohakkeroinnista.

Biohakkerointi on termi, jolla kuvaillaan erilaisia ​​vinkkejä, joilla on tarkoitus parantaa kehon toimintakykyä ja mahdollisesti pidentää elinikää. Vaikka tietyt biohakkeroinnin muodot saattavat tuntua äärimmäisiltä, ​​meditaatio ja ajoittainen paasto ovat melko yleisiä, testattuja, ja tutkija keinoja. Brea Loftonin mukaan biohakkeroinnin tarkoitus on valjastaa biologian, genetiikan, neurotieteen ja ravitsemuksen tietoa ja ​​menetelmiä parantaakseen fyysistä tai henkistä suorituskykyä, yleistä terveyttä ja hyvinvointia tai saavuttaakseen tiettyjä terveysvaikutuksia (kuten painonpudotusta). 

“Ihmiset ovat tulleet tietoisiksi siitä, kuinka tärkeää on kehittää ennakoiva, ennaltaehkäisevä lähestymistapa terveyteen kaikilla tasoilla”, sanoo Karina Stewart, Thaimaan Koh Samuilla sijaitsevan Kamalaya Wellness -retriitin perustaja.

Vaikka termi itsestään kuulostaan aika scifiltä, terveellinen ruokavalio myös matkoilla, kohtuullisesti liikuntaa ja spa-palveluita tuskin on pahitteeksi kenellekään.

13. Junamatkailusta tulee luksusta

Luxury trains

Kuva: Around the World by Luxury Train

Kasvava ilmastotietoisuus on ruokkinut junamatkailun elpymistä, mutta nyt on nousemassa takaisin loistoonsa vuosikymmeniä unholassa ollut luksusjunien olemassaolo.  

Vuonna 2024 käynnistyvä uusi junalinjojen ja reittien aalto sekä maanpäällisen liikenteen yleinen laatutason nousu mahdollistavat sen. Junamatkailu ei ole missään tapauksessa halpaa eikä nopeaa verrattuna vaikkapa lentämiseen, mutta trendiväki valitsee sen kaikesta huolimatta. Esimerkiksi 80 päivän Around the World by Luxury Train -matka kulkee neljän maanosan ja 10 maan halki ja hinnat alkavat  $113599 per henkilö.

Euroopan sisällä matkustaminen on hieman edullisempaa. 

Suurin syy lähteä matkustamaan maitse on ilmastohuoli. On kuitenkin pidettävä mielessä, ettei työaikajärjestelyt ole jokaisella vieläkään niin joustavia, että matkoilla voi helposti viipyä viikkoja (tai kuukausia).

Matkailun trendejä 2024 - bussissa, näkymä ikkunasta

Matkailun trendejä 2024.

Referenssit:

Matkailun trendejä 2024.

12 vastausta artikkeliin “Matkailun trendejä 2024

  1. Toivottavasti. Toivon myös, että meillä olisi niin paljon aikaa, että pystyy matkustamaan maitse.

 1. Tämä oli hauska. Mielenkiintoisia trendejä löytyy matkailustakin 🙂
  Noista voisi sopia minulle puutarhat, hiljaisuus ja astromatkailu.

 2. Mielenkiintoisia matkailutrendejä. Uskoisin viileiden kesien houkuttelevan matkailijoita, sitä jo vähän todistin aikanaan respan hommissa. Pahoitellen viittasin kerrankin vilakkaan kesäkuuhumme ja asiakas nosti kädet ilmaan ja sanoi: tämä on Ihanaa, ei ole kuuma! Se pakahduttava kuumuus on niin sietämätöntä yhä useammassa maassa, että mukavan viileästä kesäkelistä saa hienon mainosvaltin Suomen matkailuvientiin.

  1. Varmaankin niin, että pienenä annoksena viileähkö sää keskellä kuumaa kesää piristää, mutta onhan sitä Suomessa välillä liikaa. Kuumakin olisi kelvannut mainiosti. Lämpöaaltoja tulee nykyään sellaisiin paikoihin, joissa ei yleensä ollut näin kuumaa, mutta on niinkin, että paikoittain kesät ovat olleet huomattavasti viileämpiä mitä keskimäärin olisi pitänyt olla. Se on kyllä kummalista. Tämän hetken takatalvi on myös yksi historian kylmempiä jaksoa tähän aikaan vuodesta.

 3. Mielenkiintoinen juttu! Suomen pitäisi siis olla oikein houkutteleva turisteille, hiljaisuutta ja kylmää keliä kun on täällä varmasti tarjolla😃

  1. Niinpä, pitää vaan mainostaa itsensä hiljaisena ja kylmänä matkakohteena – niin turisti massat tulevat ryminällä kotimaahankin 😊.

 4. Hei, kiva että olet laittanut meidän kodinvaihtokuvauksemme linkiksi kertomaan kodinvaihdosta. Se on kertomus kahdesta viikosta, jotka vietimme toisen henkilön lomakodissa Almeríassa. Meillä olisi kaksi muutakin tekstiä kodinvaihdosta, niissä kummassakin kerromme vielä enemmän kodinvaihdon perusteista ja käytännön toteutuksesta. Tässä ovat vielä niiden osoitteet
  https://ailajajuha.com/2021/01/31/kodinvaihtoloman-plussat-ja-miinukset/
  https://ailajajuha.com/2019/09/27/kodinvaihto-rentoa-lomailua/

  1. Hei! Kiitos paljon kommentista! En älynnyt hakea lisää postauksia blogistanne 😊. Nuo linkit sopivat tekstiin vieläkin paremmin. Lisään ne sinne myös.

 5. En tiennytkään, että Virossakin syödään nahkiaisia. Jostain syystä luulin, että on ihan suomalainen ja erityisesti satakuntalainen juttu. Itse pidän niistä valtavasti! 🙂 Astroturismi tavallaan voisi olla kiinnostava, en sen vuoksi matkustaisi kyllä maailman ääriin, mutta plussaa on, jos jotain tuollaista voisi matkaan yhdistää. Upea olla ylipäätään paikassa, jossa valosaastetta ei ole käytännössä lainkaan.

  1. Joo, nahkiaisiakin. Virossa on paljonkin samoja tai samanlaisia ruokaperinteitä – onhan vuosituhansia naapurieloa takana samoissa sääolosuhteissa. On Virossa omiakin ruokia, joita ei syödä missään muualla (ainakaan tietääkseni).

   Astroturismia voi helposti harrastaa Lapissa tai Etelä- ja Keski-Suomen kansallispuistoissa. Se tietysti edellyttäisi, että alueella pystyy myös majoittumaan. Esimerkiksi Kaarinassa on ollut suosittu majapaikka, joka sijaitsi tähtitornin yhteydessä. Ehkä trendi leviää muuallekin Suomeen, koska puitteita on olemassa runsaasti.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.