Viikko 12 – Some-voimaa ja voimattomuutta

Viikko 12 - 2024 - Some-voimaa ja voimattomuutta
pääkuva

Viikko 12 – 2024 – Some-voimaa ja voimattomuutta.

Viikko 12

Viikko 12 oli pliisu, viileähkö kevättalven viikko. Onhan se tylsää, että maaliskuun puolivälissä lämpötila oli vielä talvilukemissa ja vaikkakaan mitään ihmeellistä ei tässä ole, silti tekee jo mieli lämpimämpää ulkoiluilmaa.

Kylmä, harmaata ja tuulista, välillä tihkui vettä. Kun ulos ei ollut sen pahemmin asiaa, tuli seurattua nettikirjoituksia hieman tarkemmin. Ei uutisissa ollut kehumista, joten siirryin nopeasti eteenpäin.

Toisaalta, ikäviin uutisiin ei pysty olemaan reagoimatta. Ja toisaalta, on pakko välillä sulkea mieltään kaikesta pahasta, mitä maailmassa tapahtuu, koska on jatkettava omaa elämää ja löydettävä voimia omasta arjesta ja iloista. Se on joskus vaikeaa, jos maailma tuntuu hajoavan käsiin ympärillä. 

Vaikka kaiken maailman kurjuuden keskellä joskus tuntuu, että kevytmielisimpiä uutisia ei raaski edes lukea, silti ne ovat tärkeitä ihmisten hyvinvoinnille. Ei yksi ihminen voi kantaa aivan kaikkia maailman huolia omilla harteillaan. 

Viikkoon on mahtunut myös piristäviä hetkiä, kuten kouluruoan maistiaiset vanhemmille sekä Liettuan yhden merkittävimmistä kirjailijoista Balys Sruogan kotimuseossa käynti. (Balys Sruoga oli myös runoilija, näytelmäkirjailija, kriitikko ja kirjallisuusteoreetikko).

Balys Sruoga kotimuseo

Kouluruoan maistiaiset. Lapsille samat ruoat tarjotaan hieman suurimmissa annoksissa 😁

Joten itsekin seurasin myös somessa meneillään olevia yhteistyö- ja mainoskampanjoita ja innostuin tulevasta keväästä hieman enemmän.

Some – voimaa ja voimattomuutta

Viikko 12 - 2024 - Some-voimaa ja voimattomuutta - Kaunas

Miksi somea ylipäänsä seurataan? Miksi henkilökohtaisuuksiin vetoava mainos puhuttelee enemmän kuin tavallinen, täydelliseksi hiottu kuva tuotteessa tai palvelusta?

Siihen on olemassa paljon teorioita ja tutkimustietoa. Markkinointiasiantuntijat osaisivat vastata tähän kysymykseen tyhjentävästi, mutta lyhyesti sanottuna epätäydellisyys ja side oikeaan elämään vetoaa ihmisiin paremmin, koska on helpompaa samaistua epätäydellisyyteen kuin tavoitella täydellisyyttä.

Myös blogeja luetaan sosiaaliseen mediaan aina välillä. Ja välillä taas suljetaan pois siitä. Jos blogi onkin somea, niin se on hidasta sellaista: lukijalta ei odoteta välitöntä reaktiota. 

Toisaalta sellaiset salamannopeasti etenevät some-lajit kuten Instagram tai Tiktok vaativat senhetkistä reagointia. Facebook on jäänyt taakse. 

Viikko 12 - 2024 - Some-voimaa ja voimattomuutta - Kaunas

Tämäkin trendi on yksi maailmassa tapahtuvista muutoksista, joiden suunnat erkaantuvat toisistaan koko ajan. Moni asia nopeutuu ja vaikeutuu, ja vastapainoksi kasvaa tarve hidastaa ja yksinkertaistaa. 

Kaikella somella on vaikutusvoimansa, ja vaikka se kanavoituu eri tavalla, niin voi äkkiseltään olettaa, että nopeammat ja hetkellisesti reaktiota vaativat some-lajit omaavat enemmän vaikutusvaltaa, se ei aina ole totta. Se, mitä vilahtaa salamannopeasti silmien edessä, harvoin jää muistiin tai saa miettimään. Taas, jos kanava kuuluu hitaampaan lajiin, ja siihen voi palata useaan otteeseen, sen sisältö menee syvemmälle muistiin ja jättää pysyvämmän jäljen. 

Viikko 12 - 2024 - Some-voimaa ja voimattomuutta - Kaunas

Tässä yhteydessä olen seurannut keskustelua siitä, kuinka entistä nuoremmat lapset altistuvat mainonnalle somessa ja miten se vaikuttaa heidän minä-kuvaansa, kulutustottumuksiin ja terveyteen. Trendi ottaa aina vain hälyttävämmän suunnan, joten uskon, että sen vastapainoksi tulee kehittymään myös päinvastainen suuntaus. 

Näin kävi moneen otteeseen. Luonnonmukaista kosmetiikkaa oli kehitetty vastapainoksi mineraaliöljyn vallalle (vielä 2000-luvun alussa miltei kaikki kosmetiikkatuotteet kaupoissa sisälsivät sitä). Vegaani elämäntapa kehittyi vastustamaan räjähdysmäistä lihansyönnin kasvua ja minimalismi – ylenpalttista kulutusta.   

Tuleeko siis kosmetiikkatuotteiden myyntiin ikärajoituksia? Sitä ilmiötä tutkin parhaillaan ja siitä ensi viikolla lisää. 

Viikko 12 – 2024 – Some-voimaa ja voimattomuutta.

Referenssit:

Visits: 280

10 vastausta artikkeliin “Viikko 12 – Some-voimaa ja voimattomuutta

 1. Tuo Tiktok on tällä hetkellä aika vaarallinen ja toksinen paikka. Siellä käytetään paljon myös tekoälyä ja väärällä tavoin, eli tehdään uutisia, jotka eivät ole totta. Ja saadaan näin nuoret uskomaan kaikkea, ihan kaikkea. Töissä myös tästä juteltu nuorien kanssa, että on todella suuria haasteita aina siinä, että mikä on totta ja mikä ei.

  Itse tykkään hitaasta mediasta, kuten juuri blogeista, vaikka seuraan muutamia vlogejakin, jotka tuovat ärsykkeitä nopeasti. Mutta tosiaan tuo tiktok on vähän….

  1. Tiedonlähteen luotettavuuden arviointi on tätä nykyä tosi vaikeaa. Jokainen uutisankkakin on tahallisesti muotoiltu varsin uskottavaksi. On äärimmäisen tärkeä, että nuorilla on luottoaikuinen, keneltä voi kysyä neuvoa tällaisissakin asioissa.

 2. Täällä Tirolissa saa kehua säätä 🙂 Kävi jo viikolla mukavat +28-30C, tosin eilen sukelsi 5-10C tuntumaan, mutta tänään palasi taas 20C korville.

  Tänne muutettuamme joskus vitsailinkin, että Tirolissa paistaa aina aurinko ja joskus jopa kaksi 🙂

  Minä olen hitaamman median kannalla, varsinkin puhuttaessa yhteistyö- ja mainoskampanjoista, joiden olisi tarkoitus myydä. Hätäisesti tehdyt päätöksen tuovat helposti tyytymättömiä asiakkaita. Tuotteeseen tai palveluun on hyvä tutustua ja tehdä päätös itselleen oikeilla perusteilla.

  1. Täällä päin taas jokin sortin takatalvi on iskenyt. Ensi viikollakin tulee vielä yöpakkasia eikä päiväsaikana lämpötila nouse yli +10C. Auringonpaiste olisi jo kelvannut. Paikallisetkin ihmettelevät ääneen, ettei tämä ole yhtään normaalia, että viiteen kuukauteen on näin harmaata. Taisimme tuoda pilvipeiton mukana Suomesta (vaikka olisi pitänyt napata mukaan vähän Maltan aurinkoa).

   Totta se on, hätäiset ostopäätökset, joihin asiakkaat sortuvat helposti nopeassa mediassa, ovat pidemmän päälle haitallisia sekä yritykselle että medialle itselleen. En tosin usko, että mediajätit välittävät yhtään siitä, miten mainostajien ja asiakkaiden kanssa käy. Kunhan omat hyödyt on jo kotiutettuna.

 3. Hieman keväisempi päivä tänään pikaisen takatalven jälkeen. Hyvä niin.
  Itse viihdyn hitaammissa someissa. Ehkä ikäkin jo tekee sen 😀 Tiktok-tili kyllä on, mutta ei käytössä.

  1. Minä en usko, että ikä on ainoa ratkaiseva tekijä. Ihmisillä on muutenkin tarvetta hidastaa, koska aivot evät kerta kaikkiaan kestä jatkuvaa hälytystilaa. Luovuus ja elämänilo häviävät nopeasti, jos pää ei pääse lepäämään aina välillä.

 4. Ei ole keväästä täällä tietoakaan, lumihommiin pitäis mennä! Paksu hanki peittää pihan ja huomiselle on luvattu melkein -10°C. Pitkä talvi taas niille, jotka alkoivat tammikuussa odottamaan kevättä kuumeisesti. Mulle tämä on oikeastaan ihan ok. Kiva, kun siitepölyn määrä hetkellisesti väheni.

  Mä en ole Tiktokissa, niin en siitä paljoakaan tiedä ja tykkään itse hitaasta mediasta huomattavasti enemmän. Instagramissakin katselen mieluummin valokuvia kuin tarinoita ja keloja.

  1. En minäkään ole Tiktokissa. Pitää varmaan olla tili, että itsekin näkee, mitä siellä tapahtuu, mutta en usko että jaksan oikeasti seurata.

 5. Sään puolesta ei kehumista täälläkään. Somen huonot puolet ovat tosiaan juuri niitä, että sieltä saadaan vaikutteita ja huonoja ideoita. En ole tiktokissa, joten en taida edes ymmärtää sitä videovyörytystä, mutta olen lukenut minkälaista materiaalia se näyttää nuorille ja miten sieltä imetään kuin pesusienet vaikutteita. En tiedä, jotain ikärajoja sekä yleisiä tuntirajoituksia voisi asentaa. Esim. 2h tiktokia per seuraaja. Menisköhän läpi?

  1. Minulle on tosiaan epäselvä, miten Tiktok erotus Instasta tai youtuben shortsista. Myös Facebookissa on videoita. Kai, vain uusi villitys, jossa leviävät älyttömät trendit. Tai sitten ollaan vain vähän vanhoja 😂

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.