Hyvää pääsiäistä 2024!

Hyvää pääsiäistä 2024!

Pääsiäinen 2024. Munia värjätään myös Liettuan kansallisväreihin.

Pääsiäinen 2024.

Liettua on ensimmäinen maa, jossa pääsiäistä ei juhlita niin kuin muualla Euroopassa on tapana. Nimittäin pitkäperjantaita ei ole olemassa (ja perjantai on ihan tavallinen työpäivä) vaikka pääsiäinen kestää sunnuntaista maanantaihin. Toisaalta, ei ole pitkää aikaa siitä, ettei Suomessakaan pääsiäinen ollut valtiollinen vapaa vaan ihan tavanomainen arkiviikonloppu. Ainakin vielä vuoden 2005 pääsiäisenä Nokialla painettiin töitä kolmivuorossa ihan tavalliseen tapaan. Sen sijaan juhannuksena myönnettiin kolme päivää vapaata koko tehtaalle. (Onneksi joulu oli aina joulu)

Joten toivotan teille hyvää pääsiäistä työn äärestä. 

Liettualaisista 74% väittää olevansa katolilaisia ja vajaa 4% ortodokseja (maasta kuklemma löytyy myös 0.5% evankelisluterialaisia), mutta uskonnollisuus ei näy arjessa kovin paljoa. Toisaalta, ateisteiksi tunnustautuu vain noin 6 % kansasta. 15 % liettualaista eivät edes suostuneet vastaamaan sen kysymykseen tilastokyselyssä, joten heidän uskonto on luettu “ei määritelty” tai “muu” – sarakkeisiin. 

Koulussa uskonto kuuluu vielä opetussuunnitelmaan kansallisella puolella, mutta sen voi myös korvata yhteiskuntaopilla tarvittaessa.

Yhteiskunnallisesti uskontoon kuuluvuutta jotenkin arastellaan. Erityisesti huomasin, erilaisten uskontojen läsnäoloa väistetään monikansallisissa yhteisöissä, ja pääsiäistä kuvaillaan kuin “juhla, joka symboloi uudestisyntymistä, uutta alkua ja uudistumista. Se on tilaisuus kokea yhtenäisyyttä ja yhteisöllisyyttä sekä iloita yhdessäolosta” (ote koulun uutiskirjeestä). Ehkä sellainen ympäripyöreä suhtautuminen on myös hyväksi näissä olosuhteissa. 

Liettuassa pääsiäispöytään ei juuri kuulu mitään muuta pakollista kuin värjätyt munat ja Šakotis, joista Šakotis kuuluu jokseenkin jokaiseen juhlaan. Herkkuja sovelletaan paljon myös muiden maiden menuista, kuten Zivilé ehdotti omassa blogissaan (Velykų stalo meniu 2024 – Valgė Spalvė). 

Koristeet olivat täältä erältä minimalisia; illemmalla ortodoksit lähtivät perinteiselle yömessuille korkkoon muutaman sadan ihmisen voimin.

Pääsiäinen 2024.

Referenssit:

Visits: 254

8 vastausta artikkeliin “Hyvää pääsiäistä 2024!

  1. Aika nössön näköisiä omat kukkaset oli tänä vuonna kun olin lähtenyt pääsiäsiostoksille liian myöhään. Joutuid vähän soveltamaan 🙃

 1. Hyvää pääsiäistä! Oli mielenkiintoista lukea Liettuan pääsiäistraditiosta. Meillä pääsiäinen on tänä vuonna “vain olemista”: ei mitään erityisiä suunnitelmia, ei mitään kylämeininkejä, en laita/laittanut pääsiäisruokia, emme koristelleet kotia (ihmettelin, kun lapsi ei halunnut). On ollut mukavaa. Viime sunnuntaina 12-vuotias toki kävi virpomassa, ja pianon päällä on maljakossa vielä muistona muutama virpomisoksa. 🙂

  1. Kiitos, samoin!
   Ei aina tarvitse olla menossa/tulossa/käymässä. Joskus ihan vain olla on ihan jees. On tässäkin oleiltu vaan, ja paljon.

 2. Hyvää pääsiäistä sinne Liettuaan. Minun mielestäni pääsiäispyhät ovat “aina” olleet näin niinkuin nyt. Kolmivuorotyössä tietysti tehdään työtä pyhistä välittämättä.

  1. Kiitos, samoin!
   Pyhien määritelmä voi toki vaihdella alalta toiselle. Vaikkapa hoiva-alalla on pakko olla töissä vuorokauden ympäri kaikkina vuodenpäivinä. Tehdas on eri asia. Siellä junahhusksena oltiin vapaita kuin lintuja, mutta pääsiäisenä paiskattiin töitä. Se oli monille uskovaisille ihmisille kova paikka. Vapaata ei saanut vaikka on pyytänytkin. Silloin kanssani oli töissä paljon iakkaampia ihmisiä (siitähän on 20 vuotta aikaa vierahtanut). Monille pääsiäinen oli tosi iso juttu.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.