Hyvin suunniteltu – puoliksi tehty

Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon matkaa suunnitellessa? 

Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon matkaa suunnitellessa?

“Hyvin suunniteltu – puoliksi tehty” sanonta pitää hyvin paikkansa matkailussa. Jos matkustaa paljon ja kokemusta erilaisista matkoista on kertynyt runsaasti, seuraavan matkan suunnittelu on aina vain helpompaa. 

Ensimmäinen päätös lienee suurin: Tekeekö kaikki itse vai kääntyykö ammattilaisten puoleen. Tai jotain siltä väliltä. Pakettimatkojakin voi nykyään säätää aika tavalla omiin tarpeisiinsa tai voi myös ostaa kokonaan itselleen räätälöidyn kokonaisuuden. Viimeinen vaihtoehto ei taida olla se halvin vaihtoehto.   

Omatoimimatkailu on ohittanut toimistojen pakettimatkat jo aikoja sitten ja sen suosio kasvaa edelleen. Prosessi alkoi kiihtyä 2000-alussa, jolloin lentoliput tulivat myyntiin nettiin. Booking.com:lla on oma roolinsa tässä pelissä. Joten vuoteen 2000 mennessä kaikki palikat olivat koossa.

Jos nyt päätetään lähteä omatoimimatkalle, mistä suunnitteluprosessi alkaa? 

1. Minne matka?

Ensimmäinen askel on kohteen valinta. Yleensä, kun matkustaminen tulee puheeksi, on jo olemassa jokin ennakkoajatus, minne sitä voisi lähteä. Lähelle tai kauas? Kaupunki- vai rantaloma? 

Monille myös budjetti on tärkeä kriteeri, mihin ja milloin voi matkustaa.

Ideoita ja hintoja voi hakea esimerkiksi Google Flights appsista. Minä tykkään siitä juuri sen takia, että se on sitoutumaton, eli se näyttää kaikkien liikennöitsijöiden lennot (siis, teoriassa, koska minulla on tietyt epäilykset siitä, näkyykö Googlessa maailman jokainen lentoyhteys).   

2. Turvallisuusvaatimukset

Turvallisuusasiat on nyt pakko syynätä kunnolla, koska maailman tilanne on mitä on. Sotia ja konflikteja on ympäri maailmaa useita. Turvallisuustilannetta ja voimassa olevia matkustusrajoituksia sekä suosituksia pääsee tarkistamaan Ulkoministeriön sivuilta.

EU:n maat mielletään yleisesti ottaen turvallisiksi matkakohteiksi. Kuitenkin terve määrä valppautta ei ole pahitteeksi matkustaessa, vaikka kohde olisi kuinka tuttu. Monille tulee yllätyksenä, että Thaimaa on rankattu kymmenen maailman vaarallisimpien turistimaiden joukkoon.  

On myös syytä tutustua kohteen kulttuurisiin ja laillisiin rajoituksiin. Esimerkiksi monessa muslimimaassa Ramadanin aikana julkinen syöminen ja juominen on kiellettyä. Joissakin maissa alkoholin käyttäminen, suuteleminen tai kädestä pitäminen voi tuoda sakkoja. Saman sukupuolen välillä lempeyden osoituksesta voi saada vankeusrangaistuksen. 

Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon matkaa suunnitellessa? 
- World's Safest & Most Dangerous Countries | Statista

3. Viisumivapaus

Viisumitta (tai vain ilmoittamisella matkustusaikeista) Suomen passilla pääsee 193 kohteeseen. Viisumin tarvetta voi tarkistaa saman Ulkoministeriön sivuilla. Ilmoituksen matkustamisesta pääsee tekemään yleensä kohdemaan ulkoministeriön tai konsulaatin sivuilla.

Ulkoministeriö  - kuvakaappaus

4. Passi

Onko passi kunnossa? Voimassaoloaikaa on tarpeeksi (kohdemaan vaatimusten mukaisesti), asiakirja itse on ehjä ja puhdas. Passin olemassaolosta ja voimassaoloajasta kannattaa huolehtia hyvissä ajoin ennen matkaa (osaan maista pääsee ilman passiakin, kuten suureen osaan EU:n maista kelpaa henkilökortti matkustusasiakirjana). 

5. Matkavakuutus

EU:n sisällä EHIC (EU:n KELA-kortti) pelastaa pahimmilta, eli hätätilassa sillä saa ilmaisen lääkärin avun. Jos askarruttaa, mikä on ilmaiseen apuun oikeuttava hätätila, niin kaikki voi karkeasti sanoa, että välitöntä lääketieteellistä väliintuloa vaativat tilanteet, kuten ompelua vaativat haavat, poikki menneet jalat tai sydänkohtaus. Muissa tapauksissa lääkärissä käynnistä joutuu maksamaan. 

EU:n ulkopuolella EHIC menettää valtaansa, joten matkavakuutus on hyvä olla. Aikaisemmin matkavakuutuksen olemassaolo ja pakollisuus varmistettiin matkatoimiston toimesta. Omatoimisesti matkustaessa joutuu ottamaan vastuun siitäkin asiasta. 

Sairausvakuutus on matkavakuutuksen ainoa pakollinen pykälä. Siihen voi lisätä myös muita erilaisia turvia kuten peruutusturva, matkatavaravakuutus ja muuta eri vastuun määristä. Jatkuva matkavakuutus ei ole kummoinen investointi. Esimerkiksi If tarjoaa sellaista hintaan noin 100€ vuodessa per henkilö. 

Siinä tapauksessa, että korvausta joutuu hakemaan, vakuutusyhtiö voi pyytää kopioita asiakirjoista, kuvia matkatavaroista, kuitteja lääkäristä tai lentoyhtiön lausuntoja, joten ottakaa kaikki talteen, mm. kuvia matka-asiakirjoista, kuten passeista ja henkilökorteista. Lompakot häviävät matkoilla myös ilman kolmannen osapuolen apua. 

screenshot-www.if.fi - matkavakuutus

6. Kumman kaa?

Matkaseura on tekijä, joka vaikuttaa kaikkeen. Yksin matkustaessa ei tarvitse ottaa ketään huomioon. Mutta joukon kasvaessa suunnittelutehtävä vaikeutuu.

Erilaisia kompromisseja on tehtävä, mutta yleensä jokin kultainen keskitie löytyy aina. Pitää vain muistaa se, että jokaisella on hieman eri näkemys siitä, millainen on hyvä matka.

Vaikkapa niin, että pientä lasta ei kannata ottaa mukaan shoppailureissulle, jos ei halua kuunnella tuntikausien kitinää. Oma mies voi olla eri mieltä kylpylän tarjouksesta viiden tunnin kestävästä kauneushoidosta kahdelle. Autoista kiinnostunut teini ei välttämättä tykkää kolmen päivän taidemuseotuokiosta.     

Tällaisia pulmia ratkaistaan eri seuroissa eri tavalla. Yleensä auttaa se, ettei kaikkien tarvitse olla yhdessä lomallakaan 24/7 ja tehdä kaikki samat asiat. Tai sitten Milanon Monte Napoleonelle ja spahan matkustetaan ystävättärien kanssa ja Legolandiin koko perheenä. Mies voi sitten lähteä Norjaan kalastamaan omassa äijäporukassa, jos näin mieli tekee. 

Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon matkaa suunnitellessa? 
Riga 2017- isä ja poika

7. Majoitus

Majoituksen valinta on heti se seuraava askel. Kun tietää, minne, milloin ja kenen kanssa matkustaa, voi edetä katsastamaan sopivaa majapaikkaa. 

Tämä seikka voi sekä pelastaa että pilata koko matkan. Sopivan majoituksen löytäminen on aikamoinen taitolaji. Pahin ei ole majoitusten puute vaan niiden kirjava taso ja runsaudenpula suosituissa turistipaikoissa. 

Mihin kannattaa kiinnittää huomiota majoitusta valittaessa? 

Majoituksen yleinen taso. Tärkein barometri on tässä asiassa yleinen hintataso. Onko 100€ per yö kallista vai halpaa? Jos Helsingissä se tietää ahdasta keskitason (3*-4*) hotellihuonetta hieman keskustan ulkopuolella, Kiinan suurkaupungeissa se on 4*-5* ylellinen ja tilava huone tai bungalow järven rannalla. New Yorkissa se on 2* tai hostellimajoituksen hinta keskustan tienoilla tai hieman tasokkaampi majoitus puolen tunnin metromatkan päästä keskustasta. 

Toiseksi tärkein asia on majoituksen sijainti matkan tarkoitukseen nähden. Jos vaikkapa kaupunkilomalla joka päivä joutuu ensimmäisen tunnin päivästä viettämään metrossa keskustaan menomatkalla (ja toinen mokoma takaisin), ei sellaisesta lomasta välttämättä pysty nauttimaan. Tilanne pahenee, jos perheessä on pienet lapset. 

Eri maissa luokitukset ja yksityisten vaihtoehtojen olemassaolo voi vaihdella. Perhehuoneiden saatavuus voi olla myös yksi syy valita tietty matkakohde.

8. Turistilisä

Toki paras hetki on matkustaa turistisesonkien ulkopuolella. Se ei aina onnistu tai kannata. Vaikkapa Etelä-Eurooppa, jossa hinnat ovat matalimmillaan talvella: senpä takia se on halpaa silloin, kun sielläkin on talvi. Rivieran talvi on ailahteleva, viileä ja sateinen sesonki, jolloin voi palella pahemmin kuin Suomessa, jos tuuria ei käy sään kanssa.   

Maltalla tai Algarvessa taas, talvi on aurinkoinen vaikkakin ajoittain viileä (sellaiset + 10-15 C, joka tuulen kanssa tuntuu aika jäiseltä).

Samaten on moni trooppinen paratiisi, joka sesongin ulkopuolella muuttuu myrskyiseksi kauhuleffan lavastukseksi: vettä sataa kaatamalla, kadut tulvii, puut katkeavat, autot uivat ja veneet lentävät.

Tässä tapauksessa kannattaa tutkia, mistä korkean sesongin huikea hintataso oikeasti johtuu. Vai onko se pelkkä keinotekoinen turistilisä. Hyvin ajoitettu ajankohta auttaa säästämään pitkän pennin.

Matkakalenterini - Mihin kannattaa matkustaa milloinkin

9. Liikkuminen kohteessa

Matkan tarkoitus on tietysti pääasia, joka määrää sen, miten kohteessa siirrytään paikasta toiseen. 

Kuitenkin kannattaa tutkia etukäteen, miten siellä paikan päällä pääsee liikkumaan ylipäänsä. Millaisia kulkuneuvoja on tarjolla, miten niitä käytetään ja mikä niistä on sellainen, jolla todellakin pääsee eteenpäin.

En ole käynyt New Yorkissa todistamassa ruuhkia, mutta esimerkiksi Shanghaissa liikkuminen taksilla on täyttä tuskaa. Metrolla (joka on tosin aina täynnä) sentään pääsee eteenpäin.

Pietarissa sekä metro ruuhka-aikana että taksiajot olivat sitä luokkaa, että niistä kerron kauhutarinoita vielä omille lapsenlapsilleni. 

Gdanskissa paras tapa kulkea paikasta toiseen on raitiovaunu ja paikallisjuna. 

Jos lähtee vaikkapa perhelomalle Algarveen, ilman autoa siellä on tosi vaikea liikkua. Julkinen liikenne on olematonta ja lääniä on 100 kilometrin verran, jossa lapsille tarkoitetut huvit ovat ripoteltu koko matkalle Farosta Lagosiin. 

Joten voi valmiiksi tutkia, millaisia vaihtoehtoja on olemassa, miten niihin pääsee käsiksi (käteinen, kortti, appsi, ajokortti) ja miten niitä pääsee käyttämään.

Onnistunut perheloma Algarvessa Falesia

10. Syöminen

Se elämän kulmakivi. 

Suoranaisten rajoitusten lisäksi (kuten jo mainittu Ramadan, jolloin monessa Lähi-Idän maassa suurin osa ruokapaikoista on päiviä kiinni), on otettavaa huomioon se, että monessa maassa esimerkiksi vegaanista tai edes kasvisruokaa ei ole helposti saatavilla. Erikoisruokavaliolla olevat matkustajat (laktoosi-intolerantikot ja keliaakikot varokoon) eivät välttämättä saa ravintoloissa mitään tietoa siitä, onko niitä aineita ruoissa. Allergikoiden pitää olla siitäkin tarkkasilmäisimpiä. 

Ruoassa käytettyjen raaka-aineiden ja mausteiden takia se voi käydä vatsan päällä. Tuliseen ruokaan tottumaton lapsi voi kokonaan kieltäytyä syömästä niitä matkoilla. Toki, ruokaa voi voi ostaa kaupasta ja kokata itse – jos siihen on mahdollisuuksia. Tähän käänteeseen on hyvä olla varautunut etukäteen jo majoitusta etsiessä. 

Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon matkaa suunnitellessa? 
- viikunat

Nyt taisi olla suunnitelma valmiina. Kaikki asiakirjat ovat hankittuna, liput ja majoitukset varattuina, mobiililaitteet ovat valmiina matkoille (Mobiililaitteiden asetukset kuntoon matkoille). Ei muuta kun pakkaamaan!

Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon matkaa suunnitellessa?

Mitä pitää ottaa huomioon matkaa suunnitellessa? 

Referenssit:

Mitä pitää ottaa huomioon matkaa suunnitellessa? 

9 vastausta artikkeliin “Hyvin suunniteltu – puoliksi tehty

 1. Hyviä nostoja ja moni kohta tulee automaattisesti hoidettua. Itse taidan olla hieman huoleton matkustelija. Joskus aikaisemmin kaikki oli ihan millilleen suunniteltu ja varmisteltu. Iän myötä on rauhoittunut senkin osalta.

  1. Ehkäpä pitäisi osata olla sekä suunnitelmallinen jossain määrin että vähän lepsumpi jossin kohta. Itse esimerkiksi en tykkää suunnitella matkan menoja etukäteen, jos ei ole ihan pakko. Mistä sitä tietää, mitä kaikkea mielenkiintoista tulee siellä vastaan?

 2. Viime kesänä oltiin ekaa kertaa koskaan pakettimatkalla. Se oli aika iisi juttu kun matka ja hotelli oli yhdessä ja saatiin vielä todella halpaan hintaan. Mutta normaalisti emme siis matkusta tuolla tavoin. Vaihtoehtoja tosin ei ollut kun muutamassa päivässä päätettiin lähteä niin pakettimatka pelasti.

  1. Toisinaan pakettimatkatkin ovat ihan jees. On siinä oma hommansa suunnitella koko matka itse alusta loppuun.

 3. Hyvä listaus! Monia näistä noudatan matkoja suunnitellessa ja sitten kun laiskuus iskee suunnittelupuolelle, niin mieheni hoitaa homman loppuun. Viisumit sun muut ollaan kyllä aina muistettu hyvissä ajoin, onneksi. Ja rokotukset tiettyihin maihin. Pidempää reissua suunnitellessa on sattunut lipsahduksia, kuten lento väärälle päivälle ja mitä näitä on. Iän myötä hotellit ja majapaikat ovat parantuneet huomattavasti. En jaksa enää läiskiä torakoita ja nukkua huonolla patjalla.

  1. Iän myötä mukavuudenhaluisuus kasvaa potenssissa, se on totta 😁. Myös perusasioista osaa huolehtia paremmin. 
   Mitä rokotuksiin tulee, itse vältän sellaisia maita, joissa on kohonnut riski saada jotain tiettyä tautia. Ehkä sekin on mukavuuden tavoittelua.

 4. Tuota 193 lukua näkee tosiaan paljon. Mitenköhän se on laskettu, kun maita ylipäätään on 197… Mutta tuo on kyllä totta, että etukäteissuunnittelu kannattaa, ja tässä oli perusjutut, jotka tosiaan on hyvä tiedostaa ja selvittää. Itse käytän aina paljon aikaa myös siihen, että mietin, mitä kohteessa haluamme tehdä, se on ylivoimaisesti eniten aikaavievä osuus itselläni.

  1. Minä olen miettinyt tätä samaa 193:ä. Se on ymmärtääkseni alueita, ei maita, kuten esimerkiksi Suomi + Ahvenanmaa. UM sivuilla kerrotaan, että Suomen passilla pääsee 172:een maahan viisumivapaasti. Se kuulostaa järkevämmältä.

   Minä jätin tekemiset lopulta pois listasta, koska se paljon riippuu matkan tarkoituksesta. Itse olemme tehneet paljon bleisure-matkoja, joissa lapsetkin olivat mukana. Meillä oli tapana suunnitella tekemisiä vasta paikan päällä sen mukaan, kuinka aikaa riittää ja mitä kaikkea alueella on tarjolla. Tällaisia oli erityisesti Kiinan-matkat, jolloin viikonloppuisin pääsi katsastamaan paikan nähtävyyksiä.

   Sitten on ihmisiä, jotka eivät tee lomillaan yhtään mitään. Siis kirjaimellisesti. He menevät aina samoihin paikkoihin (all-inclusive mielellään) ja viettävät lomansa omalla terassilla baarin antimia nauttien. Tunnen paria tyyppiä henkilökohtaisestikin 😁.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.